Logo WPNT S

Start met wandelen

Welke wandelkledij heb ik nodig?

Regenkledij wandelen

Starten met de duurste kledij hoeft niet

Er bestaat uiteraard peperdure merkkledij, maar het is een beetje gek om als starter zo’n complete outfit te kopen als je nog niet zeker bent of je deze sport wel blijft beoefenen. 

Je kan dus starten met gewoon de kledij te dragen die je hebt. Of ga je bevoorraden met goedkope spullen in een outdoor supermarkt zoals Decathlon. Bedenkt dat kledij niet eeuwig meegaat, binnen een aantal jaren moet je ze toch vervangen. Vervang dan eerst de belangrijkste onderdelen door betere (en véél duurdere) spullen. 

Tenzij je ontdekt dat je al die dure spullen helemaal niet nodig hebt en dat die goedkope dingen ook wel volstaan. Bedenk dan dat het goedkoopste materiaal van vandaag véél beter is dan de uitrusting waarmee de pioniers de eerste bergen beklommen en nieuwe continenten ontdekten.

Het 3-lagenprincipe van wandelkledij

Kledij werkt als een thermostaat. Als je lang bergop zwoegt dan krijg je het kei-heet en wil je kleren uitspelen. Kom je eenmaal boven en waait er een gure wind, dan krijg je het snel terug koud en wil je een extra laag aantrekken.

Het lagenprincipe gaat ervan uit dat je beter veel dunne lagen draagt dan één dikke laag, zodat je lagen kan aan- of uittrekken om je temperatuur te regelen. Een gevoerde jas of een super dikke trui zijn dus geen goed idee.

Maar goede wandelkledij bestaat niet uit laagjes om de temperatuur te regelen. Elke laag heeft ook een verschillende functie.

Als je een zware inspanning levert zoals bergop stappen, dan ga je al snel zweten. De eerste kledinglaag heeft tot doel om het transpiratievocht zo snel als mogelijk af te voeren zodat je huid steeds droog blijft. Je draagt deze laag direct op je huid.

De tweede laag is een dikkere laag die je lichaam isoleert tegen de koude. Je draagt die tussenlaag uiteraard alleen als het wat kouder is. Je kan deze laag eventueel opsplitsen in meerdere tussenlaagjes zodat je de temperatuur fijner kan afstellen.

De derde laag is opnieuw een dunne laag. Ze beschermt je lichaam tegen de weersomstandigheden van buitenaf: ze verhindert dat je koud of nat wordt door wind, regen of en sneeuw. Je draagt die laag alleen als er een koude wind staat of als het regent of sneeuwt.

Uiteraard moet niet alleen de eerste laag het transpiratievocht draineren. Ook de tweede en de derde laag moeten het vocht verder naar buiten afvoeren.   

Het lagenprincipe – drie lagen

(klik om te vergroten)

Elke laag wordt van een specifiek materiaal gemaakt met drainerende, isolerende of beschermende kenmerken. Je hoeft niet noodzakelijk dure merkkledij te kopen om aan die kenmerken te voldoen. 

Het lagenprincipe – kledingstukken

(klik om te vergroten)

Laag 1: Basis laag - Basic layer

De eerste laag is de drainagelaag: direct op je huid draag je een T-shirt die het zweet afvoert zodat je droog blijft.

  • In de zomer kies je voor een sneldrogende dunne synthetische T-shirt. Vermijdt katoen: het voelt wel aangenamer aan maar het droogt slecht. Een synthetisch T-shirt is spotgoedkoop in een outdoor supermarkt. 
  • In de winter draag je technisch ondergoed met lange mouwen. Ideaal maar duur is ondergoed met Merino wol. Merino is heel comfortabel en stinkt niet als je er langdurig in zweet (of toch minder hard dan andere materialen).
Wandelkledij zomer

Zomer in de Alpen: sneldrogend synthetisch T-shirt en synthetische broek of rokje 😉 

Laag 2 : Tussen laag - Midlayer

De tweede laag is de isolatielaag: ze houd je warm en voert het zweet verder af. Je kan deze laag best opsplitsen in twee dunnere lagen zodat je de temperatuur fijner kan regelen.

  • Draag bijvoorbeeld een trui in Merino (wol) met daarboven een trui in Fleece (Polyester). Vindt je Merino wol te duur, kies dan voor twee dunne Fleece truien. Je kan heel goedkope Fleece truien kopen in de outdoor supermarkt. 
  • Fleece is heel warm maar het houdt de wind niet tegen. Als je niet graag een jas draagt om de wind tegen te houden, dan kan je als buitenste Fleece voor een duurder model met windstopper kiezen.

In de zomer is het in België tijdens het stappen uiteraard te warm voor een tussenlaag. Ook in de bergen zal je op een warme zomerse dag geen isolatielaag dragen. Toch neem je altijd een trui mee in je rugzak. In de bergen kan het weer immers snel omslaan. 

Wandelkledij fleece

Frisjes in de Alpen: midlayer in Fleece, Stubai, Oostenrijk. 

Laag 3 : Buitenlaag - Shell

De derde laag is de beschermingslaag: ze beschermt je tegen wind, regen en sneeeuw. 

Er zijn softshells en hardshells.

  • Softshells beschermen tegen wind en zo nodig tegen lichte regen of sneeuw. Ze zijn aangenaam om dragen want ze zijn soepel en ventileren goed. Maar ze beschermen niet tegen hevige regen. Je kiest dus alleen bij goed weer voor een softshell, omwille van het comfort.
  • Hardshells beschermen tegen wind, hevige regen en sneeuw. Ze zijn minder soepel en ademen minder goed dan een softshell. Maar je kan ze klein opbergen en bij hevige regen ben je maar wat blij dat je een hardshell bij hebt. 

