Wandelroutes in IJsland
Op de Laugavegur trail
In wandelgidsen over IJsland zal je voor meer dan 100 dagen aan uitgestippelde wandelingen vinden. Door zelf routes uit te stippelen kan je daar nog eindeloos veel wandelingen aan toevoegen.
Op deze site geven we enkele voorbeelden van het soort wandelingen die je in IJsland kan maken: korte en eenvoudige wandelingen, dagwandelingen en meerdaagse trekkings.
Deze voorbeelden van concrete tochten zouden je een goed beeld moeten geven van wat je kan verwachten. Als je daarna besluit om naar IJsland te gaan, dan koop je best een wandelgids en kaarten om je eigen keuze te maken en je trip in detail voor te bereiden.
Korte en eenvoudige wandelingen
IJsland heeft heel wat spectaculaire natuurfenomenen: watervallen, geothermische gebieden, vulkanen, … de reeks is eindeloos.
Het zijn deze sites die toeristen bezoeken. Je kan er vaak een korte wandeling maken vanaf de bezoekersparking, waar je een wandelgidsje kan kopen. Onderweg zijn er informatieborden en het pad is goed aangeduid.
Je wandelt zo’n route uiteraard niet alleen, maar de natuur is vaak zo spectaculair dat je dit echt niet wil missen. Een tip: maak dit soort wandelingen ’s morgens vroeg of ’s avonds laat, wanneer de toeristen er niet zijn. Het blijft toch lang licht in IJsland.
Enkele voorbeelden:
Selfoss en Dettifoss watervallen
Deze watervallen zijn echt spectaculair door hun overweldigende omvang: het water stort zich 45 meter naar beneden over een breedte van 100 meter.
Dit is een heel drukke wandeling, maar ze is veel te mooi om over te slaan.
Wandeling 10 km, 2,5 u.
Jokulsarlon
Jokulsarlon is een prachtig ijsmeer met ijsbergen die tot in zee drijven. Je moet het zeker gezien hebben.
Ook dit is een lusvormige wandeling vanaf een grote toeristenparking die heel druk is.
Wandeling 4 – 16 km, 1 – 4 u.
Rauthholar
Dit is een wandeling in het geologisch oudere IJsland met basaltformaties, vulkanische kraterpijpen en andere oude geothermische fenomenen.
Het is opnieuw een lusvormige wandeling vanaf een bezoekersparking. Het is hier iets minder druk omdat je hier al een eind van Reykjavik vandaan bent.
Wandeling 5 km, 1,5 u.
Dagtochten
Avontuurlijker zijn de dagwandelingen, omdat je dan dieper doordringt in de woeste natuur van IJsland, verder weg van het massatoerisme.
In het binnenland betekent zo’n dagwandeling dikwijls een vulkaan beklimmen. In hoogte en lengte lijkt zo’n wandeling een beetje op een bergwandeling in de Alpen, maar dan zonder goede paden, zonder berghotels en met veel minder wandelaars.
Aan de kust kan je prachtige strand- of fjordenwandelingen maken.
Enkele voorbeelden:
Snaefell
De Snaefell is een besneeuwde vulkaantop van 1833 m hoog.
De tocht vertrekt aan een 4 WD parking vlakbij de berghut Snaefellskali. Je volgt het pad bergop tot je de sneeuw bereikt. Dan kan je meestal voetstappen volgen tot op de altijd besneeuwde top.
Wandelstokken en stevige stapschoenen volstaan om deze berg te beklimmen, hij is niet technisch.
Wandeling 12 km, 6 u; 1084 meter stijgen en dalen, plus 2 km H/T vanaf de berghut tot de parking, waar de wandeling start.
Kollótadyngja
We geven deze route als voorbeeld van een wandeling die we zelf uitstippelden.
De Kollótadygnja is een vulkaantop van 1177 m hoog. Er loopt geen uitgestippelde route naar de top. Je rijdt tot op het einde van een moeilijke 4 WD piste, daarna loop je op kompas en zoek je een weg tussen de gestolde lava.
Wandeling 23 km, 6,5 u; 660 meter stijgen en dalen.
Meerdaagse trekkings
In IJsland zijn er een tiental meerdaagse trekkings uitgestippeld.
Deze tochten lopen over lange woeste vlaktes met zand of lava, afgewisseld met vulkanen. Soms moet je sneeuwvelden of rivieren oversteken.
De meeste trails hebben vrij duidelijke paden en zijn gestaakt met houten paaltjes. Je neemt je tent mee of je slaapt in hutten.
De Laugavegur trail is de meest populaire trekking. Hij is heel druk, maar zo mooi dat je hem toch wil doen. Wil je rust, dan kies je voor een minder populaire trekking of je stippelt zelf een pad uit.
Kies wel een trekking die niet te vaak een 4 WD piste volgt: het is nogal frustrerend als zo’n wagen je tijdens het stappen voorbijstormt.
Enkele voorbeelden:
Lagavegur trail
Dit is de meest populaire trekking op IJsland. Hij is dan ook behoorlijk druk in het hoogseizoen. Reken op zo’n 100 – 150 wandelaars per dag, je zal dus zelden alleen lopen. De trail volgt een duidelijk pad en hij is technisch niet moeilijk.
De Laugavegur trekking loopt van Landmannalaugar tot Þórsmörk en bestaat uit 4 dagetappes. Omdat hij slechts 55 km lang is, kan je hem ook op 2 dagen stappen.
Deze trekking vormt een ketting met twee andere trekkings: eerst komt de Hellismannaleið trekking (3d, 58 km), dan de Laugavegur (4d, 55 km), dan de Skóga trekking (2d, 29 km). Hou er rekening mee dat de Skóga trekking door zijn ligging vaak slecht weer heeft.
Onderweg zie je veel geothermiek. Het landschap bestaat uit sneeuwvelden, lavavelden, vulkanen en woestijn. Af toe is er een eenvoudige rivier oversteek.
Overnachten doe je best in je tent of anders in hutten, maar die moet je dan zeker tijdig online reserveren.
Totaal van de drie aansluitende trekkings: 6 – 9 dagen, 142 km, 3530 meter stijgen en 3660 meter dalen.
Kerlingarfjoll trail
Dit is een tweedaagse trekking die vanaf Kerlingarfjoll heen en terug naar de Klakkur hut loopt.
Het is een trail die heel sterk op de Laugavegur trekking lijkt, maar hij wordt veel minder gelopen. Het pad is vaak minder duidelijk en verdwijnt soms helemaal, de passages kunnen af en toe best wat avontuurlijker zijn.
Je kan je tent meenemen of overnachten in de onbewaakte Klakkur hut, waarvan je de sleutel vraagt op de camping in Kerlingarfjoll.
Trekking 39,5 km, 2 d; 1850 meter stijgen en dalen.