Beste Garmin gps 2023 voor wandelaars

Foto: Met de GSMAP op stap in de Alpen.

Waarom je een wandel-gps nodig hebt

Toegegeven, een wandel-gps is een duur en helaas geen eenvoudig toestel. Daarom navigeren veel wandelaars liever met een wandel-app op hun gsm. Zo’n app is goedkoop, snel te installeren en heel gebruiksvriendelijk. Ook wandelaars die goed kunnen navigeren met kaart en kompas gebruiken niet vaak een wandel-gps. Ze vinden al die elektronica veel te complex en kiezen voor de eenvoud en de rust van een papieren kaart.

Het is inderdaad zo dat de verkoop van wandel-gps’en sterk is afgenomen. Toch navigeer ikzelf nog steeds met een wandel-gps. Dat is niet alleen omdat ik dat zo gewoon ben, dat is ook omdat een wandel-gps ook een aantal onbetwiste voordelen heeft. 

 • Een wandel-gps is robuust en bestand tegen een ruwe behandeling op het terrein.
 • Het toestel ligt goed in de hand en je kunt het met een karabijnhaak aan je rugzak vastmaken.
 • En vooral: het batterijverbruik is stukken beter dan van een smartphone. Daarom is een wandel-gps nog steeds het beste navigatietoestel voor meerdaagse trekkings en expedities. 

Wie op expeditie gaat heeft nog een andere reden om voor een wandel-gps te kiezen. Ver van de bewoonde wereld heb je nood aan communicatie om contact te houden met het thuisfront of om bij een noodgeval een rescue te kunnen organiseren. Dat gaat niet altijd met een smartphone, zeker niet in ver afgelegen gebieden waar er geen gsm-bedekking is. Dan biedt een Garmin-gps met inReach satellietcommunicatie een goede oplossing: met zo’n toestel kan je wereldwijd communiceren. 

En zo komen we bij het merk Garmin, de marktleider van outdoor-gps’en. Het aanbod van Garmin is zo overvloedig aanwezig, dat zo goed als elke wandelaar een gps van het merk Garmin koopt. Maar het kiezen van de juiste Garmin-gps is niet zo eenvoudig. Het gamma van Garmin is breed en er is een enorme variatie in toestellen en prijzen. In dit artikel vind je de nodige informatie om het juiste toestel te kiezen dat geschikt is voor de wandelactiviteiten die jij onderneemt.

Ons advies

Navigeer je vooral met kaart en kompas en wil je die aanvullen met een kleine en betaalbare wandel-gps, kies dan voor de eTrex 22x (€ 230).

Wil je een robuuste wandel-gps om lange trekkings in onbewoond gebieden te navigeren, kies dan voor de GPSMAP 65s (€ 450) met verwisselbare AA batterijen. Combineer hem met een inReach Mini als je ook satellietcommunicatie wil.

Wil je het nieuwste snufje, koop dan de GPSMAP 77i (€ 650) met satellietcommunicatie. De ingebouwde batterij gaat volgens Garmin voldoende lang mee voor een meerdaagse trekking, maar we hebben dit nog niet in de praktijk kunnen testen. De GPSMAP 66 met AA batterijen wordt helaas niet meer geproduceerd.

Kan je een aanraakscherm niet missen en wil je toch liever een gps dan een app op de gsm, kies dan voor de grote en zware Montana 700i (€ 750), die heeft ineens ook satellietcommunicatie.

Het gps gamma van Garmin

Garmin past zijn modellen aan per activiteit. 

Modellen voor gemotoriseerde navigatie (auto’s, moto’s en boten) zijn voorzien van een extra groot scherm en ze zijn daardoor te groot en te zwaar voor wandelaars. Modellen voor een racefiets zijn klein en licht gebouwd zodat ze netjes op het gekromde stuur van de vederlichte fiets passen. 

Als wandelaar kies je best binnen het outdoor (buitenactiviteiten) gamma. Deze toestellen zijn ideaal om mee te nemen op trektocht: je kan er goed mee navigeren, ze zijn heel robuust en toch niet te groot of te zwaar om mee te nemen. 

