Logo WPNT S

Start met wandelen

Welke wandelkledij heb ik nodig?

Regenkledij wandelen

Starten met de duurste kledij hoeft niet

Er bestaat uiteraard peperdure merkkledij, maar het is een beetje gek om als starter zo’n complete outfit te kopen als je nog niet zeker bent of je deze sport wel blijft beoefenen. 

Draag gewoon de kledij die je hebt of ga je bevoorraden in een outdoor supermarkt zoals Decathlon. Kledij gaat niet eeuwig mee en binnen een aantal jaren moet je ze toch stuk voor stuk vervangen. Je kan dan eerst de belangrijkste onderdelen vervangen door betere (en véél duurdere) spullen. 

Tenzij je ontdekt dat je al die dure spullen helemaal niet nodig hebt en dat die goedkope dingen ook wel volstaan. Bedenk dat het goedkoopste materiaal van vandaag véél beter is dan de uitrusting waarmee de pioniers de eerste bergen beklommen en nieuwe continenten ontdekten.

Het 3-lagenprincipe van wandelkledij

Kledij werkt als een thermostaat. Als je lang in een bos bergop zwoegt, dan heb je het kei-heet en wil je kleren uitspelen. Op een hoogplateau zonder vegetatie koel je door een gure wind snel af, dan trek je graag een extra trui en een jasje aan.

Het lagenprincipe gaat ervan uit dat je beter veel dunne lagen draagt dan één dikke laag, zodat je lagen kan aan- of uittrekken om je temperatuur te regelen. Een gevoerde jas of een superdikke trui zijn dus geen goed idee. Bovendien is de functie van elke laag verschillend.

Wandelkledij bestaat uit drie verschillende lagen, elke laag heeft zijn eigen functie. We leggen dit uit aan de hand van dure kwaliteitsproducten. Maar je kan dit ook toepassen met dunne laagjes van de kledij die je al hebt.

Het lagenprincipe – klik om te vergroten

Laag 1: Basis laag - Basic layer

De eerste laag is de drainagelaag: direct op je huid draag je een T-shirt die het zweet afvoert zodat je droog blijft.

  • In de zomer kies je voor een sneldrogende dunne synthetische T-shirt. Draag nooit 100% katoen: het voelt wel aangenamer aan maar het droogt slecht.
  • In de winter draag je technisch ondergoed met lange mouwen van bij voorkeur Merino wol. Merino is heel comfortabel en stinkt niet als je er langdurig in zweet (of toch minder hard dan andere materialen).
Wandelkledij zomer

Zomer in de Alpen: sneldrogend synthetisch T-shirt en synthetische broek of rokje 😉 

Laag2 : Tussen laag - Midlayer

De tweede laag is de isolatielaag: ze houd je warm en voert het zweet verder af. Je kan deze laag best opsplitsen in twee dunnere lagen zodat je de temperatuur nog kan regelen.

  • Draag bijvoorbeeld een trui in Merino (wol) met daarboven een trui in Fleece (Polyester). Je kan ook twee Fleece truien dragen, dat is goedkoper.
  • Fleece is heel warm maar het houdt de wind niet tegen. Als je niet graag een jas draagt om de wind tegen te houden, dan kan je als buitenste Fleece een model met windstopper kiezen.

In de zomer is het in België tijdens het stappen uiteraard te warm voor een tussenlaag. Neem toch altijd een isolatielaag mee in je rugzak, zeker in de bergen.

Wandelkledij fleece

Frisjes in de Alpen: midlayer in Fleece, Stubai, Oostenrijk. 

Laag3 : Buitenlaag - Shell

De derde laag beschermt je tegen regen en wind. Er zijn Soft Shells en Hard Shells.

  • Soft Shells beschermen tegen wind en zo nodig tegen lichte regen of sneeuw. Ze zijn soepel en ventileren goed. Je kiest bij goed weer voor een Softshell omwille van het comfort.
  • Hard Shells beschermen tegen wind, hevige regen en sneeuw. Ze zijn iets minder soepel en ademen minder goed. Wandelaars kiezen voor een Hardshell omdat deze veel beter beschermt tegen de regen.

Hard Shells zijn dun een en beetje stijf. Ze worden gemaakt met een waterdicht membraan. Sommige fabrikanten maken hun eigen membraan, maar de meesten gebruiken Gore-tex. Dit membraan laat geen regenwater binnen maar het ventileert toch condens en zweet naar buiten.

Koop geen gevoerde jas: je moet hem ook kunnen dragen bij een warme regendag in de zomer.

Heb je als starter nog niet het budget voor een dure jas met Gore-Tex, dan kan je deze aankoop uitstellen en voor een poncho kiezen. Die is wat lastiger als het hevig waait, maar hij kost slechts een fractie van een dure jas en hij is toch prima waterdicht. Ga je vooral bij mooi weer wandelen, dan zal je die dure jas toch weinig dragen. Dan kan je maar beter een goedkope poncho dan een dure regenjas in je rugzak stoppen. Koop geen poncho met een extra bult voor een grote rugzak als je er niet als een wandelende tent wil bijlopen.

Regenkledij wandelen

Gietende regen in IJsland: hard shell jas en regenbroek met Gore-Tex.

Broek

In de zomer draag je een dunne synthetische broek die snel droogt. Kies er een met veel zakken. En korte broek is fijn als er geen doornstruiken of netels zijn. Een afritsbare broek kan ook, maar de ritssluiting is toch altijd wat vervelend. In de winter draag je een synthetische gevoerde broek.

Neem ook een regenbroek meer die tot net over je getten reikt. Ook hier is Gore-tex de beste optie. Als starter koop je gewoon de goedkoopste regenbroek in de wandelsupermarkt.  

Donsjas

In de winter of in de bergen krijg je het tijdens een wandelpauze of ‘s avonds al snel koud. Je bent bezweet en dat koelt af. 

Neem dus een extra warme trui of nog beter een donsjasje mee in je rugzak. Een donsjasje is warm, het heeft een laag pakvolume en het weegt niks. Koop een donsjasje met kap, je verliest veel warmte via hals en hoofd.

Wandelkledij donsjas

Zomer in Groenland: een donsjasje houdt je ‘s avonds warm na het stappen.

Bandana

Een bandana is een tubulaire sjaal die je op ontzettend veel verschillende manier kan dragen. Gebruik hem als petje tegen de zon, als muts tegen de kou, als bandana om het zweet uit je ogen te houden, als sjaal of als bescherming voor neus en mond tegen fijn stof.

Het merk Buff is de marktleider, je hebt winter en zomer bandana’s in allerlei hippe kleurtjes.

Buff

Klein spul

In de zomer draag je een petje tegen de zon, in de winter een muts en handschoenen.

Wandelkledij

Zomer in Ladakh: een petje, buff of muts beschermen tegen de zon op 5000 m hoogte. 

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!