Beste Garmin gps 2021

Waarom je een gps nodig hebt

Toegegeven, een wandelgps is helaas géén eenvoudig toestel. Wie begint met navigeren kan dus best starten met een papieren kaart of met een wandelapp (zoals OutdoorActive) op zijn gsm. Maar voor het ruwere werk verkies ik nog altijd een Garmin wandelgps. De betrouwbaarheid van het toestel en het batterijverbruik zijn nog steeds goede argumenten om voor een gps te kiezen.

Ik navigeer al jaren met een Garmin gps en ben inmiddels aan mijn tweede GPSMAP toestel toe. Ik had de GPSMAP 62st helemaal opgebruikt: de knoppen waren totaal afgesleten en de batterijen rammelden in hun behuizing. Het gevolg van jarenlang misbruik in de meest elektronica-onvriendelijke omgevingen. Maar het toestel doet het nog altijd. Ik heb inmiddels een GPSMAP 66s gekocht omdat deze versie heel wat extra’s biedt.

Garmin is de onbetwistbare marktleider van outdoor gps toestellen. Maar hun gamma is ontzettend groot. Welk toestel koop je best als wandelaar?

Het gps gamma van Garmin

Als je een wandelgps wil kopen, dan is het merk al snel gekozen: Garmin is de onbetwistbare marktleider in outdoor gps toestellen. Maar hun gamma is ontzettend groot, welk model moet je kiezen?

Garmin heeft vier outdoor modellen: eTrex, GPSMAP, Oregon en Montana. 

Binnen elk model zijn er verschillende types met meer of minder functies (zoals een elektronisch kompas of barometer) en al of niet voorgeladen digitale kaarten. Kies dus eerst voor een model en kies daarna het type binnen dat model.

En er is ook de Inreach, dat is een apart model.

eTrex, GPSMAP 66, Oregon, Montana

eTrex 22x, GPSMAP 66s, Oregon 700, Montana 610

Bekijk het volledige gamma op de website van Garmin.

www.garmin.com/nl-BE

eTrex

De huidige eTrex versie is een verre afstammeling van de pionier die in 1999 gelanceerd werd. De eenvoudige versie van toen is nu het instapmodel van Garmin geworden. Maar er zijn inmiddels ook types met meer functionaliteiten.  

De duurste types van de eTrex komen zowel in functionaliteit als in prijs in de buurt van grotere modellen zoals de GPSMAP en de Oregon. Maar het scherm van de eTrex blijft beperkt tot 2,2 – 2,6 inch.

Als je met kaart & kompas navigeert en je gps alleen als back-up meeneemt, dan kan je budget sparen door een eenvoudig eTrex model te kiezen. 

Wil je echter je gps als primair navigatiemiddel gebruiken, kies dan voor een groter model. 

GPSMAP

De eerste GPSMAP 60 werd in 2004 uitgebracht. Garmin blijft dit succesvolle model produceren in elkaar opvolgende versies: 60, 62, 64, 66. Het recentste model, de GPSMAP 66, werd in 2019 gelanceerd.

Het belangrijkste verschil tussen de GPSMAP en andere modellen zit hem in de bediening: de GPSMAP is met knoppen uitgerust. Dat lijkt misschien even wennen als je het aanraakscherm van je smartphone gewoon bent, maar je zal merken dat de slim gekozen knoppen van deze gps sneller en handiger werken dan een touch screen. Je kan knoppen bovendien in de winter veel beter met handschoenen bedienen dan een touch screen.

Alleen voor het uitstippelen van een wandeling of om op een kaart te zoomen is een (groot) touchscreen handiger dan knoppenbediening. Garmin heeft dit opgelost door het aanraakscherm van je smartphone aan te spreken. EXPLORE is een gratis app van Garmin die je op je gsm kan installeren. Je kan in deze app gratis OSM kaarten downloaden en met het touch screen een route uitstippelen, die je daarna download naar je gps. Onderweg kan je het spoor dat je met je gsm opneemt uploaden naar je gsm. Dit alles gaat met een vlotte bluetooth verbinding en een laag gsm batterijverbruik.   

De GPSMAP is ook de meest robuuste gps van Garmin. Hij heeft niet alleen de IPX7 quotering (stof & waterdicht) maar hij voldoet ook aan de militaire MIL STD 810G standaard. 

Deze GPS beschikt over het grootste intern geheugen. Op zich is dat voor de andere toestellen geen nadeel omdat je het geheugen op alle toestellen naadloos kan uitbreiden met een SD kaartje. 

De GPSMAP 66 is de meest recente gps van Garmin, die niet alleen GPS (USA) en GLONASS (Rusland) satellieten ontvangt, maar ook het recentere GALILEO (Europa) netwerk.

Binnen het GPSMAP 66 model heb je verschillende types: de GPSMAP 66s is het basistype. De GPSMAP 66t heeft een voorgeladen Topo kaart van Europa. Deze kaart is minder gedetailleerd dan de gratis OSM kaarten en ze toont geen hoogtelijnen.  

Oregon

De Oregon is het broertje van de GPSMAP. Hij heeft ongeveer dezelfde functionaliteiten, maar hij heeft een aanraakscherm en geen knoppenbediening. 