Binnen het outdoor gamma heeft Garmin vier productlijnen: eTrex, GPSMAP, Oregon en Montana. 

Binnen elke productlijn kunnen de toestellen verschillende uitvoeringen hebben. Er zijn toestellen met of zonder elektronisch kompas, met of zonder inwendige oplaadbare batterij en met of zonder satellietcommunicatie. 

We overlopen de belangrijkste kenmerken van de vier productlijnen. 

eTrex, GPSMAP 66, Oregon, Montana

eTrex, GPSMAP, Oregon en Montana

eTrex

Het instapmodel (€ 230 – 280)

Garmin eTrex

eTrex 22x en eTrex 32x

De huidige eTrex versie is een verre afstammeling van de pionier die in 1999 gelanceerd werd. De eenvoudige versie van toen is vandaag het instapmodel van Garmin geworden. 

Het scherm van de eTrex is niet groter dan 3,5 x 4,4 cm. Dat is wat klein om te navigeren, maar het heeft als voordeel dat het toestelletje super compact en vederlicht is. Je bedient het toestel met één knop. Dat is niet superhandig voor wie een aanraakscherm gewoon is, maar het volstaat ruim om de eenvoudige functies te bedienen. 

Dit kleine model is niet alleen licht, het verbruikt ook weinig batterijen en is hierdoor vaak de keuze van wandelaars die ultra light op stap gaan. 

Als je met kaart & kompas navigeert en je gps alleen als back-up meeneemt, dan kan je zeker voor dit eenvoudige en goedkope model te kiezen. Je hebt het toestel alleen nodig wanneer je niet zeker bent van je positie op de kaart. Met één oogopslag zie je je positie op de digitale kaart van de gps, waarna je weer met kaart en kompas verder kan navigeren. Je kan het toestel ook goed gebruike om je wandelspoor op te nemen en statistieken over je wandelingen te verzamelen. 

Wil je echter een gps als belangrijkste navigatiemiddel gebruiken, overweeg dan om een groter (en duurder) model te kiezen.

 • Model: eTrex 22x

Een prima wandel-gps die slechts € 230 kost. 

 • Model: eTrex 32x

Identiek aan de 22x, maar met een barometrische hoogtemeter en een elektronisch kompas.

Hiervoor betaal je wel 50 euro meer. 

GPSMAP

Het robuuste model met knoppen (€ 400 – 650)

Garmin GPSMAP

GPSMAP 65, 65s, 67, 67i

De eerste GPSMAP 60 werd in 2004 uitgebracht. Garmin blijft dit succesvolle model produceren en brengt steeds nieuwe versies uit: 60, 62, 64, 65, 66. Het recentste model, de GPSMAP 67, werd in 2023 gelanceerd.

De GPSMAP is de meest populaire wandel-gps bij fervente wandelaars.

Deze gps is ontzettend robuust, hij ligt goed in de hand en je kan hem met een karabijnhaak aan je rugzak vastmaken. Het scherm is niet erg groot, het meet slechts 3,8 x 6,3 cm. Toch is dit scherm voldoende groot om te navigeren en het houdt het toestel klein en licht. 

Je bedient het toestel met knoppen. Dat klinkt wat vreemd voor wie een aanraakscherm gewoon is, maar eenmaal je de knoppen kent, dan zal je merken dat ze handiger zijn dan een aanraakscherm. Bijkomend voordeel van een toestel met knoppen is dat je het in de winter goed met handschoenen kan bedienen. 

De GPSMAP heeft verder alle functies die je van een wandelgps kan verwachten: goede kaarten, een uitstekende satellietontvangst, een hoogtemeter en een kompas. Optioneel kan je kiezen met voor de inReach communicatiefuncties.

 • Model: GPSMAP 65 en 65s

Een voor wandelaars uitstekend en betaalbaar toestel (vanaf € 400). De ‘s’ versie beschikt ook nog over een barometrische hoogtemeter en een elektronisch kompas. 

