Shirt - Wandelbroek - Ondergoed

Shirt
Wandelbroek
Ondergoed

Foto: Op stap met een synthetisch T-shirt en een rokje / lichte broek in het zomerse Zwitserland.

Basis
laag

De basislaag (base-layer) draag je direct op je huid. 

Deze laag houdt je basiswarmte bij en ze voert je transpiratievocht af zodat je huid steeds droog blijft. 

Zomer

Als basislaag draag je in de zomer niet meer dan wat lichte kledij. Je krijgt het immers al snel te warm door de inspanning van het wandelen. Dat is niet alleen in de lage landen zo, ook in de frisse bergen krijg je het warm als je een zware helling moet beklimmen.

Ondergoed

Om te wandelen heb je geen speciaal ondergoed of sport-BH nodig. Draag bij voorkeur neutraal ondergoed, dan kan je er ook mee zwemmen. Dat bespaart het extra gewicht van een zwempak in je rugzak.

Shirt

In de zomer draag je een dun, sneldrogend synthetisch T-shirt. Draag bij het wandelen geen katoenen T-shirt. Ook al voelt katoen aangenamer aan, het droogt slecht en het is ook wat zwaarder dan synthetisch materiaal. 

Sommige wandelaars verkiezen een flinterdun synthetisch hemd boven een T-shirt. Een outdoorhemd met een kraag en lange mouwen heeft als voordeel dat het je beter beschermt tegen de zon en tegen insecten.

Zomer : sneldrogend synthetisch wandel T-shirt.

Broek

Bij heel warm weer is een korte broek het aangenaamst om dragen. Je kan ook voor lange broek kiezen, die beschermt beter tegen de zon, muggen en stekelig struikgewas.

Kies voor een dunne, sneldrogende synthetische wandelbroek. Goed passende wandelbroeken met inzetstukken van stretch stof zijn aangenamer dan losse slobberbroeken. Een broek met veel zakken is handig om je kompas, een zakdoek en misschien ook wel je wandelkaart op te bergen. 

Het is comfortabel als de broek een elastische broeksriem heeft. Je hebt ze nodig als de broek na een paar dagen wat begint uit te rekken of als je door het wandelen een kilootje afslankt. De riem moet elastisch zijn zodat ze geen pijn doet onder de heupgordel van je rugzak.

Zomer : sneldrogende, synthetische afritsbroek. 

met veel broekzakken en een elastische riem.  

Gewicht besparen op trektocht

Op trektocht wil je misschien zowel een short als een lange broek meenemen. Je moet dan steeds één van beiden in je rugzak dragen en dat betekent extra gewicht. Wil je de voordelen van een korte en een lange broek combineren, dan heb je een paar opties om gewicht te besparen.

  • Bergwandelaars dragen vaak een lange wandelbroek die je met elastieken of drukknopen kan inkorten tot net boven de kuit. 
  • Ultra-light hikers dragen een vederlichte lange wandelbroek en nemen ook een superlicht sportbroekje mee.
  • Lange afstandswandelaars dragen een afritsbroek, dat is een lange en een korte broek in één. 

Kijk uit welke afritsbroek je koopt. Broeken met goedkope, stijve ritsen zijn niet aangenaam omdat deze ritsen tegen je benen schuren.

Wandelbroek_met_elastiek

Lange wandelbroek die je met elastieken tot boven de kuit kan inkorten.

Winter

In de winter draag je een warme technische basislaag. Je hebt hierbij de keuze tussen wol en synthetisch materiaal. 

  • Wol is een natuurlijk materiaal. Wol van Merino schapen is warm, het geurt niet bij langdurig transpireren en het jeukt nauwelijks in vergelijking met andere wolsoorten. Maar Merino is wel duur. 
  • Synthetisch materiaal is minder warm en het begint snel onaangenaam te ruiken als je het op je blote huid draagt. Dat is zeker zo in de winter als je basislaag niet vrij kan ademen omdat je er boven ook nog een fleece en een regenjas draagt.

Draag bij voorkeur Merino als basislaag, tenzij je budget dat niet toelaat. Het merk Icebreaker is gekend om zijn kwaliteitsvolle Merino basiskledij.

Ondergoed

In de winter draag je hetzelfde soort ondergoed als in de zomer.

Shirt

Direct op je huid draag je een dun aanpassend Merino T-shirt. Kies voor een T-shirt met ronde hals en korte mouwen van 175 gr/m2 of voor een dikker T-shirt met lange mouwen van 200 gr/m2. 

Wil je het nog warmer hebben, trek dan boven je T-shirt ook nog een Merino trui van 260 gr/m2 aan. Zo’n Merino trui heeft lange mouwen, een rolkraag en een halve rits die je kan openzetten als het te warm wordt.

Winter : Merino base layer van Icebreaker (150, 200 en 260 gr/m2).

Broek

Als broek draag je onder je wandelbroek een lange Merino legging van 150 of 200 gr/m2. 

Een alternatief is om je zomerse wandelbroek te ruilen voor een gevoerde winterbroek of een lichte skibroek. Eén broek stapt comfortabeler dan twee broeken boven elkaar. Een winterse broek is bovendien meer waterafstotend en winddicht dan een zomerbroek. 

Bij hevige koude combineer je toch beide en draag je een basislegging onder je gevoerde winterbroek.

Winter : Merino legging van Icebreaker (200 gr/m2).

Reserve en slapen

Reserve kledij

Op meerdaagse trekking voorzie je een minimum aan reserve kledij. Om gewicht te besparen neem je slechts één paar reserve kousen, één extra onderbroek en één reserve T-shirt mee. Bij goed weer kan je ze uitwassen en snel laten drogen.

Nachtkledij

Als je kletsnat regent, dan moet je ’s avonds warme en droge kledij kunnen aantrekken. Om in je rugzak gewicht te besparen moet zuinig omgaan met je reserverkledij. Je kan je best beperkten tot één merino T-shirt en één merino legging. 

Zo’n set merino reservekledij is niet alleen aangenaam om dragen bij het bivakkeren. Je gebruikt ze ook als pyjama om het warmer te hebben in je slaapzak en je kan ze tijdens het wandelen bij koud weer als extra isolatielaag aantrekken.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!