De eerste Oregon werd in 2008 gelanceerd. Ook voor deze succesvolle gps volgden de versie elkaar op, tot het huidige Oregon 700 model dat dateert van 2016. 

Als een aanraakscherm voor jou een must is, dan moet je voor de Oregon gaan. Maar nogmaals, kies niet voor een aanraakscherm omdat je denkt dat knoppen niet handig zijn. En denk er aan dat de GPSMAP 66 een recentere gps is met toch een aantal extra kwaliteiten. 

Binnen de Oregon heb je de keuze tussen de 700 (basisversie), de 750 (met camera) en de 750t (met camera en Topo kaart van Europa).

Montana

De Montana is de grote broer van de Oregon: hij heeft een aanraakscherm van 4 inch in plaats van 3 inch. De Montana is hierdoor een stuk duurder en misschien wel te groot als outdoor gps. Hij weegt ook een stuk meer en heeft de helft meer batterijen nodig om dat grote scherm aan te sturen. En hij is ook duurder. Dit modem is vaak de keuze van motorrijders. 

klik om te vergroten – (c) Wandelpunt

Nog meer functies

De GPSMAP 66s en de Oregon worden met een karabijnhaak geleverd. Dat is super handig om je gps aan de schouderriem van je rugzak te hangen.

De duurdere toestellen beschikken over een elektronisch kompas dat je gps altijd correct oriënteert, ook als je stilstaat of bij slechte satellietontvangst.  Het is een drie-assig kompas dat overal ter wereld werkt (een eenvoudig plaatkompas dat je hier koopt werkt alleen in het noordelijk halfrond). Je kan het toestel naar het magnetische of naar het geografische noorden laten wijzen. 

De duurdere toestellen hebben ook een barometrische hoogtemeter. Dat is vooral interessant om de luchtdruk te meten, zodat je weet wanneer er slecht weer op komst is.  

Een interessant accessoire is de Garmin Tempe. Met deze sensor kan je op je gps de temperatuur aflezen. 

GPSMAP 66i en Inreach Mini

Wie gaat wandelen in onbewoonde gebieden waar er geen gsm communicatie is heeft behoefte aan betrouwbare communicatie apparatuur. De klassieke oplossing is om een satelliettelefoon te huren, maar dat is een dure optie. 

Garmin heeft hiervoor een uitstekend en betaalbaar alternatief: de Inreach technologie. Je koopt het toestel en neemt abonnement voor de dienstverlening. 

Hiermee kan je: 

  • Net zoals met je gsm SMS berichten sturen en ontvangen, maar dan via een Iridium satelliet verbinding die wereldwijd dekking heeft. 
  • Via een speciale SOS knop kan je contact opnemen met een permanente noodcentrale, die voor jou een rescue actie zal initiëren. 
  • Je kan ook via de satelliet je positie en je wandelspoor op een website delen met de thuisblijvers.
  • En je kan via satelliet overal ter wereld een gedetailleerd weerbericht opvragen, tot één week in de toekomst. 

Je kan deze technologie voor 350 euro kopen in een heel klein toestel, de Inreach mini. Je kan dit toestel autonoom bedienen of via Garmin’s gratis Earthmate app op het grote touchscreen op je smarthpone aansluiten.   

Sinds kort heeft Garmin deze technologie ook in het GPSMAP model ingebouwd. Je kan deze GPSMAP 66i (de i staat voor Inreach) kopen voor 600 euro. De Topokaart Europa is er dan meteen bij inbegrepen. 

Voordeel is dat je slechts één toestel hoeft mee te nemen. Nadeel is dat het toestel niet meer op AA batterijen werkt. Je zal dus een powerbank (en eventueel een zonnepaneel) moeten meenemen om je gps op te laden. Maar als de batterij van je gps het laat afweten, kan je ook geen noodsignaal meer sturen. De duurdere optie van twee aparte toestellen heeft dus ook zijn voordelen. 

GPSMAP 66i

GPSMAP 66s, Inreach Mini en GPSMAP 66i

Onze keuze

Wij kiezen zonder twijfel voor de GPSMAP 66s, kostprijs 360 euro. 

Deze gps heeft alle functies die je van een gps verwacht, ook een kompas en een barometer.

Het is de meest robuuste outdoor gps van Garmin. Je hangt hem met een karabijnhaak aan je rugzak. De knoppenbediening is heel handig, zeker met handschoenen. Door zijn bluetooth verbinding met je gsm beschik je meteen ook over een groot aanraakscherm. 

Wij hebben niet voor de GPSMAP 66sr versie met de TopoActive kaart van Europa gekozen omdat we ineens de meer gedetailleerde gratis OSM kaarten installeerden. 

Koop er voor 30 euro ineens ook de Tempe thermometer bij. 

We hebben niet voor de GPSMAP 66i gekozen omdat hij geen AA batterijen ondersteunt. En ja, we hebben ook de Inreach Mini van 320 euro aangeschaft voor onze meer avontuurlijke wandeltrips waar we geen gsm bedekking hebben.

GPSMAP66s
Inreach mni

De GPSMAP 66s in een riviertje en de Inreach Mini in Groenland

On-line cursus

Wil je met een gps leren navigeren ?

Ga naar de gratis snelcursus Navigeer met een Garmin gps.

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!