Beste wandel-apps 2022 : de lijst

Over onze vergelijkende test

Op een regenachtige zondag hebben we 30 apps bekeken. Voor elke app hebben we de website bekeken en uitgevist hoe de kostenstructuur in elkaar zit. We hebben nagekeken of de app zowel op Android als iOS werkt. We hebben de app gedownload, getest op gebruiksvriendelijkheid en afgetoetst of hij wel alle basisfuncties ondersteunt die je van een navigatie app voor wandelaars mag verwachten. Daarna hebben we ook nog reviews op het web geraadpleegd om onze informatie te toetsen en aan te vullen.

 

Ons Advies

Wens je ineens ons advies te lezen? Ga dan direct naar de conclusies.

Testopstelling

  • 3 ervaren wandelaars die al jaren verschillende wandelapps gebruiken
  • 3 liter koffie, broodjes en veel te veel koekjes en chocolade
  • 2 Android en 1 iOS gsm’s
  • 2 laptops, PC en Mac
  • Tijdsbesteding : 1 volledige dag
Testpopstelling

Disclaimer

Ook al zijn we zeer zorgvuldig te werk gegaan bij het maken van deze vergelijking, toch is het heel goed mogelijk dat we iets over het hoofd hebben gezien. Ga je niet akkoord met de bespreking van een app, is recent de prijsstructuur gewijzigd of is een verbeterde versie van de app uitgebracht? Geef dan zeker je opmerkingen via het contactformulier onderaan deze pagina!  

All Trails

All Trails is een community platform dat ontzetten populair is in de US. Ze bieden in de US meer dan 2,5 miljoen tracks aan. In België hebben ze slechts 1500 tracks. Bij het platform hoort een goeie navigatie app, maar je moet de Pro versie nemen om offline kaarten te kunnen downloaden en om de app reclamevrij te houden. Prijskaartje: 29,99 € per jaar.

Deze app werd op het Android platform meer dan 5 miljoen keren gedownload.

AlpineQuest

Een app die alleen voor Android werkt. De app is betalend maar niet duur. Hij is niet de meest gebruiksvriendelijke en lijkt wel wat te mikken op een doelpubliek van IT enthousiastelingen die het fijn vinden om af en toe een technisch vraagstuk op te lossen.

Bergfex toeren en gps tracking

Een app met een lange naam, die zich vooral op Oostenrijk richt. De vertalingen uit het Duits zijn niet erg volledig. Fijn als je daar gaat skiën, maar waarom zou je zo’n niche product gebruiken voor je wandeltochten in België of elders buiten de Alpen?

Gaia GPS

Gaia GPS is een app uit de US.  Het community platform heeft 60.000 tracks in de US maar slechts 850 tracks in België. De app heeft een goeie user interface en je kan verschillende soorten kaarten gebruiken.

De app kost 19,99 € per jaar voor de basisversie en 28,93 € voor de Pro versie.

Google Maps 

We starten deze vergelijking met Google Maps. Deze app is super gebruiksvriendelijk en ontzettend krachtig. Als we de statistieken mogen geloven dan is hij alleen al op het Android platform meer dan 5 miljard keer gedownload, wat zou betekenen dat zowat de helft van de wereldbevolking deze app gebruikt. Waar of niet, deze app is in elk geval de absolute leider van de navigatie apps.

Deze app is een echte doel-navigatie app. Hij stippelt de efficiëntste route uit naar de bestemming die je wil bereiken. Je kan daarbij kiezen tussen de auto, het openbaar vervoer, de fiets of te voet. Voor auto’s kiest de app grote wegen zonder files. Voor wandelaars vermijdt hij autosnelwegen en kiest eerder voor rustige wandelpaden. 

Maar deze app is geen route-navigatie app. Je kan met deze app zelf geen routes uitstippelen of als GPX bestanden importeren.

Google Maps is een ontzettend goeie app die we dikwijls gebruiken om met de auto, met het openbaar vervoer om te voet naar het startpunt van de wandeling te gaan. Maar het is géén navigatie app voor wandelaars die een route willen navigeren.

 

Google Maps biedt verschillende soorten kaarten, ook terreinkaarten met hoogtelijnen en satellietkaarten. Je kan kaarten downloaden voor offline gebruik.

 

GPX Viewer Pro

We weten niet zeker of we hier wel de juiste app hebben getest. Er zijn een hele reeks apps die zich GPX Viewer hebben genoemd. Een gebrek aan inspiratie? De naam ‘viewer’ klinkt ook niet goed: als viewen het enige is wat die app aanbiedt, dan is dat beslist niet voldoende om met de app te navigeren. 

