Groenland op één pagina

Groenland

Groenland is twee miljoen vierkante kilometer groot. Van noord naar zuid meet het land 2670 km, van west naar oost bijna 1000 km.

Dit enorme eiland is voor meer dan 80 % met ijs bedekt. Die ijskap is tot 3 km dik. Mocht al het ijs op Groenland smelten, dan stijgt de zeespiegel met 7 m en komen alle kuststeden ter wereld onder water te liggen.

Er wonen slechts 56.000 mensen in Groenland. De bevolking leeft vooral aan de ijsvrije kuststroken in het zuid-westen.

De rest van het land wordt bevolkt door meer dan 4 miljoen zeehonden en 4000 ijsberen. In zee zwemmen Bultrug en Minke walvissen…

Geschiedenis

Gedurende de middelleeuwen werd Groenland bevolkt door Inuit terwijl er reeds verschillende Deense kolonies waren. 

Denemarken heeft deze  kolonies in de 15e eeuw verlaten, maar kreeg vanaf de 18e eeuw terug interesse voor Groenland en maakte het tot een kolonie in 1814. 

Vanaf 1979 verkreeg Groenland steeds meer autonomie, maar Denemarken behield een aantal bevoegdheden zoals buitenlandse zaken en defensie. 

Economie

De economie van Groenland is miniem: ze beperkt zich tot visvangst, jacht, het kweken van schapen en toerisme. De Deense regering subsidieert jaarlijks ongeveer 8.000 euro per inwoner.

Groenland heeft een enorm potentieel aan grondstoffen, dat mogelijk geëxploiteerd kan worden als de ijskap verder smelt. Dat maakt Groenland tot een gegeerd land, waar grootmachten zoals de USA of China steeds meer interesse voor tonen. Tot nu toe blokkeert de Deense regering de ontginning van Uranium.

Lees hier waarom US president Trump voorstelde om Groenland te kopen. 

Cultuur

De Inuit cultuur is fascinerend: kayaks, harpoenen, amuletten, trommels, maskers, kledij, … het aantal gereedschappen en magische voorwerpen is eindeloos. 

Bezoek zeker het plaatselijke museum als je naar Groenland reist.

Dit is de website van het museum in Tasiilaq:

Ammassalik museum, Tasiilaq – www.ammassalik.museum.gl

Museum

Ammassalik museum, Tasiilaq

Tupilak

Een Tupilak is een beeldje dat door de sjamaan werd gemaakt uit natuurlijke materialen van vogels, zoogdieren of zelf mensen. Zo’n Tupilak werd in het geheim gemaakt en in zee gegooid om een vijand te doden. Niet zonder risico, want de kracht kon zich ook tegen de uitlokker keren.

Deze beeldjes worden door Inuit nog steeds gemaakt. Je kan ze als toerist kopen. Koop geen voorwerpen die uit ijsbeer, narwal of walvis zijn gemaakt. Voorwerpen die gemaakt zijn uit rendiergewei zijn wel verantwoord. Een rendier werpt elk jaar zijn gewei af, waarna het opnieuw gevormd wordt.

Inuit beeldjes, Ammassalik museum Tasiilaq

USA basissen in Groenland

Tijdens de tweede wereldoorlog en de daarop volgende koude oorlog had de US verschillende legerbasissen in Groenland. De meeste van deze basissen zijn inmiddels verlaten zonder dat ze opgeruimd werden. Wat overblijft zijn roestige constructies, lekkende olievaten, machines en vrachtwagens. Er zou zelf een basis zijn met een radioactieve kernreactor die nog onder het ijs zit.

Deze rommel is toxisch voor de natuur én droevig in zo’n mooi landschap. In totaal moeten zo’n 30-tal basissen opgeruimd worden. Denemarken heeft nu een budget uitgetrokken om deze basissen te saneren. De US levert voorlopig geen bijdrage.

Meer info in dit artikel op de site van National Geographic.

Onze foto’s van US base Bluie East Two in Ikateq

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!