Moeilijkheidsgraad

Tweesterren

Beleving 

Driesterren
Venediger
Höhenweg
Oostenrijk
  • Etappes: 6 dagen (30u)
  • Nachten: 5 hutten
  • Afstand: 60 km
  • Klimmen: 4350 m
  • Dalen: 4150 m
  • Hoogste punt: 2980 m
Alpen huttentocht Venediger Höhenweg

De Venediger Höhenweg is een rustige, wondermooie huttentocht in de Alpen die minder druk is dan de meest Alpentochten. 

De tocht is zowel fysiek als technisch van een gemiddeld niveau, waardoor deze tocht geschikt is voor wandelaars met enige ervaring in de bergen.

Er zijn twee etappes met een wat moeilijker bergpas. Het zijn rotsige bergkammen die beveiligd zijn met staalkabels, waardoor een gemiddeld wandelaar ze veilig kan overbruggen. Bij onweer en hevige regen is het aan te raden om deze passen te mijden en goed weer af te wachten of een omweg via het dal te maken.

De tocht loopt doorheen beboste dalen, langs alpenweiden en op goede paden doorheen het hooggebergte. Er zijn wondermooie uitzichtpunten met zicht op groene valleien, gletsjers en besneeuwde bergtoppen.

Overzichtskaart Venediger Höhenweg

(Klik om te vergroten)

Profiel Venediger Höhenweg

(Klik om te vergroten)

De huttentocht

Deze huttentocht in de Alpen bestaat uit 6 dagetappes, je slaapt onderweg in 5 berghutten.

Etappe 1
Hinterbichl - Essener Rostocker Hütte
(4 u / 9 km / +850 m / -0 m)

De eerste etappe is vrij kort, maar toch wandel je 850 hoogtemeters. Dat is prima om het wandelen in de bergen terug in de benen te krijgen. Vanaf het dorpje Hinterbichl (1340 m) stap je voorbij de parking en de camping. Je volgt een bospad dat langs de rivier de Isel loopt. Daarna je via een goed pad doorheen het Maurerdal tot je voorbij de boomgrens komt en zo verder naar de Essener Rostocker Hütte (2208 m). 

Etappe 2
Essener Rostocker Hütte - Johannis Hütte
(4,5 u / 8 km / +600 m / -650 m)

Vanaf de Essener-Rostocker Hütte klimt het pad 550 hoogtemeters naar de Türmljoch (2844 m) bergpas. Op deze pas bevindt er zich een rotspiek van 75 m hoog, de Türml. Wandel tot achteraan deze rotspiek, daar vind je een hellende weide waar veel  edelweiss bloeit. Je kan ook de Via Ferrata van de Türml beklimmen (zie verder). Na de Türml bergpas daal je af tot aan de Johannis Hütte (2121 m).

Etappe 3
Johannis Hütte - Bonn Matreier Hütte
(7,5 u / 12,5 km / +1400 m / -750 m)

Nu je ingelopen bent is het tijd voor een steviger dagtocht. Je kan deze lange dag best vroeg beginnen, ook omdat je onderweg een lange pauze kunt nemen op het terras van de Eissee Hütte. De route begint met een lange klim (800 hoogtemeters) van de Johannis Hütte naar de Zopat Scharte (2980 m). Deze bergpas is een scherpe kam met een steile afdaling in los puin. Er zijn staalkabels aanwezig om het eerste stuk van de afdaling te beveiligen. Daarna daalt het pad verder tot aan de Eissee Hütte (2521 m).  

Na de hut volgt er een aangenaam pad met mooie uitzichten op het dorp Pragraten. Er volgt een korte klim naar de Gulbing pas en een tweede korte klim naar de Esselrugg pas. De scherpe afdaling van deze ‘ezelsrug’ is eerst nog beveiligd met staalkabels, waarna het pad verder afdaalt tot aan de Bonn Matreier Hütte (2750 m).  

Etappe 4
Bonn Matreier Hütte - Badener Hütte
(5 u / 10 km / +600 m / -750 m)

De etappe start met een korte klim naar de Kalber Scharte pas (2791 m) en verder naar de Galten Scharte pas (2882 m). De Galten pas is een pittige maar niet al te moeilijke overgang die beveiligd is met staalkabels. Informeer voor je in de hut vertrekt naar het weerbericht, want is dit geen bergpas voor slechte weersomstandigheden. Er is dan risico op steenslag, uitglijden en bij onweer ook blikseminslag. Het alternatief is om bij slecht weer in de hut ‘het weer uit te zitten’ of om een omweg te maken via het dal (met taxi). 

Na de passage op de Galten pas wordt de route terug gemakkelijker. Na de afdaling volgt een traject dat op en af gaat voor je de klim van 400 naar de hut start. Onderweg zijn er nog wat opmerkelijke punten zoals een korte afdaling met een staalkabel en een voetbrug over een smeltwater rivier. De Badener Hütte ligt op een hoogte van 2608 m.

