Beste navigatie app van 2020

Intro

Er zijn heel wat apps die nuttig zijn voor wandelaars. Er zijn apps die het weer voorspellen, apps die toeristische informatie geven over een streek, apps waarmee je een hotel kan boeken, apps waarmee je onderweg planten kan herkennen, apps waarmee je de kosten van je trip onderling kan verdelen.

En … er zijn apps die je helpen bij het navigeren van je wandelroute.

Wandelaars navigeren sinds eeuwen met kaart en kompas. Dit verandert totaal wanneer de US een reeks satellieten lanceert in de ruimte. Niet lang daarna brengt Garmin een breed gamma aan outdoor gps toestellen op de markt. Er ontstaan platformen op het internet om wandelingen met elkaar te delen door GPX bestanden uit te wisselen. Routeyou, Wikiloc, Summitpost en GPSies (nu Alltrails) zijn een paar van de gekende namen.

De komst van de smartphone brengt een nieuwe revolutie. Elke gsm bevat immers een gps ontvanger en een elektronisch kompas. Het volstaat om een app te installeren en je tovert je gsm om tot een volwaardige gps. Al snel volgen de eerste apps. Ze zijn vaak het resultaat van een uit de hand gelopen hobby met veel nachtelijke uren van noeste arbeid. Vandaag is de wereld van de apps volwassen geworden. Heel wat  kapitaalkrachtige bedrijven brengen nu kwalitatieve apps uit. Hierdoor investeren heel wat wandelaars niet meer in een gps, ze navigeren gewoon met hun gsm. Het volstaat immers om een (gratis) navigatie app te installeren en een powerbank aan te schaffen. 

Lees hier het artikel ‘Kies je wapens’ dat de drie navigatietechnieken vergelijkt.

 • Kaart en kompas
 • Garmin wandel GPS
 • Wandel APP op je smartphone

Vandaag is het aanbod aan navigatie apps voor wandelaars nog steeds heel groot. Een snelle rondvraag op Hiking Advisor (hét wandelforum voor Vlaanderen) levert meer dan 20 namen van apps op. Elk van deze apps heeft zijn eigen schare aan trouwe gebruikers. Dat is goed te begrijpen: het kost soms wel wat moeite om een app heel goed te leren kennen. Je zal dus al snel bij de app blijven die je vaak gebruikt en niet de tijd nemen om ook andere apps te verkennen. Maar de wereld van de navigatie-apps evolueert snel. De kans is dus reëel dat je een app gebruikt die ooit wel heel goed was, maar die inmiddels door een andere app voorbijgestreefd is.

Als je overweegt om naar een andere app over te stappen of als je nog nooit met een wandelapp navigeerde, dan kan dit artikel je op weg helpen om een goede keuze te maken.

Over onze vergelijkende test

Op een regenachtige zondag hebben we zo’n 20-tal apps bekeken. Voor elke app hebben we de website bekeken en uitgevist hoe de kostenstructuur in elkaar zit. We hebben nagekeken of de app zowel op Android als iOS werkt. We hebben de app gedownload, getest op gebruiksvriendelijkheid en afgetoetst of hij wel alle basisfuncties ondersteunt die je van een navigatie app voor wandelaars mag verwachten. Daarna hebben we ook nog reviews op het web geraadpleegd om onze informatie te toetsen en aan te vullen.

Testopstelling

 • 3 ervaren wandelaars die al jaren verschillende wandelapps gebruiken
 • 3 liter koffie, broodjes en veel te veel koekjes en chocolade
 • 2 Android en 1 iOS gsm’s
 • 2 laptops, PC en Mac
 • Tijdsbesteding : 1 volledige dag
Testpopstelling

Disclaimer

Ook al zijn we zeer zorgvuldig te werk gegaan bij het maken van deze vergelijking, toch is het heel goed mogelijk dat we iets over het hoofd hebben gezien. Ga je niet akkoord met de bespreking van een app, is recent de prijsstructuur gewijzigd of is een verbeterde versie van de app uitgebracht? Geef dan zeker je opmerkingen via het contactformulier onderaan deze pagina!  

Kenmerken van een goede navigatie app

Je zou het niet verwachten, maar toch zie je nog vaak wandelaars op stap gaan met een gebrekkige navigatie app of een app die eigenlijk niet voor wandelaars maar voor automobilisten gemaakt is. Dat is zo’n beetje als een schroef inkloppen met een hamer: dat gaat wel, maar er zijn tools die beter geschikt zijn voor het doel dat je wil bereiken.

