Moeilijkheidsgraad

Tweesterren

Beleving 

Driesterren
Dolomietentocht
Zuid-Tirol
Italië
  • Etappes: 7 dagen (42u)
  • Nachten: 6 hutten
  • Afstand: 82 km
  • Klimmen: 6050 m
  • Dalen: 5900 m
  • Hoogste punt: 2950 m
Alpen huttentocht Dolomieten

Deze tocht in Zuid-Tirol is op alle vlakken een interessant buitenbeentje in ons rijtje van huttentochten. De tocht loopt doorheen de Dolomieten, een kalksteengebergte met een landschap dat sterk verschilt van de overige Alpen landschappen. Hier wisselen eenzame, rotsige bergmassieven af met lager gelegen, groene valleien. De route is hierdoor heel afwisselend en je ziet voortdurend andere landschappen. 

Ook de berghutten zijn heel divers. Er zijn heel klassieke hutten en er zijn nieuwe designhutten in glas en beton. Maar ze zijn allemaal van prima kwaliteit en je kunt er overal lekker Italiaans eten.

De route is gemiddeld moeilijk en dus geschikt voor bergwandelaars met enige ervaring. Wie de tocht een stuk pittiger wil maken kan de route onderweg kruiden met verschillende Via Ferrata’s.

Overzichtskaart Dolomietentocht

(Klik om te vergroten)

Profiel Dolomietentocht

(Klik om te vergroten)

Profiel Dolomietentocht met Via Ferrata

(Klik om te vergroten)

De huttentocht

De huttentocht bestaat uit 7 dagetappes, je slaapt onderweg in 6 berghutten.

Etappe 1 

Alpi Zannes – Rif. Genova

(6 u / 12 km / +1200 m / -550 m)

Vanaf de bushalte Alpi Zannes (1680 m) klim je via een goed pad doorheen koele bossen tot aan groene alpenweides met edelweiss. Het pad loopt verder tot boven de boomgrens en je bereikt een bergpas (Col Magrei 2140 m).

De route volgt daarna een goed pad (T2) langs de valleiwand dat afdaalt naar de bergbeek de Rio Caseril (1840 m). Hierna stijgt het goed bewandelbare pad terug tot aan de Rifugio Genova (2306 m).

Etappe 2

Rif. Genova – Rif. Puez

(5 u / 11 km / +800 m / -600 m)

Vanuit de hut maakt het pad een korte klim naar de bergpas Bronsoi (2399 m). Daarna daalt en stijgt het pad (T2) naar een volgende bergpas, de Forcella della Roa (2615 m).

De route maakt nu een grote bocht om een moeilijker pad (T4) ter vermijden. Je maakt daarbij een afdaling (T2) om daarna terug te stijgen naar een derde bergpas, de Furcela de Forces de Sieles (2505 m). Na de pas wandel je over de Alta Via delle Dolomite Nr 2 naar de Rifugio Puez (2475 m).

Etappe 3

Rif. Puez – Rif. F. Cavazza al Pisciadú

(6 u / 10 km / +900m / -750 m)

Na een vlotte route van 4 kilometer in het schitterende hooggebergte bereik je de bergpas Jëuf de Crespena (2500 m). Er volgt een snelle, steile afdaling tot aan het skistation van de Gardena bergpas (2121 m). Daar kan je iets eten en drinken op een terras.

Je verlaat de drukte van het skistation, steekt de weg over naar een parking en klimt dan over een steil pad (T2) tot aan de Rifugio F. Cavazza al Pisciadú (2585 m).

Etappe 4

Rif. F. Cavazza al Pisciadú – Rif. Vicenza al Sassolungo

(8 u / 14 km / +1150m / -1500 m)

Vanaf de hut wandel je eerst langs het meer Lago Pisciadú. Daarna klimt het pad (T3) naar de Sela de Pisciadú en verder naar een bergpas op 2950 m. Na de pas volgt er een lange en enigszins vervelende afdaling langs een beboste vallei. Gelukkig zijn er bergbeken met watervalletjes en waar je je kunt verfrissen. Het pad komt uit op een asfaltweg die je naar de Sella bergpas brengt (2240 m). Deze bergpas is een drukke plaats met een skistation en terrassen. Neem er de tijd voor Kaiserschmarrn met koffie.