De app die wij bekeken is een betalende app die niet zo duur is. Hij bevat de noodzakelijke basisfuncties, maar de user interface is wel heel erg retro. Misschien vinden nerds dit wel een mooi design?

Green Tracks

Een app die door een klimmer uit Taiwan werd ontwikkeld, niet beschikbaar voor iOS. De app wordt ook door de brandweer in Taiwan gebruikt en de website met de handleiding is in het Chinees. Fijn, maar waarom zou je in godsnaam …

Guru Maps Pro

Een gebruiksvriendelijk app met een goede user interface. De Android versie kost slechts 3,49€, de iOS versie kost … 54,99€. Dat is even slikken.

Komoot

Het Duitse Komoot is zowel een community platform als een app voor je gsm. Beiden zijn eenvoudig in gebruik maar nogal basic. Er is een beperkte keuze aan kaarten (OSM, een afgeleide van de OSM of de Google Satelliet kaart). Komoot biedt een kleine set van goed uitgewerkte wandelingen en fietsroutes. Daarnaast kan je je eigen wandelingen uitstippelen met de basic routeplanner. Het speciale aan deze routeplanner is dat je er geen volledige routes vindt maar wel een set van interessante punten (POI’s) en interessante segmenten (stukjes van een wandeltraject).

Komoot heeft geïnvesteerd in de integratie met gps toestellen (waaronder uiteraard Garmin), smartwatches (Garmin, Apple, Android) en e-bikes (waaronder alle fietsen met een Bosch motor). Maar zo’n integratie is geen noodzaak. Elk toestel heeft een bijgeleverde Connect applicatie waarmee je routes vanuit je smartphone kan opladen. 

Komoot is in principe gratis maar je betaalt éénmalig om kaarten naar keuze te gebruiken (4 euro voor één streek, 30 euro voor de gehele wereld). Komoot premium is prijzig als een dure Duitse topwagen: 59,99 euro per jaar. Hiervoor krijg je een meerdaagse planner voor fietstochten, speciale kaarten, een verzekering, een weerbericht en korting in een aantal outdoorwinkels. Niet direct wat je van een navigatie app verwacht. 

Locus Maps Pro

Voor Locus maps Pro betaal je éénmalig 9,99 € om de noodzakelijke functionaliteiten te kunnen gebruiken én om reclame uit te sluiten. Het is een goeie en gebruiksvriendelijke app met goede kaarten die je offline kan gebruiken. Jammer dat de app geen community platform heeft, je bent dus verplicht om alle tracks als GPX uit te wisselen. En nee, deze app is niet beschikbaar voor iOS.  

Maps 3D Pro

Een leuke app die prachtige 3D beelden maakt van de omgeving waar je gaat wandelen en hierop je track aangeeft. Het idee is waarschijnlijk dat dit een goede oplossing is voor wie geen kaart kan lezen: je ziet het terrein in miniatuur op je gsm met daarop je route uitgestippeld.

Een leuk idee, maar toch niet wat je wil als wandelaar. Gelukkig heeft deze app er recent ook traditionele navigatiemogelijkheden aan toegevoegd.

Maps.me

Deze app biedt allerlei toeristische informatie aan over hotels, bezienswaardigheden, musea, night life en nog veel meer. Om naar die punten toe te navigeren is er een app met kaarten en een automatische navigatie voor de auto, te voet, met het openbaar vervoer of met de fiets.

Een interessante app voor citytrips, maar geen complete navigatieapp voor wandelaars.

Mapy.cz

De naam zegt het al : een Tsjechische app. Deze app bevat enkele mooie navigatie features, maar het hij lijkt toch meer afgestemd op een doelpubliek van citytrippers dan op wandelaars.

Natuurpunt

De vrijwilligers van Natuurpunt hebben heel wat natuurwandelingen uitgestippeld. Om die goed te kunnen navigeren hebben ze ook een app uitgebracht. Een heel gebruiksvriendelijke en leuke app als je de wandelingen van Natuurpunt wil maken, maar geen universele navigatie app voor wandelaars. Deze app is gratis.

Orux maps

Een Spaanse app, alleen voor Android. Dit is echt wel een niche app, met een handleiding die wel voor een Beta release bedoeld lijkt.

OsmAnd

De slimme Nederlanders die deze app ontwikkelden hebben de naam goed gekozen: iedereen denkt dat dit de officiële app van OSM is. Maar dat is dus niet zo.

