Fish River Canyon: Wandeltechieken

Navigeren

In de canyon loopt er geen pad en er zijn ook een terreinmarkeringen. Enkel de nooduitgangen zijn aangegeven. Je kan ze gebruiken om vroegtijdig de canyon te verlaten. Op het einde van de canyon, wanneer je Ais Ais nadert, zal je ook een beter uitgesleten pad vinden.

Je moet dus goed zelfstandig kunnen navigeren. Dat kan met kaart en kompas (zie volgende pagina voor het kiezen van de juiste kaart) of met een wandel-gps of een wandel-app op je smartphone (download de GPX-track op de vorige pagina). 

In de canyon kan je ook af en toe de voetsporen van je voorgangers volgen, al weet je nooit zeker of zij de meest efficiënte weg hebben genomen.

Kan je nog niet goed met navigatiemiddelen overweg, volg dan de online navigatiecursussen op deze website.

Nooduitgang uit de canyon.

Terrein

Het terrein is soms lastig maar nooit moeilijk. De afdaling bij de start is behoorlijk vermoeiend, neem dus wandelstokken mee om op te steunen. In de bovenloop van de canyon zijn er veel velden met rotsblokken en stroken met los zand. Dat stapt lastig, maar het is nooit gevaarlijk. 

Vanaf de benedenloop is het terrein makkelijk en er is zelfs af en toe een duidelijk pad.

Om te vermijden dat je schoenen vol zand komen te zitten, is het nuttig om lichte gaiters te dragen. Traditionele gaiters zijn nogal warm in dit klimaat. Heb je geen lichte gaiters, trek dan buffs over je enkels, dat gaat ook. Of draag extra lange wandelsokken die je overheen je schoenen plooit.

Lastig terrein met grote rivierkeien.

Bivakkeren

Je kan overal in de canyon goede bivakplaatsen vinden. Neem een comfortabel slaapmatje en een lichte slaapzak mee (het is niet koud in Namibië). Een tent is geen must (het regent niet in het winterseizoen), maar wel aangenaam om je te beschermen tegen allerlei insecten. Een lichtgewicht zomertentje volstaat. Je kan overwegen om alleen een binnentent met gaas mee te nemen.

Een (binnen) tent beschermt tegen insecten.

Voedselpakketten

Neem voedselpakketten mee voor 5 dagen en voorzie ook één extra dag als reserve. Drinkbaar water haal je gewoon uit de rivier. Wil je op zeker spelen, neem dan toch een waterfilter mee. Wil je lichtgewicht voedsel, stel dan thuis je voedselpakketten samen met gedehydrateerd voedsel. In Ais Ais is er een winkeltje met een beperkte voorraad.

Koken op gas is het gemakkelijkst. Je mag geen gasbusjes meenemen op het vliegtuig, maar je vindt ze in outdoorwinkels in de hoofdstad Windhoek.

Een gasvuurtje, kookpot, lichgewicht bekers en eetkommetjes.

Veiligheid

Je kan in de canyon in principe niet verloren lopen: volgt de rivier stroomafwaarts en je komt vanzelf op het eindpunt in Ais Ais. 

Er zijn in de canyon geen gevaarlijke dieren. Check toch je schoenen op schorpioenen voor je ze aantrekt en berg je voedselvoorraad zorgvuldig op, anders is er een jakhals mee lopen.

Er zijn in de canyon een tweetal nooduitgangen waar je de canyon kunt verlaten, ze staan op de kaart aangegeven. 

Je hoeft je geen zorgen te maken over overstromingen: je mag de trekking alleen in de Namibische winter doen, en dan regent het niet. 

Communicatie is belangrijk, zodat je in geval van nood de parkrangers kunt verwittigen. Neem hiervoor een Garmin Inreach mee waarmee je een noodcentral kan contacteren of een SMS naar de parkwachters kunt sturen.

Neem EHBO mee en sluit een wandelverzekering af.

Een Garmin Inreach met een powerbank als reservebatterij.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!