Het toestel werkt op AA batterijen. Dit heeft als grote voordeel dat je eindeloos met dit toestel kan rondtrekken als je maar voldoende reservebatterijen meeneemt. 

Er bestaat van dit model geen ‘i’ versie met communicatiefuncties. Wil je die toch, dan kan je het toestel combineren met de Inreach Mini (€ 350). Deze combinatie is duur, maar het is een goede combinatie voor expedities, want je vermijdt dat je met lege batterijen komt te zitten.

 • Model: GPSMAP 66

Dit model wordt momenteel vervangen door de GPSMAP 67. Sommige winkels beschikken nog over een voorraad, maar die slinkt snel. In tegenstelling tot zijn opvolger beschikt dit toestel wél nog over vervangbare AA batterijen. 

Opgelet: de ‘i’ versie (met communicatiefuncties) blijft verkrijgbaar, maar dat model beschikt niet over vervangbare AA batterijen.

 • Model: GPSMAP 67 en 67i

Dit is het meest recente toestel. Het heeft dezelfde functies als de vorige versie de GPSMAP 66, alleen is de GPS ontvanger nog krachtiger.

Het grote verschil met de vorige versie is dat dit toestel op een interne lithium-ion batterij werkt. Dat is een probleem als de batterij tijdens je trekking leegloopt, want je kan ze niet vervangen zoals je met AA batterijen doet. Gelukkig gaat deze interne batterij volgens Garmin heel lang mee. Omdat het toestel nog vrij nieuw is, hebben wij nog geen ervaringscijfers uit de praktijk over de levensduur van die batterij. We hebben ook nog geen tests uitgevoerd met het opladen van het toestel met een powerbank.

Het toestel bestaat in de standaardversie en in ‘i’ versie met satellietcommunicatie functies.

Oregon

Het kleine model met aanraakscherm (uit productie)

De eerste Oregon werd in 2008 gelanceerd. Ook voor deze succesvolle gps volgden de versie elkaar op, tot het Oregon 700 model dat dateert van 2016. 

De Oregon was het broertje van de GPSMAP. Hij had ongeveer dezelfde functionaliteiten, maar hij had een aanraakscherm en geen knoppenbediening. De Oregon is al een tijdlang niet verder geëvolueerd en is begin 2022 zelfs niet meer beschikbaar. Wil je een aanraakscherm, dan moet je voor de Montana kiezen.

Montana

Het grote model met aanraakscherm (€ 650 – 750)

Montana

De Montana is de grote broer in het gamma: hij heeft een aanraakscherm van 6,5 x 10,8 cm. De Montana is hierdoor veel groter dan de andere modellen. Hij verbruikt ook meer batterijen en is een stuk duurder. 

Als wandel-gps is dit model toch wel te groot en te zwaar. Je kan de gps ook niet met een karabijnhaak aan je rugzak vasthangen, je moet hem in een draagtasje meenemen. 

Het is het model waar je voor kiest als je echt een aanraakscherm wil.

 • Model: Montana 700

Een groot en zwaar toestel met aanraakscherm dat zowel met drie AA batterijen als met een ingebouwde batterij werkt.

 • Model: Montana 700i

Identiek toestel, maar ook met communicatie functies. Werkt alleen op de ingebouwde batterij, niet op verwisselbare AA batterijen.

 • Model: Montana 750i

Identiek toestel, maar met ook nog een ingebouwde camera, tegen een flinke meerprijs.

De optie 'i' van inReach

Wie gaat wandelen in onbewoonde gebieden waar er geen gsm communicatie is heeft behoefte aan communicatie apparatuur die wél overal werkt. De klassieke oplossing is om een satelliettelefoon te huren, maar dat is een dure optie. 

Garmin heeft hiervoor een uitstekend en betaalbaar alternatief: de inReach technologie. Je koopt het toestel en neemt abonnement voor de dienstverlening. 