Laten we dus eerst even de basisfuncties van een navigatie app voor wandelaars overlopen. Dan zie je meteen het verschil tussen een app voor wandelaars en een app voor automobilisten.

Gedetailleerde kaarten

Een goede navigatie app moet eerst en vooral over een gedetailleerde digitale wandelkaart beschikken. Dat is een kaart met wereldwijde dekking die kan inzoomen tot op het kleinste detail.

Dankzij het OSM project beschikt elke wandelapp tegenwoordig over zo’n kaart. OSM staat voor Open Street Map, het is een digitale kaart die door vrijwilligers gemaakt wordt en ze is gratis te gebruiken. De meeste navigatie apps maken gebruik van deze kaart, waar ze een eigen layout op toegepast hebben.

Het is belangrijk dat je de kaart die je nodig hebt gratis op je gsm kan downloaden voor offline gebruik. Op terrein zal je immers niet altijd een goed bereik hebben. Mobiele data downloaden is bovendien in sommige landen peperduur en het vreet energie van de batterij van je gsm.

Naast de gratis kaarten bieden verschillende apps ook betalende kaarten aan. Dat zijn commerciële kaarten of kaarten van de overheid zoals bijvoorbeeld de kaarten van het Belgische NGI. Je zal zelden zo’n kaart nodig hebben, de OSM kaart is meestal zelfs beter.

Het is tenslotte ook nuttig om satellietbeelden te bekijken, zeker in afgelegen gebieden waar kaarten onvoldoende nauwkeurig zijn. Dergelijke beelden kan je meestal wel online in de app bekijken, maar niet downloaden voor offline gebruik.

Hoogte informatie

Als je in de bergen gaat wandelen, dan wil je graag weten of je route sterk klimt of daalt. Je wil dus op de kaart hoogtelijnen en slagschaduwen zien en je wil ook een hoogteprofiel van je route bekijken.  

Navigatie apps voor wandelaars maken gebruik van een wereldwijde DEM (Digital Elevation Model) rasterkaart waarmee hoogtegegevens aan de kaart toegevoegd worden.

Routes uitwisselen en navigeren

Hier zit het grootste verschil tussen een navigatie app voor wandelaars en een navigatie app voor automobilisten.

Met de auto wil je zo efficiënt als mogelijk je bestemming bereiken. Je voert een adres in en de navigatie app zal de route automatisch uitstippelen. Hij maakt hierbij gebruik van de grootst mogelijke wegen en vermijdt zo mogelijk de files.

Tijdens een wandeling wil je echter zelf bepalen welke route je volgt. Je volgt een klein paadje, je steekt een riviertje over waar er geen brug is, je beklimt een steile helling dwars door een bos. Je wil dus dat de navigatie app jouw route volgt en niet een efficiënte route die hij automatisch uitstippelt.

Een navigatie app voor wandelaars ondersteunt zelf uitgestippelde routes, een navigatie app voor auto’s doet dit niet.

Hoe kan je nu een te volgen route in je navigatie app inbrengen? Wandel apps kunnen verschillende manieren ondersteunen:

 1. Je downloadt een route als GPX track van een website op het internet en importeert die in je navigatie app op je gsm.
 2. Je stippelt zelf een route uit op de navigatie app op je gsm door op een kaart punt voor punt de route in te voeren.
 3. Als je navigatie app ook een applicatie voor je computer heeft, dan kan je de route op je computer uitstippelen en synchroniseren met de app op je gsm. Een groot scherm en een muis zijn handiger dan het kleine aanraakscherm van je gsm.
 4. Als je navigatie app ook een community platform heeft, dan kan je daar routes selecteren van ander wandelaars en synchroniseren met de wandelapp op je gsm.

Tracks opnemen en delen

De meeste navigatie apps laten toe om je wandelspoor op te nemen. Je kan het dan later bekijken, nog eens op nieuw wandelen of delen met vrienden. Als het weer omslaat dan kan je het spoor omkeren en op je stappen teruglopen.

Slechts heel weinig navigatie apps voor automobilisten ondersteunen het opnemen van tracks.

Wandelapps kunnen tracks op verschillende manieren delen:

 1. Je exporteert een GPX track en stuurt die naar je vrienden via email of via sociale media.
 2. Je deelt je track op het community platform van de navigatie app.

