Familiewandelingen in België

Afstand: 6 km – 12 km

Tijd: 3 u – 6 u

Een dagje stappen met het hele gezin?

Zoek een mooie wandeling in de buurt of trek er op uit om een andere streek te verkennen. Volg mooie paden die goed bewegwijzerd zijn. Wandel door bossen, heide en weidelandschappen. Volg een riviertje, ga op zoek naar een waterval of een oude ruïne. Geniet van een schitterend uitzicht op een hoge toren. 

Deze wandelingen voor families zijn ook heel geschikt voor starters die willen beginnen met korte en gemakkelijke wandelingen. 

Je vindt hier meer dan 4500 wandelroutes voor het hele gezin in Vlaanderen en in de Ardennen.

Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er ontzettend veel mooie natuurgebieden, maar ze zijn vaak klein en sterk versnipperd. Dit is gelukkig geen probleem als je korte wandelingen maakt. Je vindt dus overal in Vlaanderen leuke familiewandelingen.

Ardennen

Een daguitstap naar de Ardennen is altijd een feest. Hier moet je niet op zoek gaan naar de natuur, er zijn overal uitgestrekte bossen. En er  zijn riviertjes, rotsen, watervallen, grotten, ruïnes en leuke dorpjes. Genoeg afwisseling om elke wandeling boeiend en verrassend te maken. 

 

Familiewandelingen in België (klik om te vergroten)

Toerisme Vlaanderen

Vlaanderen
Geen

De toeristische diensten in Vlaanderen promoten hun regio of gemeente niet alleen door toeristische informatie te publiceren, ze bieden op hun website ook een 1000-tal familiewandelingen aan. Deze wandelingen zijn een verzameling of kopie van allerlei wandelroutes die door diverse organisaties zijn uitgestippeld. Veel wandelingen maken gebruik van het Wandelnetwerk Vlaanderen (zie verder).

Elk van de vijf Vlaamse provincies (West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant) heeft een eigen website met een eigen aanpak. Ze bieden allemaal een zoekpagina waar je een wandeling selecteert, een korte beschrijving leest en een kaartje afdrukt. De wandelingen zijn op het terrein met bordjes gemarkeerd. Soms kan je ook een papieren kaart bestellen of een GPX track downloaden. 

In Limburg is er een uniek concept van goed uitgestippelde lusvormige wandelingen in uitgestrekte natuurgebieden.

Groot wandelboek Lannoo

Vlaanderen
Wallonie

Het standaardwerk voor familiewandelingen is het Groot wandelboek Vlaanderen en Ardennen van Lannoo. Het is een mooie uitgave in twee volumes met 150 wandelingen voor het gezin, gespreid over heel België. Elke wandeling toont een interessant wandelgebied in België en geeft hierover uitgebreide achtergrondinformatie. Het parcours is goed beschreven en voorzien van een kaartje. 

Twee fijne boeken om in te bladeren en om er aantekeningen bij te schrijven over je eigen wandelervaring.       

Natuurpunt wandelingen

Vlaanderen
Geen

Natuurpunt beheert in Vlaanderen bijna 500 kleine en middelgrote natuurgebieden. Op hun website is elk natuurgebied kort beschreven en meestal ook voorzien van een wandeling.

Uitgangspunt is uiteraard een interessante natuurbeleving, waar de natuur belangrijker is dan kilometers maken. Download een steekkaart met wandelinfo en een kaartje, je kan zo op weg. De wegmarkeringen op het terrein houden je op het juiste pad.

Wandelnetwerk Vlaanderen

Vlaanderen
Geen

Het Wandelnetwerk Vlaanderen is samengesteld uit 40 netwerken met wandelknooppunten, goed voor 12.000 km aan wandelpaden. Met de routeplanner op het internet kan je zelf je wandeling samenstellen, een kaartje drukken en een GPX track downloaden. Alle knooppunten zijn netjes op het terrein met paaltjes gemarkeerd. 

Met dit netwerk maak je een wandeling zo lang als je wil. De trajecten volgen bij voorkeur mooie en liefst onverharde paden, maar ze geven geen achtergrondinformatie over de kwaliteit van het wandelgebied.

Specials Vlaanderen

Vlaanderen
Geen

Er zijn ook nog enkele specials in Vlaanderen: unieke natuurgebieden die (voor Vlaanderen) vrij groot zijn en dus de beste wandelgebied bieden. Elk natuurgebied publiceert een kaart met goed uitgestippelde lusvormige wandelingen die je naar eigen behoefte kan samenvoegen tot een wandeling die precies bij jou past. 

We hebben er een paar uitgekozen: De Westhoek, het Zwin, de Kalmthoutse Heide, het Zoniënwoud en het nationaal park Hoge Kempen.

Rother Ardennen

Geen
Wallonie

Naast het Groot wandelboek Vlaanderen en Wallonië van Lannoo is er ook de kleine wandelgids Ardennen en Hoge Venen van Rother. Deze uitgave maakt deel uit van de gekende reeks Rother die wandelgidsen over alle wandelstreken van Europa uitgeeft. 

Het boekje is opgesteld in de beste traditie van berggidsen. Elk van de 50 familiewandelingen is uitstekend beschreven met een korte tekst. Er zijn foto’s, een keurig kaartje en een hoogteprofiel.

Wandelkaarten Ardennen

Geen
Wallonie

De toeristische diensten in Wallonië promoten het wandelen in hun regio of gemeente door uitstekende routes uit te stippelen. Er zijn een 100-tal wandelkaarten (Cartes de Promenades), samen goed voor 2000 wandelingen over een afstand van 16.000 km. 

De meeste kaarten worden uitgegeven als toeristische kaarten van het NGI. Ze hebben de gedetailleerde topografische kaart van België als grondslag. Hierop zijn de wandeltrajecten ingetekend. In de rand van de kaart vind je een lijst met wandelroutes, hun afstanden en een korte beschrijving. De wandelingen zijn op het terrein aangeduid met allerlei gekleurde symbolen zoals groene driehoeken, rode bollen en blauwe strepen. 

Je bestelt deze kaarten via de website van de toeristische diensten (er zijn 27 erkende Maisons du Tourisme in Wallonië) of op de website van het Nationaal Geografische Instituut (NGI).  

GR: Rando en Famille

Geen
Wallonie

De Waalse tak van Grote Routepaden (Les Sentiers de Grande Randonnée) heeft 3 wandelgidsen uitgebracht met in totaal 45 wandelingen die volledig gericht zijn op wandelingen met kinderen. 

Elke Rando en famille is voorzien van een uitgebreide beschrijving en een kaartje. De gids bevat voor kinderen veel interessante informatie over de natuur en de bezienswaardigheden onderweg. De tekst is Franstalig.

Familiewandelingen in België

Met het gezin op stap in de Ardennen

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!