Moeilijkheidsgraad

Driesterren

Beleving 

Driesterren
Lechtaler Höhenweg
Oostenrijk
  • Etappes: 7 dagen (30u)
  • Nachten: 6 hutten
  • Afstand: 80 km
  • Klimmen: 6500 m
  • Dalen: 5300 m
  • Hoogste punt: 2654 m

De Lechtaler Höhenweg is een mooie en uitdagende huttentocht voor ervaren bergwandelaars. Het is de moeilijke variant van het laatste traject van de Adler Weg, een klassieke huttentocht doorheen Oostenrijk.

Er zijn onderweg enkele pittige passages waarvoor je een goede tredzekerheid nodig hebt. Wie last heeft van hoogtevrees zal het op deze passages wat lastig hebben. Toch blijft deze huttentocht een route voor bergwandelaars, je hebt dus geen klimmateriaal nodig. 

Om de huttentocht nog wat extra te kruiden zijn er onderweg enkele optionele Via Ferrata. Ze variëren van gemiddeld tot iets moeilijker, maar ze zijn allen mooi in evenwicht en goed beveiligd. 

Overzichtskaart Lechtaler Höhenweg

(Klik om te vergroten)

Profiel Lechtaler Höhenweg

(Klik om te vergroten)

De huttentocht

De Lechtaler Höhenweg is een huttentocht in de Alpen die 7 dagen (42 u) duurt. Je overnacht onderweg in 6 berghutten.

Deze tocht maakt deel uit van de Adlerweg, een huttentocht van 300 kilometer doorheen Oostenrijk. De laatste 7 etappes van die Adlerweg heeft twee varianten: een gemakkelijker route en een moeilijke route. De Lechtaler Höhenweg is de moeilijke variant. Hiermee is de Lechtaler Höhenweg niet voor beginners. Vooral de etappes 4, 5 en 6 hebben een aantal delicate passages waardoor ze alleen geschikt zijn voor ervaren bergwandelaars. Ook al zijn ze op risicovolle plaatsen beveiligd met staalkabels, het blijven toch punten waar je geen hoogtevrees mag hebben en waar je voldoende tredzeker moet zijn.

Etappe 1
Nassereith – Anhalter Hütte
(7,5 u / 17 km / +1450 m / -250 m)

De tocht start met een lange maar makkelijke en rustige etappe. Vertrek na het ontbijt in het Posthotel in Nassereith (840 m). Verlaat het dorp en klim langs een breed pad tot aan de Tarrentonalm (1520 m) waar je iets kunt eten en drinken. Je verlaat de alpenweiden en klimt verder naar het Hinterbergjöchle (2203 m) om dan zonder noemenswaardige hoogtverschillen de Anhaler Hütte (2038) m) te bereiken.

Etappe 2
Anhalter Hütte – Hanauer Hütte
(6 u / 12 km / +750 m / - 900 m)

Vanaf de hut is er een korte klim naar de bergpas Steinjöchle (2198 m) die met kabels beveiligd is. Daarna daalt het pad tot aan de autoweg die je naar het dorp Boden (1350 m) brengt waar je iets kan drinken. Het pad klimt langs de rivier Angerlebach en verder langs de materiaallift van de Hanauer Hütte (1922 m). 

Eenmaal in de hut kan je inchecken, iets drinken en daarna de twee heel mooie Hanauer Via Ferrata’s doen (een makkelijke en een moeilijke), ze starten en eindigen in de onmiddellijke buurt van de berghut.

Etappe 3
Hanauer Hütte – Steinsee Hütte
(3 u / 4 km / +500 m / -400 m)

Vanaf de Hanauer Hütte klim je vrij snel naar de bergpas Vorderes Dremelscharte (2434 m). Daarna daal je af naar het meer Steinsee (2220 m), waarin je heerlijk kunt zwemmen. Het pad daalt verder af naar de Steinsee Hütte (2069 m).

We hebben de derde etappe kort gemaakt zodat er in de namiddag voldoende tijd overblijft om de mooie en lange Steinsee Via Ferrata te doen. Een alternatief is om in de namiddag het eerste deel van etappe 4 te stappen en te overnachten in het Württemberger Haus. Hiermee wordt de vierde etappe een heel stuk lichter.

De Steinsee Via Ferrata is een korte bergtocht die je vanaf de Steinsee Hütte helemaal tot op de Steinkarspitze (2650 m) brengt. Je hebt er 3-4 u voor nodig.

Etappe 4
Steinsee Hütte – Memminger Hütte
(8 u / 14 km / +1250 m / -1050 m)

De vierde etappe is een lange etappe en er zijn een aantal technisch moeilijke passages.

Eerst is er een korte klim naar de Steinkarscharte (2300 m). Daarna klimt je nog iets hoger naar de Rosskarscharte (2420 m). Na de bergpas zijn er enkele staalkabels en het pad daalt over 200 meter, om dan terug te klimmen naar het Gebäudjöchl (2452 m). Vanaf deze bergpas daalt het pad naar het Württemberger Haus (2220 m), waar je iets kunt drinken.

