Namibië bezoeken

Namibië bezoeken: veel meer dan alleen wandelen

Namibië is een fantastische reisbestemming, maar het is geen ‘wandeland’. Eigenlijk is de Fish River Canyon de enige wandelroute in het land waarvoor je zo’n verre reis zou maken. Je kan deze trekking dus best combineren met een rondreis langs toeristische bezienswaardigheden. 

De Fish River Canyon is een trekking van 5 dagen. Wie het héél rustig aan wil doen, heeft 6 of misschien wel 7 dagen nodig om de canyon te wandelen. 

Heb je 2 weken de tijd voor je reis naar Namibië, dan wandel je één week in de canyon en je heb nog één week over om het land te bezoeken. Beschik je over 3 weken, dan heb je voldoende tijd om het land grondiger te verkennen. En dat is best fijn, want Namibië heeft enorm veel te bieden.

Met een terreinwagen door Namibië

Het openbaar vervoer in Namibië is ondoenbaar om het land te bezoeken. Daarom huren toeristen een wagen waarmee ze een grootse overland trip doorheen het land maken. De wegen zijn zelden geasfalteerd, het zijn vooral gravel wegen. Gelukkig zijn die van verbazend goede kwaliteit, zodat je er vlot met een gewone wagen overheen kunt rijden. 

Toch huren de meest toeristen een 4WD. Het is nu eenmaal leuker om met zo’n ding in Afrika rond te rijden. Zeker als je een pick-up huurt met daktent en volledige kampeeruitrusting. Je vindt immers overal bush campings waar je midden in de natuur kampeert, dat geeft veel meer natuurbeleving dan logeren in een hotel.

Met een pick-up met daktent doorheen Namibië.

Reisroute doorheen Namibië

Er is enorm veel te zien in Namibië. Je zal een keuze moeten maken wat je wel en niet kan bezoeken, zeker als je al een volle week uittrekt voor de Fish River Canyon. 

De meeste reizigers starten hun reis op de internationale vluchthaven van Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Huur je een wagen, dan komt het verhuurbedrijf je op de luchthaven ophalen en men brengt je er na de reis ook weer terug. 

Wie de Fish River Canyon niet bezoekt rijdt meestal van Windhoek direct westwaarts naar de kust, om daarna een grote lus naar het noorden van het land te maken. Wil je de Fish River Canyon wel doen, dan moet je eerst helemaal naar het zuiden reizen tot in Ais-Ais. Pas daarna kan je via de kust noordwaarts rijden. 

Rij naar het noorden zeker door tot Etosha, het grootste Nationaal park van Namibië met een overvloed aan wilde dieren. Vanaf Opuwo kan je verder noordwaards de Himba’s bezoeken, fotogenieke stammen die je op elke advertentie voor Namibië ziet. Maar Opuwo kan te ver naar het noorden zijn als je een week in de Fish River Canyon verblijft.

Bezienswaardigheden in Namibië

We geven het overzicht van een aantal high-lights die je kan bezoeken.

Keetmanshoop, Quivertree Forest

Bezoek het Quivertree Forest (en kampeer op de gelijknamige camping), het grootste kokerboomwoud van Namibië. 

Keetmanshoop, Giant’s playground

Bekijk fossielen van Mesosarussen, samen met de ontdekker en eigenaar van de site. Maak een korte wandeling tussen de bizarre rotsformaties in Giant’s playground.

Ais-Ais

Grote camping waar je je wagen achterlaat tijdens de Fish River Canyon trekking. Van hieruit neem je een shuttle naar Hobas, waar de trail start. Je wandelt de canyon door en komt aan in Ais-Ais waar je je wagen terugvindt. De camping heeft een groot terras met bar en je kan er goed eten indien je van wild houdt. Er is ook een zwembad.

Kolmanskop

Dit is een verlaten mijnwerkerstadje bij een diamantmijn. Het is nu een echte spookstad. Bewonder de geheimzinnige huizen die nu overspoeld zijn met zand en bezoek het rare museum dat toont hoe arbeiders vroeger op allerlei manieren diamanten smokkelden. Er is een tof café met taart en koffie.

Sossusveli

Hier vind je de wereldberoemde duinen van Namibië. Dit is echt woestijnlandschap, met heel fotogenieke afgestorven bomen. Je kan hier een korte lusvormige wandeling maken doorheen de duinen, met op het einde een spectaculaire afdaling in het zand. Sossusvlei kan je alleen bereiken als je een terreinwagen hebt. Of je kan ter plaatse beroep doen op een terreinwagen-taxi.

Solitaire

Alleen de naam al maakt dit plaatsje aantrekkelijk. Je vindt er een tankstation, een winkeltje en een kleine camping met restaurant. Kies een kampeerplaats helemaal achterin, bij het verlaten vliegveld. Dan kan je vanuit je tent een kolonie eekhoorns en stokstaartjes bespieden.

Swakopmund

Een toeristisch kuststadje met een pier waar je twee lekkere restaurants vindt: eentje met vis en eentje met vlees. Er zijn ook een paar bizarre lokale musea.

Cape Cross

Deze plek aan de kust heeft een heel grote kolonie zeehonden. Boeiend om zien hoe de dieren vanaf de rotsige kust in de ruwe in zee springen. Maar het stinkt er afschuwelijk.

Skeleton coast

Met een terreinwagen kan je deze kust een heel eind volgen, mits je ’s morgens vroeg start en voor valavond het gebied terug verlaat. Er zitten immers diamanten in de buurt. Deze kust kreeg zijn naam omwille van de vele scheepswrakken en skeletten van aangespoelde zeelui.

Twyfelfontein

Hier startte ooit een Joodse kolonist een kleine boerderij. De naam verwijst naar de onzekerheid of er voldoende water was voor een veestapel om de droge winter te overbruggen. Maar de site is vooral bekend om zijn rotskunst. Een gids vertelt je het verhaal bij elke tekening.

Etosha National Park

Etosha is het grootste wildpark in Namibië. Tijdens de winter (onze zomer) is het er kurkdroog en er is alleen nog water te vinden in kleine vijvers. Hier komen de dieren drinken, waardoor je ze makkelijk kan spotten. Er zijn giraffen, jakhalzen, olifanten, cheeta’s, zebra’s en nog tientallen andere dieren. Je rijdt met je wagen in het park rond van waterplaats naar waterplaats en stopt waar je een aantal geparkeerde wagens ziet: daar heeft men vast en zeker interessante dieren gespot. 

Etosha National Park

Neem zeker een 3-tal dagen de tijd voor dit park, waar je op verschillende campsites kan kamperen. Namutoni restcamp in het oosten is een van de fijnste campings. Van Namutoni naar Windhoek is het slechts een halve dag rijden omdat de weg goed geasfalteerd is. Voor Windhoek heb je niet meer dan één of twee dagen nodig, het is een kleine stad. Ga zeker iets eten in Joe’s Beerhouse.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!