Er is in België best wat groot wild zoals everzwijnen en herten. Ze gaan meestal al snel op de loop voor mensen, de kans dat je door zo’n dier verwond wordt is nihil.
Voor één beestje moet je echter goed opletten: de teek, die is echt gevaarlijk. Eén op de tien teken is besmet met de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan je maandenlang buiten dienst stellen en zelfs blijvend letsel zoals verlamming veroorzaken.
Teken komen tijdens de lente en zomer vooral voor in lange grassen. Je kan ze moeilijk vermijden, zeker als je in korte broek gaat wandelen. Gelukkig heb je 12 tot 24 uur de tijd om ze te verwijderen vooraleer je geïnfecteerd wordt.
Check dus elke avond op teken, zo blijf je gezond. Teken zoeken vooral warme plaatsen op zoals je oksels, liesstreek en de zone onder je broeksriem. In het begin zijn ze slechts een klein zwart puntje. Ze zuigen bloed op en worden hierdoor langzaam groter, tot een speldenkop of nog groter. Ze laten pas los als ze helemaal volgezogen zijn.
Verwijder een teek alléén met een speciale tekentang die je bij de apotheker koopt. Knijp ze niet dood, want dan braakt zo’n teek haar maaginhoud uit in het wondje dat haar beet veroorzaakte, en dat kan infecteren. Blijf nog dagenlang de plaats waar de teek zat in het oog houden. Vormt er zich een rode vlek ter grootte van een muntstuk, dan heb je toch een infectie. Die gaat al of niet gepaard met een grieperig gevoel: koorts en vermoeidheid. Ga onmiddellijk naar de dokter als je een van deze verschijnselen vertoont.
Besluit: neem altijd een tekentang mee en controleer elke avond op teken.