Points of interest

POI’s zijn interessante punten die niet noodzakelijk op je uitgestippelde route liggen, maar die je wel op de kaart wil zien. Een POI is bijvoorbeeld je kampplaats, de plaats waar je auto geparkeerd staat, een brug, een bergpas; een rustbank of een bushalte.

Je kan zelf POI’s aanduiden of je kan algemene POI’s raadplegen. Wikipedia en Google beschikken over miljoenen POI’s in hun databanken.

Beschikbaar op alle devices

Sommige navigatie apps werken alléén op Android smartphones. Dat zijn dikwijls apps die met een low budget ontwikkeld werden, waarbij de ontwikkelaar het niet kon opbrengen om ook een app voor het iOS platform aan te bieden.

Ontwikkelaars met een grote organisatie achter zich ontwikkelen voor Android en iOS, voor smartphone, tablet, computer én smartwatch.

Extra functies

Naast de basisfuncties kunnen apps ook over een reeks bijkomende functies beschikken. Deze zijn nuttig, leuk, maar niet noodzakelijk om met de app te kunnen navigeren. Zo bieden sommige apps bijvoorbeeld het identificeren van bergtoppen aan: je filmt je omgeving met de camera van je gsm en de app toont op het beeld de naam van elke bergtop. Of de app kan een 3D satellietbeeld maken en daarop je route tonen.

Resultaat

Goeie app, ... maar niet voor wandelaars

We starten met een aantal apps die we vaak gebruiken, maar het zijn geen navigatie apps voor wandelaars.

Google Maps 

We starten deze vergelijking met Google Maps. Deze app is super gebruiksvriendelijk en ontzettend krachtig. Als we de statistieke mogen geloven dan is hij alleen al op het Android platform meer dan 5 miljard keer gedownload, wat zou betekenen dat zowat de helft van de wereldbevolking deze app gebruikt. Waar of niet, deze app is in elk geval de absolute leider van de navigatie apps.

De app stippelt voor jou de efficiëntste route uit naar de bestemming die je wil bereiken. Je kan daarbij kiezen tussen de auto, het openbaar vervoer, de fiets of te voet. Voor auto’s kiest de app grote wegen zonder files. Voor wandelaars vermijdt hij autosnelwegen en kiest eerder voor rustige wandelpaden. Maar je kan met deze app zelf geen routes uitstippelen of GPX bestanden importeren.

Google Maps biedt verschillende soorten kaarten, ook terreinkaarten met hoogtelijnen en satellietkaarten. Je kan kaarten downloaden voor offline gebruik.

Google Maps is een ontzettend goeie app die we dikwijls gebruiken, maar het is géén navigatie app voor wandelaars.

Maps.me

Deze app biedt allerlei toeristische informatie aan over hotels, bezienswaardigheden, musea, night life en nog veel meer. Om naar die punten toe te navigeren is er een app met kaarten en een automatische navigatie voor de auto, te voet, met het openbaar vervoer of met de fiets.

Een interessante app voor citytrips, maar geen navigatieapp voor wandelaars.

(te) Duur ?

Een hele reeks apps zijn relatief duur: ze kosten zo’n 30 € per jaar. Dat is veel tegenover de apps die minder dan 5 € per jaar kosten of zelfs helemaal gratis zijn. Voor een dure app betalen zou op zich geen onoverkomelijk probleem zijn (je gsm kost stukken meer dan de software die erop draait), mochten die apps een fantastische meerwaarde leveren tegenover hun gratis concurrenten. Maar dat doen ze niet, integendeel, vaak bieden ze heel wat minder mogelijkheden.

Veel van die duurdere apps zijn ontwikkeld door aanbieders van community platformen. In de inleiding hadden we het er al over dat community platformen zoals Alltrails, Routeyou of Wikiloc op hun website routes van wandelaars aanbieden die je als GPX bestand kan downloaden naar je gps of gsm. Deze leveranciers hebben vaak ook hun eigen app ontwikkeld die naadloos integreert met de website. Je kan op de app een route selecteren en ze met de app ineens ook navigeren. Het nadeel is dat je dan wel per community platform een andere app moet gebruiken. Deze apps bieden de basisfunctionaliteiten aan, maar vaak ontbreken de leuke extra’s ontbreken.