Hiermee kan je: 

 • Net zoals met je gsm SMS berichten sturen en ontvangen, maar dan via een Iridium satelliet verbinding die wereldwijd dekking heeft. 
 • Via een speciale SOS knop kan je contact opnemen met een permanente noodcentrale, die voor jou een rescue actie zal initiëren. 
 • Je kan ook via de satelliet je positie en je wandelspoor op een website delen met de thuisblijvers.
 • En je kan via satelliet overal ter wereld een gedetailleerd weerbericht opvragen, tot één week in de toekomst. 

Je kan de inReach technologie in een apart toestel kopen of je kan hem combineren in één toestel met je wandel-gps.

Als apart toestel kan je kiezen tussen de inReach Mini (€ 350) en de inReach Mini 2 (€ 400). Voordeel van een apart communicatietoestel is dat het blijft functioneren als er iets mis is met je wandel-gps. Is de batterij van je wandel-gps leeg, dan kan je nog steeds noodsignalen uitsturen met de inReach Mini.

Kies je voor een GPSMAP of een Montana met de ‘ i ‘ functie, dan heb je navigatie en communicatie in één toestel. Dat is niet alleen compacter dan twee aparte toestellen, het is ook een stuk voordeliger in aankoop.

GPSMAP 66i

GPSMAP, inReach Mini en GPSMAP met ‘ i ‘ functie

De modellen in detail vergelijken

Op de website van Garmin kan je gps toestellen selecteren en hun specs vergelijken. Het probleem daarbij is dat je misschien niet goed weet welke verschillen wel en welke niet belangrijk zijn. 

Daarom maakten wij zelf een vergelijkende tabel met hierin de belangrijkste kenmerken voor wandelaars. Het neemt wat tijd om dit artikel te lezen, maar je kan meteen veel bijleren over het hoe en het waarom van een wandel-gps.

Klik om te vergroten

Prijs

Het prijsverschil is enorm, maar selecteer niet alleen op prijs en koop het toestel dat de functies heeft die je voor je wandeltochten nodig hebt. Is het model dat je wil aanschaffen te duur, stel dan je aankoop van een wandel-gps uit en navigeer eerst nog een tijd met een wandel-app op je smartphone.

Scherm

Wie een groot aanraakscherm wil kiest voor de Montana. Met dit toestel kan je makkelijk doorheen de digitale kaart bladeren en op details inzoomen. Dat kan ook met de toestellen met een kleiner scherm en knoppenbediening, maar dat gaat toch een stuk moeizamer. 

Gelukkig zal je bij het navigeren niet zo vaak door een kaart moeten bladeren. Het gps-toestel schuift de kaart namelijk mee op zodat je positie altijd centraal op het scherm blijft. 

Afmetingen en gewicht 

Als je alleen dagtochten maakt, dan spelen het gewicht en de afmetingen van je gps niet zo’n grote rol. Maak je meerdaagse trekkings, dan is de Montana met zijn 400 gram te zwaar om mee te nemen. Wandelaars die meerdaagse trektochten maken kiezen daarom voor de GPSMAP.

Bediening

Een belangrijke verschil tussen de toestellen is de bediening. De eTrex heeft één knop, de GPSMAP heeft 9 knoppen en de Montana heeft een aanraakscherm. Als je het aanraakscherm van je smartphone gewoon bent dan zal je even vreemd opkijken als je een toestel met knoppen moet bedienen. Maar je zal merken dat de slim gekozen knoppen sneller en handiger werken dan een aanraakscherm. In de winter kan je een toestel met knoppen veel beter bedienen dan een toestel met een aanraakscherm.

Alleen voor het uitstippelen van een wandeling of om op een kaart in te zoomen is een (groot) aanraakscherm handiger dan knoppenbediening. Garmin heeft dit opgelost door het aanraakscherm van je smartphone aan te spreken. Garmin Explore is een gratis app van Garmin die je op je gsm kan installeren. Je kan in deze app gratis OSM kaarten downloaden en met het touch screen een route uitstippelen, die je daarna synchroniseert met je gps. Onderweg kan je het spoor dat je met je gsm opneemt uploaden naar je gsm. Dit alles gaat met een vlotte bluetooth verbinding en een laag gsm batterijverbruik.  

