Fish River Canyon: de wandelroute

Fish River Canyon:

De wandelroute

Afstanden en wandeltijden

De Fish River Canyon is ongeveer 90 km lang. De trekking start in Hobas en volgt de canyon over een afstand van 76,5 kilometer tot in Ais Ais. Je zou de canyon vanaf Hobas nog een stukje stroomopwaarts kunnen volgen, maar geen enkele wandelaar doet dit. Onderweg zijn er 3 shortcuts, waardoor de totale afstand verder daalt tot 68 kilometer. Dat lijkt niet veel, maar je moet er rekening mee houden dat de eerste kilometers over vrij lastig terrein lopen, waardoor je heel traag vordert. De meeste wandelaars vinden het kortere traject met shortcuts dus meer dan voldoende en houden het op 68 kilometer.

Om het traject van 68 kilometer met shortcuts te wandelen heb je ongeveer 5 dagen nodig. De eerst dag heb je wat tijd nodig voor de shuttle naar de start en ook om je permit af te halen (zie verder bij ‘organiseer je trip’). De vijfde dag kom je allicht tegen het middaguur aan in de camping in Ais Ais. 

Je kan het traject ook sneller afleggen. Er zijn zelfs trailrunners die razendsnel doorheen de canyon lopen. Maar daar heb je niks aan: neem ruim de tijd om de natuur te beleven en geniet van het kamperen onderweg.

Er zijn ook wandelaars die onderweg nog meer willen genieten of die een stuk trager stappen. Die doen er dan 6 of 7 dagen over. Als je niet zeker weet hoe snel je zal vorderen, neem dan wat extra proviand mee voor een reservedag.

De afdaling

De trekking start aan het trailhead in Hobas. Het is de ideale plek voor een groepsfoto voor je de canyon induikt. De trail start met een loodzware afdaling van het plateau tot in de bedding van de canyon. Je daalt ongeveer 450 hoogtemeters. Dat lijkt niet veel, maar je moet er rekening mee houden dat het pad heel grote afstappen neemt wat enorm vermoeiend is voor de benen. En je draagt een grote trekkingrugzak met bivak en proviand voor minstens 5 dagen.

Doe het dus heel rustig aan en neem zoveel mogelijk tijd om af te dalen. En gebruik je wandelstokken.

De bovenloop

Eenmaal beneden kom je aan een fijn zandstrandje waar je heerlijk in de canyon kan zwemmen. Neem de tijd om goed van de afdaling uit te rusten voor je verdergaat. 

Het terrein is in de bovenloop van de canyon heel zwaar. Je komt dus maar heel traag vooruit, je stapt niet meer dan twee kilometer per uur. Er is geen pad, je moet dus zelf het traject bepalen dat je wil volgen. Vaak vind je sporen in het zand, soms is het beter om je eigen weg te volgen. Het is kiezen tussen rotsen en zand en je moet regelmatig van oever veranderen om het traject wat korter te maken of om makkelijker terrein op te zoeken. 

Geen paniek als je de eerste en de tweede dag weinig kilometers aflegt. De eerste kilometers van de canyon nemen dubbel zoveel tijd als de laatste kilometers van het traject.

De benedenloop

In de benedenloop van de rivier wordt de canyon steeds breder. Af en toe is er zelfs een pad dat je kan volgen, waardoor je veel sneller vordert dan de eerste stapdagen. Ook de shortcuts maken het traject korter. Deze shortcuts hebben als bijkomend voordeel dat je naar een uitzichtspunt klimt waardoor je de canyon ook van bovenaf kan bewonderen. 

Je rugzak gaat steeds minder wegen omdat je proviand opraakt, waardoor je nog makkelijker kilometers maakt. Tijdens het laatste stuk gaat het pas echt snel, ook omdat je hier de muggen wil voorblijven.

Bezienswaardigheden

Tijdens de trekking zijn er tal van bezienswaardigheden die allemaal een specifieke naam kregen: Kochas Drift, Graves, Granite Slab, Palm Sulphur Springs, Bikini Beach en nog veel meer. Het graf van luitenant Thilo von Trotha en de achtergelaten Vespa zijn de meest bekende (zie dagboek). 

Je vindt de bezienswaardigheden op je wandelkaart terug, zo weet je precies waar je je in de canyon bevindt.

Wilde dieren

Er is kans dat je onderweg wilde dieren ontmoet. Gelukkig zijn er geen echt gevaarlijke dieren bij. Kijk uit naar maraboe’s, wilde paarden, jakhalzen, bavianen en steenbokken.

Berg je etensvoorraad ’s nachts goed weg. De kans is groot dat je een jakhals op bezoek krijgt die wat eten wil stelen. Ook voor de bavianen moet je uitkijken: die kunnen wel agressief worden. Ga ze uit de weg en daag ze niet uit.

Andere wandelaars

Elke dag kunnen er tot ongeveer 20 wandelaars starten, maar meestal zijn het er veel minder. Omdat ieder groepje in dezelfde richting loopt, ongeveer hetzelfde tempo volgt en een eigen bivakplaats uitzoekt, is de kans klein dat je veel andere wandelaars ontmoet. Wij hebben het hele traject alleen gelopen. 

Zwemmen

Het water van de rivier is helder, drinbaar en verfrissend. Je kan overal waar je wil de tijd nemen voor een frisse zwempartij. In de buurt van Sulphur springs stroomt er heet water in de rivier, afkomstig van thermische bronnen.

Bivakkeren

Er is langs het traject een overvloed aan mooie kampeerplekken. Je kiest er aan het einde van je wandeldag gewoon eentje uit. Het aangenaamst zijn de kampeerplaatsen op een zandstrand naast de rivier, waar de rivier diep genoeg is voor een zwempartij. 

Fish River Canyon trail: GPX-track

Outdooractive
OutdoorActive

Bekijk de route in OutdoorActive. 

Navigeer de route met OA op je smartphone.

Garmin Earthmate
GARMIN

Download de route naar Basecamp.

Navigeer de route met een Garmin gps.

GPX
GPX-bestanden

Download de route als GPX-bestand.

Navigeer de route met een app op je smartphone.

Fish River Canyon trail: overzichtskaart

Klik om te vergroten

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!