Ardennen
Semois - Bouillon
 • Afstand: 21,8 km
 • Korter: 13,5 km
 • Hoogte: + 620 – 620 m
 • Luswandeling

Deze wandeling is een avontuurlijk tocht doorheen de vallei van de Semois, een fantastische vallei in het meest afgelegen natuurgebied van België.

Je wandelt op rustige bergpaden, je klimt naar hoog gelegen rotsen met uitzichtspunten, je steekt op doorwaardbare plaatsen diverse keren blootsvoets de rivier over. Je wandelt over de Tombeau du Géant, een van de mooiste meanders van de Semois, en je neemt het ‘laddertjespad’, het meest avontuurlijke pad in België.

De wandeling start en eindigt aan het middeleeuws kasteel van Godfried van Bouillon, dat je na de wandeling kunt bezoeken.

Kaart van de wandelroute.

(Klik om te vergroten)

De Ardennen en de Semois

De Ardennen bestaan uit heel oud gesteente (primair tijdperk, tot 500 miljoen jaar oud) dat door verschillende gebergtevormingen werden vervormd en geplooid. Tijdens de Alpiene gebergtevorming gingen de Ardennen samen met de Alpen mee de hoogte in waardoor ze nu tot meer dan 600 meter hoog reiken.

De rivieren die door de Ardennen stromen (Amblève, Ourthe, Lesse en Lomme, Semois) hebben zich tijdens het opheffen van de Ardennen diep ingesneden. Zo ontstond het huidige landschap: een vlak hoogplateau dat doorkruist wordt door diep ingesneden rivieren. Boven op het plateau zijn er weiden, op de hellingen en in de valleien zijn er steile rotswanden en bossen.

De wandeling verkent de mooie vallei van de Semois, die zich met veel bochten (meanders) doorheen het plateau snijdt. Op één van die meanders is het kasteel van Bouillon gebouwd. De vallei van de Semois is sinds 2022 beschermd als Nationaal Park de la Semois.

De wandeling

De wandeling start aan de ruime parking voor het kasteel van Bouillon, boven op een meander van de Semois.

Via een mooi pad daal je onmiddellijk af tot aan de rivier, die je lang de linkeroever volgt. Je wandelt voorbij een kleine camping en volgt daarna opnieuw een smal pad dat naast de rivier loopt. Even verder sla je in en kleine vallei linksaf om via een eerste klim (120 meter) een hoogte van 360 meter te bereiken. Deze heuvel is de Tombeau du Géant, één van de mooiste meanders in België. Over de heuvel daalt het pad langzaam tot aan het uitzichtpunt Point de vue Roche Aux Eperviers. Daarna daalt je verder af tot aan de rivier, die je oversteekt via een doorwaadplaats. Raadpleeg de waterstanden (zie verder) zodat je er zeker van bent dat je veilig kan over waden.

De verkorte wandeling neemt niet het pad tot aan Point de vue Roche Aux Eperviers maar daalt af naar rechts tot aan de Semois, die je via een doorwaadplaats oversteekt. Daarna volg je terug de langere wandeling.

Aan de overkant van de rivier volgt opnieuw een steile klim (140 meter) via een avontuurlijk pad, Les Echelles. Dit pad is een van de avontuurlijkste paden in België. Het kreeg zijn naam omdat er een aantal stalen laddertjes bevestigd zijn die je gebruikt om een steile rotswand te beklimmen. Je hoeft helemaal geen geoefende klimmer te zijn om dit pad te bewandelen, het is echt niet zo moeilijk als het lijkt.

Eenmaal boven daal je opnieuw af naar de Semois, waar je een mooie plek bereikt die zicht uitstekend leent voor een pick-nick en een verkoelende zwempartij. Het pad loopt nu beneden in de vallei. Eerst volg je een breed bospad, daarna sla je rechtsaf naar een prachtige weide die je een hele tijd volgt tot aan een tweede oversteekplaats.

Je klimt een derde keer tot boven een meander naar het uitzichtpunt Pic Du Diable en verder naar het Point De Vue De L’épine. Daarna daal je opnieuw tot aan de rivier. Hier kan je opnieuw de Semois over waden of je kan de mooie houten wandelbrug (Passerelle) nemen.

Daarna klim je een vierde keer (140 meter) doorheen het bos tot aan het uitzichtpunt Belvédère D’auclin. Dit is een reusachtige toren voor toeristen die zicht biedt op Bouillon en het kasteel.

Daal steil af tot aan de rivier en steek die over via een kleine brug. Daarna beklim je opnieuw het pad waarmee je de wandeling startte tot aan het kasteel van Bouillon. Je kan nu het kasteel van Bouillon bezichtigen, één van de mooiste middeleeuwse kastelen van België. Je hebt zeker een uur tijd nodig om alle gangen, steile trappen, zalen, torens en spelonken te verkennen. Deze tocht door het kasteel voegt nog heel wat hoogtemeters toe aan je toch al stevige dagtocht.

De wandeling loop voor meer dan 99% over onverharde paden in volle natuur. Er is voortdurende de mooie rivier, er zijn bossen en rotspartijen en er zijn prachtige uitzichtpunten. Dit is een van de allermooiste wandelingen van België.

