Schoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je wandeluitrusting. Bespaar als beginner niet op een goed paar wandelschoenen. Als je budget beperkt is, stel dan de aankoop van al je ander materiaal uit en koop alleen een paar goede schoenen.
Soorten wandelschoenen
De meeste outdoorwinkels hanteren een classificatie die door het merk Meindl geïntroduceerd werd. Ze verdelen wandelschoenen in 4 types: A (town), B (trekking), C (mountaineering) en D (climbing). Er zijn ook twee multifunctionele types die de eigenschappen van de boven- en onderliggende types combineren: A/B en B/C.
Je kan onderstaande tabel eens bekijken om een idee te hebben van de eigenschappen van elk type schoenen.
Klik op de tabel om te vergroten.
Maak de juiste keuze
Ga je als beginnend wandelaar vooral op stap in Vlaanderen, in Nederland of in de Ardennen, dan is een paar A/B schoenen een prima keuze.
Ga je alleen in de zomer op stap, dan kan je ook voor een paar lichte A-schoenen kiezen.
Het is pas als je begint met stevige bergtochten in de Alpen dat je een paar B of B/C schoenen koopt.
De Lowa Renegade MID GTX is een voorbeeld van een goede A/B schoen.
(Mix van leder en kunststof, MID = enkelhoogte, GTX = Gore-Tex, VIBRAM zool die soepel afrolt)
Kenmerken van wandelschoenen
Lederen schoenen gaan langer mee en ze zijn onverwoestbaar in ruw en rotsig terrein. Maar een volledig lederen schoen valt wat zwaarder uit en stappen met zware schoenen is extra vermoeiend. Daarom kiezen de meeste producenten voor een mix tussen leer en kunststof en ze brengen het leder alléén aan op de plaatsen die meer voor slijtage vatbaar zijn. Kies je als beginner voor A/B schoenen, dan zal je merken dat die doorgaans uit kunststof en leder bestaan.
Een middelhoge enkelschacht (MID) beschermt je enkels. Dat is belangrijk als je zwakke enkels hebt en op heel oneffen terrein stapt waar je makkelijker je voet omslaat. Een hoge schacht houdt je ook droger in een diepe plas of in winterse sneeuw. Het is dus een goed idee om als beginner te kiezen voor schoenen die je enkel bedekken.
Een minder stijve zool plooit makkelijk (je kan ze plooien én torsen) zodat je je voet makkelijker kan afrollen. Een stijvere zool biedt minder comfort maar ze beschermt beter tegen een ruwe onder grond en ze maakt het mogelijk om stijgijzers onder je schoenen te bevestigen. Producenten van kwaliteitsschoenen kiezen vaak voor de alombekende zolen van het merk Vibram.
Schoenen zijn waterdicht en toch ademend dankzij een membraan. Dat is een aparte laag die vocht in één richting doorlaat en waterdicht is in de andere richting. Zo’n membraan werkt het best als de binnentemperatuur hoger (warme voeten) en vochtiger (zweterige voeten) is dan de omgeving buiten. Producenten van kwaliteitsschoenen kiezen vaak voor het alombekende membraan van het merk Gore-Tex (GTX).
Zo koop je nieuwe wandelschoenen
Schoenen moet je passen. Koop dus nooit schoenen online en ga naar de betere buitensportwinkel. Die heeft niet alleen kwaliteitsmerken in huis maar ook bekwaam personeel dat je goed advies geeft.
Pas je schoenen in de namiddag, dan zijn je voeten iets uitgezet net zoals bij het wandelen. Pas minstens twee verschillende merken van schoenen. Pas ook een (halve) maat te groot en een (halve) maat te klein, zo weet je zeker dat je de juiste maat te pakken hebt.
Koophulp
Download hier een stappenplan om mee te nemen naar je favoriete outdoorshop.
Na elke tocht haal je de binnenzolen uit je schoenen en je laat beide rustig drogen in een goed geventileerde ruimte. Droog je schoenen nooit bij een warmtebron of in de zon want dan droogt het leer uit en het breekt.
Als de schoenen vuil zijn, dan moet je ze eerst reinigen voor je ze droogt. Gebruikt hiervoor een zachte borstel en bij voorkeur lauw water. Droog ze af met een vod en impregneer ze terwijl ze nog vochtig zijn. Gebruik hiervoor een speciaal product dat je in de outdoorwinkel samen met de schoenen koopt.
Berg je schoenen op in hun schoenendoos in bewaar ze in een droge ruimte.
Wandelsokken
Goede wandelsokken zijn even belangrijk als goede wandelschoenen als je geen blaren wil lopen. Bespaar dus ook niet op je kousen en koop dure kousen (20 – 40 euro) van een goed merk.
Je moet je kousen minstens zo regelmatig vervangen als je schoenen, ook al zien ze er nog zo goed uit. Koop je wandelsokken iets hoger dan je wandelschoenen (Boothlength bij MID schoenen). Ga voor wollen 3-seizoenskousen (Midweight). Die zijn wel iets warmer maar ze zijn comfortabeler dan dunne zomersokken in katoen. Merino wol heeft als voordeel dat het minder transpiratiegeurtjes opneemt.
Koop twee paar wandelsokken. Dan kan je tijdens een tocht ‘s middags wisselen of een paar kousen uitwassen zodat ze droog zijn voor de volgende stapdag. Was je kousen regelmatig, liefste elke dag. Na een wasbeurt worden ze terug zacht en krijgen ze terug vorm.