Logo WPNT S

Start met wandelen

Gevaren en ongemakken

Wandelen in België is niet gevaarlijk. Er zijn geen vreselijke afgronden, geen sneeuwlawines en geen ijsberen die je kunnen opeten. In geval van nood kan je snel de hulpdiensten verwittigen. Toch zijn er een aantal risico’s waar je maar beter rekening mee houdt.

Noodnummer

Neem altijd je gsm mee zodat je in geval van nood het noodnummer 112 kan bellen. Of nog beter: download de app 112.be op je smartphone. Dit is een app van de federale overheid waarmee je in België een ziekenwagen, brandweer en/of de politie kan verwittigen. De app geeft automatisch je locatie door zodat de hulpdiensten je makkelijk kunnen vinden.

De jacht

Tijdens het jachtseizoen kunnen wandelgebieden afgesloten worden. Negeer nooit een toegangsverbod, voor je het weet krijg je per ongeluk een kogel in je lijf. Dat wil niet zeggen dat je tijdens het jachtseizoen thuis moet blijven: de herfst is een fantastisch wandelseizoen.

  • In Vlaanderen wordt er niet zoveel gejaagd. De kans dat een natuur- of wandelgebied wordt afgesloten omwille van de jacht is er ontzettend klein. Je loopt dus weinig risico dat een wandelroute versperd is omwille van de jacht.
  • In Wallonië is jagen wél ontzetten populair. Tijdens het jachtseizoen worden voortdurend grote gebieden afgesloten omwille van een jachtpartij. Wil je dan een wandeling maken, dan moet je je steeds goed informeren of het gebied waar je wil wandelen wel toegankelijk is.

Het jachtseizoen (drijfjacht – battues) loopt van 1 oktober tot 31 december, soms wordt het verlengd tot 31 januari.

Hoe weet je of een gebied in de Ardennen afgesloten is voor de jacht?

  • Er is sinds kort de officiële website van het DNF (Département Nature et Forêt) met een kaartje waar je alle geregistreerde jachtpartijen op datum kunt raadplegen. De domeinnaam is onbehoorlijk lang, klik op onderstaande link als je de website wil raadplegen.

https://portalarcgis.spw.wallonie.be/portail/apps/webappviewer/index.html?id=0460ad15c519483399a78622450b17a4

  • Voor de Oostkantons kan is er een aparte website. De site toont een kaartje met alle wandelknooppunten. Via de knop met rode gevarendriehoek kan je een datum selecteren. De site toont voor die datum een lijst met alle  jachtgebeurtenissen én een kaart die de afgesloten regio’s visualiseert.  

www.ostbelgien.eu/nl/wandelen/wandelrouteplaner

  • Je kan ook terecht bij de Waalse dienst voor toerisme van het wandelgebied waar je naar toe wil.  De mensen van de betreffende toeristische dienst zullen je ter plaatse graag verder helpen. De informatie op hun websites is vaak verouderd of onvolledig en je zal ook niet altijd antwoord ontvangen als je een mailtje stuurt. Je kan dus beter even telefoneren. Google voor het telefoonnummer van de dienst op ‘toerisme’ of ‘tourisme’ en de naam van het stadje dat het dichtst bij je wandelgebied ligt.
  • Je kan ook nog terecht op (primitieve) de website van het DNF (Département Nature et Forêt) waar je de telefoonnummers van de jachtverantwoordelijken vindt. 

http://environnement.wallonie.be/dnf/servext/adsednf.htm

Check tijdens het wandelen de affichages voor de jacht. Deze affichage is verplicht en streng gereglementeerd, je kan ze dus vertrouwen. Waarschuwingen zijn geel of groen, verboden doorgang is rood. Lees de affiche nauwkeurig, ze vermeldt de datums van de dagen waarop de doorgang verboden is. Je vindt er ook het telefoonnummer van de verantwoordelijke en het nummer van de toelating voor deze jachtpartij.   

Ook buiten het jachtseizoen kan er bij zonsopgang en zonsondergang jacht plaatsvinden. Het is daarom belangrijk dat je onderweg de datums op jachtaffiches ook buiten het seizoen nauwkeuring bekijkt. Affiches worden meestal weggehaald als de jacht voorbij is.

Jacht België wandelaars

Officiële affiches in Wallonië.

Doorgangsrecht

In België MOET je op wegen en paden blijven, je mag ze niet verlaten om dwars door een weide of bos te lopen. Je mag dus in principe ook geen brandgangen volgen. Vrijheid van wandelen in de natuur is in dit land een privilege voor jagers en bosbouwers. 

Je mag in principe wel elke weg nemen waar géén bordje ‘Verboden toegang’ of ‘Accès interdit’ is aangebracht, ook al is dit mogelijk een privé-weg.

Alleen in de natuurgebieden van Natuur en bos in Vlaanderen is het omgekeerd: je mag de paden wel verlaten tenzij er aangegeven staat dat het niet mag.