Robuust en waterdicht

Alle toestellen zijn stevig gebouwd en ze zijn voldoende waterdicht omdat ze aan de IPX7 standaard voldoen. Je kan ze in de regen gebruiken want je mag ze tot 30 minuten onderdompelen op een diepte van maximum één meter. De duurdere modellen voldoen ook aan de militaire MIL STD 810 standaard en zijn hierdoor nog robuuster. 

Carabiner clip

Het is ontzettend handig als je het toestel met een karabijnhaak aan een schouderriem van je rugzak kan bevestigen. Dit kan bij de eTrex en de GPSMAP, maar niet met de Montana, daar is hij veel te groot voor. Je moet hem in een opbergtas met je meedragen. 

Batterij

De batterijen zijn een belangrijk onderscheidend kenmerk tussen de verschillende modellen. Toestellen op AA batterijen (eTrex en GPSMAP 65) hebben als voordeel dat je voor een meerdaagse trektocht een reeks reservebatterijen kan meenemen, zodat je nooit zonder stroom valt. Thuis kan je oplaadbare AA batterijen gebruiken. 

Kies je voor een toestel met een ingebouwde oplaadbare batterij, dan kan je die tijdens een trektocht niet vervangen. Dat zou een probleem kunnen zijn voor de nieuwe GPSMAP 67, die in tegenstelling tot zijn voorgangers geen AA batterijen meer heeft. Volgens Garmin is de ingebouwde lithium-ion batterij erg krachtig, ze zou tot 180 u meegaan in track-modus. Wat dit betekent in GPS modus vertellen ze niet.  Je zou de gps onderweg met een powerbank kunnen opladen, maar we hebben nog niet kunnen testen.

De Montana 700 kan je zowel met drie AA batterijen als met een ingebouwde batterij gebruiken. Maar dit toestel is een echte power slokkop, je batterij zal het dus echt niet lang volhouden.  

Interface

Je kan alle toestellen met een USB kabel op je laptop aansluiten om routes of kaarten te downloaden. 

Toestellen met een ingebouwde batterij gebruiken de kabel ook om de batterij op te laden. Het feit dat de GPSMAP 67 met een USB-C kabel is uitgerust laat vermoeden dat het inderdaad om een krachtige batterij gaat.

Geheugen

Het verschil in interne opslagcapaciteit tussen de verschillende modellen is niet zo ontzettend belangrijk. Ze ondersteunen immers allemaal micro-SD kaartjes waarop je grote digitale kaarten kan opslaan. Om al je historische gegevens te bewaren kan je het toestel op je laptop aansluiten.

GPS

Je zou het bijna vergeten dat de GPS sensor het hart van het gps-toestel is. Vandaag kan je je positie bepalen met tal van satellietnetwerken : GPS (USA), Galileo (Europa), Glonass (Rusland), QZSS (Japan), BeiDou (China) en IRNSS (India). De GPSMAP ontvangt ze allemaal, de eTrex beperkt zich tot GPS en Glonass. Je positiebepaling zal uiteraard nauwkeuriger zijn naar mate je meer netwerken ontvangt, maar je kan echt wel goed je positie bepalen met slechts één of twee netwerken. 

Tenzij je in een diepe vallei of in een stad navigeert, dan is het zicht op de hemel beperkt en ontvang je alleen die satellieten die pal boven je staan. Dan is het nuttig als je gps Multi-band kan ontvangen. Dat betekent dat het gps toestel twee signalen van eenzelfde satelliet ontvangt en daarmee zijn nauwkeurigheid verhoogt

 

Kaarten

Vandaag zijn alle Garmin outdoor toestellen uitgerust met de vooraf geïnstalleerde TopoActive kaart. Deze kaart werd door Garmin samengesteld als een afgeleide van de gratis OSM kaart. Om plaats te besparen heeft Garmin diverse details en ook de hoogtelijnen weggelaten. Als je de gps in Europa koopt, dan is de gps voorzien van de kaart van West-Europa. In Amerika heeft Garmin de kaart van Noord-Amerika opgeladen. Het handige van deze kaart is dat je altijd en overal een vrij gedetailleerde kaart bij hebt.

