Organiseer je trip naar de Rocky Mountains

Wanneer ga je wandelen in de Rocky Mountains?

Het wandelseizoen loopt van eind juni tot half oktober. De meeste trails gaan open vanaf eind juni. Juli is een prima maand omdat je dan de spectaculaire Calgary Stampede kan meepikken. Augustus is de meest drukke maand. Vanaf september is het terug veel rustiger.

De Rockies zijn een hooggebergte. Je kampeert vaak boven de 2000 meter hoogte, het kan dus ook midden de zomer ‘s nachts vriezen. In juli en augustus volstaat een slaapzak comfort -1 / transitie -6 als je voor een lichtgewicht trekking kiest.

Hoe reis je naar de Rocky Mountains?

Vluchten naar Canada zijn relatief duur. Je vliegt op Vancouver. Daar kan je een auto huren en rustig op twee dagen naar de Rockies rijden. Een binnenlandse vlucht naar Calgary nemen gaat ook, dan is de autorit naar de Rockies een heel stuk korter.

Je kan ook met het openbaar vervoer vanuit Calgary naar de Rockies reizen, maar eenmaal in de Rockies zal het vervoer zonder eigen auto niet evident zijn.

Hoe reis je in de Rocky Mountains?

In de Rockies heb je een Discovery pass nodig. Zo’n permit kost 45 Euro per persoon, een famlie/groepsticket is goedkoper vanaf 3 personen. Kijk de actuele prijzen na op de website van de nationale parken van Canada. Opgelet : campgrounds en wilderness campsites zijn niet in deze prijs inbegrepen.

Het loont om de vlucht en de huurauto of camper samen te boeken bij je reisagent omdat je dan sterke kortingen kan krijgen. Wacht niet tot de zomer maar boek tijdens een vroegboekactie of zeker vóór november, dan krijg je de hoogste kortingen. Daarna worden de prijzen steeds hoger in functie van vraag en aanbod.

Kleine huurauto

De wegen zijn uitstekend dus een klein autootje volstaat om overal naartoe te rijden. Prijzen vanaf 1200 Euro voor 3 weken. Maar een 4 WD is natuurlijk leuker en het prijsverschil is in Canada niet zo groot. 

Het is efficiënt om je huurauto op te halen en terug te bezorgen op de luchthaven. Je hoeft niet bezorgd te zijn voor inbraak in je wagen: je kan hem vrij gerust achterlaten bij een trailhead. 

Camper

In Canada rondreizen met een camper is een echte luxe. Het is aangenaam om binnen te eten als het in de Rockies ’s avonds frisser wordt of als het regent. Zeker als je moet uitwijken naar een overflow camping (zie verder). Als je heel vroeg boekt, dan kan je een kleine camper huren vanaf 3000 Euro voor 3 weken.

Bus

Je kan een heel eind geraken met bussen maar een eigen huurwagen is toch veel efficiënter. Een bus kan handig zijn als het start en eindpunt van je trekking niet samenvallen. Voor de Skyline trail bijvoorbeeld kan je de bus nemen van een parking bij de aankomst naar het vertrekpunt.

Waar logeer je in de Rocky Mountains?

Kamperen

Er zijn twee soorten kampeerplaatsen in de Rockies: campgrounds en wilderness campsites.

Campgrounds

Campgrounds zijn bereikbaar vanaf de weg: je kan er met een camper of auto en tent kamperen. Sommige campgrounds zijn uitgerust met douches, andere zijn heel primitief. Maar ze hebben in principe allemaal per kampeerplaats een fire pit en een houten tafel met banken. Je kan zelf vuurtje stoken in die fire pit, er ligt hout dat je tegen betaling kan gebruiken. Het is een goed idee om een shelter met twee palen mee te nemen: je kan die boven de houten bank opstellen, dan zit je droog.

Reserveren hoeft in principe niet, er is meestal wel voldoende plaats. Maar in het weekend kan zo’n campground wel vollopen, dan kan je best wel (online) reserveren. Je kan ook altijd uitwijken naar een ‘overflow’ campground. Dat is een terrein in de onmiddellijke omgeving maar dan zonder faciliteiten.

Wilderness campsites

Wilderness campsites kun je alleen te voet bereiken. Tijdens een meerdaagse hiking door de wilderness zal je op zo’n campsites overnachten. Deze campsites zijn nooit erg groot: het aantal plaatsen is bewust beperkt gehouden, zodat je in alle stilte kan genieten van de natuur. Elke kampeerplaats is identiek: er is een plaats om je tent op te slaan en op voldoende afstand een plaats waar je eet. Daar vind je een berenpaal, vaak een fire pit en soms ook een tafel. Er is altijd wel een riviertje met drinkwater en meestal ook een primitief toilet.

Reserveren is verplicht: zonder wilderness permit mag je niet kamperen. Een wilderness permit geeft aan op welke dag je op welke wilderness campsite mag logeren. Het nadeel van dit systeem is dat je je tocht perfect op voorhand moet uitstippelen en goed op tijd online moet reserveren. Voor de super populaire trekkings zoals de Skyline trail kan je best reeds vanaf januari reserveren.

Voor weinig populaire trekkings zou je het risico kunnen nemen en ter plaatse reserveren. Dat kan in de onthaalcentra van de rangers in Lake Louise, Banff of Jasper. Daar kan je eventueel ook een reservatie wijzigen maar dat mag alleen als je een goede reden hebt. Men zal je ook advies geven over de actuele situatie van de trekking en je een ander voorstel doen mocht de trekking onmogelijk zijn omdat bijvoorbeeld een belangrijke brug weggespoeld is.

Je vind alle info op de website van de Nationale parken van Canada. Je kan daar ook online reserveren.  

Hotels, lodges, bungalows, guest houses

Er is een ruim aanbod aan logies, maar de prijzen zijn pittig: ze variëren van 100 tot 300 euro per nacht en meer. Je kan gewoon boeken via booking.com.

Tip: ga iets eten of drinken in de lobby van zo’n super chique lodge.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!