Prijs
Het prijsverschil is enorm, maar selecteer niet alleen op prijs. De functies die je nodig hebt zijn veel belangrijker. Is het model dat je nodig hebt te duur, stel dan de aankoop van een gps uit en navigeer met een wandelapp op je smartphone.
Scherm
Een groot scherm is aangenaam maar het heeft als nadeel dat het toestel daardoor groter en zwaarder wordt. Kies dus niet zomaar voor het grootste scherm, overweeg ook of je het toestel niet te zwaar vindt om het altijd mee te dragen.
Afmetingen en gewicht
Als je alleen dagtochten maakt, dan spelen het gewicht en de afmetingen niet zo’n grote rol. Maak je meerdaagse trekkings, dan is de Montana met zijn 400 gram een behoorlijk gewicht om mee te dragen.
Bediening
Het belangrijkste verschil tussen de GPSMAP en de Oregon of de Montana zit hem in de bediening: de GPSMAP is met knoppen uitgerust, de Oregon en de Montana hebben een aanraakscherm. Knoppen zijn even wennen als je het aanraakscherm van je smartphone gewoon bent. Maar je zal merken dat de slim gekozen knoppen sneller en handiger werken dan een aanraakscherm. Je kan knoppen bovendien in de winter veel beter met handschoenen bedienen dan het aanraakscherm.
Alleen voor het uitstippelen van een wandeling of om op een kaart in te zoomen is een (groot) aanraakscherm handiger dan knoppenbediening. Garmin heeft dit opgelost door het aanraakscherm van je smartphone aan te spreken. Garmin Explore is een gratis app van Garmin die je op je gsm kan installeren. Je kan in deze app gratis OSM kaarten downloaden en met het touch screen een route uitstippelen, die je daarna synchroniseert met je gps. Onderweg kan je het spoor dat je met je gsm opneemt uploaden naar je gsm. Dit alles gaat met een vlotte bluetooth verbinding en een laag gsm batterijverbruik.
Robuust en waterdicht
Alle toestellen zijn voldoende degelijk en waterdicht. Uiteraard zijn de modellen die aan de MIL STD 810 standaard voldoen de meest robuuste toestellen.
Bevestiging
Het is ontzettend handig als je het toestel met een karabijnhaak aan een schouderriem van je rugzak kan bevestigen. Dit is niet mogelijk met de Montana, daar is hij veel te groot voor. Je moet hem in een opbergtas met je meedragen.
Batterij
De batterijen zijn een belangrijk onderscheidend kenmerk tussen de verschillende modellen. Toestellen op AA batterijen hebben als voordeel dat je voor een meerdaagse trektocht een reeks reservebatterijen kan meenemen. Thuis kan je oplaadbare AA batterijen gebruiken.
Kies je voor een toestel met een ingebouwde oplaadbare batterij, dan zal je bij een trektocht na anderhalve dag een stopcontact moeten zoeken. Of je moet een powerbank meenemen en het toestel hiermee opladen.
Opslag
Het verschil in opslagcapaciteit tussen de verschillende modellen is niet zo ontzettend belangrijk. Je bewaart immers je historische gegevens op je laptop of smartphone en niet op je gps toestel. Om extra kaarten mee te nemen kan je zo nodig meerdere micro-SD kaartjes gebruiken.
Satelliet navigatie
Je kan vandaag je positie bepalen met tal van satellietnetwerken : GPS (USA), Galileo (Europa), Glonass (Rusland) en QZSS (Japan). Binnen deze netwerken kan je nog nauwkeuriger navigeren als je multi-band ontvangt. Zo kan je tot op 2 meter nauwkeurig navigeren. Dat is handig voor geocachers, maar wandelaars hebben geen nood aan deze superieure nauwkeurigheid. Een gps met alleen maar GPS is zelfs al voldoende, meerdere netwerken zijn interessant in een diepe vallei of in een stad waar het zicht op veel satellieten beperkt is. En een externe antenne zorgt uiteraard voor een betere ontvangst.
Satelliet communicatie
Sommige modellen zijn uitgerust met Garmin’s Inreach technologie. Je gebruikt deze technologie om overal in de wereld via een satelliet SOS signalen te versturen, om SMS berichten te versturen en om het weerbericht te ontvangen. Je kan deze functie ook gebruiken om je vrienden thuis te laten volgen welk traject je aflegt.
Dit is een ontzettend nuttig functie als je een expeditie onderneemt waar er geen ontvangst is voor je smartphone. Maar misschien is het beter om ze op een apart toestel zoals de Garmin Inreach Mini te gebruiken. Zo voorkom je dat je SOS toestel zonder batterijen valt.
Lees het hoofdstuk over Inreach om te beslissen of je deze technologie nodig hebt.
Kaarten
Sommige modellen zijn uitgerust met de vooraf geïnstalleerde TopoActive kaart. Deze kaart werd door Garmin samengesteld als een afgeleide van de gratis OSM kaart. Om plaats te besparen heeft Garmin diverse details en ook de hoogtelijnen weggelaten. Als je de gps in Europa koopt, dan is de gps voorzien van de kaart van West-Europa. In Amerika heeft Garmin de kaart van Noord-Amerika opgeladen. Het handige van deze kaart is dat je altijd en overal een vrij gedetailleerde kaart bij hebt.
Wil je nog meer gedetailleerde kaarten, dan kan je zelf de gratis OSM kaarten op je gps installeren. Je leert op deze website in de cursus Garmin gps hoe je dat doet.
Daarnaast kan je ook nog de TopoPro kaarten van Garmin aankopen. Deze kaarten zijn van zeer goede kwaliteit maar vrij duur. Je installeert ze heel eenvoudig met het bijgeleverde micro-SD kaartje.
Extra’s
De meeste toestellen beschikken over een elektronisch kompas dat je gps altijd correct oriënteert, ook als je stilstaat of bij slechte satellietontvangst. Het is een drie-assig kompas dat overal ter wereld werkt (een eenvoudig plaatkompas dat je hier koopt werkt alleen in het noordelijk halfrond). Je kan het toestel naar het magnetische of naar het geografische noorden laten wijzen.
De meeste toestellen hebben ook een barometrische hoogtemeter. Dat is vooral interessant om de luchtdruk te meten, zodat je weet wanneer er slecht weer op komst is.
Een interessant accessoire is de Garmin Tempe. Met deze sensor kan je op je gps de temperatuur aflezen.
Een camera is alleen nuttig als je foto’s wil nemen met positionering, maar dat kan je ook met je smartphone.
Integratie
Je kan alle toestellen van Garmin aan je laptop koppelen en synchroniseren met Garmin’s Basecamp. In de cursus Garmin gps leer je wat je allemaal met dit programma kan doen.
De GPSMAP en de Montana kunnen ook integreren met Garmin Explore op je smartphone. Deze app heeft voor een deel dezelfde functionaliteiten als Basecamp op je laptop.