Organiseer je trip naar Georgië

Zelf organiseren of beroep doen op professionals ?

Je kan uiteraard thuis bij een reisorganisaties aankloppen en een kant-en-klare wandelvakantie boeken. Het andere uiterste is om alles zelf te organiseren. Dat is niet zo moeilijk, maar het kost wel wat voorbereiding en je moet ter plaatse je ‘plan kunnen trekken’.

Een tussenoplossing is om beroep te doen op een plaatselijke organisatie met lokale gids. In Georgië zijn er heel wat kleine organisatie die met enthousiaste jonge gidsen werken. Ze kennen de streek op hun duimpje, spreken de taal en kennen lokale mensen. Je wandelreis zal interessanter zijn dan wanneer je alles zelf organiseert. Ben je met een groep, dan kunnen ze voor jou iets op maat maken.  

Ook tijdens een wandeling kan je vaak een lokale gids huren. Bij de start van veel trails kamperen er gidsen die wandelaars voor een redelijke vergoeding begeleiden. Ze hebben vaak ook paarden die je bagage kunnen dragen.

We geven 2 voorbeelden van lokale reisorganisaties. Even Googelen en je zal er nog véél meer vinden.

Georgian Travel Guide stelt een aantal lokale gidsen voor die wandeltrips begeleiden.

www.georgiantravelguide.com

Caucasus trekking biedt zelf geen georganiseerde trekkings aan, maar ze verwijzen naar Edena tours.

www.caucasus-trekking.com

Wanneer ga je wandelen in Georgië?

Het wandelseizoen loopt in de Kaukasus net zoals in de Alpen. De populairste maanden zijn Juli en Augustus. September is ook nog goed. Juni kan nog wat vroeg zijn: reken op sneeuw in de hogere passages.

Hoe reis je naar Georgië ?

Er zijn regelmatige en betaalbare vluchten naar de hoofdstad Tbilisi. Vanuit Brussel vlieg je niet rechtstreeks. Door deze tussenstop bedraagt de totaaltijd al snel 6 u. Reken op ongeveer 250 € voor een heen- en terugvlucht.

Hoe reis je in Georgië?

De wegen in de Kaukasus zijn niet allemaal even goed. Als je de zenuwen hebt om zelf te rijden, huur dan een 4WD. Een splinternieuwe 4 WD huren is uiteraard peperduur, maar er zijn ook kleinere verhuurbedrijven waar je veel goedkoper terecht kan. Je huurt een oudere 4WD vanaf 50 Euro per dag.

Een andere optie is om in je hotel in Tbilisi een taxi te huren die je naar het vertrek van de trekking brengt. Maak meteen afspraken voor de terugreis. Je kan uiteraard ook een volledig georganiseerde trekking boeken, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Met de bus reizen kan ook. Bussen heten hier Marsjroetka’s, het is het Russische woord voor ‘lijntaxi’. Het zijn kleine busjes die het midden houden tussen een taxi en een lijnbus. Maar ze rijden vaak weinig frequent. Dat is lastig als je slechts een paar weken in Georgië bent. 

Bij 4×4 Car rental kan je een 4WD huren en zelf rijden. Of je kan er een met chauffeur bestellen die je naar de start van je trekking brengt.

www.4x4carrental.ge/4x4carrental.ge

Caucasus trekking geeft van elke trekking aan hoe je het start-en eindpunt kan bereiken, bij voorkeur met het openbaar vervoer. 

www.caucasus-trekking.com

Taal

Naast de vele Georgische talen spreekt men vooral Russisch, soms Engels. Het is een goed idee om een vertaalapp op je gsm te installeren.

Waar logeer je in Georgië ?

Pension 

Alhoewel het wandeltoerisme nog in zijn kinderschoenen staat, is er aan logies geen gebrek. Je vindt in elk dorpje wel een pensionnetje. Het is soms niet meer dan iemand die in zijn huis een paar kamers heeft vrijgemaakt voor toeristen. Je kan er vaak ook heel lekker eten: de groenten zijn eigen kweek, de wijn wordt ambachtelijk gemaakt.

Tent

Tijdens een meerdaagse trekking op hoogte zal geen pension meer vinden. Neem dus zeker je eigen tent mee. In de dorpen vraag je of je in iemand zijn tuin mag kamperen. Soms is er ook een kleine camping.  

Hotel

In de grotere steden zijn er uiteraard sjieke hotels, en die zijn vaak best betaalbaar.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!