Ons advies voor de beste wandel-app 2021

Enkele opmerkingen voor we een advies geven

Gratis verdwijnt

Er is vandaag nog steeds een veelheid aan navigatie-apps (al of niet met een community platform) voor wandelaars op de markt. Maar er is een consolidatieslag bezig en waarschijnlijk zullen vooral de sterksten overblijven. Dat zijn jammer genoeg ook de duurdere oplossingen.

Blijf bij je huidige app

Het kost immers veel tijd om een navigatie-app perfect te leren kennen. Heb je al een app die je door en door kent en ben je er tevreden over, blijf dan gerust bij die app zolang hij nog bestaat.

Kies voor één oplossing

Er zijn verschillende redenen waarom het aan te raden is om slechts voor één app te kiezen.

  • Wil je goed met een app kunnen werken dan moet je die perfect kennen. En dat neemt veel tijd. Meerdere apps perfect kennen is moeilijk haalbaar.
  • Een totaaloplossing (de app én het community platform) is al vrij duur (reken op 30 euro per jaar), het kostenplaatje wordt veel te hoog als je meer dan één van die oplossingen aanschaft. En we hebben het dan nog niet over de eventuele aankoop van extra kaarten of routes.
  • Je wil al je geplande routes, gewandelde tracks en interessepunten graag in één overzicht bij elkaar hebben. Dat gaat alleen als je slechts één geïntegreerde oplossing gebruikt.

Hou rekening met de regio waar je het vaakst gaat wandelen

Kies bij voorkeur voor een app en community platform die zich richten op de regio waar je het vaakst gaat wandelen.

Ga je alleen in België wandelen, kies dan voor een Belgisch platform dat veel wandelroutes in België aanbiedt en dat Nederlandstalig is. Bedenk dat een app die zijn roots in de US vooral wandelingen en gedetailleerde kaarten in de US zal aanbieden. Zo’n app zal bovendien niet investeren in een Nederlandstalige versie? 

Als je vaak naar de Alpen gaat wandelen, kies dan voor een app die zijn roots in een Alpenland heeft. Die app zal allicht kaarten en wandelingen van Rother, Kompass of de DAV aanbieden. Maar je zal misschien niet alle routes van het Vlaamse GR netwerk terugvinden.    

Kies een app met alleen de functies die jij nodig hebt.

Er zijn apps die alleen de basisfuncties bieden en er zijn gesofisticeerde apps die alle functies bieden die je van een navigatie-app voor wandelaars kan verwachten. Maar een rijkere functionaliteit gaat vaak gepaard met een grotere complexiteit: zo’n rijke app zal meer tijd vragen om hem helemaal te doorgronden. Maak het dus jezelf niet onnodig moeilijk en kies voor een app die alleen de functies biedt die je echt nodig hebt.

Wat gebeurt er met ViewRanger ?

De App ViewRanger was tot voor kort onze beste keuze, omdat het een uitstekende en (bijna) gratis app is.

Inmiddels is ViewRanger samengegaan met OutdoorActive. Het lijkt erop dat VR door OA vervangen wordt. De betalende versie van VR bestaat niet meer, de in OA ontbrekende functies zijn van VR overgenomen en de producent moedigt gebruikers aan om over te stappen naar OA. 

Toch is VR nog steeds beschikbaar én het bedrijf voert zelfs nog publiciteit voor de app. Als je weet dat VR nog steeds een uitstekende gratis app is, dan is VR beslist geen verkeerde keuze. 

Wie met VR wil starten kan nog steeds onze cursus ViewRanger volgen. Zo lang het duurt, kan je met VR prima op weg. En je data worden door de producent gratis overgezet naar OA, je kan dus op termijn nog altijd overschakelen naar het betalende OA. 

ViewRanger is nog steeds beschikbaar. 

Het is een heel goeie gratis app.

Bekijk de cursus

Drie alternatieven

Vanuit deze overwegingen hebben we drie alternatieve oplossingen bedacht, zodat je zelf kan kiezen welke oplossing het beste bij jou past. Alle oplossingen zijn geschikt voor iOS en Android, voor PC en voor Mac.

Alternatief 1 : Wandelen in België met RouteYou

Als je vooral in België wandelt dan biedt RouteYou een prima oplossing. Deze Nederlandstalige app wordt in België ontwikkeld.

Hij bevat misschien niet de meest gesofisticeerde functies maar hij doet precies wat hij moet doen: een route navigeren en je spoor opnemen. Door zijn eenvoud is deze app snel aan te leren. 

De app is perfect geïntegreerd met het RouteYou community platform, het grootste platform in België met bijvoorbeeld alle wandelingen van Grote Routepaden Vlaanderen. Dit platform heeft een uitstekende routefinder met kwaliteitscriteria. Ook de printfaciliteiten van dit platform zijn bijzonder sterk.  

