Meerdaagse trekkings in België

Op zoek naar een trekking in België?

Je kan in België fantastische meerdaagse trekkings maken. Trek er op uit voor een weekend en bivakkeer een nachtje in de tent of boek een klein hotel. Of ga eens origineel op reis en maak een wandelvakantie met een meerdaagse tocht dicht bij huis.

Stap dwars doorheen de Ardennen: zwerf door uitgestrekte bossen, waad doorheen riviertjes, beklim steile hellingen. Geniet van schitterende uitzichtpunten. Bezoek een toeristische dorpje of de ruïne van een kasteel. 

Ga uit eten in een klein restaurant of neem uitgebreid de tijd om je eigen potje te koken. Kraak een fles wijn bij het kampvuur en blijf urenlang naar de sterren kijken. 

Deze meerdaagse trekkings variëren in afstand van 50 tot 300 kilometer. Je wandelt als dagtochten in aparte etappes of je stapt ze volledig in één lange wandelvakantie.

Je vindt hier meer dan 100 meerdaagse trekkings in Vlaanderen en in de Ardennen.

Tip 1 : GR - Grote Routepaden

Vlaanderen
Wallonie

Iedereen kent de wit-rode wegmarkeringen van Grote Routepaden (Vlaanderen) en Sentiers de Grande Randonnée (Wallonië). Het zijn de oudste en ook de mooiste lange afstandswandelingen in België. 

In Vlaanderen zijn er 24 GR’s, in Wallonië zijn er 30 GR’s, samen goed voor 10.000 km aan uitstekende wandelpaden.   

Van elke GR is er een wandelgids waarin je alle informatie vindt om je trekking voor te bereiden.

Tip 2 : Specials meerdaagse trekkings

Vlaanderen
Wallonie

Er zijn ook een hele reeks ‘specials’ in Vlaanderen en Wallonië: lange afstandswandelingen die door een vzw of toeristische organisatie zijn uitgetekend. Er zitten zowel nobele onbekenden als enkele heel populaire pareltjes tussen. 

Er is de lange afstandswandeling Nationaal park Hoge Kempen (NPHK), de Eisleck Trail – Lee Trail, de Grande Traversée des Ardennes (GTA), De Venn Trilogie (Hoge Venen), de Hoge Ardennenroute van Hiking advisor, en de lus Entre Lesse et Lomme (Libin).

Tip 3 : Trails & Trekkings

Vlaanderen
Wallonie

Niet alleen organisaties, maar ook individuele stappers zijn een bron van inspiratie. De websites van Luc Selleslagh zijn een onuitputtelijke bron voor meerdaagse trekkings.

In Trekkings.be beschrijft Luc een 50-tal lange afstandswandelingen in België. Voor elke wandeling deelt hij niet alleen zijn persoonlijke ervaringen met veel foto’s, hij biedt ook een schat aan praktische- en achtergrondinformatie over de wandelingen die je nergens anders kan vinden.

Tip 4 : Bivakzone

Vlaanderen
Wallonie

In Bivakzone.be vertelt Luc Selleslagh alles over het initiatief van paalkamperen. Hij publiceert bovendien 30 meerdaagse trekkings waarbij je onderweg op zo’n terrein bivakkeert. Deze bivakwandelingen maken gebruik van diverse bestaande wandelingen.

Tip 5 : Wandelnetwerk Vlaanderen

Vlaanderen
Geen

Het Wandelnetwerk Vlaanderen is samengesteld uit 40 netwerken met wandelknooppunten, goed voor 12.000 km aan wandelpaden. 

Met dit netwerk maak je een wandeling die zo lang is als je zelf wil. Deze website is ook nuttig als je een trekking naar je eigenbehoefte wil aanpassen om bijvoorbeeld een extra stuk naar je logies uit te stippelen.

Tip 6 : RouteYou

Vlaanderen
Wallonie

Er zijn op het internet verschillende platformen waar wandelaars en organisaties die wandelroutes met je delen. Het platform RouteYou publiceert in België het grootste aantal wandelroutes. 

Met RouteYou kan je routes downloaden op je gps of op een wandelapp op je smartphone. Hou je niet van elektronica, dan kan je een uitstekend papieren kaartje en een roadbook afdrukken.

Filter op een afstand > 30 km als je een meerdaagse wandeling zoekt.

Lange afstandskaarten Alta Via

Vlaanderen
Wallonie

Reisboekhandel Alta Via brengt samen met Grote Routepaden zes wandelkaarten op schaal 1:85.000 uit met alle lange afstandswandelroutes van België.

Je vind er de GR’s van Vlaanderen en Wallonië, de Streek-GR’s, de Compostela Via-routes, de GTA routes en de Lee-EIsleck Trail. 

Op de kaart vind je niet alleen de routes maar ook overnachtingsmogelijkheden (jeugdherbergen, trekkershutten, bivakzones en campings) en treinstations.

Compostela pelgrimroutes

Vlaanderen
Wallonie

Sinds de middeleeuwen lopen er door Europa pelgrimroutes naar Santiago de Compostela. Deze routes zijn gericht op het beleven van een spirituele ervaring. 

Je kan bij het Vlaams Compostela genootschap terecht voor topogidsen, kaarten en informatie over de zes routes die door België lopen.

trekkings2

Trekking in de Ardennen – Eisleck & Lee trail

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!