Vanaf het skistation volgt er een lange en steile klim naar de bergpas Furcella del Sassolungo (2680 m). Je kan deze wat saaie klim vermijden door de spectaculaire korblift te nemen. Zo vermijd je een lange klim en wordt deze etappe een heel stuk korter. Eenmaal boven volgt er nog een korte afdaling naar de Rifugio Vicenza al Sassolungo (2255 m).

Etappe 5

Rif. Vicenza al Sassolungo – Rif. Antermoia

(6 u / 14 km / +1000 m / -750 m)

Na een korte afdaling neemt het pad een lange bocht omheen de berg Sasso Platto tot aan Rifugio Sasso Platto, waar je iets kan eten en drinken op het terras. Daarna volgt een aangenaam, langzaam dalend pad langs alpenweiden met koeien.

Na deze lange tocht volgt nog een vermoeiende klim naar de bergpas Passo Dona (2516 m), waarna je afdaalt tot 1900 meter en daarna nog eens klimt tot aan de Rifugio Antermoia (2497 m).

Etappe 6

Rif. Antermoia – Rif. Bolzano

(6 u / 12 km / +850 m / -900 m)

Na de hut stap je voorbij een prachtig bergmeer dat de bergen om je heen weerspiegelt. Er volgt een korte maar brute afdaling door rotsen en puin naar de kleine Rifugio Passo Principe waar je iets kunt drinken.

Daarna is er een schijnbaar onmogelijke klim op een loodrechte puinhelling, maar die klimt valt eigenlijk goed mee. Na een afdaling over kale rotsen bereik je de hypermoderne Rifugio Alpe Di Tires (2440 m) waar je kunt eten en drinken. Na een langzame klim bereikt je al snel de Rifugio Bolzano, een berghut die meer lijkt op het het kasteel van Frankenstein dan op een hut in de Alpen. Je kan er lekkere schnaps drinken.

Etappe 7

Rif. Bolzano – Alpi Di Siusi

(3 u / 9 km / +150 m / -750 m)

Vanaf de laatste berghut volgt een lange, rustige afdaling naar de Alpi Di Siusi (1860 m).

De (optionele) Via Ferrata

Je kan deze huttentocht pittiger maken door een aantal segmenten van de route te vervangen door een Via Ferrata. Wandel je met een groep met een verschillende ervaringsniveau, dan kun je de groep makkelijk opsplitsen zodat niet iedereen de Via Ferrata hoeft te doen. De routes met en zonder Via Ferrata’s lopen grotendeels samen. 

De Via Ferrata’s variëren in moeilijkheidsgraad van een gemakkelijk en een gemiddeld niveau. Je kan voor elke VF een beschrijving en een topo van de downloaden op de website van Bergsteigen. Voorzie één tot twee uren extra tijd als je de Via Ferrata route kiest. 

Begin niet aan een Via Ferrata zonder een degelijke uitrusting en een goede opleiding. 

VF Messner

Voorbeeld van een topo: de Via Ferrata Günther Messner.

(klik om te vergroten)

Etappe 1

VF Günther Messner Steig

A/B (licht) 

Alternatief voor de dalroute naar de Rifugi Genova (Schlüterhütte). Lange wandeltocht over de bergkam, grotendeels wandelen met af en toe een kabel of laddertje. Onderweg kan je ook nog een bergtop (T3) beklimmen: Tullen (2653 m)

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/guenther-messner-steig/

Etappe 2

ROUTE Nives Scharte 

T4 (moeilijk wandelpad)

Korter alternatief voor de makkelijke maar langere dalroute (T3) die via de bergpas Furcela De Forces De Sieles (2505 m) loopt. Deze wandelroute is geen Via Ferrata, maar een T4 wandelpad dat met staalkabels beveiligd is. Onderweg kan je een bergtop (T3) beklimmen: Piz Duleda (2909 m).

