Logo WPNT S

Start met wandelen

Hoe kies ik de juiste wandelschoenen?

Wandelschoenen kiezen

Schoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je wandeluitrusting. Bespaar niet op een goed paar wandelschoenen. Als je budget beperkt is, stel dan de aankoop van al je ander materiaal uit en koop alleen een paar goede schoenen.

Soorten wandelschoenen

De Belgische outdoorwinkels hanteren een classificatie die door het merk Meindl geïntroduceerd werd. Ze verdelen wandelschoenen in 4 types: A (town), B (trekking), C (mountaineering) en D (climbing).

Er zijn ook twee multifunctionele types die de eigenschappen van de boven- en onderliggende types combineren: A/B en B/C.

We hebben deze classificatie zelf aangevuld met een aantal extra kenmerken.   

Klik op de tabel om te vergroten.

Type A is een lage schoen die beetje licht uitvalt. Zo’n schoen is prima in de zomer, maar in de winter krijg je al snel natte voeten als je door diepe plassen stapt.

Koop geen C of D schoenen om te wandelen. Deze schoenen zijn gemaakt om te klimmen. Ze hebben een veel te stijve zool waardoor je je voet niet kan afrollen bij het stappen. Als je met zo’n type schoen lange afstanden wandelt dan is de kans groot dat je pijnlijke voeten krijgt of letsels loopt.

Maak de juiste keuze

Tradioneel kiezen wandelaars tussen een A/B, een B of een B/C schoen.

 • Als je vooral in Vlaanderen en in de Ardennen stapt, dan is een A/B schoen een prima keuze. 

 • Ga je vaak naar de Ardennen en maak je veel tochten in de Alpen, dan zit je goed met een B schoen

 • Maak je vooral zwaardere bergtochten in de Alpen, kies dan voor een B/C schoen.

Nogal wat wandelaars starten met een paar A/B schoenen. Ze vullen die later aan met een tweede paar B/C schoenen voor de zwaardere Alpentochten. Je zal beide typen blijven gebruiken.

Kenmerken van wandelschoenen

We zetten de kenmerken van een A/B en een B/C schoen naast elkaar.

schoenen gaan langer mee en ze zijn onverwoestbaar in ruw en rotsig terrein. Maar een volledig lederen schoen valt nogal zwaar uit en stappen met zware schoenen is extra vermoeiend. Daarom kiezen de meeste producenten voor een mix tussen leer en kunststof en ze brengen het leder alléén aan op de plaatsen die meer voor slijtage vatbaar zijn. Een middelhoge of hoge enkelschacht beschermt je enkels. Dat is belangrijk als je zwakke enkels hebt en op heel oneffen terrein stapt waar je makkelijker je voet omslaat. Een hoge schacht houdt je ook droger in een diepe plas of in winterse sneeuw.

Een minder stijve zool plooit makkelijk (je kan ze plooien én torsen) zodat je je voet makkelijker kan afrollen. Een stijvere zool biedt minder comfort maar ze beschermt beter tegen een ruwe onder grond en ze maakt het mogelijk om stijgijzers onder je schoenen te bevestigen. Producenten van kwaliteitsschoenen kiezen vaak voor de alombekende zolen van het merk Vibram.

Schoenen zijn waterdicht en toch ademend dankzij een membraan. Dat is een aparte laag die vocht in één richting doorlaat en waterdicht is in de andere richting. Zo’n membraan werkt het best als de binnentemperatuur hoger (warme voeten) en vochtiger (zweterige voeten) is dan de omgeving buiten. Producenten van kwaliteitsschoenen kiezen vaak voor het alombekende membraan van het merk Gore-Tex. Het Gore-Tex Extended Comfort Range (XCR) laminaat is rekbaar en wordt in schoenen en handschoenen gebruikt. Het merk Gore-Tex voert een kwaliteitscontrole uit bij producenten die hun laminaat gebruiken. Producten met niet goed gestikte naden die niet waterdicht zijn mogen het merk niet vermelden.

Goeie veters zijn elastisch en ze worden bevestigd met haken of lussen. De onderste haak klemt de veters. Zo kan je het aansnoeren aan de wreef en de schacht van je voet apart regelen. Een stootrand omheen je schoen beschermt zowel je schoen als je voet tegen scherpe rotsen. Een klimneus is een plat stukje zool onderaan de tip van je schoen. Dat is nuttig als je in de Alpen al eens een stukje gaat klimmen en je je schoen op een kleine richel neerzet.

Klik op de tabel om te vergroten.

Je hebt ook de keuze tussen leder en kunststof. Lederen schoenen zijn duurder, zwaarder en je moet ze beter inlopen tot ze zich naar je voet zetten. Maar ze gaan langer mee op ruw terrein en bieden meer steun als je zwakke enkels hebt. Schoenen met een mix tussen leder en kunststof zijn lichter, ze zitten beter aan je voet en stappen vlotter.

Klik op de tabel om te vergroten.

Tot zover de traditionele aanpak. Er is ook een trend om over te stappen op steeds lichtere schoenen die afgeleid zijn van trailrunners. Light schoenen geven maximaal stapcomfort, maar je moet een vaste tred en stevige enkels hebben. Deze schoenen vallen ook wat licht uit als je met een zware rugzak op stap gaat. 

Als starter is het voorzichtiger om met een traditionele schoen te beginnen. 

Klik op de tabel om te vergroten.

