Logo WPNT S

Start met wandelen

Hoe kies ik de juiste wandelschoenen?

Wandelschoenen kiezen

Schoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je wandeluitrusting. Bespaar niet op een goed paar wandelschoenen. Als je budget beperkt is, stel dan de aankoop van al je ander materiaal uit en koop alleen een paar goede schoenen.

Soorten wandelschoenen

De Belgische outdoorwinkels hanteren een classificatie die door het merk Meindl geïntroduceerd werd. Ze verdelen wandelschoenen in 4 types: A (town), B (trekking), C (mountaineering) en D (climbing).

Er zijn ook twee multifunctionele types die de eigenschappen van de boven- en onderliggende types combineren: A/B en B/C.

We hebben deze classificatie zelf aangevuld met een aantal extra kenmerken.   

Klik op de tabel om te vergroten.

Koop geen C of D schoenen om te wandelen. Deze schoenen zijn gemaakt om te klimmen. Ze hebben een veel te stijve zool om lange afstanden te wandelen: je krijgt gegarandeerd pijnlijke voeten en allicht ook kwetsuren.

Type A is een lage schoen die beetje licht uitvalt. Zo’n schoen is prima in de zomer, maar in de winter krijg je al snel natte voeten als je door diepe plassen stapt.

Maak de juiste keuze

Tradioneel kiezen wandelaars tussen een A/B, een B of een B/C schoen.

 • Als je vooral in Vlaanderen en slechts af en toe in de Ardennen stapt, dan is een A/B schoen een prima keuze. 
 • Ga je vaak naar de Ardennen en maak je ook al eens makkelijke tochten in de Alpen, dan zit je goed met een B schoen
 • Als je maar één paar schoenen wil kopen en je maakt zware tochten in de Alpen, dan koop je beter een B/C schoen. Hou er dan wel rekening mee dat een B/C schoen minder comfortabel is in het vlakke Vlaanderen.

Tot zover de traditionele aanpak. Er is ook een trend om over te stappen op steeds lichtere schoenen die afgeleid zijn van trailrunners. Light schoenen geven maximaal stapcomfort, maar je moet een vaste tred en stevige enkels hebben. Als starter is het voorzichtiger om met een traditionele schoen te beginnen. 

Je hebt ook de keuze tussen leder en kunststof. Lederen schoenen zijn duurder, zwaarder en je moet ze beter inlopen tot ze zich naar je voet zetten. Maar ze gaan langer mee op ruw terrein en bieden meer steun als je zwakke enkels hebt.

Je zou kunnen starten met een A/B schoen voor je tochten in België, en daarna bijkomend een B/C schoen kopen als je de stap naar de Alpen zet. Je zal beide types blijven gebruiken.

We zetten nog even de kenmerken van een A/B en een B/C schoen naast elkaar.

Klik op de tabel om te vergroten.

Wandelkousen

Kousen zijn even belangrijk als de schoenen zelf. Met goedkope kousen loop je al snel blaren. Bespaar dus ook niet op je kousen. Koop dure kousen (20 – 25 euro) van een goed merk.

Je moet je kousen minstens zo regelmatig vervangen als je schoenen, ook al zien ze er nog zo goed uit. Koop 3-seizoenskousen met een goede polstering, die zijn wat dikker en toch niet te warm. Merino wol is comfortabel.

Je kan ook een liner kopen, dat is een superdunne binnensok die je onder je buitenkous draagt. Je kan een liner voor de zomer en een liner voor de winter kopen, dan kan je de temperatuur van je sokken wisselen volgens het seizoen.

Koop twee paar kousen of één paar kousen en twee paar liners. Dan kan je tijdens een tocht ‘s middags wisselen of een paar kousen uitwassen zodat ze droog zijn voor de volgende stapdag. Was je kousen regelmatig, liefste elke dag. Na een wasbeurt worden ze terug zacht en krijgen ze terug vorm. Respecteer de wasvoorschriften.   

Wandelkousen voor elk seizoen van Bridgedale:  Hike Midweight Boot merino, Coolmax Liner en Thermal Liner

Getten - Gaiters

In de winter is het ook nuttig om getten te dragen. Die voorkomen dat er van boven water insijpelt en houden je schoenen netjes. Lage getten wegen minder en zijn goedkoper, hoge getten bieden meer bescherming in diepe sneeuw. 

Bij regenweer draag je de getten onder je regenbroek zodat het regenwater eroverheen loopt. In diepsneeuw is het andersom, zodat de sneeuw niet in je broekspijpen omhoogkruipt.

Lage getten : Trekmates Glenmore Gaiter.             Hoge getten : Mammut.

Zo koop je nieuwe wandelschoenen

Schoenen moet je passen. Koop dus nooit schoenen online en ga naar de betere buitensportwinkel. Die heeft niet alleen kwaliteitsmerken in huis maar ook bekwaam personeel dat je goed advies geeft.

STAP

0

 • Koop een paar nieuwe wandelkousen.
 • Je moet ze minstens even regelmatig vervangen als je wandelschoenen.

STAP

1

 • Trek je nieuwe wandelkousen aan zodat je de schoenen niet te klein koopt. 
 • Maak de veters van de schoen helemaal los en trek de schoen aan. Kruip met je voet helemaal naar voren, tot je tenen de neus van de schoen raken. 
 • Je moet nu precies één vinger tussen de hiel van je voet en de schoen kunnen steken. Anders is de schoen te groot of te klein.

STAP

2

 • Trek nu de veters goed aan. Hierdoor wordt je voet naar achteren getrokken. 
 • Je tenen moeten nu voldoende bewegingsvrijheid krijgen zodat je ze kan bewegen. Anders zijn je schoenen (vooraan) te smal.

STAP

3

 • Sta recht en hef je hiel op terwijl je tenen de grond blijven raken.
 • Je hiel mag niet in je schoen omhoogschuiven, anders is je schoen (achteraan) te breed.

STAP

4

 • Een goede buitensportwinkel heeft een klein testparcours met wat ruw terrein en een helling. 
 • Maak een paar rondjes en voel of de schoenen goed aanvoelen en nergens knellen. 

STAP

5

 • Vraag meteen in de winkel hoe je de schoenen moet onderhouden en koop de bijhorende onderhoudsproducten.
Getten

Lipariet smurrie in IJsland: op stap met B/C schoenen en hoge getten.

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!