Etappe 3

VF Pisciadú Via Ferrata

B/C (gemiddeld)

Alternatief voor de wandelklim vanuit het dal naar de Rifugio F. Cavazza al Pisciadú. Indrukwekkende, verticale en heel mooie VF die op het einde via een korte hangbrug naar de hut leidt.

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/pisciadu-klettersteig-sella-gruppe/

Etappe 5

VF Oskar Schuster Klettersteig

B/C en 1+ (gemiddeld)

Alternatief voor de wandelroute tussen de Rifugio Vicenza al Sassalungo en de Rifugio Sasso Platto.Indrukwekkende Via Ferrata die begint met een onbeveiligd traject (eenvoudige maar luchtige beklimming (graad 1+ tot 2, eventueel zekeringstouw voorzien voor wie hoogtevrees heeft) naar het kruis bovenop de Sasso Platto (2958).

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/oskar-schuster-klettersteig-langkofel/

Etappe 6

VF Maximilian Via Ferrata

B en 1 (licht)

Alternatief voor de wandelroute vanaf de Rifugio Alpe Di Tires. Via Ferrata die eenvoudige klimtrajecten (graad 1) combineert met een Klettersteig. De route loopt over de Roterdspitze (2655 m).

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/maximilian-klettersteig/

Wanneer

In de Alpen begint het wandelseizoen half juni en het loopt tot eind september.  

Voor half juni ligt er nog veel sneeuw waardoor sommige paden nog niet toegankelijk zijn. Na eind september worden de dagen korter, er kan al eens een sneeuwbui vallen en er is al heel wat accomodatie gesloten. 

Juli en Augustus zijn de meest populaire maanden voor bergtochten in de Alpen. Het kan er dan behoorlijk druk zijn en je moet de berghutten lang op voorhand reserveren. Als je de keuze hebt, kies dan voor Augustus. Het weer is dan doorgaans beter dan in Juli. Ook September is een goede keuze. Het weer is dan stabiel en het is minder druk dan in de zomermaanden.

Start & eindpunt

Deze Dolomietentocht loopt in Italië, in Zuid Tirol, nabij de gemeente Chiusa (Klausen).

Vanuit het treinstation in Chiusa (waar je de auto kunt parkeren) rij je met de bus op een uurtje naar St. Maddalena en verder tot bushalte Zanserhütte.

Vanuit Alpi di Siusi kan je met de kabelbaan of met een taxibusje naar Siusi, waar je vanaf Autostazione Siusi op minder dan een uur met de bus terug naar Chiusa rijdt.

https://www.sad.it/de/siitimetablesquery

  • Startpunt: Alpi Zannes (1680 m)
  • Eindpunt: Alpi di Siusi (1860 m)

Heenreis en logies

Je kan op één dag met de auto of met de trein naar Chiusa.

In de omgeving van Chiusa zijn er voldoende betaalbare hotels voor één nacht. Daarna slaap je in de berghutten.

www.booking.com

Berghutten

Boek de berghutten zo snel als je kunt, ze lopen snel vol. Voor de zomermaanden kan je doorgaans reeds vanaf januari reserveren.

Reserveer je half pension, dan hoef je alleen maar snacks voor ’s middags mee te nemen.

Rifugio Genova (Schlütterhütte)

Rifugio Puez (Puezhütte)

Rifugio F. Cavazza al Pissciadú (Pisciadúhütte)

Rifugio Vicenza al Sassolungo (Langkofelhütte)

Rifugio Antermoia (Antermoiahütte)

Rifugio Bolzano (Schiernhaus)

Navigeer deze route

Geen idee hoe je navigeert met kaart en kompas, met een Garmin-gps of met OutdoorActive op je smartphone?

Volg dan hier een online cursus.

Wandelen voor starters
Wandelplan

Download het wandelplan als PDF of in Excel

Garmin Earthmate
GARMIN

Download de etappes naar Basecamp.

Navigeer de tocht met een Garmin gps.

Kompas Dolomiti

De set NR van 672 Kompass omvat de Dolomieten in 4 kaarten. 

Op deze kaarten vind je alle wandelpaden en berghutten.

Je kan deze kaarten online bestellen bij Alta Via.

Met héél veel dank aan Nele Jannes om deze tocht uit te stippelen.

Vragen & Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!