Hoe kies je de juiste wandelschoenen?

Wandelschoenen kopen

Foto: Even uitrusten, op stap met La Sportiva trekkingschoenen en gaiters in het natte Noorwegen.

Wandelschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je wandeluitrusting, bespaar dus niet op een goed paar wandelschoenen. Heb je slechts een beperkt budget, stel dan de aankoop van de rest van je uitrusting uit en investeer vooral in een paar goede schoenen.

Kies het juiste type wandelschoenen

Veel outdoorwinkels hanteren een classificatie die door het merk Meindl geïntroduceerd werd. Ze verdelen wandelschoenen in 4 types: A (town), B (trekking), C (mountaineering) en D (climbing). 

A en B schoenen zijn geschikt voor wandelaars omdat ze een soepele zool hebben die goed afrolbaar is. C en D schoenen zijn geschikt voor klimmers, niet voor wandelaars. Ze hebben een stijve zool waarmee je goed op rotsen kan klimmen. Maar de zool is te stijf om er lange afstanden mee af te leggen. 

Daarnaast zijn er ook nog twee hybride types die de eigenschappen van de boven- en onderliggende soorten combineren: A/B (outdoor) en B/C (mountain trekking). Deze schoenen zijn interessant omdat het multi-functionele wandelschoenen zijn die je op verschillende soorten terrein kan dragen.

Klik op de tabel om te vergroten.

Type A is geschikt voor zomerse wandelingen

Schoenen van type A zijn sportieve schoenen die gemaakt zijn voor dagelijks gebruik. Je kan ze dus gewoon thuis dragen. Ze zijn ook prima geschikt voor zomerse wandelingen op makkelijk terrein. Draag deze schoenen niet in de winter of bij hevige regen, want dan krijg je gegarandeerd natte voeten. Ook op moeilijk terrein waar je makkelijk je voeten omslaat draag je beter wat zwaardere schoenen, tenzij ze een geoefend wandelaar bent met stevige enkels.

Wandelschoenen type A

Een type A schoen van Merrell (Moab 2)

Wandelaars kiezen voor type A/B of B/C

Wandelaars kiezen voor type A/B of B/C

Nogal wat wandelaars starten met een paar A/B schoenen voor wandelingen dicht bij huis. Ze vullen die later aan met een paar B/C schoenen voor de zwaardere Alpentochten. 

Als je vooral in Vlaanderen, in Nederland en in de Ardennen stapt, dan zijn A/B schoenen een prima keuze.

Wandelschoenen type A/B

Een type A/B schoen van Lowa (Renegade GTX)

Ga je naar de Ardennen en maak je ook (moeilijke) bergwandelingen in de Alpen, kies dan voor B/C schoenen.

island_mfs_active_2816-31_bw

Een type B/C schoen van Meindl (Island Pro GTX)

Wil je maar één paar schoenen kopen, dan kun je voor een type B schoenen kiezen. Je draagt dan altijd dezelfde schoenen, ook op terrein waar ze iets minder voor geschikt zijn. 

Koop geen type C of D om te wandelen

Koop geen type C of D om te wandelen

Deze schoenen zijn gemaakt om te klimmen. Ze hebben een zeer stijve zool die handig is over rotsig terrein en waar je makkelijk stijgijzers aan kan bevestigen. Maar met zo’n stijve zool kan je je voet niet goed afrollen. Als je met zo’n type schoenen lange afstanden wandelt dan is de kans groot dat je pijnlijke voeten krijgt of zelfs letsels loopt.

Kenmerken van wandelschoenen

In onderstaande tabel vergelijken we de twee meest populaire schoenen, A/B en B/C schoenen.

Klik op de tabel om te vergroten.

Hoge of lage schoenen

Een middelhoge of hoge enkelschacht (toevoeging ‘MID’ in de naam van de schoenen) biedt de beste bescherming voor je enkels. Dat is belangrijk als je zwakke enkels hebt en op heel oneffen terrein stapt waar je makkelijker je voet omslaat. Een hoge schacht houdt je ook droger in een diepe plas of in winterse sneeuw.

De juiste zool

Met een minder stijve zool (A/B schoenen) rolt je voet makkelijker af en dat stapt heel comfortabel als je lange wandelingen maakt. 

Een stijvere zool (B/C schoenen) geeft minder comfort maar ze beschermt je voeten beter en ze biedt meer houvast op ruw en rotsig terrein in het hooggebergte.

Je herkent een stijve zool als je een schoen met beide handen vastneemt: je kan de zool nog net plooien, maar je kan ze niet meer torsen als je de schoen met beide handen vastneemt en in tegenovergestelde richting wringt.

Producenten van wandelschoenen maken hun eigen schoenzolen of ze gebruiken zolen van het merk Vibram. Vibram is zo alombekend in de wereld van outdoorschoenen dat het als een kwaliteitslabel voor goede wandelschoenen geldt.

Vibram

Waterdicht en toch ademend

Schoenen met een membraan zijn waterdicht en toch ademend. Een membraan is een laag in de voering van de schoenen die transpiratiedamp ventileert maar geen watermolecules binnenlaat. Zo’n membraan werkt het best als de binnentemperatuur hoger (warme voeten) en vochtiger (zweterige voeten) is dan de omgeving buiten. 

