Beste Garmin gps 2022 - 2023 voor wandelaars

Waarom je een gps nodig hebt

Toegegeven, een wandelgps is helaas géén eenvoudig toestel. Wie begint met navigeren kan dus best starten met een papieren kaart of met een wandelapp (zoals OutdoorActive) op zijn gsm. Maar voor het ruwere werk verkies ik nog altijd een Garmin wandelgps. De betrouwbaarheid van het toestel en het batterijverbruik zijn nog steeds goede argumenten om voor een gps te kiezen.

Ik navigeer al jaren met een Garmin gps en ben inmiddels aan mijn tweede GPSMAP toestel toe. Ik had de GPSMAP 62 helemaal opgebruikt: de knoppen waren totaal afgesleten en de batterijen rammelden in hun behuizing. Het gevolg van jarenlang misbruik in de meest elektronica-onvriendelijke omgevingen. Maar het toestel doet het nog altijd. Ik heb inmiddels al lang een GPSMAP 66 gekocht omdat deze versie heel wat extra’s biedt.

Garmin is de onbetwistbare marktleider van outdoor gps toestellen. Maar hun gamma is ontzettend groot. Welk toestel koop je best als wandelaar?

Het gps gamma van Garmin

Garmin past zijn modellen aan per activiteit. 

Modellen voor gemotoriseerde navigatie (auto’s, moto’s en boten) zijn voorzien van een extra groot scherm en ze zijn daardoor te groot en te zwaar voor wandelaars. Modellen voor een racefiets zijn klein en licht gebouwd zodat ze netjes op het gekromde stuur van de vederlichte fiets passen. Het scherm is net voldoende groot voor een bolletje-pijltje navigatie.  

Als wandelaar kies je best binnen het outdoor (buitenactiviteiten) gamma. Deze gps’en zijn ideaal om mee te nemen op trektocht: je kan er goed mee navigeren, ze zijn heel robuust en toch niet te groot of te zwaar om mee te nemen. 

Binnen het outdoor gamma heeft Garmin vier productlijnen: eTrex, GPSMAP, Oregon en Montana. 

Binnen elke productlijn kunnen de toestellen verschillende uitvoeringen hebben. Er zijn toestellen met of zonder voorgeladen kaarten, met of zonder inwendige oplaadbare batterij en met of zonder SOS satellietcommunicatie. 

We overlopen de belangrijkste kenmerken van de vier productlijnen. 

eTrex, GPSMAP 66, Oregon, Montana

eTrex, GPSMAP, Oregon en Montana

Bekijk het volledige gamma op de website van Garmin.

www.garmin.com/nl-BE

eTrex : het instapmodel (120 € - 250 €)

De huidige eTrex versie is een verre afstammeling van de pionier die in 1999 gelanceerd werd. De eenvoudige versie van toen is vandaag het instapmodel van Garmin geworden. 

Het scherm van de eTrex is niet groter dan 2,2 inch. Dat is wat klein om te navigeren, maar het heeft als voordeel dat het toestelletje super compact en vederlicht is. Dit kleine model verbruikt weinig batterijen en is hierdoor vaak de keuze van wandelaars die ultra light op stap gaan. 

Als je met kaart & kompas navigeert en je gps alleen als back-up meeneemt, dan kan je zeker voor dit eenvoudige en goedkope model te kiezen. Je hebt het toestel alleen nodig wanneer je niet zeker bent van je positie op de kaart. En misschien wil je ook je wandelspoor opnemen of statistieken verzamelen. Je kan dit ook met een navigatie-app op je smartphone, maar die verbruikt veel meer batterijen dan een gps toestel. 

Wil je echter een gps als primair navigatiemiddel gebruiken, overweeg dan om een groter model te kiezen.

Binnen de eTrex productlijn is de eTrex 10 het allereenvoudigste model zonder kaarten. De eTrex 22x beschikt wel over een vooraf geïnstalleerde kaart en bij de eTrex 32x werd er ook nog een barometrische hoogtemeter en een kompas toegevoegd.

