Pluspunten van ViewRanger
We zullen ViewRanger in dit artikel wat uitgebreider bespreken en vooral ook de minpunten van de app aangeven.
ViewRanger (VR) is beschikbaar voor alle devices : smartphone, tablet, computer en smartwatch. ViewRanger draait zowel op Android als op iOS. De app is erg gebruiksvriendelijk en je vindt online duidelijke instructievideo’s en een goede manual.
VR heeft 10 verschillende online kaarten plus een satellietkaart. Je kan de uitstekende ViewRanger Landscape kaart gratis downloaden. Deze kaart is erg gedetailleerd, ze heeft hoogtelijnen en biedt een wereldwijde dekking.
Op de app kan je zelf routes uitstippelen, je kan GPX bestanden uitwisselen en je kan routes downloaden van het VR community platform. De editor is makkelijk en super gebruiksvriendelijk, maar wel wat beperkt in functionaliteit. Je kan slechts één route tegelijk bekijken, je kan geen routes splitsen of samenvoegen. Voor de meer complexe editeer opties scoort Basecamp (een gratis programma van Garmin) nog steeds beter.
Met de app op je gsm kan je vlot navigeren. Nadeel is wel dat dit heel wat van de batterij van je gsm vergt, maar dat is een probleem dat elke navigatie app heeft. Je lost het op door altijd een powerbank mee te nemen. Tijdens het wandelen kan je je track opnemen. Je kan die achteraf bewaren en omvormen tot een route, die je daarna kan editeren tot een perfecte wandeling.
VR heeft ook een versie op de computer. Dat is handig dan een gsm om routes uit te stippelen omdat je over een groot scherm en een muis beschikt. Er is zelfs een versie voor smartwatches. Dat is handig als je gaat lopen en niet voortdurend op je gsm wil kijken. VR werkt uitstekend op een iwatch maar de toepassing is dikwijls traag op Android watches die vaak onvoldoende krachtig zijn.
Het community platform heeft in België 6500 tracks. Deze zijn meestal van vrij hoge kwaliteit. Je kan ook betalende tracks downloaden van erkende reisgidsen. Dit platform is handig als je je routes met vrienden wil uitwisselen.
Alle basisfuncties van de app zijn gratis. De Premium versie is dus niet noodzakelijk, maar ze is niet zo duur (4,99 € per jaar) en maakt het mogelijk om onbeperkt kaarten te downloaden. De Premium versie biedt ook een aantal leuke extra’s : Skyline (om bergtoppen te identificeren), Flyover 3D (geeft je route in 3D op een satellietlandschap) en BuddyBeacon (om je vrienden te zoeken), Photo Tracks (om foto’ bij je tracks op te nemen) en Autoplot (automatisch wandelingen in je buurt uitstippelen).