Als je helemaal naar Georgië reist om er te gaan wandelen, dan kies je allicht voor een regio in het Kaukasus gebergte. Dat is voor de hand liggend, want de Kaukasus biedt de hoogste en meest spectaculaire wandelstreken van Georgië.
No-go zones
Er zijn twee no-go zones in Georgië: Abchazië en Zuid-Ossetië. In deze regio’s is het onveilig en toerisme is er niet toegestaan. Als je van de west naar de oost-Kaukasus trekt, dan moet je om Zuid-Ossetië heen reizen.
Ook de hoogste toppen van de Kaukasus zijn vaak ontoegankelijk. Er zijn hier nog steeds grensconflicten met Rusland. Grenswachters zullen je vragen om je te registeren of zelfs de toegang weigeren.
Dit alles betekent geenszins dat Georgië onveilig is om er te gaan wandelen. Je vermijdt gewoon deze no-go zones, de andere streken zijn veilig.
De wandelstreken van west naar oost zijn Svaneti/Mestia, Ushguli, Racha, Khevi/Kazbegi, Khevsureti/Shatili en Tusheti/Omalo.
Van west naar oost
Het Kaukasus gebergte is in West-Georgië een stuk hoger dan in Oost-Georgië.
Voor de typische hooggebergte landschappen met gletsjers en hoge bergtoppen moet je dus in het westen zijn. Omdat er nauwelijks berghutten zijn maakt je vooral dagtochten naar een mooi uitzichtspunt, waarna je terug dalwaarts trekt. Overschrijdingen zijn niet evident omdat er geen beveiligingen zijn met laddertjes of staalkabels.
In het oosten is het terrein een stuk glooiender en dus meer geschikt voor meerdaagse trekkings. Je kan hier lange tochten met bivak maken.
We overlopen de wandelgebieden van west naar oost en geven telkens één of twee typische voorbeelden van wandelingen. Het kunnen zowel dagstappers als meerdaagse trekkings zijn.
Als je op een route doorklikt, dan verwijzen we niet naar onze eigen GPX-Track maar naar de website van Caucasus-trekking. Dat is een website met uitstekende informatie die steeds up-to-date is.
Regio : Svaneti, Mestia
Svaneti is een populaire wandelstreek met een veelheid aan wandelingen. Het dorp Mestia is het toeristisch uitgangspunt voor veel routes.
Ushba glacier
Een mooie dagtrip heen en terug vanuit het dorpje Mazeri naar de Ushba gletsjer (2495 m). Je verlaat het dorpje langs weiden en bossen, daarna wandel je door een weelde van bloemen. Onderweg zie je de Shchgura waterval. Voorbij de boomgrens wordt het stenig tot je tenslotte de gletsjer bereikt. Je neemt dezelfde weg terug.
Een meerdaagse trekking die populair is omdat je onderweg in traditionele dorpjes kan slapen. De trekking start in het toeristische dorpje Mestia en eindigt in het dorpje Ushguli, het hoogste permanent bewoonde dorp in Europa. Hij loopt over goede paden doorheen bossen en weiden.
Racha is een afgelegen streek met weinig toerisme. Ook het aantal wandelingen is hier eerder beperkt.
Udziro meer
Vanuit het dorpje Glola klim je eerst doorheen bossen, daarna doorheen een bloemenweelde tot een gebied met verlaten hoogteweiden. Via rotsig terrein bereik je het prachtige Udziro meertje naast het schoolvoorbeeld van een gigantische syncline. De terugweg is een stuk langer tot in Shovi. Je kan over de weg terug naar je startpunt.
Het stadje Kazbegi is het Chamonix van Georgië. Je kan hier samen met de vele klimteams een stuk van de aanlooproute wandelen naar de hoogste berg van Georgië, de Mount Kazbegi (5047 m). Maar er zijn andere routes die meer gericht zijn op wandelaars.
Juta naar Roshka via Chaukhi pas
Een populaire trekking die start in het dorpje Juta, overheen de Chauykhi pas (3338 m), via de Abudelauri meren (bivak) naar het dorpje Roshka. Je kan hier ook een lusvormige trekking van maken door via de Sadzele pas (3056 m) naar Juta terug te keren.
Trekking, 18 km, +1280 m, -1360 m, 1-2 dagen (of het dubbele als je naar Juta terugkeert.)
Ook Tusheti is een schitterende wandelstreek, met de trek van Omalo naar Shatili als een van de meest gekende trekkings in Georgië. De toegangswegen zijn echter niet zo goed, waardoor er minder toerisme is. Maar daar komt verandering in, er worden volop nieuwe wegen aangelegd.
Omalo naar Shatili
Vanuit het dorp Omalo loopt een lange en populaire trek over goede paden naar het dorp Shatili via hoge weiden, bergpassen, traditionele dorpen en versterkte torens. Eerst kan je eventueel nog in dorpjes overnachten, maar daarna kom je in onbewoond gebied waar je moet bivakkeren. De hoogste pas is de Atsunta pas (3431 m).