Wandelaars kiezen meestal voor een hardshell omdat deze in combinatie met de andere lagen een complete oplossing bieden. Met alleen maar een softshell kan je niet op stap in een gebied waar het weer kan omslaan. Koop geen gevoerde jas: je moet hem ook kunnen dragen bij een warme regendag in de zomer.

Hardshells zijn dun een en beetje stijf. Ze worden gemaakt met een waterdicht membraan. Dit membraan laat geen regenwater binnen maar het ventileert toch condens en zweet naar buiten. Gore-Tex is het meest gekende membraan. Het is gegarandeerd kwalitatief maar ook duur. Daarom maken steeds meer producenten van regenjassen een eigen membraan. Deze jassen zijn goedkoper, maar een goede hardshell blijft zowat het duurste stuk van je uitrusting.   

Heb je als starter nog niet het budget voor een dure jas met Gore-Tex of een evenwaardig membraan, dan kan je overwegen om deze aankoop uit te stellen en voor een poncho kiezen. Een poncho is wat lastiger als het hevig waait, maar hij kost slechts een fractie van een dure jas en hij is toch prima waterdicht. Ben je een mooi-weer wandelaar en ga je zelden in de bergen wandelen, dan zal je die dure jas toch weinig dragen. Dan kan je maar beter een goedkope poncho in je rugzak stoppen. Koop geen poncho met een extra bult voor een grote rugzak als je er niet als een wandelende tent wil bijlopen. 

Regenkledij wandelen

Gietende regen in IJsland: hard shell jas en regenbroek met Gore-Tex.

Broek

Het meerlagensysteem geldt ook voor je broek, maar het is hier minder belangrijk dan voor je bovenkledij. 

In de zomer draag je een dunne synthetische broek die snel droogt. Kies een broek met veel zakken zodat er plaats is voor een zakdoek, een kompas en misschien ook een kaart. Een korte broek is in de zomer aangenaam, maar pas op voor moeilijk terrein met doornstruiken of netels. Kies dan beter voor een broek die je met een elastiek tot boven de kuiten kan inkorten. Of kies voor een afritsbare broek. Broeken met de nieuwste ritsen zijn heel soepel zodat ze niet meer tegen je benen schuren.   

In de winter draag je best een synthetische gevoerde broek. 

Neem ook een regenbroek meer die tot net over je getten reikt. Ook hier is Gore-tex de beste optie. Als starter koop je gewoon de goedkoopste regenbroek in de wandelsupermarkt.  

Regenbroek

Berghaus Paclite regenbroek

Dit is een populaire regenbroek die in veel Belgische outdoorwinkels verkocht wordt.

Waterdicht Gore-tex laminaat, superlicht (185 gr maat large). Bergt op in een vuistgroot gaaszakje. 

Met lange, waterafstotende ritsen voor enerzijds ventilatie en anderzijds om de broek over je schoenen heen aan te trekken. 

Berghaus regenbroek 2

Het pannenprincipe van wandelkledij

Als je droog wil blijven, draag dan je regenkledij zoals de pannen op een dak liggen. 

De regen drupt van je kap op je jas en op de regenhoes van je rugzak. Daarna stroomt het water van je jas door tot op je broek. Je hebt dus een regenbroek nodig want je jas voert extra water aan naar je broekspijpen. 

Met extra lange broekspijpen stroomt het water tot op je schoenen. Heb je een te korte regenbroek, dan stroomt het water in je schoenen. Draag dan getten onder je regenbroek, zodat het water verder kan stromen tot op en over je schoenen zonder dat je natte voeten krijgt.

Het pannenprincipe – zo blijf je droog

(klik om te vergroten)

Getten - Gaiters

In de winter is het ook nuttig om getten te dragen. Die voorkomen dat er van boven water insijpelt en houden je schoenen netjes. Lage getten wegen minder en zijn goedkoper, hoge getten bieden meer bescherming in diepe sneeuw. 

Bij regenweer draag je de getten onder je regenbroek zodat het regenwater eroverheen loopt. In diepsneeuw is het andersom, zodat de sneeuw niet in je broekspijpen omhoogkruipt.

Donsjas

In de winter of in de bergen krijg je het tijdens een wandelpauze of ’s avonds al snel koud. Je bent bezweet en dat koelt af. 

Neem dus een extra warme trui of nog beter een donsjasje mee in je rugzak. Een donsjasje is warm, het heeft een laag pakvolume en het weegt niks. Koop een donsjasje met kap, je verliest veel warmte via hals en hoofd.

Wandelkledij donsjas

Zomer in Groenland: een donsjasje houdt je ’s avonds warm na het stappen.

Bandana

Een bandana is een tubulaire sjaal die je op ontzettend veel verschillende manier kan dragen. Gebruik hem als petje tegen de zon, als muts tegen de kou, als bandana om het zweet uit je ogen te houden, als sjaal of als bescherming voor neus en mond tegen fijn stof.

Het merk Buff is de marktleider, je hebt winter en zomer bandana’s in allerlei hippe kleurtjes.

Buff

Klein spul

In de zomer draag je een petje tegen de zon, in de winter een muts en handschoenen.

Wandelkledij

Zomer in Ladakh: een petje, buff of muts beschermen tegen de zon op 5000 m hoogte. 

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!