Etappe 5
Badener Hütte - Neue Prager Hütte
(5,5 u / 10 km / +850 m / -650 m)

Deze etappe volgt een route met de mooiste uitzichtspunten van de Venediger Höhenweg. Eerst loopt het pad min of meer horizontaal tot het klimt naar de Löbben Törl pas (2770 m). Hier staat een groot kruisbeeld, opgericht door de Deutsche Alpen Verein ter nagedachtenis aan hun leden die het slachtoffer werden van beide wereldoorlogen. Na de pas daalt het pad tot aan de Schlatenkees gletsjer. Ter hoogte van de Unterer Keesboden kon je vroeger de gletsjer oversteken, maar dat kan nu niet meer omdat de gletsjer onstabiel is geworden door de klimaatopwarming. Je moet het pad dus verder afdalen tot op een hoogte van ongeveer 2100 m en dan via de gletsjerweg terug omhoog klimmen naar de 650 meter hoger gelegen Neue Prager Hütte (2796 m). 

Etappe 6
Neue Prager Hütte - Matreier Tauernhaus
(4,5 u / 12 km / +50 m / -1300 m)

De laatste etappe is een lange afdaling van 1300 m naar het Matreier Tauernhaus. Eerst is deze afdaling nog vrij steil, daalt je langzamer op een pad door het Gschlösstal. In het Tauernhaus kan je iets eten en drinken voor je de bus neemt naar je startpunt.

De (optionele) Via Ferrata

Je kan deze huttentocht in de Alpen een stukje pittiger maken door onderweg een kleine Via Ferrata in te lassen, de Türml Klettersteig. Het is een gemiddeld moeilijke, vrij korte klettersteig (graad B/C, 75 m), die niet langer dan een halfuurtje duurt. Maar wel mooi.

Je kan de topo dowloaden op de website van bergsteigen.

www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/tuerml-klettersteig

Begin niet aan een Via Ferrata zonder een degelijke uitrusting en een goede opleiding.

Türml

Topo van de Türml klettersteig.

(klik om te vergroten)

Wanneer

In de Alpen begint het wandelseizoen half juni en het loopt tot eind september.  

Voor half juni ligt er nog veel sneeuw waardoor sommige paden nog niet toegankelijk zijn. Na eind september worden de dagen korter, er kan al eens een sneeuwbui vallen en er is al heel wat accomodatie gesloten. 

Juli en Augustus zijn de meest populaire maanden voor bergtochten in de Alpen. Het kan er dan behoorlijk druk zijn en je moet de berghutten lang op voorhand reserveren. Als je de keuze hebt, kies dan voor Augustus. Het weer is dan doorgaans beter dan in Juli. Ook September is een goede keuze. Het weer is dan stabiel en het is minder druk dan in de zomermaanden.

Start & eindpunt

Deze huttentocht loopt in Oostenrijk, in Oost-Tirol, nabij de gemeente Matrei

De tocht start in het dorpje Hinterbichl, dat je vanuit Matrei met de bus kunt bereiken. Ben je met de auto, dan kan je die voor de duurtijd van de trekking veilig achterlaten in Hinterbichl, op een parking in de buurt van de camping.

Vanaf de aankomst in het Matreier Tauernhaus is er een bus terug naar Matrei. Met een tweede bus rij je dan verder naar je startplaats in Hinterbichl. Je kan ook een locale taxi nemen van het Matreier Tauernhaus naar Hinterbichl, dat is met een aantal personen best betaalbaar en heel efficiënt.

  • Startpunt: Hinterbichl (1340 m)
  • Eindpunt: Matreier Tauernhaus (1512 m)

Heenreis en logies

Je kan vanuit Vlaanderen of Nederland op één dag met de auto of het openbaar vervoer naar de Alpen. Met de auto rij je rechtstreeks naar Hinterbichl, met het openbaar vervoer neem je de trein naar Innsbruck en verder naar Kitzbuchel. Van daar gaat het met de bus naar Matrei en verder naar Hinterbichl.

In Hinterbichl is er de fijne en rustige camping Bergkristall, die ook een klein pension heeft en waar je ook kunt ontbijten (lokale producten) voor je op huttentocht vertrekt.

https://www.bergkristall-hinterbichl.at

Wil je meer luxe, dan kan je boeken in een van beide hotels in Hinterbichl of in een pension. In hotel Gasthof Islitzer Bernhard Berger kan je ’s avonds lekker eten.

Tijdens de huttentocht slaap je in berghutten.

Berghutten

Boek de berghutten zo snel als je kunt, ze lopen snel vol. Voor de zomermaanden kan je doorgaans reeds vanaf januari reserveren.

Reserveer je half pension, dan hoef je alleen maar snacks voor ’s middags mee te nemen.

Essener-Rostocker Hütte

Bonn Matreier Hütte

Navigeer deze route

Geen idee hoe je navigeert met kaart en kompas, met een Garmin-gps of met OutdoorActive op je smartphone?

Volg dan hier een online cursus.

Wandelen voor starters
Wandelplan

Download het wandelplan als PDF of in Excel

Garmin Earthmate
GARMIN

Download de etappes naar Basecamp.

Navigeer de tocht met een Garmin gps.

Outdooractive
OutdoorActive

Bekijk de etappes in OutdoorActive. 

Navigeer de tocht met OA op je smartphone.

Kompass Venediger

Op kaart NR 38 van Kompass vind je alle wandelpaden en berghutten van de Venediger Höhenweg.

Je kan deze kaarten online bestellen bij Alta Via.

Cicerone Hohe Tauern

De wandelgids Austria’s Hohe Tauern van Cicerone beschrijft verschillende tochten in het hooggebergte, waaronder de ‘Venediger Group Hut-to-Hut Rucksack Route’ die overeenkomt met de Venediger Höhenweg.

Je kan deze wandelgids online bestellen bij Alta Via.

Vragen & Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!