Je kan het community platform en de app volledig gratis gebruiken. Met een Plus account (kost 29,99 euro per jaar) ben je verlost van de vervelende publiciteit én je kan de app offline gebruiken. Dat is handig als er geen goede internetverbinding is en het spaart mobiele datakosten.

Opgelet : sinds mei 2021 brengt RouteYou een nieuwe versie uit van zijn app. Eigenlijk is het geen app meer maar een PWA (Progressive Web Application). Zo’n applicatie draait niet meer als app op het operating system van je gsm maar als programma binnen de browser van je gsm. Je zal deze app dus niet downloaden in de Playstore (voor Android gsm’s) of de Appstore (voor Apple gsm’s) maar rechtstreeks via de website van RouteYou. De installatie is iets complexer, maar eenmaal geïnstalleerd zal de app even goed werken als een gewone app.

 

De App van RouteYou en de routefinder van het community plaform van RouteYou.

(klik om te vergroten)

Alternatief 2 : Internationaal wandelen met OutdoorActive

Als je vaak buiten België wandelt en behoefte hebt aan een sterke navigatie-app die alle functies ondersteunt, kies dan voor de app van een grote speler op internationaal niveau. Je kiest best voor een totaaloplossing die zowel een app als een community-platform heeft waar je al je routes, tracks en interessepunten veilig kan opslaan.

Er zijn verschillende apps die hiervoor in aanmerking komen.

Wij kiezen voor OutdoorActive (de overnemer van ViewRanger) omdat het een heel gebruiksvriendelijke app is die alle functies heeft die een navigatie-app kan bieden. OutdoorActive is naar eigen zeggen het grootste Europese community platform met een bijzonder rijk aanbod voor de Alpen. Wij kiezen ook voor OutdoorActive omdat deze app de overnemer is van ViewRanger die we vroeger (bijna gratis) gebruikten en omdat OA alle data van VR naadloos omzet. We hebben hierbij goede ervaringen met de helpdesk van OA.

Maar er zijn uiteraard goeie alternatieven voor OutdoorActive. Wie bijvoorbeeld een e-bike heeft met een Bosch motor kan best voor Komoot kiezen. Die app is naadloos geïntegreerd met de fietscomputer van Bosch.

Je kan het OutdoorActive community platform en de app volledig gratis gebruiken, maar er zijn beperkingen. Met een Pro account (kost 29,99 euro per jaar) ben je verlost van de vervelende publiciteit én je kan de app offline gebruiken. Dat is handig als er geen goede internetverbinding is en het spaart je mobiele datakosten. Een Pro-account geeft je bovendien toegang tot hoogte-informatie, de topografische kaart van een aantal Europese landen en extra’s zoals Skyline en BuddyBeacon.

Met een Pro+ account (kost nog eens 30 euro extra per jaar) krijg je de kaarten van ÖAV, DAV en Kompass en je kan 3D flights maken van je wandelingen. De wandelroutes van Rother kan je per stuk voor een paar euro kopen.

 

De App en de routefinder van het community platform van OutdoorActive.

(klik om te vergroten)

Alternatief 3 : Hybride oplossing OsmAnd en Basecamp

Deze hybride oplossing is een buitenbeentje waar sommige ervaren wandelaars voor kiezen.

OsmAnd is een uitstekende Nederlandse app met een rijke functionaliteit die een trouwe groep van gebruikers heeft. Het voordeel van deze keuze is dat ze een stuk goedkoper is dan een geïntegreerde oplossing. Het nadeel is dat de app niet de meest gebruiksvriendelijke is, je moet er dus veel tijd in investeren om er goed mee te leren werken. 

En OsmAnd heeft geen community plaform. Je moet dus zelf op zoek naar een bijkomende oplossing om je routes uit te stippelen en om je gegevens (routes, tracks, POI’s) te bewaren. Tenzij je de wandelingen louter op je gsm bewaart. Maar dat is niet zo handig want je loopt het risico om je data te verliezen als je geen back-up neemt.

Je kan OsmAnd aanvullen met een gratis community platform met een goede routeplanner en een gebruiksvriendelijke cloudoplossing. Of je kan kiezen voor Basecamp, het gratis programma van Garmin met een routeplanner en een database op je PC. Deze oplossing wordt vaak gekozen door wandelaars die een Garmin gps hebben en die toch af en toe OsmAnd gebruiken.

Je kan de OsmAnd app volledig gratis gebruiken als je maar in één regio (bijvoorbeeld België) gaat wandelen. Wil je ook gedetailleerde kaarten van andere landen dan neem je best de OsmAnd+ versie met alle kaarten van de wereld (éénmalig 12,99 euro). Je betaalt ook voor  hoogtelijnen (éénmalig 5,49 euro) en kaartupdates (7,99 euro per jaar).

 

De App van OsmAnd en het overzichtsscherm van Garmin’s Basecamp.

(klik om te vergroten)

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!