Kungsleden: organiseer je wandeltrip
Wanneer wandel je de Kungsleden?
Het zomerseizoen start half juni, wanneer de berghutten opengaan. Hou er rekening mee dat je dan nog sneeuw en veel smeltwater kunt verwachten.
De meeste wandelaars kiezen voor juli en augustus omwille van de zomervakantie en het warme weer. Hou toch maar rekening met koudere temperaturen bij regenweer. Wil je in een hut overnachten, boek die dan tijdig, want het is het drukste seizoen. Je zal er niet alleen wandelen: er zijn niet alleen de vele wandelaars, je zal er ook vergezeld zijn door grote muggenzwermen. Plan je trip niet begin augustus, want is er de Fjällraven Classic met honderden wandelaars. Google even voor de precieze datum.
De herfst tot half september is volgens kenners het beste seizoen om de Kungsleden te stappen. Het weer is nog vrij goed, er zijn geen muggen en de herfstkleuren zijn wondermooi. Je hebt bovendien meer kans om zowel rendieren als het noorderlicht te zien. De berghutten zijn nog open en je hoeft niet te reserveren, want er is meer dan voldoenden plaats.
Je kan de Kungsleden in de winter wandelen, maar dat is een heel ander verhaal. Je moet dan ervaring hebben met wintertochten in poolgebieden, waar extreme vriestemperaturen en diepsneeuw dagelijkse kost zijn.
Klimatogram van Abisko met de gemiddelde maximum (rode lijn) en minimum (blauwe liljn) temperatuur.
Begin september zijn de temperaturen zowel overdag (ongeveer 10°c) als tijdens de nacht (ongeveer 4°c) nog best aangenaam.
Het staafdiagram geeft de hoeveelheid neerslag weer. In september valt er ongeveer 110 mm regen, dat is bijna dubbel zoveel als in Brussel.
Hoe reis je er naar toe?
Er zijn dagelijks betaalbare vluchten naar Stockholm. Daarna kan je een aansluitende vlucht naar Kiruna nemen. In Kiruna is er een aansluitende bus naar het stadscentrum. Daar kan je overnachten in camping Ripan (hotel of tent) en de volgende dag een shared taxi naar Abisko nemen, waar de trail start.
Wandel je het traject van Abisko naar Nikkaluokta, dan kan je vanaf het eindpunt van de trail in Nikkaluokta de bus terug naar Kiruna nemen.
Je kan ook de trein (de ‘Polar Express’) nemen van Stockholm naar Abisko. De treinreis duurt 17 uur. Je kan kiezen tussen een dagrit en een nachtrit met slaapbedden. Probleem met deze trein is dat je pas treintickets kunt kopen als ze vrijgegeven worden, een tweetal maanden voor vertrek. En een tweede probleem is dat deze spoorlijn vaak problemen heeft, dan wordt de rit afgelast en moet je toch nog een vlucht boeken.
Voorzie in je planning een tweetal reservedagen als je je terugvlucht boekt. Je kan een aansluitende vlucht missen of – wat blijkbaar regelmatig voorkomt – je bagage kan met een dag vertraging aankomen.
De wandelbus van Nikkaluokta naar Kiruna.
Waar overnachten?
Op het einde van elke etappe is er een comfortabele berghut waar je ook kunt eten. In juli en augustus moet je deze hutten lang genoeg op voorhand boeken. Je kan de hutten reserveren op de website van de Zweedse toeristische dienst (STF).
Veel aangenamer is het om te kamperen. In Zweden geldt het allemansrecht (allemansrätten), het recht op vrij kamperen. Je mag overal wandelen en kamperen, mits je voldoende afstand houdt van natuurgebieden en bewoning. Langs de Kungsleden zijn er overal bivakzones met goede plekjes om je tent neer te poten.
In Kiruna kan je kamperen in camping Ripan. Je kan er ook in een hotel overnachten, te boeken via booking.com. In Abiso kampeer je op de camping van het Abikso Tourist station. Ook daar kan je via booking.com een hotelkamer boeken.