Wandelkousen

Kousen zijn even belangrijk als de schoenen zelf. Met goedkope kousen loop je al snel blaren. Bespaar dus ook niet op je kousen. Koop dure kousen (20 – 25 euro) van een goed merk.

Je moet je kousen minstens zo regelmatig vervangen als je schoenen, ook al zien ze er nog zo goed uit. Koop 3-seizoenskousen met een goede polstering, die zijn wat dikker en toch niet te warm. Merino wol is comfortabel.

Je kan ook een liner kopen, dat is een superdunne binnensok die je onder je buitenkous draagt. Je kan een liner voor de zomer en een liner voor de winter kopen, dan kan je de temperatuur van je sokken wisselen volgens het seizoen.

Koop twee paar kousen of één paar kousen en twee paar liners. Dan kan je tijdens een tocht ‘s middags wisselen of een paar kousen uitwassen zodat ze droog zijn voor de volgende stapdag. Was je kousen regelmatig, liefste elke dag. Na een wasbeurt worden ze terug zacht en krijgen ze terug vorm. Respecteer de wasvoorschriften.   

Wandelkousen voor elk seizoen van Bridgedale:  Hike Midweight Boot merino, Coolmax Liner en Thermal Liner

Getten - Gaiters

In de winter is het ook nuttig om getten te dragen. Die voorkomen dat er van boven water insijpelt en houden je schoenen netjes. Lage getten wegen minder en zijn goedkoper, hoge getten bieden meer bescherming in diepe sneeuw. 

Bij regenweer draag je de getten onder je regenbroek zodat het regenwater eroverheen loopt. In diepsneeuw is het andersom, zodat de sneeuw niet in je broekspijpen omhoogkruipt.

Lage getten : Trekmates Glenmore Gaiter.             Hoge getten : Mammut.

Zo koop je nieuwe wandelschoenen

Schoenen moet je passen. Koop dus nooit schoenen online en ga naar de betere buitensportwinkel. Die heeft niet alleen kwaliteitsmerken in huis maar ook bekwaam personeel dat je goed advies geeft.

Pas je schoenen in de namiddag, dan zijn je voeten iets uitgezet net zoals bij het wandelen.

Pas minstens twee verschillende merken van schoenen.

Pas ook een (halve) maat te groot en een (halve) maat te klein, zo weet je zeker dat je de juiste maat te pakken hebt.

STAP

0

 • Koop een paar nieuwe wandelkousen.
 • Je moet ze minstens even regelmatig vervangen als je wandelschoenen.

STAP

1

 • Trek je nieuwe wandelkousen aan zodat je de schoenen niet te klein koopt. 
 • Maak de veters van de schoen helemaal los en trek de beide schoen aan. 
 • Kruip met je voet helemaal naar voren, tot je tenen de neus van de schoenen raken. 
 • Je moet nu precies één vinger tussen de hiel van je voet en de schoenen kunnen steken. 
 • Anders zijn de schoenen te groot of te klein.

STAP

2

 • Trek nu de veters goed aan. Hierdoor wordt je voet naar achteren getrokken. 
 • Je tenen moeten nu voldoende bewegingsvrijheid krijgen zodat je ze kan bewegen.
 • Anders zijn de schoenen (vooraan) te smal.

STAP

3

 • Sta recht en hef je hiel op terwijl je tenen de grond blijven raken.
 • Je hiel mag niet in je schoen omhoogschuiven.
 • Anders zijn de schoenen (achteraan) te breed.

STAP

4

 • Een goede buitensportwinkel heeft een klein testparcours met wat ruw terrein en een helling. 
 • Maak een paar rondjes en voel of de schoenen goed aanvoelen en nergens knellen.

STAP

5

 • Vraag meteen in de winkel hoe je de schoenen moet onderhouden en koop de bijhorende onderhoudsproducten.

Koophulp

Download hier het stappenplan om mee te nemen naar je favoriete outdoorshop.

Koophulp

Download hier de tabel met schoentypes om mee te nemen naar je favoriete outdoorshop.

Koophulp

Download hier de tabel met de kenmerken van A/B en B/C schoenen.

Om mee te nemen naar je favoriete outdoorshop.

Schoenen onderhouden

Na elke tocht haal je de binnenzolen uit je schoenen en je laat beide rustig drogen in een goed geventileerde ruimte. Droog je schoenen nooit bij een warmtebron of in de zon want dan droogt het leer uit en het breekt.

Als de schoenen vuil zijn, dan moet je ze eerst reinigen voor je ze droogt. Gebruikt hiervoor een zachte borstel en bij voorkeur lauw water. Droog ze af met een vod en impregneer ze terwijl ze nog vochtig zijn. Gebruik hiervoor een speciaal product dat je in de outdoorwinkel samen met de schoenen koopt.

Eénmaal per jaar moet je het zweet uit de binnenvoering verwijderen zodat het ademend membraan blijft functioneren. Verwijder binnenzool en veters. Maak een zeepsopje van lauw water en een zachte handzeep. Vul je schoenen helemaal met het zeepsopje en laat ze een uurtje staan. Ze lopen niet leeg als ze nog waterdicht zijn. Spoel de schoenen daarna met schoon water en laat ze rustig drogen.

Berg je schoenen op in hun schoenendoos in bewaar ze in een droge ruimte.

Schoenen onderhouden

Op de website van Lowa vind je prima advies over hoe je wandelschoenen moet onderhouden.

Getten

Lipariet smurrie in IJsland: op stap met B/C schoenen en hoge getten.

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!