Logo WPNT S

Start met wandelen

Hoe navigeer ik een wandeling ?

Wandelen met wegmarkeringen

De belangrijkste vaardigheid tijdens het wandelen is navigeren. Met de auto is dat heel makkelijk: zowat iedere auto heeft vandaag een gps die je precies vertelt welke straat je moet inslaan om op de meest efficiënte manier op je bestemming te geraken.

Maar bij het wandelen gaat dat helemaal anders. Je wil helemaal niet de meest efficiënte route volgen, en zeker geen geasfalteerde straten. Je wil een mooi paadje nemen dat niet op de kaart staat, een riviertje volgen, dwars door een bos lopen. Met een auto-gps lukt dat niet.

Wandelgidsen en wegmarkeringen

Starters beginnen best met uitgestippelde wandelingen. Koop een wandelgids met routes die op het terrein met wegmarkeringen zijn aangeduid. De GR paden zijn gemarkeerd met de alombekende wit-rode of geel-rode bewegwijzeringen. Het netwerk van Wandelknooppunten Vlaanderen plaatst op elk knooppunt een bordje. En de wandelingen die uitgestippeld werden door toeristische diensten zijn door allerlei symbolen met verschillende kleuren en vormen aangeduid.

Neem altijd een wandelgids of kaartje mee. Is er ergens een wegmarkering verdwenen, dan vind je snel de weg terug. Zo’n wandelgids bevat meestal ook toffe informatie over interessante punten die je onderweg tegenkomt.

Wandelen wegmarkeringen

Kaart en kompas

Het is altijd goed om een gedetailleerde kaart bij te hebben. Teken je route uit met een fluo stift en volg tijdens het stappen je route op de kaart. Zo leer je al doende kaartlezen.

Op deze website vind je een zelfcursus kaart en kompas. Je vindt er ook waar je gedetailleerde wandelkaarten kan bestellen en welk type kompas je best kan kopen.

Een wandelapp op je gsm

Je kan ook een wandelapp downloaden op je gsm. Voor je vertrekt kan je gratis de digitale kaart van de streek downloaden. Eenmaal je de wandelapp onder de knie hebt is navigeren met een app makkelijker dan navigeren met een papieren kaart. De app vertelt je immers altijd precies waar je bent en in welk richting je stapt. Maar het vergt wel wat tijd om zo’n app goed te leren kennen.

Op deze website vind je een zelfcursus navigeren met ViewRanger, een van de beste gratis wandelapps voor je gsm.

Een Garmin wandelgps

Je kan ook navigeren met een wandelgps. Garmin is de onbetwistbare marktleider van outdoor toestellen. Zo’n wandelgps is heel krachtig, maar het vergt wel heel wat tijd om er goed mee te leren werken.

Op deze website vind je een zelfcursus navigeren met de Garmin GPSMAP 66s, ongetwijfeld de beste wandelgps die vandaag op de markt is.

Stappenplan

Als starter koop je een wandelgids en loop je alleen goed uitgestippelde wandelingen met wegmarkeringen op het terrein. Koop vanaf je tweede wandeling ook een gedetailleerde kaart en een kompas en leer die al doende gebruiken.

Heb je het kaartlezen al wat beter onder de knie, download dan een wandelapp op je gsm en leer ook die al doende te gebruiken.

Een wandelgps zoals de Garmin GPSMAP 66s is een toestel voor wie zijn expertise verder wil aanscherpen.

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!