Als je deze reglementering al of niet per ongeluk overtreedt, dan kan een boswachter je een boete geven. 

Niet alle jagers of boswachters gedragen zich even professioneel. Blijf bij een confrontatie altijd de kalmste partij. Probeer de situatie te veranderen van een confrontatie in een coöperatie. Toon je wandelkaart, vraag waar je je precies bevindt en hoe je het verboden gebied het snelst kan verlaten. Vraag begrip voor je situatie als dit tot een al te grote omweg leidt en probeer samen een oplossing te vinden.

In België mag je elke weg nemen waar geen bordje met de tekst ‘Verboden toegang’ of ‘Accès interdit’ is aangebracht. 

Teken

Er is in België best wat groot wild zoals everzwijnen en herten. Ze gaan meestal al snel op de loop  voor mensen, de kans dat je door zo’n dier verwond wordt is nihil.

Voor één beestje moet je echter goed opletten: de teek, die is echt gevaarlijk. Eén op de tien teken is besmet met de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan je maandenlang buiten dienst stellen en zelfs blijvend letsel zoals verlamming veroorzaken.

Teken komen tijdens de lente en zomer vooral voor in lange grassen. Je kan ze moeilijk vermijden, zeker als je in korte broek gaat wandelen. Gelukkig heb je 12 tot 24 uur de tijd om ze te verwijderen vooraleer je geïnfecteerd wordt.

Check dus elke avond op teken, zo blijf je gezond. Teken zoeken vooral warme plaatsen op zoals je oksels, liesstreek en de zone onder je broeksriem. In het begin zijn ze slechts een klein zwart puntje. Ze zuigen bloed op en worden hierdoor langzaam groter, tot een speldenkop of nog groter. Ze laten pas los als ze helemaal volgezogen zijn.

Verwijder een teek alléén met een speciale tekentang die je bij de apotheker koopt. Knijp ze niet dood, want dan braakt zo’n teek haar maaginhoud uit in het wondje dat haar beet veroorzaakte, en dat kan infecteren. Blijf nog dagenlang de plaats waar de teek zat in het oog houden. Vormt er zich een rode vlek ter grootte van een muntstuk, dan heb je toch een infectie. Die gaat al of niet gepaard met een grieperig gevoel: koorts en vermoeidheid. Ga onmiddellijk naar de dokter als je een van deze verschijnselen vertoont.  

Besluit: neem altijd een tekentang mee en controleer elke avond op teken.

Wandelen teek
Wandelen teken

Een teek en een tekentang.

Pijnlijke voeten

Nogal wat wandelaars hebben last van pijnlijke voeten. We geven een aantal preventietips om je voeten fit te houden.

  • Koop kwalitatieve, goed passende schoenen en kousen. Kousen zijn minstens zo belangrijk als goede schoenen.
  • Het is geen slecht idee om je nieuwe schoenen in te lopen: draag ze een tijdlang thuis voor je op stap gaat.
  • Neem de tijd om je kousen en schoenen aan te trekken. Zorg ervoor dat je kousen nergens dubbel zitten. Trek de tong van je schoenen hoog op en plooi de vouwstukken naar buiten.
  • Trek je veters goed aan, anders gaan je voeten in de schoenen schuiven en dan krijg je gegarandeerd blaren. Je kan je veters beter te hard aantrekken dan ze te los te laten. Bij te hard aangetrokken veters voel je al na enkele minuten dat je voeten knellen en pijn doen, maak de veters dan iets losser. Bij te los zittende veters merk je pas na uren dat je voeten in je schoenen schuiven, het is dan meestal al te laat en je hebt al een blaar voor je het goed en wel beseft.
  • In de zomer trek je je schoenen en sokken uit tijdens de middagpauze zodat ze kunnen afkoelen.
  • Als je weet dat je heel gevoelige voeten hebt, dan kan je ze op de gevoelige plaatsen preventief intapen met sporttape (Hansaplast, Leukotape, …)

Blaren ontstaan door druk of wrijving. De pijnlijke plaats wordt warm, de huid wordt eerst rood en laat dan los. De holte die ontstaat vult zich met lymfevocht. Blaren die weinig last geven laat je zitten zodat ze niet infecteren, ze gaan vanzelf weg. Als een blaar pijnlijk is, prik er dan met een ontsmette naald twee gaatjes in en duw het vocht eruit. 

Je kan de pijnlijke plaats afdekken met een gaasje en sporttape of met second skin (Compeed). Seconds skin werkt prima maar het blijft wel in je kousen plakken.

Voetverzorging wandelen

Compeed en sporttape.

Zon en bliksem

Voorkom een zonneslag en draag een petje. Bescherm je ogen en draag een zonnebril. Ga bij onweer niet in open veld staan, ook niet onder een eenzame boom.

Petje rood

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!