Wandelroutes in Groenland

Trekking East-Greenland

In Groenland liggen de wandelgebieden in het zuiden van het land, ze reiken tot aan de Arctic Circle. Je kan ze verdelen in drie gebeiden: West, Zuid en Oost.

Wandelgebieden

West-Groenland : De Arctic Circle Trail (ACT)

De ACT kreeg zijn naam omdat hij inderdaad net boven de arctic circle loopt. 

Deze trail is een goed gedocumenteerde tocht in West-Groenland van ongeveer 7 tot 10 dagen, over een lengte van 164 km. Hij loopt vanaf de ijskap westwaarts tot aan de kust, dit is van Kangerlussuaq tot Sisimiut. Beide dorpjes hebben een luchthaven en zijn dus goed bereikbaar.

De tocht is gekend als één van de mooiste lange afstand trekkings die je kan maken. Het pad is goed gemarkeerd door cairns en bordjes. Je vindt een volledige beschrijving in de reeks Cicerone wandelgidsen. Je zal er niet alleen zijn: de tocht wordt jaarlijk door meer dan 2000 wandelaars gestapt en hun aantal neemt nog elk jaar toe.

Zuid-Groenland

Zuid-Groenland heeft ook heel wat te bieden voor wandelaars, maar wij zijn er niet geweest. Je zal op deze website dus geen informatie vinden over Zuid-Groenland.

Oost-Groenland

Wij kozen voor Oost-Groenland omdat dit het wandelgebied is dat in de zomer het meest arctische karakter heeft. De ijskap komt in het oosten namelijk tot aan de zee, zodat je tijdens het wandelen voortdurend gletsjers en ijsbergen kan zien. 

Het gebied is erg desolaat. Er lopen geen gekende trails, maar er bestaat wel een kaart met een korte beschrijving van een 20-tal trajecten. Wij kochten deze kaart en stippelde zelf onze wandelroutes uit. Je kan de tracks van onze trajecten hieronder vinden. 

De ‘Ammassalik trail’ is een traject dat nogal eens gestapt wordt. Het is geen echte trail, want er loopt geen pad en er zijn geen markeringen. Het traject wordt jaarlijks door minder dan 20 wandelaars gestapt. 

Heel Oost-Groenland is erg desolaat, je zal er buiten de Inuit dorpjes nauwelijks iemand ontmoeten. Er zijn reisorganisatie die groepen met een boot vanuit Tasiilaq naar het noorden brengen voor korte wandeltrips vanaf de kust. Maar in het binnenland ben je alleen.

Bij onze tocht naar de ijskap waren we de enigen in jaren die deze tocht maakten. Korte dagtrips in de buurt van Tasiilaq zijn wel redelijk populair. Er zijn een paar paden en je kan er al eens een andere groep ontmoeten.

Ammassalik trail

Ammassalik trail

Dit is een 8-daagse trekking van het Qinngertivaq fjord naar Tasiilaq. Je kan onderweg bevoorraden in Tinitequilaq.

Een schitterende trek waar je alles ziet wat Oost-Groenland te bieden heeft: fjorden, verwilderde rivieren, gletsjers, moeras, sneeuwvelden, diepe kloven, ijsschotsen, meren, tundra vegetatie.

Een behoorlijk zware trekking over ongebaand terrein: geen paden, geen wegaanduidingen. 

Trekking 105 km, 8 dagen.

Tunup Kuua

Dit is een tweedaagse trekking van Kuummiit naar de Tunup Kuuaa vallei.

Een prima kleine hike om in te lopen.

Trekking 27 km H/T, 1,5 dag.

Qaqqartivakajik

Tasiilaq

Korte daguitstap vanuit Tasiilaq: beklimming van de dichtstbijzijnde bergtop met een schitterend uitzicht over het landschap omheen Tasiilaq.

Wandeling 9 km H/T, 600 m klimmen en dalen, 4,5 u.

Nattivit kangertivat - trip naar de ijskap

East-Greenland Icecap

Boottocht vanuit Tasiilaq tot op het einde van een fjord vanaf waar je een schitterende wandeling over de ijskap maakt.

Wandeling 4 km H/T, 3,5 u. 

Of véél meer (je kan op de ijskap blijven stappen, tot 2000 km verder naar het noorden).

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!