Producenten van kwaliteitsschoenen kiezen vaak voor het alom bekende membraan van het merk Gore-Tex. Het Gore-Tex Extended Comfort Range (XCR) laminaat is rekbaar en wordt in schoenen en handschoenen gebruikt. Het merk Gore-Tex voert een kwaliteitscontrole uit bij producenten die hun laminaat gebruiken. Producten met slecht gestikte naden die niet waterdicht zijn mogen het merk niet vermelden. Je herkent modellen met Gore-Tex meestal aan de toevoeging ‘GTX’ in de naam van de schoenen.

GoreTex

Veters, stootrand en klimneus

Goeie veters zijn elastisch en ze worden bevestigd met haken of lussen. De middelste haak klemt de veters. Zo kan je het aansnoeren aan de wreef en de schacht van je voet apart regelen.

Een stootrand omheen je schoen beschermt zowel je schoenen als je voeten tegen scherpe rotsen. Een klimneus is een plat stukje zool onderaan de tip van je schoen. Dat is nuttig als je tijdens een Alpentocht een stukje over rotsen moet klimmen, dan ga je op zoek naar smalle richels waar de punt van je schoenen in passen.

Klik op de figuur om te vergroten.

Kies tussen leder en kunststof

Lederen schoenen gaan langer mee, ze zijn onverwoestbaar en ze geven extra veel steun aan je voeten en enkels. Het Gore-Tex membraan wordt door het leder ook beter beschermd tegen scheuren waardoor de schoenen langer waterdicht blijven. 

Maar volledig lederen schoenen vallen nogal zwaar uit en stappen met zware schoenen is extra vermoeiend. Daarom bestaan lichte A/B of B/C schoenen meestal uit een mix van leer en kunststof. Ze brengen het leder alléén aan op de plaatsen die meer voor slijtage vatbaar zijn. De zwaarste, traditionele B/C schoenen bestaan volledig uit leder.

Klik op de figuur om te vergroten.

Tot zover de traditionele aanpak, wat met lightweight?

Tot zover de traditionele aanpak.
Wat met lightweight?

Er is ook een trend om over te stappen op steeds lichtere schoenen die afgeleid zijn van trailrunners. Light schoenen (per schoen minder dan 400 gram) geven maximaal stapcomfort. Maar je moet een vaste tred en stevige enkels hebben wil je je voeten niet omslaan op ruw terrein. Deze schoenen vallen ook wat licht uit als je met een zware rugzak op stap gaat. Wil je in deze lage schoenen droog blijven als je door diepe plassen stapt, draag dan lange waterdichte sokken. 

Als beginner is het voorzichtiger om met traditionele schoenen te starten en pas naar light over te stappen als je stapvaardigheden goed ontwikkeld zijn.

Ultra-light schoenen

Wandelschoenen kopen

Schoenen moet je passen. Koop dus nooit schoenen online en ga naar de betere buitensportwinkel. Die heeft niet alleen alle kwaliteitsmerken in huis, er is ook bekwaam personeel aanwezig dat je goed advies geeft. Vaak heeft men ook een klein parcours met ruw terrein waarop je de schoenen kunt testen.

Klik op de tabel om te vergroten.

Koophulp

Download hier het stappenplan om mee te nemen naar je favoriete outdoorshop.

Wandelschoenen schoonmaken en opbergen

Na elke tocht haal je de binnenzolen uit je schoenen en je laat ze rustig drogen in een goed geventileerde ruimte. Droog je schoenen nooit bij een warmtebron of in de zon want dan droogt het leer te snel zodat het breekt. Je kan een schoenendroger gebruiken mits hij een regelaar heeft waarmee je de temperatuur kan instellen op maximaal 40°c. 

Als de schoenen vuil zijn, dan moet je ze eerst reinigen voor je ze droogt. Gebruik hiervoor een spons of zachte borstel en koud of lauw water zonder zeep. Droog de schoenen af met een vod en impregneer ze terwijl ze nog vochtig zijn. Gebruik hiervoor een speciaal product dat je in de outdoorwinkel samen met de schoenen koopt.

Berg je schoenen op in hun schoenendoos in bewaar ze in een droge ruimte. 

Wandelschoenen onderhouden

Je kan bergschoenen drogen met een schoenendroger mits je de temperatuur kan instellen tot maximum 40°c.

www.shoefresh.eu

Goed verzorgde wandelschoenen gaan jarenlang mee

Eénmaal per jaar moet je het zweet uit de binnenvoering verwijderen zodat het ademend membraan blijft functioneren. Verwijder hiervoor de binnenzool en de veters. Maak een zeepsopje van lauw water en een zachte zeep die je gebruikt om je handen te wassen.

Vul je schoenen helemaal met het zeepsopje en laat ze een uurtje staan. Ze lopen niet leeg als ze nog waterdicht zijn. Spoel ze daarna met schoon water en laat ze rustig drogen.

Gebruik je schoenen regelmatig om te voorkomen dat de tussenzool verduurt en loslaat. Dat is een veel voorkomend probleem met schoenen die een paar jaren ongebruikt in de kast hebben gestaan.

Schoenen onderhouden

Lowa publiceert op zijn website uitstekend advies over hoe je wandelschoenen moet onderhouden.

Populaire merken voor type A en A/B schoenen

Populaire merken voor type B/C schoenen

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!