Trek je naar een een ander continent, dan kan je tegen betaling de TopoActive kaart van die regio  downloaden via de website van Garmin. 

Wil je nog meer gedetailleerde kaarten, dan kan je ook zelf de gratis OSM kaarten op je gps installeren. Je leert op onze website in de cursus Garmin gps hoe je dat doet.

Daarnaast kan je ook nog de TopoPro kaarten van Garmin aankopen. Deze kaarten zijn van zeer goede kwaliteit maar vrij duur. Je installeert ze heel eenvoudig met het bijgeleverde micro-SD kaartje. Vooral de kaart van de Alpen (Alpenverein) is populair.  

Extra’s

Alle toestellen beschikken over een kompasfunctie, die werkt prima maar je kan ze alleen aflezen als je beweegt. Deze functie vergelijkt namelijk je positie met een vorige positie om te bepalen in welke richting je loopt. Alleen de duurdere toestellen beschikken over een elektronisch kompas. Dat oriënteert je gps altijd correct, ook als je stilstaat of bij slechte satellietontvangst. Je moet er wel aan denken dat je deze functie opnieuw moet kallibreren als je de batterijen van je toestel vervangt.

Alle toestellen beschikken over een hoogtemeter die zich baseert op de informatie die het toestel van de satellieten ontvangt. Alleen de duurdere toestellen hebben ook een barometrische hoogtemeter. Je moet deze functie elke dag opnieuw kalliberen omdat de luchtdruk volgens de weersomstandigheden verandert. Zo kan je deze functie ook als weerbarometer gebruiken: de luchtdruk daalt als er slecht weer op komst is.  

Een interessant accessoire is de Garmin Tempe. Je bevestigt deze sensor aan je rugzak en je kan daarna op je gps de temperatuur aflezen. 

Een camera is een dure en weinig nuttige optie die alleen nog op de Montana voorkomt. Wil je foto’s maken, dan kan je beter je smartphone of een fototoestel gebruiken. 

Integratie

Je kan alle toestellen van Garmin aan je laptop koppelen en synchroniseren met Garmin’s Basecamp. Je gebruikt dit programma om je tochten voor te bereiden en routes uit te stippelen. In onze cursus Garmin gps leer je wat je allemaal met dit programma kan doen.

De GPSMAP en de Montana kunnen ook integreren met Garmin Explore op je smartphone. Deze app heeft voor een deel dezelfde functionaliteiten als Basecamp op je laptop.

Communicatie

Koop je een wandel-gps met de ‘ i ‘ optie, dan beschik je over inReach communictie functies. Deze optie is alleen beschikbaar op de GPSMAP 67 en de Montana. 

Je gebruikt deze technologie om overal in de wereld via een satelliet SOS signalen te versturen, om SMS berichten te versturen en om het weerbericht te ontvangen. Je kan deze functie ook gebruiken om je vrienden thuis te laten volgen welk traject je aflegt. 

Dit is een ontzettend nuttig functie als je een expeditie onderneemt waar er geen ontvangst is voor je smartphone. Maar misschien is het beter om ze op een apart toestel zoals de Garmin inReach Mini te gebruiken. Zo voorkom je dat je SOS toestel zonder batterijen valt.

Garmin Tempe

De Garmin Tempe meet de temperatuur

Wil je met een gps leren navigeren ?

Ga dan naar onze gratis snelcursus.

Navigeer met een Garmin gps

Bekijk alle Garmin gps-toestellen op de website van Garmin.

www.garmin.com/nl-BE

GPSMAP66s

De GPSMAP in een riviertje

Inreach mni

en de inReach Mini in Groenland

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!