Er volgt een korte klim naar de bergpas Schieferscharte (2654 m) die met kabels beveiligd is. Dit is het hoogste punt van de Lechtaler Höhenweg. Vanaf nu volgt een mooi maar technisch moeilijk traject (T4) over bergkammen die soms met kabels beveiligd zijn. Eerst is er de Grossbergspitze (2657 m), daarna de Grossbergkopf (2612 m) en tenslotte de Grossbergscharte (2493 m).

De route volgt na dit traject met lastige passages een beter pad (T3) dat twee wijde bochten maakt om op hoogte te blijven. Zo bereik je de bergpas Seescharte (2599 m). Daarna daalt het pad naar het meer Unterer Seewisee aan de voet van de Memminger Hütte (2242 m).        

Etappe 5
Memminger Hütte – Ansbacher Hütte
(6 u / 10 km / +1000 m / -850 m)

Ook deze etappe heeft een aantal uitdagende passages. Eerst daalt het pad langs grashellingen en door lage bebossing tot aan de de bergrivier de Parseierbach (1700 m). Daarna kimt het pad via gras- en rots hellingen naar de uitdagende Griesslscharte (2632 m) die met kabels beveiligd is. Vanaf hier volgt het pad op grote hoogte een moeilijk traject (T4) via het Winterjöchl (2528 m) en een klauterpassage naar de Kopfscharte (2484 m) om dan af te dalen naar de Ansbacher Hütte (2376 m).

Etappe 6
Ansbacher Hütte – Kaiserjochhaus
(4,5 u / 8 km / +600 m / -750 m

Deze etappe is kort, maar ook vandaag is de route uitdagend. Vanaf de hut is er een klim naar de bergtop de Samspitze (2624 m), daarna daalt het pad naar de bergpas Alperschonjoch (2303 m). Daarna volgt er een moeilijk pad (T4) met afgronden die met kabels beveiligd zijn naar de bergpas Hinterseejoch (2482 m). Het pad loopt verder naar de Kridlonscharte (2371 m) die met kabels beveiligd is. Er volgt nog wat klauterwerk en kabels voor je het Kaiserjochhaus (2310 m) bereikt.

Etappe 7
Kaiserjochhaus – Galzigbahn
(7 u / 15 km / +850 m / -1050 m).

De drie technisch moeilijkste etappes zijn voorbij. Na en korte klim bereik je de Kaiserkopf (2360 m), waarna je via de Schindelescharte (2471 m) en een lang pad de Leutkircher Hütte (2251 m) bereikt, waar je iets kunt drinken. Daarna volgt een klim naar de Bacher (2391 m) bergtop en de bergpas Valfagehrjoch (2539 m) waar je het skigebied van St Anton Am Arlberg bereikt. Loop langs de Ulmer Hütte (2285 m) en daal af naar de bergpas Arlensattel (2055 m). Na een korte klim daal je af naar het skistaton Galzigbahn (2100 m), waar je de skilift naar St Anton Am Arlberg neemt.

De (optionele) Via Ferrata

Je kan deze huttentocht pittiger maken door er een aantal Via Ferrata aan toe te voegen. Wie geen Via Ferrata wil doen kan ze makkelijk overslaan: ze maken geen deel uit van het traject van de huttentocht.

De Via Ferrata variëren in moeilijkheidsgraad van een gemakkelijk en een gemiddeld en zelfs moeilijk niveau. Je kan voor elke VF een beschrijving en een topo downloaden op de website van Bergsteigen. 

Begin niet aan een Via Ferrata zonder een degelijke uitrusting en een goede opleiding. 

Voorbeeld van een topo: de Hanauer Via Ferrata.

(klik om te vergroten)

Via Ferrata Galugg

C (gemiddeld) 

Deze VF start in Zams (heel praktisch naast de ingang van het ziekenhuis). Je kan deze relatief korte VF doen als je op weg bent van St Anton Am Arlberg naar Nassereith. Het is een goed beveiligde verticale route, heel mooi en evenwichtig.  

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/klettersteig-galugg/

Via Ferrata Hanauer 1

B/C (gemiddeld)

Dit is een eerste van twee VF’s die in de onmiddellijke nabijheid van de Hanauer Hütte starten. Ze zijn een ideale activiteit na etappe 2. Beide VF’s starten op hetzelfde punt maar splitsen vrij snel na de start. Hanauer 1 doe je best eerst, hij is gemakkelijker dan de tweede VF. Beide VF’s zijn uitstekend beveiligd.

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/hanauer-klettersteig/

Via Ferrata Hanauer 2

C/D (gemiddeld tot moeilijk) 

Dit is de tweede van de twee VF’s die in de onmiddellijke nabijheid van de Hanauer Hütte starten. Ze zijn een ideale activiteit na etappe 2. Beide VF’s starten op hetzelfde punt maar splitsen vrij snel na de start. Hanauer 2 doe je best als tweede, want hij is een stuk pittiger, met wat overhangen en een touwenbrug.Beide VF’s zijn uitstekend beveiligd.

