Wandeltechieken voor de Rocky Mountains

We hebben het hier over het materiaal en de technieken die je nodig hebt tijdens het zomerseizoen. Tijdens de winter is wandelen in de Rockies een heel ander verhaal, dat we op deze site niet behandelen.

Korte en eenvoudige wandelingen

Deze wandelingen lopen over gemakkelijke paden. Ze zijn meestal goed aangeduid, maar neem zeker een kaart mee.

Voor dit soort wandelingen volstaan lage wandelschoenen. Neem een trui en een regenjas mee.

Dagwandelingen en meerdaagse trekkings

Je kan deze wandelingen goed vergelijken met de tochten die je in de Alpen maakt. Het terrein varieert van makkelijke en duidelijk uitgesleten paden tot steile en onduidelijke bergroutes met rotspartijen en sneeuwplekken.

Maar je gaat waarschijnlijk vooral naar de Rockies om meerdaagse trekkings in de wilderness te maken. Deze trails volgen hoofdzakelijk de dalen, waar het terrein niet moeilijk is. Je kan wel lange afstanden afleggen en heel wat klimmen en dalen, maar technisch worden deze trails nooit. Je zal ook geen bergpassen moeten oversteken die met kabels beveiligd zijn, zoals dat bij huttentochten in de Alpen vaak het geval is. Op een hoge kam moet je mogelijk eens een sneeuwvlek oversteken, maar moeilijk wordt het in de zomer nooit.

Neem de kledij mee die je in de bergen zou dragen. Sommige trails gaan een stuk boven de 2000 meter hoogte. De temperatuur kan zelfs in de zomer een enkele keer ’s nachts tot onder nul dalen. Overdag kan het heel warm worden. Voor het bivak zijn tijdens de zomer zijn een 3-seizoensmatje (R-waarde 3 of meer) -en slaapzak (comfort -2°, transitie -8°) voldoende.

Op sommige trails kan je veel last hebben van muggen. Neem dus zeker een muggennetje en muggenspray mee. Neem een tent mee met muskietengaas.

Wandelroutes plannen en navigatie

De trails zijn dikwijls voldoende uitgesleten en af en toe ook met paaltjes aangeduid, maar een goede kaart en kompas zijn uiteraard onontbeerlijk. Er zijn uitstekende wandelgidsen en kaarten beschikbaar. Je kan al je tochten op voorhand op je GPS of Smartphone navigatie App opladen.

Ga voor je een tocht start eens langs bij de rangers in de onthaalcentra. Zij zijn goed op de hoogte van de recentste situatie op het terrein. Soms zijn bepaalde trails onmogelijk door landslides of bruggen die weggespoeld zijn. Je zal dan een alternatief moeten improviseren. De rangers kunnen je daarbij helpen en ze kunnen meteen je wilderness permits omboeken.

Iedereen heeft zo zijn eigen manier om zijn tochten voor te bereiden. Hier een beproefde methode hoe ik mijn wandelingen in de Rockies voorbereid:

  • Koop een wandelgids om een selectie aan wandelingen te maken.
  • Gebruik ViewRanger op je laptop om de wandelroutes op kaart uit te zetten. De meeste trails zijn op de gratis online kaarten aangeduid.
  • Je kan eventueel tracks van andere wandelaars op het internet downloaden en hiermee je eigen uitgestippelde routes controleren.
  • Koop daarna de detailkaarten op papier en kijk alles nog eens goed na.
  • Navigeer tijdens je tocht met je (Garmin) wandelgps of een wandelapp (ViewRanger) op je smartphone. Gebruik de kaart als back-up of neem dubbele elektronica mee.

Veiligheid

De meest trails zijn technisch niet zo moeilijk, de kans op een ongeval is dus klein.

Als je toch de hulpdiensten nodig hebt dan kan je in eerste instantie je smartphone gebruiken. Maar diep in de wilderness zal je geen bedekking hebben voor je smartphone. Als je met vier wandelaars bent, dan kunnen er twee hulp halen. Ben je alleen of slechts met twee wandelaars, dan kan je op een drukker wandelpad wachten tot er iemand langskomt.

Voor dringende gevallen is dit natuurlijk geen goede oplossing. Daarom is het een goed idee om een Garmin Inreach mini aan te schaffen. Met dit toestel kan je overal ter wereld via satelliet communiceren. Je kan SMS’en versturen en ontvangen, of je kan een SOS sturen naar een 24/7 noodcentrale die voor jou een reddingsoperatie zal activeren. Naast de aanschaf van het toestel moet je hiervoor een abonnement nemen. De goedkoopste optie volstaat. Je kan het abonnement per maand activeren. Bedenk wel dat deze service niet de kosten van een reddingsoperatie dekt. Hiervoor moet je een verzekering voor redding en repatriëring afsluiten. 

Naast een ongeval is er ook het risico op een ongelukkige ontmoeting met een beer. Over het omgaan met beren hebben we een aparte pagina geschreven. Maar kijk ook uit met andere wilde dieren zoals elanden. Blijf altijd op voldoende afstand, en drijf het dier nooit in het nauw.

Bevoorrading

Er zijn fantastische outdoor shops in Vancouver en Calgary. Je kan er online bestellen en de bestelling laten klaarzetten. Dit is vooral handig om gasbusjes voor je vuurtje en berenspray te kopen, die mag je uiteraard niet meenemen op het vliegtuig. Ook in Jasper en Banff zijn er outdoor fitters.

Koop een Prepaid Sim kaart bij aankomst in Vancouver of Calgary en laat hem activeren in de phone shop. Je zal je smartphone nodig hebben om (online) reservaties te maken, en (hopelijk niet) om de hulpdiensten te verwittigen.

Op campings zijn er zelden winkeltjes. Je kan je dus best onderweg naar de Rockies bevoorraden in een grote supermarkt. Gevriesdroogde maaltijden neem je van thuis mee, of je koopt ze ter plaatse in een outdoorwinkel.

In de wilderness is erg geen mogelijkheid tot bevoorrading. Je zal dus al je voedsel voor onderweg moeten meenemen. Als je hiermee geen ervaring hebt, dan is het aan te raden om eerst een meerdaagse tocht in eigen land te maken met volledige bepakking.

Drinkbaar water vinden is geen probleem. Neem toch waterzuiveringstabletten en een kleine waterfilter mee: een riviertje kan altijd besmet zijn door uitwerpselen van dieren.

Omgaan met beren

De kans is groot dat je in de Rockies een zwarte beer of een grizzly beer ontmoet. Dat is een fantastische belevenis. Maar je moet wel weten hoe je met beren moet omgaan.

Grizzly

Schrik voor beren ? 

Leer hier hoe je veilig met beren omgaat: preventie is de boodschap.

Navigeren

Als je een uitgestippelde wandeling volgt, dan kan je de weg vinden met een wandelgids met een kaartje en een tekstuele beschrijving in een wandelgids. Maar alléén op deze middelen vertrouwen is geen goed idee, zeker als je in afgelegen gebieden gaat wandelen. 

Zorg er dus voor dat je goed overweg kan met kaart en kompas, een wandelgps en/of een wandelapp op je gsm.

Leer hier navigeren met kaart & kompas, met ViewRanger op je gsm of met een Garmin outdoor gps. 

Lees ook de koophulp voor het kiezen van de juiste kaart, het juiste kompas, de juiste Garmin gps. 

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!