Je kan je dus toch wel de vraag stellen waarom je 30 € zou moeten neertellen voor een app die gebruik maakt van OSM kaarten en die GPX bestanden ter beschikking stelt die door vrijwilligers gratis zijn gemaakt. Het antwoord is dat deze leveranciers naast de ontwikkeling van de app ook een heel platform moeten onderhouden en hosten, zodat ze het met publiciteitsinkomsten alléén niet halen.

All Trails

All Trails is een community platform dat ontzetten populair is in de US. Ze bieden in de US meer dan 2,5 miljoen tracks aan. In België hebben ze slechts 1500 tracks. Bij het platform hoort een goeie navigatie app, maar je moet de Pro versie nemen om offline kaarten te kunnen downloaden en om de app reclamevrij te houden. Prijskaartje: 29,99 € per jaar.

Deze app werd op het Android platform meer dan 5 miljoen keren gedownload.

Gaia GPS

Ook Gaia GPS is een app uit de US die betalend is: 19,99 € per jaar voor de basisversie, 28,93 € voor de Pro versie. Het community platform heeft 60.000 tracks in de US maar slechts 850 tracks in België. De app heeft een goeie user interface en je kan verschillende soorten kaarten gebruiken.

Komoot

Een community platform uit Duitsland dat een app aanbiedt met een prijskaartje als een dure Mercedes: voor de Premium versie betaal je 59,99€ per jaar, plus éénmalig 29,99 € voor de kaarten.

OS Maps

Dit is de app van Ordnance Survey, het instituut dat de Britse topografische kaart uitbrengt. Wil je met deze app buiten de UK kaarten gebruiken, dan betaal je 28,99 € per jaar.

RouteYou

Dit community platform is de absolute topper voor GPX tracks in België en omstreken. Je kan er ook de GR routes downloaden. 

Je vindt hier niet alleen een groot aantal tracks die wandelaars zelf hebben aangeleverd, maar ook de tracks van de meeste GR’s in Vlaanderen. Als je op de website van Grote Routepaden een track download, dan loopt dit via het RouteYou platform. Routes krijgen sterren of het label ‘aanrader’ als ze van goede kwaliteit zijn.

RouteYou heeft ook een wandel app. Het grote voordeel van deze app is dat hij perfect geïntegreerd is met het Routeyou community platform.

De app is gebruiksvriendelijk en dus een goede instap app voor wie begint met navigeren. Hij biedt de basisfunctionaliteiten die je van een wandel app kan verwachten.  

Je kan RouteYou gratis gebruiken, maar dan bulkt de app en de website van de reclame. Een ander nadeel van de gratis versie is dat je de app dan niet offline kan gebruiken. Offline gebruik is nuttig als je geen goed gsm bereik hebt en het spaart je data abonnement en batterij verbruik. Een jaarabonnement voor de Plus versie kost 29,99 € per jaar. Je kan gedurende een paar weken een gratis upgrade nemen om de uitgebreide mogelijkheden te leren kennen. 

Guru Maps Pro

Een gebruiksvriendelijk app met een goede user interface. De Android versie kost slechts 3,49€, de iOS versie kost … 54,99€. Dat is even slikken.

Outdoor Active

Outdoor Active startte in Duitsland en groeide uit tot een toeristisch outdoor platform dat fiets- en wandelroutes en allerlei reisinformatie aanbiedt. Het zwaartepunt ligt nog steeds in de Alpen, maar spreidt zich uit naar over de wereld.

Eén van de producten die Outdoor Active aanbiedt is een navigatie app. De Basic versie volstaat alleen om met de app kennis te maken, je moet dus de Pro versie aanschaffen en die kost 30 € per jaar. Het was trouwens even zoeken om de toepassing te vinden tussen alle overdonderende reclame. Voor officiële kaarten van de Alpen betaal je nog eens 30 € extra per jaar. Je krijgt voor de betalende versies wel 30% korting in de sommige buitensportwinkels. Commerciële jongens!

Belangrijke opmerking : Sinds 2020 zijn ViewRanger en Outdoor Active samengegaan. Dit heeft belangrijke consequenties voor beide apps. Lees er meer over verder in dit artikel. 

Topo GPS

TopoGPS is een Nederlandse app voor Android en iOS. Omdat hun verdienmodel gebaseerd is op het verkopen van kaarten, kan je de app pas gebruiken nadat je minstens één kaart hebt gekocht. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de wereldwijde OSM kaart aan 3,99 € (zonder hoogtelijnen), de uitstekende Nederlandse kadasterkaart aan 3,99 € of … de Belgische NGI kaart aan 12,99 € (per jaar). De app is dus best betaalbaar in Nederland, maar wel duur in België.