OsmAnd is een goede app die zowel voor Android als iOS bruikbaar is. Alleen al op het Android platform is hij meer dan 5 miljoen keren gedownload. Hij is rijk is aan functionaliteiten, maar hij mist wat aan gebruiksvriendelijkheid. Je zal dus wel wat tijd moeten investeren om goed me deze app te leren werken. Een tweede nadeel is dat OsmAnd geen community platform heeft. Als je routes wil delen, dan moet dit altijd via een GPX import/export gebeuren.

De app is in principe gratis maar biedt een aantal ‘plug-in’s’ aan waarvan sommige betalend zijn. Zo moet je bijvoorbeeld 4,5€ betalen voor het gebruik van hoogtelijnen, faciliteiten voor skiërs of maritiem gebruik en het offline gebruiken van kaarten. Sinds kort heeft OsmAnd ook een oplossing om je data veilig in de cloud te bewaren. Dit kost je wel 29,99 euro per jaar en is momenteel alleen voor Android beschikbaar. 

Je kan de kaarten in verschillende stijlen openen.  De ‘topo’ kaartstijl is heel contrastrijk.  Handig om mee in de zon te wandelen of je leesbril niet te snel te moeten opzetten.

Om een nog breder publiek te bereiken heeft men ervoor gekozen om tal van integraties aan te bieden: je kan zelf de OSM kaart aanvullen, je kan foto’s zien via Streetview, er is een integratie met Wikipedia voor informatie over POI’s. Hiermee kan de app ook voor toeristische uitstappen gebruikt worden. 

Als stapper is de integratie met de POI’s van Google maps interessant. Je kan selectief bepaalde categorieën van POI’s aanzetten. Zo vind je vlot een restaurant, bar of winkel.

OS Maps

Dit is de app van Ordnance Survey, het instituut dat de Britse topografische kaart uitbrengt. Wil je met deze app buiten de UK kaarten gebruiken, dan betaal je 28,99 € per jaar.

Outdoor Active

Outdoor Active startte in Duitsland en groeide uit tot een toeristisch outdoor platform dat fiets- en wandelroutes en allerlei reisinformatie aanbiedt. Het zwaartepunt ligt nog steeds in de Alpen, maar spreidt zich uit naar over de wereld.

OutdoorActive is dat een heel gebruiksvriendelijke app die alle functies heeft die een navigatie-app kan hebben. OutdoorActive is naar eigen zeggen het grootste Europese community platform met een bijzonder rijk aanbod voor de Alpen. 

Je kan het OutdoorActive community platform en de app volledig gratis gebruiken, maar er zijn beperkingen. Met een Pro account (kost 29,99 euro per jaar) bent je verlost van de vervelende publiciteit én je kan de app offline gebruiken. Dat is handig als er geen goede internetverbinding is en het spaart je mobile datakosten. Een Pro-account geeft je bovendien toegang tot hoogte-informatie, de topografische kaart van een aantal Europese landen en extra’s zoals Skyline en BuddyBeacon.

Met een Pro+ account (kost nog eens 30 euro extra per jaar) krijg je de kaarten van ÖAV, DAV en Kompass en je kan 3D flights maken van je wandelingen. De wandelroutes van Rother kan je per stuk voor een paar euro kopen.

Deze app is de overnemer is van ViewRanger. Veel VR gebruikers schakelen over naar OA omdat hun data gratis gemigreerd worden.

RouteYou

Dit community platform is de absolute topper voor GPX tracks in België en omstreken. Je kan er ook de GR routes downloaden. 

Je vindt hier niet alleen een groot aantal tracks die wandelaars zelf hebben aangeleverd, maar ook de tracks van de meeste GR’s in Vlaanderen. Als je op de website van Grote Routepaden een track download, dan loopt dit via het RouteYou platform. Routes krijgen sterren of het label ‘aanrader’ als ze van goede kwaliteit zijn.

RouteYou heeft ook een wandel app. Het grote voordeel van deze app is dat hij perfect geïntegreerd is met het Routeyou community platform.

De app is gebruiksvriendelijk en dus een goede instap app voor wie begint met navigeren. Hij biedt de basisfunctionaliteiten die je van een wandel app kan verwachten. 

Interessant is dat deze applicatie eigenlijk geen app meer is maar een PWA (Progressive Web Application). Zo’n applicatie draait niet meer als app op het operating system van je gsm maar als programma binnen de browser van je gsm. Je zal deze app dus niet downloaden in de Playstore (voor Android gsm’s) of de Appstore (voor Apple gsm’s) maar rechtstreeks via de website van RouteYou. De installatie is iets complexer, maar eenmaal geïnstalleerd zal de app even goed werken als een gewone app.

