Bergtochten in de Alpen
De Alpen zijn een bergketen in Europa met een lengte van 1200 kilometer. De Alpenlanden zijn Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Slovenië. De Alpen zijn een paradijs voor wandelaars en klimmers. Er zijn lieflijke dalen, pittoreske dorpjes met houten chalets en alpenweiden met koeien. Hogerop is er het hooggebergte met 120 bergtoppen die hoger dan 4000 meter reiken. Je vindt er rotspartijen, bergrivieren, sneeuwvelden en gletsjers.
In de zomer is het in de dorpen een drukte van jewelste, het barst er van de toeristen. Trek je naar het hooggebergte, dan wordt het een stuk rustiger. Toch kan het ook daar vrij druk zijn door de vele wandelaars. Het voordeel van al deze drukte is dat er uitstekende voorzieningen zijn. Er zijn campings, hotels, bussen, liften, berghutten en uitstekend bewegwijzerde wandelpaden. De Alpen zijn vrij druk, maar toch is het een fijn wandelgebied. Niet door de eenzaamheid van het gebergte, wel door het sportieve karakter van de uitdagende wandelpaden.
De beste manier om de Alpen te verkennen is om een huttentocht te maken. Berghutten in de Alpen zijn zodanig geplaatst dat je ze op één dagetappe met elkaar kan verbinden. Zo kan je een heerlijke week in de bergen doorbrengen zonder dat je naar het drukke dal moet afdalen. Deze berghutten zijn best wel comfortabel. Het zijn eenvoudige hotels met kamers en slaapzalen die half pension aanbieden. Je krijgt er eenvoudige maar stevige bergkost. Als je in berghutten overnacht, dan hoef je geen zware rugzak te dragen.
Materiaal, wandeltechnieken en kant-en-klare huttentochten
In dit artikel lees je alles wat je moet weten om een fantastische huttentocht te maken. We hebben het uitgebreid over materiaal en over de wandeltechnieken die je in de bergen nodig hebt. Daarna geven we een volledig dossier voor 5 kant-en-klare huttentochten, met alle informatie die je nodig hebt om deze tochten zelf te maken. De huttentochten zijn gerangschikt volgens niveau, van ‘beginners’ tot ‘moeilijk’.
Voor wie interesse heeft zijn er op die huttentochten ook enkele optionele Via Ferrata. Dat zijn klimroutes die beveiligd zijn met staalkabels en laddertjes, zodat ze ook voor niet-klimmers haalbaar zijn. Om zo’n Via Ferrata te doen heb je een speciale uitrusting nodig en je moet over de nodige kennis beschikken om die uitrusting te kunnen hanteren.
Dagboek bergtocht in de Alpen
Lees onze straffe & onnozele verhalen en loop warm voor een huttentocht in de Alpen.
Een huttentocht in de Alpen is een fantastische belevenis. Heb je nog nooit zo’n tocht gemaakt, dan krijg je met ons dagboek van een huttentocht in de Italiaanse Dolomieten een goede impressie van wat zo’n tocht.
Wandeltechnieken voor bergtochten
Lees onze pagina’s over de wandeltechnieken en de uitrusting die je in de bergen nog hebt.
Een tocht in de bergen is een stuk technischer dan een tocht in Vlaanderen of Nederland. In de bergen heb je niet alleen een gepaste uitrusting nodig, je moet ook een aantal extra wandeltechnieken beheersen. We hebben het over schoenen, rugzakken, wandelstokken, de moeilijkheidsgraad van bergpaden, navigatietechnieken en huttenetiquette.
Onze 5 mooiste huttentochten in de Alpen
Er is een overvloed aan wandelroutes in de Alpen, waarmee je een levenlang huttentochten kan samenstellen. Wil een een aangename en veilige huttentocht maken, dan moet je je goed voorbereiden. Je moet een haalbare route uitstippelen, een wandelplan opstellen en transport en overnachtingen regelen. Het maken van zo’n gedetailleerde voorbereiding neemt niet alleen heel wat tijd in beslag, het vergt ook de nodige technische kennis en ervaring.
Om je op weg te helpen publiceren we hier 5 schitterende huttentochten in de Alpen die we zelf stapten.
De eerste tocht, de Kesch trek, is een huttentocht voor beginners: de tocht is relatief kort en de paden zijn nooit moeilijk. De tweede tocht, de Venediger Höhenweg, is ook nog een relatief eenvoudige tocht die geschikt is voor wie al enige bergervaring heeft. De derde tocht, de Berliner Höhenweg, is een gemiddeld moeilijke huttentochten voor geoefende wandelaars. Wie het stappen in de bergen goed onder de knie heeft kan de Lechtaler Höhenweg stappen, een huttentocht met enkele uitdagende passages voor bergwandelaars zonder hoogtevrees. De vijfde tocht, een Dolomietentocht in Zuid-Tirol, is een buitenbeentje. Enerzijds zijn de Italiaanse Dolomieten een totaal ander gebergte dan de rest van de Alpen, anderzijds kan je tijdens deze huttentocht ook heel wat (optionele) Via Ferrata maken.
Elke tocht is voorzien van een beschrijving, een kaartje, een hoogteprofiel, praktische informatie, een wandelplan en GPX-bestanden. Je kan met deze kant-en-klare tochtvoorbereiding zó op weg.
