Hoe kies je de juiste wandelstokken?

Hoe kies je de juiste
wandelstokken?

Wandelstokken kopen

Foto: Op stap met wandelstokken in de Pyreneëen.

Het is een goed idee om wandelstokken aan te schaffen, ze zijn onmisbaar in steil of moeilijk terrein. Lees hier welke soorten er bestaan en waar je rekening mee moet houden als je er een paar gaat kopen.

Wanneer gebruik je wandelstokken?

Op makkelijk en vlak terrein zijn wandelstokken niet erg nuttig, je zal ze dus in Nederland en Vlaanderen niet echt nodig hebben. Je hebt ze wel nodig als je naar de bergen of het hoge noorden trekt.

Waarom zijn wandelstokken nuttig: 

  • Om je knieën te ontlasten bij het afdalen van een steile helling. 
  • Om je evenwicht te bewaren op moeilijk terrein en om rivieren over te steken.
  • Om je op te duwen bij het beklimmen van een steile helling.
  • Om een kwade hond weg te jagen.
Ga je met een zware rugzak op stap, dan zullen je gewrichten bij een steile afdaling nog meer belast worden en haal je nog meer voordeel uit een paar goeie wandelstokken.

Waarom moeten wandelstokken afstelbaar zijn?

Ski-stokken en Nordic-walking stokken zijn uit één stuk gemaakt en je kan ze niet korter maken. Wandelstokken moet je wel korter kunnen maken, je zal ze tijdens het wandelen vaak in lengte verstellen. 

  • Bergop maak je de stokken korter zodat je ze hoger op de helling kan plaatsen. 
  • Bergaf maak je ze extra lang, zodat je ze lager op de helling kan plaatsen.
  • Bij het traverseren van een helling maak je er één lang en één kort.
Als je de stokken niet nodig hebt, dan bevestig je ze aan je rugzak. Je wil ze dan zo kort als mogelijk maken door ze volledig in elkaar te schuiven.

Welk systeem is het handigst?

Er zijn 3 verschillende systemen om wandelstokken af te stellen.

Het super-lock systeem

Een wandelstok met dit systeem heeft drie segmenten die uit elkaar schuiven. Je zet ze vast met een schroef.

Dit is het oudste systeem. Nadeel van dit systeem is dat de schroef kan blokkeren zodat je de stok zonder gereedschap niet meer in elkaar geschoven krijgt. Dat is super vervelend tijdens een wandeltocht.  Het systeem kan ook loskomen waardoor de stok in elkaar schuift en geleidelijk aan korter wordt tijdens het wandelen. Je moet dan halt houden om hem opnieuw af te stellen.

Deze wandelstokken zijn iets goedkoper maar het prijsverschil weegt niet op tegen de nadelen van het systeem.

Het flick-lock systeem

Een wandelstok met dit systeem heeft ook drie segmenten die je uit elkaar schuift, maar je zet ze vast met een klem in plaats van een schroef. 

Dit is het handigste en meest populaire systeem. Je kan de lengte van de stok sneller afstellen en het systeem laat het nooit afweten. 

Deze stokken zijn nauwelijks duurder dan stokken met het verouderde super-lock systeem. 

Opvouwbare stokken

Een origineel alternatief voor uitschuifbare stokken zijn opvouwbare stokken. Omdat de segmenten niet in elkaar hoeven te schuiven kunnen ze allen dezelfde diameter hebben. Hierdoor kan de stok in vier segmenten verdeeld worden zodat hij korter opbergt. De stok is daardoor ook dunner en lichter. Als de stokken uit carbon worden gemaakt zijn ze nog lichter.

Je kan de stok snel gebruiksklaar maken omdat de segmenten heel handig met een inwendige kabel opgespannen worden. 

Het nadeel van dit systeem is dat je de stokken niet in lengte kan afstellen. Dit wordt verholpen door het bovenste segment toch te laten inschuiven en er een flick-lock sluiting op aan te brengen. Dat maakt het allemaal wat complexer en hierdoor ook heel een stuk duurder. 

   Flick-lock sluiting

Kenmerken

Wandelstokken van een gekend merk zijn van goede kwaliteit: ze zijn licht, stabiel en ze gaan lang mee. Je vindt reeds wandelstokken voor 50 euro, de betere modellen kosten tussen 80 en 100 euro. Topmodellen (in carbon) zijn nog duurder, ze kosten tot 200 euro en meer. 

Kies voor stokken die weinig wegen. Ze zijn minder vermoeiend tijdens het stappen en ze maken je rugzak minder zwaar als je ze opbergt. 

Een handvat in kurk is aangenaam maar iets zwaarder dan een handvat in kunststof. Verlengde handvaten hebben als voordeel dat je de stokken ook lager kan vastnemen zodat je ze niet al te snel korter moet maken. Om meer grip te hebben is het handvat voorzien van een lus (strap). Dat is handig om de stok goed vast te houden, maar gebruik de strap nooit op moelijk terrein waar het valrisico groot is. Bij een valpartij zit je hand vast in de stok en dat werkt als een hefboom waardoor je een arm of een been kan breken. 

Onderaan de stok is er een scherpe punt (spike) die ervoor zorgt dat je de stok goed kan vastzetten om erop te leunen. Loop je veel op asfalt, dan kan je de punt met een rubberen pootje (paw) bedekken zodat je niet gek wordt van het tikkend geluid telkens je de stok neerzet. Het is een leuke gadget, maar weinig wandelaars gebruiken hem. Interessanter is het als de punt omgeven wordt door een kleine rozet (basket) zodat de stok niet diep in modder of zand wegzinkt. Bij veel stokken kan je het kleine zomer rozet vervangen door een groter winter rozet dat niet wegzinkt in sneeuw. 

Black Diamond Trail (80 – 100 euro)

Inschuifbare wandelstokken met 3 segmenten en 2 fick-lock sluitingen, aluminium, 486 gram per paar.

Leki Cross Trail FX Superlite (> 200 euro)

Opvouwbare wandelstokken met 4 segmenten en 1 flick-lock, carbon, 406 gram per paar.

Hoe gebruik je wandelstokken

Wandelstokken in een berghut in de Alpen

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!