Je kan RouteYou gratis gebruiken, maar dan bulkt de app en de website van de reclame. Een ander nadeel van de gratis versie is dat je de app dan niet offline kan gebruiken. Offline gebruik is nuttig als je geen goed gsm bereik hebt en het spaart je data abonnement en batterij verbruik. Een jaarabonnement voor de Plus versie kost 29,99 € per jaar. Je kan gedurende een paar weken een gratis upgrade nemen om de uitgebreide mogelijkheden te leren kennen. 

Terra Maps

Terra Maps vormt een tweeling met Aqua Maps. Je krijgt al snel de indruk dat met begonnen is met de maritieme app waarna men het outdoor platform als copy/paste heeft toegevoegd. Een voorbeeld : de wandelkaart beschikt over getijdeninformatie.

Dit is een betalende app, maar de kostprijs valt nog mee (10 € per jaar). Deze app heeft alle functies die je van een wandelapp kan verwachten. De online manual is helder. De app heeft geen platform, maar je kan je tracks als GPX bestanden of via een wereldkaart met je vrienden uitwisselen. 

Toch een app die zich vooral op de US lijkt te richten.

Topo GPS

TopoGPS is een Nederlandse app voor Android en iOS. Omdat hun verdienmodel gebaseerd is op het verkopen van kaarten, kan je de app pas gebruiken nadat je minstens één kaart hebt gekocht. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de wereldwijde OSM kaart aan 3,99 € (zonder hoogtelijnen), de uitstekende Nederlandse kadasterkaart aan 3,99 € of de Belgische NGI kaart aan 12,99 € (per jaar). De app is dus best betaalbaar in Nederland, maar wel iets duurder in België.

De app biedt alle basisfunctionaliteiten zoals routes uitstippelen, waypoints vastleggen, navigeren met offline kaarten en onderweg je track opnemen. Alles is prima gedocumenteerd in een heldere handleiding.

Deze app doet wat hij moet doen, maar hij mist wat complexere functies en hij heeft geen platform om routes uit te wisselen.

ViewRanger

ViewRanger was tot 2020 onze favoriete app. De apps bood alle functies die je van een app kon verwachten en hij was bovendien (bijna) gratis. 

In 2020 werd VR overgenomen door OutdoorActive. OA heeft de ontbreken de functies van VR overgenomen en moedigde VR gebruikers aan om over te stappen naar OA. Sinds maart 2022 kan je VR niet meer opstarten.

RIP VR. 

Wandelknooppunt

In navolging van het fietsknooppuntnet is er in Vlaanderen ook een wandelknooppuntennet. Met hun app kan je snel een wandeling met knooppunten uitstippelen. Om reclame uit te sluiten en alle functies te gebruiken moet je wel 9,99€ per jaar betalen. Je kan dan ook routes navigeren die afwijken van de knooppunten.

Een goede app als je een wandelaar bent die fan is van het knooppunten initiatief, maar te specifiek om een universele app te zijn.

Wikiloc

Wikiloc is een prima wereldwijd community platform om goeie tracks te vinden. Het platform heeft wereldwijd meer dan 14 miljoen tracks.

Ook dit platform heeft een app ontwikkeld om hun GPX bestanden op gsm te kunnen navigeren. De app is zoals de meeste apps die aan een platform toegevoegd zijn beperkt in functies. Weinig kaarten, een track uitstippelen kan niet in de app maar wel op het Wikiloc internet platform. Je kan wel je track met de app opnemen en uploaden naar het platform.

Deze app is betalend maar niet zo duur: je hebt de Pro versie voor 9,99 € per jaar (en de reclame op het platform verdwijnt).

Garmin

Garmin is de marktleider in gps toestellen. Het bedrijf heeft enkele apps voor smartphone ontwikkeld die je kan gebruiken in het verlengde van hun gps toestellen. Maar gebruik ze niet als zelfstandige navigatie app, daarvoor zijn er betere apps.

Garmin Connect

Dit is een gezondheid app die je niet zal gebruiken om te navigeren. Maar je moet hem wel installeren. Je hebt deze app namelijk nodig om je gps met je smartphone te koppelen via Bluetooth zodat je de Garmin Earthmate en Garmin Explore apps kan gebruiken.  

Garmin Explore

Eenmaal je gsm met je gps verbonden is kan je deze app gebruiken als een soort groot aanraakscherm in het verlengde van je gps toestel. Je kan je gelopen tracks synchroniseren en bekijken of zelf routes uitstippelen en downloaden naar je gps. De app beschikt over wereldwijde kaarten die je gratis kan downloaden.

Garmin Earthmate

Je gebruikt deze app als je een Garmin Inreach toestel hebt voor noodcommunicatie via satellietverbinding. Deze app heeft ook enkele navigatiefuncties, maar die zijn vrij beperkt.

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!