De app biedt alle basisfunctionaliteiten zoals routes uitstippelen, waypoints vastleggen, navigeren met offline kaarten en onderweg je track opnemen. Alles is prima gedocumenteerd in een heldere handleiding.

Deze app doet wat hij moet doen, maar hij is niet gratis en heeft geen platform om routes uit te wisselen of andere extra functionaliteiten.

Niche product

Dit zijn een reeks apps die allemaal de basisfuncties van een navigatie app aanbieden en dus zeker bruikbaar zijn. Toch zijn ze allemaal op een of andere manier beperkt in de mogelijkheden die ze bieden: ze richten zich op één bepaalde regio of bieden slechts welbepaalde routes aan. Of ze werden met beperkte middelen ontwikkeld en zijn hierdoor beperkt in functionaliteit of er is weinig geïnvesteerd in een gebruiksvriendelijke user interface.   

Natuurpunt

De vrijwilligers van Natuurpunt hebben heel wat natuurwandelingen uitgestippeld. Om die goed te kunnen navigeren hebben ze ook een app uitgebracht. Een heel gebruiksvriendelijke en leuke app als je de wandelingen van Natuurpunt wil maken, maar geen universele navigatie app voor wandelaars. Deze app is gratis.

Wandelknooppunt

In navolging van het fietsknooppuntnet is er in Vlaanderen ook een wandelknooppuntennet. Met hun app kan je snel een wandeling met knooppunten uitstippelen. Om reclame uit te sluiten en alle functies te gebruiken moet je wel 9,99€ per jaar betalen. Je kan dan ook routes navigeren die afwijken van de knooppunten.

Een goede app als je een wandelaar bent die fan is van het knooppunten initiatief, maar te specifiek om een universele app te zijn.

Wikiloc

Wikiloc is een prima wereldwijd community platform om goeie tracks te vinden. Het platform heeft wereldwijd meer dan 14 miljoen tracks.

Ook dit platform heeft een app ontwikkeld om hun GPX bestanden op gsm te kunnen navigeren. De app is zoals de meeste apps die aan een platform toegevoegd zijn beperkt in functies. Weinig kaarten, een track uitstippelen kan niet in de app maar wel op het Wikiloc internet platform. Je kan wel je track met de app opnemen en uploaden naar het platform.

Deze app is betalend maar niet zo duur: je hebt de Pro versie voor 9,99 € per jaar (en de reclame op het platform verdwijnt).

AlpineQuest

Een app die alleen voor Android werkt. De app is betalend maar niet duur. Hij is niet de meest gebruiksvriendelijke en lijkt wel wat te mikken op een doelpubliek van IT enthousiastelingen die het fijn vinden om af en toe een technisch vraagstuk op te lossen.

Bergfex toeren en gps tracking

Een app met een lange naam, die zich vooral op Oostenrijk richt. De vertalingen uit het Duits zijn niet erg volledig. Fijn als je daar gaat skiën, maar waarom zou je zo’n niche product gebruiken voor je wandeltochten in België of elders buiten de Alpen?

Green Tracks

Een app die door een klimmer uit Taiwan werd ontwikkeld, niet beschikbaar voor iOS. De app wordt ook door de brandweer in Taiwan gebruikt en de website met de handleiding is in het Chinees. Fijn, maar waarom zou je in godsnaam …

Orux maps

Een Spaanse app, alleen voor Android. Dit is echt wel een niche app, met een handleiding die wel voor een Beta release bedoeld lijkt.

Maps 3D Pro

Een leuke app die prachtige 3D beelden maakt van de omgeving waar je gaat wandelen en hierop je track aangeeft. Het idee is waarschijnlijk dat dit een goede oplossing is voor wie geen kaart kan lezen: je ziet het terrein in miniatuur op je gsm met daarop je route uitgestippeld.

Een leuk idee, maar toch niet wat je wil als wandlaar. Gelukkig heeft deze app er recent ook traditionele navigatiemogelijkheden aan toegevoegd.

Mapy.cz

De naam zegt het al : een Tsjechische app. Deze app bevat enkele mooie navigatie features, maar het hij lijkt toch meer afgestemd op een doelpubliek van citytrippers dan op wandelaars.