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/hanauer-klettersteig/

Via Ferrata Steinsee

B/C (gemiddeld) 

Deze VF start in de buurt van de Steinsee Hütte. De totale afstand is 4 km, je stijgt en daalt 600 meter. Voorzie deze VF als een namiddag activiteit, hij duurt een 3-4 tal uur als je start vanaf de hut. Het is een goed beveiligde route, een heel fijne uitstap vanaf de Steinsee Hütte. Eenmaal boven kun je op een kwartiertje verder klimmen naar de top van de Steinkarspitze (2650 m).

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/steinsee-klettersteig/

Wanneer

In de Alpen begint het wandelseizoen voor huttentochten half juni en het loopt tot eind september.  

Voor half juni ligt er nog veel sneeuw waardoor sommige paden nog niet toegankelijk zijn. Na eind september worden de dagen korter, er kan al eens een sneeuwbui vallen en er is al heel wat accomodatie gesloten. 

Juli en Augustus zijn de meest populaire maanden voor bergtochten in de Alpen. Het kan er dan behoorlijk druk zijn en je moet de berghutten lang op voorhand reserveren. Als je de keuze hebt, kies dan voor Augustus. In Augustus is het weer doorgaans beter dan in Juli. Ook September is een goede keuze. Het weer is dan stabiel en het is minder druk dan in de zomermaanden.

Start & eindpunt

Deze huttentocht loopt doorheen de Lechtaler Alpen in Oostenrijk, een bergkam tussen de rivieren de Lech en de Inn, nabij de gemeente St Anton Am Arlberg.

Vanaf St Anton Am Arlberg ga je met de bus naar het startpunt in het bergdorp Nassereith. 

Het eindpunt van de huttentocht is de Galzigbahn, een skilift die je terug naar St Anton Am Arlberg brengt. 

  • Startpunt: Nassereith (840 m)
  • Eindpunt: Galzigbahn (2100 m)

Heenreis en logies

Je kan met de auto op één dag naar Sankt Anton Am Arlberg. Je kan er ook met het openbaar vervoer naar toe, er is een treinstation, maar het is een lange reis. 

Ben je met de auto, parkeer dan je auto in St Anton Am Arlberg, waar de huttentocht eindigt. Het dorp is een ski-oord met veel (betalende) parkings waar je langdurig kunt parkeren. Je kan er in de zomer ook betaalbaar in een hotel overnachten. 

Vanaf St Anton is er een busverbinding via Landeck en Imst naar het startpunt van de tocht in Nassereith, je bent 2:45 u onderweg. Halfweg kan je stoppen in het dorp Zams voor de Galugg Via Ferrata. In Nassereith logeer je in het grote en betaalbare Posthotel. Er zijn in het dorp verschillende restaurants. Ontbijten doe je in het hotel.

Posthotel Nassereith

Wil je liever kamperen, dan kan dit iets voorbij Nassereith aan de Fernsteinsee. 

Camping Romantik Fernsteinsee

Tijdens de huttentocht slaap je in berghutten.

Berghutten langs de Lechtaler Höhenweg

Boek de berghutten zo snel als je kunt, ze lopen snel vol. Voor de zomermaanden kan je doorgaans reeds vanaf januari reserveren.

Reserveer je half pension, dan hoef je alleen maar snacks voor ’s middags mee te nemen.

Het Württemberger Haus en de Steinsee Hütte zijn uitwisselbaar afhankelijk van hoe je etappe 3 en etappe 4 indeelt.

Anthalter Hütte

Hanauer Hütte

Württemberger Haus

Steinsee Hütte

Memminger Hütte

Ansbacher Hütte

Kaiserjochhaus

Navigeer de Lechtaler Höhenweg

Geen idee hoe je navigeert met kaart en kompas, met een Garmin-gps of met OutdoorActive op je smartphone?

Volg dan hier een online cursus.

Wandelen voor starters
Wandelplan

Download het wandelplan als PDF of in Excel

Garmin Earthmate
GARMIN

Download de etappes naar Basecamp.

Navigeer de tocht met een Garmin gps.

Kompass Lechtaler Alpen

De Kompass kaart NR 24 (Lechtaler Alpen – Hornbachkette) bevat alle wandelpaden en hutten van de Lechtaler Höhenweg.

Je kan deze kaarten online bestellen bij Alta Via.

Cicerone Adlerweg

De Cicerone wandelgids Austria’s Adlerweg bevat de volledige Adlerweg. 

De Lechtaler Höhenweg is een deel van de Adlerweg.

Je kan deze gids online bestellen bij Alta Via.

Met héél veel dank aan Nele Jannes om deze tocht uit te stippelen.

Vragen & Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!