De Semois is de ideale rivier om te leren hoe je een rivier oversteekt.

Lees hier ons artikel over de kunst van het overwaden van  rivieren.

Wanneer

Je kan deze wandeling alleen maken indien de waterstanden voldoende laag zijn om de Semoois door te waden.

Raadpleeg daarom de waterstanden van Bouillon op de website van de Service public de Wallonie (SPW). Je kan de Semois alleen veilig doorwaden als het debiet lager is dan 16m3/sec

Http://voies-hydrauliques.wallonie.be/opencms/opencms/fr/hydro/Actuelle/crue/cruegraph.jsp?id=14&code=94611002

De winter is geen goede periode om deze tocht te maken omdat de waterstanden dan doorgaans veel te hoog zijn. De bossen zijn dan kaal en de natuur slaapt.

Een veel mooier seizoen is de lente, dan kleuren de bossen frisgroen en er is overal leven in de natuur. Controleer in de lente zeker de waterstanden die kort na het winterseizoen nog te hoog kunnen zijn.

Ook de herfst is een schitterend wandelseizoen omdat de herfstbladeren dan alle kleuren aannemen. Controleer in de herfst niet alleen de waterstanden, maar kijk ook na of er geen jachtpartij georganiseerd is, want dan worden delen van het parcours afgesloten voor wandelaars.

Je vindt informatie over de jacht op de officiële website van het Département Nature et Forêt (DNF). Daar kan je voor een bepaalde datum alle geregistreerde jachtpartijen op een kaartje terugvinden. De domeinnaam is onbehoorlijk lang, klik op onderstaande link als je de website wil raadplegen.

https://portalarcgis.spw.wallonie.be/portail/apps/webappviewer/index.html?id=0460ad15c519483399a78622450b17a4

De zomer is misschien wel het beste seizoen voor deze wandeling. De waterstanden zijn dan bijna zeker voldoende laag, het water heeft een aangename temperatuur en je kan lekker in de Semois zwemmen.

Start & eindpunt

Kasteel van Bouillon

Met de auto: er is ruime parking voor het kasteel.

Met openbaar vervoer: er is geen treinstation in Bouillon. Je kan de trein nemen naar Libramont en daar met de bus (45 min) naar Bouillon.

Praktische info

Eten en drinken

 • Onderweg is er geen bevoorrading mogelijk, maar je vindt een overvloed aan winkels en horeca in Bouillon.

Kaarten

 • Je kan wandelkaarten kopen bij de toeristische dienst van Bouillon.
 • Maison du Tourisme de Bouillon, Quai des Saulx 12, 6830 Bouillon, https://www.paysdebouillon.be/nl

Uitzichtpunt Le Tombeau du Géant

 • Vanaf dit punt heb je een fantastisch uitzicht op de meander Tombeau Du Géant.
 • Uitzichtpunt Moulin du Rivage, 6830 Bouillon

Uitzichtpunt en restaurant Point de vue

 • Dit restaurant met panoramisch terrras heeft een fantastisch uitzicht op de meander van Frahan.
 • Restaurant Point de vue, Route de Alle 3, 6830 Bouillon

Kasteel van Bouillon

 • Het kasteel is bijna elke dag toegankelijk. In de zomer is er ook een show met roofvogels. Als je ’s ochtends vroeg met je dagtocht begint, dan ben je op tijd klaar om in de late namiddag het kasteel te bezoeken.
 • Kasteel van Boullon, Esplanade Godefrouy 1, 6830 Bouillon, https://www.chateaudebouillon.com/

Logies

In Bouillon zijn er tal van hotels. Bijzonder charmant is het traditionele Hotel de la Poste.

Hotel de la Poste, Place St Arnould 1, 6830 Bouillon, www.hotelposte.be

Er zijn ook tal van campings in Bouillon. Handig is Camping Ile de faigneul, een fijne familiecamping op een eiland in de Semois die bijna op de wandelroute ligt. Je kan er ook trekkershutten huren.

Navigeer deze route

Download hier de wandelroute. Je kan kiezen tussen de volledige route en de verkorte route. 

Kies voor Routeyou als je een wandelgids op papier wil afdrukken (optie ‘Afdrukken’, ‘Gids’).

Geen idee hoe je navigeert met kaart en kompas, met een Garmin-gps of met OutdoorActive op je smartphone? Volg dan hier een online cursus.

RouteYou
Routeyou

Download de kaart en wandelgids als pdf-bestand.

Download de route als GPX-bestand.

Outdooractive
OutdoorActive

Bekijk de route in OutdoorActive. 

Navigeer de route met OA op je smartphone.

Garmin Earthmate
GARMIN

Download de route naar Basecamp.

Navigeer de route met een Garmin gps.

Plan je een weekend?

Maak dan een tweede wandeling

Deze kaart bevat een groot aantal lusvormige wandelingen in de streek van Bouillon. Je kan ze combineren tot een dagtocht die je zo lang maakt als je zelf wil.

Te bestellen in de webshop de toeristische dienst in Bouillon.

https://www.paysdebouillon.be/nl

Vragen & Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!