GPX Viewer Pro

We weten niet zeker of we hier wel de juiste app hebben getest. Er zijn een hele reeks apps die zich GPX Viewer hebben genoemd. Een gebrek aan inspiratie? De naam ‘viewer’ klinkt ook niet goed: als viewen het enige is wat die app aanbiedt, dan is dat beslist niet voldoende om met de app te navigeren. 

De app die wij bekeken is een betalende app die niet zo duur is. Hij bevat de noodzakelijke basisfuncties, maar de user interface is wel heel erg retro. Misschien vinden nerds dit wel een mooi design?

Terra Maps

Terra Maps vormt een tweeling met Aqua Maps. Je krijgt al snel de indruk dat met begonnen is met de maritieme app waarna men het outdoor platform als copy/paste heeft toegevoegd. Een voorbeeld : de kaart beschikt over getijdeninformatie in de US.

Dit is een betalende app, maar de kostprijs valt nog mee (10 € per jaar). Deze app heeft alle functies die je van een wandelapp kan verwachten. De online manual is helder. De app heeft geen platform, maar je kan je tracks als GPX bestanden of via een wereldkaart met je vrienden uitwisselen. 

Leuke app, ... maar geen community platform

Dit zijn een reeks apps die allemaal de basisfuncties van een navigatie app aanbieden en dus zeker bruikbaar zijn. Maar ze hebben jammer genoeg geen community platform waar je routes me elkaar kan uitwisselen.

Locus Maps Pro

Voor Locus maps Pro betaal je éénmalig 9,99 € om de noodzakelijke functionaliteiten te kunnen gebruiken én om reclame uit te sluiten. Het is een goeie en gebruiksvriendelijke app met goede kaarten die je offline kan gebruiken. Jammer dat de app geen community platform heeft, je bent dus verplicht om alle tracks als GPX uit te wisselen. En nee, deze app is niet beschikbaar voor iOS.  

OsmAnd

De slimme Nederlanders die deze app ontwikkelden hebben de naam goed gekozen: iedereen denkt dat dit de officiële app van OSM is. Maar dat is dus niet zo.

OsmAnd is een goede app die zowel voor Android als iOS bruikbaar is. Alleen al op het Android platform is hij meer dan 5 miljoen keren gedownload. Hij is rijk is aan functionaliteiten, maar hij mist wat aan gebruiksvriendelijkheid. Je zal dus wel wat tijd moeten investeren om goed me deze app te leren werken. Een tweede nadeel is dat OsmAnd geen community platform heeft. Als je routes wil delen, dan moet dit altijd via een GPX import/export gebeuren.

De app is in principe gratis maar biedt een aantal ‘plug-in’s’ aan waarvan sommige betalend zijn. Zo moet je bijvoorbeeld 4,5€ betalen voor het gebruik van hoogtelijnen, faciliteiten voor skiërs of maritiem gebruik en het offline gebruiken van kaarten.  Je kan de kaarten in verschillende stijlen openen.  De ‘topo’ kaartstijl is heel contrastrijk.  Handig om mee in de zon te wandelen of je leesbril niet te snel te moeten opzetten.

Op de kaarten zijn ook ‘overlays’ mogelijk van bekende en minder bekende routepaden. Deze overlays schuif je meer of minder transparant in (zie gele pijl).

Om een nog breder publiek te bereiken heeft men ervoor gekozen om tal van integraties aan te bieden: je kan zelf de OSM kaart aanvullen, je kan foto’s zien via Streetview, er is een integratie met Wikipedia voor informatie over POI’s. Hiermee kan de app ook voor toeristische uitstappen gebruikt worden. 

Als stapper is de integratie met de POI’s van Google maps interessant. Je kan selectief bepaalde categorieën van POI’s aanzetten. Zo vind je vlot een restaurant, bar of winkel.

Garmin

Garmin is de marktleider in gps toestellen. Het bedrijf heeft enkele apps voor smartphone ontwikkeld die je kan gebruiken in het verlengde van hun gps toestellen. Maar gebruik ze niet als zelfstandige navigatie app, daarvoor zijn er betere apps.

Garmin Connect

Dit is een gezondheid app die je niet zal gebruiken om te navigeren. Maar je moet hem wel installeren. Je hebt deze app namelijk nodig om je gps met je smartphone te koppelen via Bluetooth zodat je de Garmin Earthmate en Garmin Explore apps kan gebruiken.  

