Logo WPNT S

Start met wandelen

Hoe navigeer je een wandeling ?

Wandelen met wegmarkeringen

De belangrijkste vaardigheid tijdens het wandelen is navigeren. Met de auto is dat heel makkelijk: zowat iedere auto heeft vandaag een gps die je precies vertelt welke straat je moet inslaan om op de meest efficiënte manier op je bestemming te geraken.

Maar bij het wandelen gaat dat helemaal anders. Je wil helemaal niet de meest efficiënte route volgen, en zeker geen geasfalteerde straten. Je wil een mooi paadje nemen dat niet op de kaart staat, een riviertje volgen, dwars door een bos lopen. Met een auto-gps lukt dat niet.

Wandelgidsen en wegmarkeringen

Wandelgidsen
en wegmarkeringen

Starters die nog niet goed kunnen kaartlezen beginnen best met uitgestippelde wandelingen die op het terrein zijn aangeduid met wegmarkeringen.  

Er is een heel palet aan wegmarkeringen. GR paden zijn gemarkeerd met de alom bekende wit-rode of geel-rode bewegwijzeringen. Het netwerk van Wandelknooppunten Vlaanderen plaatst op elk knooppunt een bordje. En de wandelingen die uitgestippeld werden door toeristische diensten zijn door allerlei symbolen met verschillende kleuren en vormen aangeduid.

De routes in de wandelgidsen van Lannoo en Rother zijn niet op het terrein aangeduid met wegmarkeringen. Toch kan je ze als beginner makkelijk navigeren omdat het traject goed beschreven is met een uitgebreide wegbeschrijving.

Op onze pagina familiewandelingen in België vind je een overzicht van boeken en websites waar je wandelingen voor starters kan vinden.

Neem altijd een wandelgids en/of een kaartje mee. Is er ergens een wegmarkering verdwenen, dan vind je snel de weg terug. En wandelgidsen bevatten meestal ook toffe informatie over interessante punten die je onderweg tegenkomt.

Wandelen wegmarkeringen

Diverse wegmarkeringen: GR (wit-rood) en routes van toeristische diensten (allerlei kleuren en symbolen).

Kaart en kompas

Het is altijd goed om een gedetailleerde kaart bij te hebben. Teken je route uit met een fluo stift en volg tijdens het stappen je route op de kaart. Zo leer je al doende kaartlezen.

Op onze website vind je een zelfcursus kaart en kompas.  De ideale kaarten om te leren kaartlezen zijn de gedetailleerde ’toeristische’ wandelkaarten van het NGI. Je kan ze bestellen op de webshop van het NGI.

Een wandelapp op je gsm

Je kan ook een wandelapp downloaden op je gsm. Voor je vertrekt kan je gratis de digitale kaart van de streek downloaden. Eenmaal je de wandelapp onder de knie hebt is navigeren met een app makkelijker dan navigeren met een papieren kaart. De app vertelt je immers altijd precies waar je bent en in welk richting je stapt. Maar het vergt wel wat tijd om zo’n app goed te leren kennen.

Op onze website vind je een zelfcursus navigeren met OutdoorActive, een van de beste gratis wandelapps voor je gsm.

Een Garmin wandelgps

Je kan ook navigeren met een wandelgps. Garmin is de onbetwistbare marktleider van outdoor toestellen. Zo’n wandelgps is heel krachtig, maar het vergt wel heel wat tijd om er goed mee te leren werken. Als beginner kan je maar beter leren navigeren met een wandelkaart. 

Op deze website vind je een zelfcursus navigeren met de Garmin GPSMAP 66, ongetwijfeld de beste wandelgps die vandaag op de markt is.

Stappenplan

Als starter koop je een wandelgids en loop je alleen goed uitgestippelde wandelingen met wegmarkeringen op het terrein. Koop vanaf je tweede wandeling ook een gedetailleerde kaart en een kompas en leer die al doende gebruiken.

Heb je het kaartlezen al wat beter onder de knie, download dan een wandelapp op je gsm en leer ook die al doende te gebruiken.

Een wandelgps zoals de Garmin GPSMAP 66s is een toestel voor wie zijn expertise verder wil aanscherpen.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!