Beste navigatie app van 2024

Intro

Er zijn heel wat apps die nuttig zijn voor wandelaars. Er zijn apps die toeristische informatie geven over een streek, apps die het weer voorspellen (WeatherPro), apps waarmee je een hotel kan boeken (Booking.com), apps waarmee je onderweg planten kan herkennen (PlantSnap), apps waarmee je de kosten van je trip onderling kan verdelen (Splid).

En … er zijn apps die je helpen bij het navigeren van je wandelroute.

Wandelaars navigeren sinds eeuwen met kaart en kompas. Dit verandert totaal wanneer de US een reeks satellieten lanceert in de ruimte. Niet lang daarna brengt Garmin een breed gamma aan outdoor gps toestellen op de markt. Er ontstaan platformen op het internet om wandelingen met elkaar te delen door GPX bestanden uit te wisselen. Routeyou, Wikiloc, Summitpost en GPSies (nu Alltrails) en ViewRanger (nu OutdoorActive) zijn een paar van de gekende namen.

De komst van de smartphone brengt een nieuwe revolutie. Elke gsm bevat immers een gps ontvanger en een elektronisch kompas. Het volstaat om een app te installeren en je tovert je gsm om tot een volwaardige gps. Al snel volgen de eerste apps. Ze zijn vaak het resultaat van een uit de hand gelopen hobby met veel nachtelijke uren van noeste arbeid. Vandaag is de wereld van de apps volwassen geworden. Heel wat kapitaalkrachtige bedrijven brengen nu kwalitatieve apps uit. Hierdoor investeren heel wat wandelaars niet meer in een gps, ze navigeren gewoon met hun gsm. Het volstaat immers om een navigatie app te installeren en een powerbank aan te schaffen. 

Lees hier het artikel ‘Kies je wapens’ dat de drie navigatietechnieken vergelijkt.

  • Kaart en kompas
  • Garmin wandel GPS
  • Wandel APP op je smartphone

Vandaag is het aanbod aan navigatie-apps voor wandelaars nog steeds heel groot. Een snelle rondvraag op Hiking Advisor (hét wandelforum in Vlaanderen) levert meer dan 20 namen van apps op. Elk van deze apps heeft zijn eigen schare aan trouwe gebruikers. Dat is goed te begrijpen: het kost soms wel wat moeite om een app heel goed te leren kennen. Je zal dus al snel bij de app blijven die je vaak gebruikt en niet de tijd nemen om ook andere apps te verkennen. Maar de wereld van de navigatie-apps evolueert snel. De kans is dus reëel dat je een app gebruikt die ooit wel heel goed was, maar die inmiddels door een andere app voorbijgestreefd is.

Als je overweegt om naar een andere app over te stappen of als je nog nooit met een wandel-app navigeerde, dan kan dit artikel je op weg helpen om een goede keuze te maken.

Recente evoluties in 2020 - 2024

Apps consolideren en worden allemaal betalend

De wereld van de wandel-apps staat niet stil. Enerzijds zien we een consolidatie beweging: de grote (betalende) jongens slorpen de kleine (gratis) apps op. Die grote spelers hebben bovendien slinkse methodes om je voor hun oplossing te laten betalen. Het basisgebruik is in principe gratis, maar je moet betalen als je offline kaarten of extra functies wil gebruiken of als je niet door publiciteit wil lastiggevallen worden. Iedereen begrijpt dat het ontwikkelen van een app en het ter beschikking stellen van opslag in de cloud geld kost, maar een abonnement van 30 euro per jaar is best wel veel.

Apps hebben nieuwe functies

Het goede nieuws is dat de apps nog steeds beter worden, er komen voortdurend nieuwe versies uit. Naast smartphones ondersteunen de apps nu ook smartwatches en ze integreren makkelijker met gps-toestellen en de consoles van e-bikes. Je kan tegen betaling gedetailleerde kaarten en wandelroutes van aanbieders zoals Rother, Kompass en DAV op je gsm downloaden. En voor slechtzienden en trailrunners is een gesproken navigatie een handige optie.

We hebben dit artikel bijgewerkt en onze conclusies drastisch aangepast.  

Kies de beste app van 2024 voor het soort wandelingen die jij maakt.

Soorten navigatie-apps

Welke soorten navigatie-apps zijn er? En welk type heb jij nodig? 

Community platform

Waarom kies je best een app met een community platform? 

Kenmerken van een goeie app

Een overzicht van alle functies die een goeie app moet hebben.

Wat kost een goeie app

Wat kost een goeie navigatie-app met alles erop en eraan? 

Ons Advies

We stellen zelf 3 oplossingen voor, aan jou de keuze.

De volledige lijst

De lijst : 30 populaire apps met hun kenmerken.

OutdoorActive is momenteel onze beste keuze. 

Volg hier onze gratis cursus OutdoorActive. De app zelf is helaas betalend.

Bekijk de cursus

Opstap

Op stap in de Ardennen

Werkten mee aan dit artikel: 

  • Koen Bessemans
  • Piet Ketele
  • Christophe Deblaere

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!