Garmin Explore

Eenmaal je gsm met je gps verbonden is kan je deze app gebruiken als een soort groot aanraakscherm in het verlengde van je gps toestel. Je kan je gelopen tracks synchroniseren en bekijken of zelf routes uitstippelen en downloaden naar je gps. De app beschikt over wereldwijde kaarten die je gratis kan downloaden.

Garmin Earthmate

Je gebruikt deze app als je een Garmin Inreach toestel hebt voor noodcommunicatie via satellietverbinding. Deze app heeft ook enkele navigatiefuncties, maar die zijn vrij beperkt.

En de winnaar is ...

Wij werken al enkele jaren met ViewRanger, we zijn er heel tevreden over en we kennen deze app door en door. Het risico is dus reëel dat we hierdoor bevooroordeeld zijn en niet meer op een objectieve manier naar deze app kunnen kijken.

We zijn ons hiervan bewust en we hebben ViewRanger bijzonder kritisch vergeleken met de andere apps. Navigatie apps verbeteren voortdurend en er komen er steeds nieuwe bij. Als er een nieuwkomer is die beter scoort dan ViewRanger, dan willen we dat heel graag weten zodat we kunnen overschakelen naar die betere app.  

ViewRanger

Tot nu toe hebben we nog geen betere app gevonden. Als we met vrienden op stap gaan die een andere app gebruiken, dan vergelijken we steevast de mogelijkheden van beide apps. ViewRanger scoort altijd sterk. Steeds meer wandelvrienden schakelen over naar ViewRanger. De app is meer dan 5 miljoen keren gedownload voor Android smartphones. We zien ook dat het aantal tracks op het community forum van ViewRanger in België steeds toeneemt: er zijn inmiddels 8.500 tracks beschikbaar en het zijn meestal tracks van hoge kwaliteit. Ook het feit dat heel wat reisgidsen zoals Rother hun betalende routes via ViewRanger aanbieden toont aan dat dit een professioneel platform is. ViewRanger werkt samen met nationale parken en heel wat rescue teams gebruiken deze app. 

Toch even een bedenking tegenover OsmAnd. Als we alléén de navigatie app bekijken, dan biedt OsmAnd meer mogelijkheden. ViewRanger haalt het omwille van de gebruiksvriendelijkheid en omdat het een totaaloplossing is met ook een computer toepassing en een community platform. Je kan uiteraard beide apps gebruiken, ieder voor zijn sterkste punten.

En ook nog een bedenking tegenover RouteYou. Als het downloaden en navigeren van bestaande Belgische routes (zoals GR’s) je enige doel is, dan biedt RouteYou de meest gebruiksvriendelijke oplossing.

Verdwijnt ViewRanger ? 

In 2020 zijn ViewRanger (VR) en OutdoorActive (OA) samengegaan. Doel van de samensmelting is om de krachten van beide apps te bundelen. Inmiddels wordt de strategie voor de toekomst stilaan duidelijk: VR verdwijnt en wordt opgeslorpt door OA.

JA, ViewRanger verdwijnt stap voor stap !

Wat staat er te gebeuren:

 • Vanaf 2021 kan je je VR abonnement op de premium versie niet meer verlengen. Je gaat automatisch over op de gratis versie van VR tot je beslist om over te gaan op OA. Ondertussen kan je VR gewoon verder blijven gebruiken. 
 • Als je een account neemt bij OA, dan worden je data (routes, tracks) automatisch gekopieerd van VR naar OA. Je data bijven in VR ter beschikking. 
 • Er is een regeling om jouw aflopende abonnement en eventuele aankopen financieel te compenseren.  
 • Een aantal functies van VR die OA niet had zijn aan OA toegevoegd : Skyline, BuddyBeacon, TopoMaps.
 • OA is met deze (en enkele andere overnames) inmiddels het grootste outdoor portaal in Europa met 6,7 miljoen gebruikers. 

Hou er rekening mee dat de gratis versie van OA geen offline kaarten toelaat. In de praktijk moet je dus overschakelen naar de betaalde versie.

OutdoorActive pro kost 30 Euro per jaar, ViewRanger was gratis te gebruiken (VR premium kostte 4,99 euro per jaar).

OutdoorActive pro is dus even duur als RouteYou plus en vele andere betalende apps. 

Hoe kunnen wij je helpen: 

 • We zullen OA uitgebreid bestuderen, vergelijken met andere apps en een nieuwe winnaar selecteren.
 • Dat kan OA zijn of een andere app.
 • Daarna zullen we onze cursus VR vervangen door een cursus voor deze nieuwe winnaar. 

