Korte wandelingen in België

Familiewandelingen in België

Een dagje stappen met het hele gezin?

Zoek een mooie wandeling in de buurt of trek er op uit om een andere streek te verkennen. Volg mooie paden die goed bewegwijzerd zijn. Wandel door bossen, heide en weidelandschappen. Volg een riviertje, ga op zoek naar een waterval of een oude ruïne. Geniet van een schitterend uitzicht op een hoge toren. 

Deze dagtochten van 6 tot 12 km zijn geschikt voor families en voor beginners die korte en gemakkelijke wandelingen willen maken. Ervaren wandelaars kunnen deze wandelingen op een halve dag maken. Vind je deze afstanden te kort, bekijk dan hier de langere dagtochten.

Je vindt hier meer dan 5000 wandelroutes voor het hele gezin in Vlaanderen en in de Ardennen.

Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er ontzettend veel mooie natuurgebieden, maar ze zijn vaak klein en sterk versnipperd. Dit is gelukkig geen probleem als je korte wandelingen maakt. Je vindt dus overal in Vlaanderen leuke familiewandelingen.

Ardennen

Een daguitstap naar de Ardennen is altijd een feest. Hier moet je niet op zoek gaan naar de natuur, er zijn overal uitgestrekte bossen. En er  zijn riviertjes, rotsen, watervallen, grotten, ruïnes en leuke dorpjes. Genoeg afwisseling om elke wandeling boeiend en verrassend te maken.

Tip 1 : Toerisme Vlaanderen

Vlaanderen
Geen

De toeristische diensten in Vlaanderen promoten hun regio of gemeente niet alleen door toeristische informatie te publiceren, ze bieden op hun website ook een 1000-tal familiewandelingen aan. 

Zoek een wandeling op de website en druk het kaartje af. Op het terrein zijn de routes goed met bordjes gemarkeerd.

Tip 2 : Groot wandelboek Lannoo

Vlaanderen
Wallonie

Het standaardwerk voor familiewandelingen is het Groot wandelboek Vlaanderen en Ardennen van Lannoo. Het is een mooie uitgave in twee volumes met 150 wandelingen voor het gezin, gespreid over heel België. Elke wandeling toont een interessant wandelgebied in België en geeft hierover uitgebreide achtergrondinformatie. 

Twee fijne boeken om in te bladeren en om er aantekeningen bij te schrijven over je eigen wandelervaringen.       

Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen

Sinds 2020 is er een derde wandelgids bij gekomen met 20 avontuurlijke wandelingen in Vlaanderen. 

Deze gids legt de focus op natuurbeleving met het hele gezin. Je ontdekt de mooiste natuurlandschappen van vlaanderen, je wandelt door ruig terrein en je gaat op zoek naar sporen van wilde dieren.

Tip 3 : Natuurpunt wandelingen

Vlaanderen
Geen

Natuurpunt beheert in Vlaanderen bijna 500 kleine en middelgrote natuurgebieden. Op hun website is elk natuurgebied kort beschreven en meestal ook voorzien van een wandeling.

Uitgangspunt is uiteraard een interessante natuurbeleving, waar de natuur belangrijker is dan kilometers maken. Download een steekkaart met wandelinfo en een kaartje, en je kan zo op weg. De wegmarkeringen op het terrein houden je op het juiste pad.

Tip 4 : Wandelnetwerk Vlaanderen

Vlaanderen
Geen

Het Wandelnetwerk Vlaanderen is samengesteld uit 40 netwerken met wandelknooppunten, goed voor 12.000 km aan wandelpaden. 

Met de routeplanner op het internet kan je zelf je wandeling samenstellen. De knooppunten zijn netjes op het terrein met paaltjes gemarkeerd.

Tip 5 : Wandelen in Limburg

Vlaanderen
Geen

De provincie Limburg verdient een speciale vermelding. Deze provincie heeft niet alleen het meest uitgestrekte natuurgebied van Vlaanderen, ze heeft ook een uniek concept van goed uitgestippelde lusvormige wandelingen.Met deze lussen maak je je wandeling zo lang als je zelf wil. 

Er is een uitstekende website met alle informatie, er zijn gedetailleerde wandelkaarten en alle routes zijn netjes op het terrein gemarkeerd.

Tip 6 : Specials Vlaanderen

Vlaanderen
Geen

Er zijn ook nog enkele ‘specials’ in Vlaanderen: wandelingen in unieke natuurgebieden die (voor Vlaanderen) vrij groot zijn. Van elk natuurgebied zijn er kaarten met goed uitgestippelde lusvormige wandelingen. Je kan ze naar eigen behoefte samenvoegen tot een wandeling naar keuze. 

De Westhoek, het Zwin, de Kalmthoutse Heide, het Zoniënwoud en het nationaal park Hoge Kempen.

Tip 7 : Rother Ardennen

Geen
Wallonie

Naast het Groot wandelboek Vlaanderen en Wallonië van Lannoo is er ook de kleine wandelgids Ardennen en Hoge Venen van Rother. Deze uitgave maakt deel uit van de gekende reeks Rother die wandelgidsen over alle wandelstreken van Europa uitgeeft. 

Het boekje is opgesteld in de beste traditie van berggidsen. Elk van de 50 wandelingen is uitstekend beschreven met een korte tekst. Er zijn foto’s, een keurig kaartje en een hoogteprofiel.

Tip 8 : Wandelkaarten Ardennen

Geen
Wallonie

Het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) geeft een 100-tal wandelkaarten (Cartes de Promenades) uit, samen goed voor 2000 wandelingen.

De wandelingen zijn makkelijk te navigeren: ze zijn op het terrein gemarkeerd met allerlei gekleurde symbolen zoals groene driehoeken, rode bollen en blauwe strepen.

Tip 9 : GR - Rando en Famille

Geen
Wallonie

De Waalse tak van Grote Routepaden (Les Sentiers de Grande Randonnée) heeft 3 wandelgidsen uitgebracht met in totaal 45 wandelingen die volledig gericht zijn op wandelingen met kinderen. 

Elke Rando en famille is voorzien van een uitgebreide beschrijving en een kaartje. De gids bevat voor kinderen veel interessante informatie over de natuur en de bezienswaardigheden onderweg. De tekst is Franstalig.

Tip 10 : Hiking DB

Vlaanderen
Wallonie

Hiking DB is een goed verzorgde website met mooie foto’s waar je een database van meer dan 200 wandelingen kan raadplegen.

Je kan de wandelingen opzoeken volgens afstand (die varieert van 3 tot 25 km), moeilijkheidsgraad en een aantal kenmerken. Daarna kan je de wandeling downloaden in een PDF document met kaartje en beschrijving. Ook de GPX-Track is beschikbaar. 

Tip 11 : RouteYou

Vlaanderen
Wallonie

Er zijn op het internet verschillende platformen waar wandelaars en organisaties die wandelroutes met je delen. Het platform RouteYou publiceert in België het grootste aantal wandelroutes. 

Met RouteYou kan je routes downloaden op je gps of op een wandelapp op je smartphone. Hou je niet van elektronica, dan kan je een uitstekend papieren kaartje en een roadbook afdrukken.

Filter op een afstand < 12 km als je familiewandelingen zoekt.

Familiewandelingen in België

Met het gezin op stap in de Ardennen

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!