Klik om te vergroten
De Kesch trek is een technisch gemakkelijke en relatief korte tocht. Daarmee is hij heel geschikt voor beginners die hun eerste huttentocht maken. Er zijn voldoende hoogtemeters, de paden zijn goed begaanbaar (T2) en de hutten zijn modern en comfortabel.
Alhoewel het technisch een makkelijke tocht is, maak je toch heel wat hoogtemeters. En het landschap is fantastisch mooi: er zijn alpenweiden, rotspartijen, bergmeren, puinhellingen en kleine sneeuwvelden.
We voegen aan deze huttentocht nog 4 dagtochten toe voor wie langer in de bergen wil blijven.
Niveau:
Beginners
Beleving:
Gemeente: Davos
Startpunt: Flüela pas
Eindpunt: Bergün
Hoogste punt: 2871 m
Etappes: 4 dagen (21u)
Nachten: 3 hutten
Afstand: 52 km
Klimmen: 2200 m
Dalen: 3200 m
De Venediger Höhenweg is een rustige, wondermooie huttentocht die minder druk is dan de meest Alpentochten.
De tocht is zowel fysiek als technisch gemiddeld uitdagend, waardoor deze tocht geschikt is voor wandelaars met enige ervaring in de bergen. Er zijn twee etappes met een wat moeilijker bergpas. Het zijn rotsige bergkammen die beveiligd zijn met staalkabel, waardoor een gemiddeld wandelaar ze veilig kan overbruggen. Bij slecht weer is het echter aan te raden om deze passen te mijden en een omweg via het dal te maken.
De tocht loopt doorheen twee beboste dalen, enkele alpenweiden en vooral hooggebergte met rotsige landschappen. Er zijn wondermooie uitzichtpunten met zicht op gletsjers en besneeuwde bergtoppen.
Niveau:
Gemiddeld
Beleving:
Gemeente: Matrei
Startpunt: Hinterbichl
Eindpunt: Matreier Tauernhaus
Hoogste punt: 2980 m
Etappes: 6 dagen (30u)
Nachten: 5 hutten
Afstand: 60 km
Klimmen: 4350 m
Dalen: 4150 m
De Berliner Höhenweg (in Oostenrijk noemt men hem de Zillertaler Runde Tour) is een echte klassieker. Het is een stevige stapper met af en toe wat pittige passages die met staalkabels of laddertjes beveiligd zijn, evenwel zonder dat het technisch moeilijk wordt.
Het landschap is fantastisch mooi, met alle ingrediënten die je van een hoogtewandeling in de bergen kan verwachten. Speciaal is de Berliner hütte, één van de mooiste berghutten in de Alpen.
Deze route volgt op grote hoogte bijna een volledige cirkel omheen het Zillertal. Optioneel kan je aan de huttentocht nog een dagtocht toevoegen.
Niveau:
Gemiddeld
Beleving:
Gemeente: Mayrhofen
Startpunt: Stausee
Eindpunt: Ahornbahn
Hoogste punt: 3081 m
Etappes: 5 dagen
Nachten: 4 hutten
Afstand: 53 km
Klimmen: 4200 m
Dalen: 4000 m
De Lechtaler Höhenweg is een mooie en uitdagende huttentocht voor ervaren bergwandelaars. Het is de moeilijke variant van het laatste traject van de Adler Weg, een klassieke huttentocht doorheen Oostenrijk.
Er zijn onderweg enkele pittige passages waarvoor je een goede tredzekerheid nodig hebt. Wie last heeft van hoogtevrees zal het op deze passages wat lastig hebben. Toch blijft deze huttentocht een route voor bergwandelaars, je hebt dus geen klimmateriaal nodig.
Om de huttentocht nog wat extra te kruiden zijn er onderweg enkele optionele Via Ferrata. Ze variëren van gemiddeld tot iets moeilijker, maar ze zijn allen mooi in evenwicht en goed beveiligd.
Niveau:
Gemiddeld tot moeilijk
Beleving:
Gemeente: St Anton Am Arlberg
Startpunt: Nassereith
Eindpunt: Galzigbahn
Hoogste punt: 2654 m
Etappes: 7 dagen
Nachten: 6 hutten
Afstand: 80 km
Klimmen: 6500 m
Dalen: 5300 m
Deze tocht is op alle vlakken een interessant buitenbeentje in ons rijtje van huttentochten. De tocht loopt doorheen de Dolomieten, een kalksteengebergte dat sterk verschilt van de andere Alpengebergten. Hier wisselen eenzame, rotsige bergmassieven af met lager gelegen, groene valleien. De route is hierdoor heel afwisselend en je ziet voortdurend verschillende landschappen.
Ook de berghutten zijn heel divers. Er zijn heel klassieke hutten en er zijn nieuwe designhutten in glas en beton. Fijn is ook dat deze tocht in Italië loopt: je kunt er lekker Italiaans eten.
De route is gemiddeld moeilijk en dus geschikt voor bergwandelaars met enige ervaring. Wie de tocht een stuk pittiger wil die kan de route onderweg kruiden met verschillende (optionele) Via Ferrata’s.
Niveau:
Gemiddeld
Beleving:
Gemeente: Chiusa (Klausen)
Startpunt: Alpi Zannes
Eindpunt: Alpi di Siusi
Hoogste punt: 2950 m
Optioneel: Via Ferrata
Etappes: 7 dagen (42u)
Nachten: 6 hutten
Afstand: 82 km
Klimmen: 6050 m
Dalen: 5900 m