Wat kan je doen als je dringend een app nodig hebt ? 

 • Je kan nog steeds starten met VR (de gratis versie) maar weet dat je binnen een zeker tijd naar een andere app zal moeten overstappen.
 • Je kan uiteraard ineens met OA starten, ook al kunnen wij je nog niet helpen met een cursus. 
 • Je kan ook starten met RouteYou. Die app heeft minder functionaliteiten, maar het is wel het platform met de meeste Belgische wandelroutes. Neem een maandabonnement als je eventueel binnen het jaar wil overschakelen naar een app. 

Pluspunten van ViewRanger

We zullen ViewRanger in dit artikel wat uitgebreider bespreken en vooral ook de minpunten van de app aangeven.    

ViewRanger (VR) is beschikbaar voor alle devices : smartphone, tablet, computer en smartwatch. ViewRanger draait zowel op Android als op iOS. De app is erg gebruiksvriendelijk en je vindt online duidelijke instructievideo’s en een goede manual.

VR heeft 10 verschillende online kaarten plus een satellietkaart. Je kan de uitstekende ViewRanger Landscape kaart gratis downloaden. Deze kaart is erg gedetailleerd, ze heeft hoogtelijnen en biedt een wereldwijde dekking.

Op de app kan je zelf routes uitstippelen, je kan GPX bestanden uitwisselen en je kan routes downloaden van het VR community platform. De editor is makkelijk en super gebruiksvriendelijk, maar wel wat beperkt in functionaliteit. Je kan slechts één route tegelijk bekijken, je kan geen routes splitsen of samenvoegen. Voor de meer complexe editeer opties scoort Basecamp (een gratis programma van Garmin) nog steeds beter.

Met de app op je gsm kan je vlot navigeren. Nadeel is wel dat dit heel wat van de batterij van je gsm vergt, maar dat is een probleem dat elke navigatie app heeft. Je lost het op door altijd een powerbank mee te nemen. Tijdens het wandelen kan je je track opnemen. Je kan die achteraf bewaren en omvormen tot een route, die je daarna kan editeren tot een perfecte wandeling.

VR heeft ook een versie op de computer. Dat is handig dan een gsm om routes uit te stippelen omdat je over een groot scherm en een muis beschikt. Er is zelfs een versie voor smartwatches. Dat is handig als je gaat lopen en niet voortdurend op je gsm wil kijken. VR werkt uitstekend op een iwatch maar de toepassing is dikwijls traag op Android watches die vaak onvoldoende krachtig zijn. 

Het community platform heeft in België 6500 tracks. Deze zijn meestal van vrij hoge kwaliteit. Je kan ook betalende tracks downloaden van erkende reisgidsen. Dit platform is handig als je je routes met vrienden wil uitwisselen.

Alle basisfuncties van de app zijn gratis. De Premium versie is dus niet noodzakelijk, maar ze is niet zo duur (4,99 € per jaar) en maakt het mogelijk om onbeperkt kaarten te downloaden. De Premium versie biedt ook een aantal leuke extra’s : Skyline (om bergtoppen te identificeren), Flyover 3D (geeft je route in 3D op een satellietlandschap) en BuddyBeacon (om je vrienden te zoeken), Photo Tracks (om foto’ bij je tracks op te nemen) en Autoplot (automatisch wandelingen in je buurt uitstippelen).

Wat zijn dan de minpunten van ViewRanger?

 • De app biedt naast het Engels nog een aantal talen aan maar geen Nederlands.
 • De app biedt ook nogal opdringerig de NGI topografische kaart van België aan, maar daar moet je niet op ingaan: de gratis kaart is stukken beter. Daar staat tegenover dat je in de gratis versie geen reclame moet slikken. Een hele opluchting. 
 • Verder kan VR niet erg goed met POI’s omgaan: je kan ze wel vastleggen op je gsm, maar niet opladen naar je computer. Er is ook geen connectie met Wikpedia of Google maps om informatie over gekende POI’s op te halen.

Tabel

(Klik om te vergroten)

Werkten mee aan dit artikel: 

 • Koen Bessemans
 • Piet Ketele
 • Christophe Deblaere

On-line cursus

Omdat we zelf veel met VR werken, hebben we een online cursus VR onze site geplaatst. Het is een snelcursus die moet volstaan om je te laten starten met VR.

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!

Klopt er iets niet ? Deel hier je kennis!