GPSMAP : het robuuste model met knoppen (400 € - 600 €)

De eerste GPSMAP 60 werd in 2004 uitgebracht. Garmin blijft dit succesvolle model produceren in elkaar opvolgende versies: 60, 62, 64, 66. Het recentste model, de GPSMAP 66, werd in 2019 gelanceerd.

Deze gps is ontzettend robuust omdat hij voldoet aan de militaire MIL STD 810 standaard. Hij is ook waterdicht volgens de IPX7 quotering (stof en waterdicht). Zijn scherm is niet erg groot, het meet slechts 3 inch. Toch is dit scherm voldoende groot om te navigeren en het houdt het toestel klein en licht. Je kan de gps met een karabijnhaak aan een schouderriem van je rugzak hangen en overal mee naar toe nemen. 

De keuze voor knoppen in plaats van een aanraakscherm is niet toevallig. Eenmaal je knoppen gewoon bent dan kan je met dit toestel sneller navigeren dan met een toestel met aanraakscherm. Bijkomend voordeel van knoppen is dat je ze goed met handschoenen kan bedienen. 

De GPSMAP heeft verder alle functies die je van een wandelgps kan verwachten: goede kaarten, een uitstekende satellietontvangst, een hoogtemeter en een kompas. En je kan dit toestel synchroniseren met Garmin Basecamp op je laptop en met Garmin Explore op je smartphone.  

De GPSMAP is de meest populaire wandelgps model bij fervente wandelaars. 

Binnen de GPSMAP productlijn heb je de keuze tussen de GPSMAP 66s (met AA batterijen en zonder vooraf geïnstalleerde kaart) en de GPSMAP 66st (met kaart). Bij de GPSMAP 66sr zijn de AA batterijen vervangen door een interne oplaadbare batterij en de satellietontvangst is superieur. Bij de GPSMAP 66i werd er ook nog satellietcommunicatie toegevoegd.

Oregon : het kleine model met aanraakscherm (400 € - 550 €)

De eerste Oregon werd in 2008 gelanceerd. Ook voor deze succesvolle gps volgden de versie elkaar op, tot het huidige Oregon 700 model dat dateert van 2016. 

De Oregon is het broertje van de GPSMAP. Hij heeft ongeveer dezelfde functionaliteiten, maar hij heeft een aanraakscherm en geen knoppenbediening

De Oregon is al een tijdlang niet verder geëvolueerd en is begin 2022 zelfs tijdelijk niet meer beschikbaar. 

Binnen de Oregon productlijn heb je de keuze tussen de Oregon 700 (basisversie), de Oregon 750 (met camera) en de Oregon 750t (met camera en Topo kaart van Europa).

De Oregon is begin 2022 niet meer verkrijgbaar. We vermoeden dat er een nieuw model komt, waarbij een aantal minpunten uit de tabel weggewerkt worden. 

Wij denken aan een groter intern geheugen, een externe antenne en een ‘i’ versie met Inreach communicatietechnologie en interne oplaadbare batterij.

Montana : het grote model met aanraakscherm (600 € - 800 €)

De Montana is de grote broer van de Oregon: hij heeft een aanraakscherm van 5 inch in plaats van 3 inch. De Montana is hierdoor een veel groter en zwaarder dan de andere modellen. Hij verbruikt ook meer batterijen en is een stuk duurder dan de andere modellen. 

Als wandel-gps is dit model toch wel groot en zwaar. Je kan de gps niet met een karabijnhaak aan je rugzak vasthangen, je moet hem in een draagtasje meenemen. 

Binnen de Montana productlijn heb je de keuze tussen de Montana 700 (met AA batterijen), de Montana 700i die ook nog satellietcommunicatie heeft en de Montana 750i (met camera).

Vergelijkende tabel

De onderstaande tabel vergelijkt de e-Trex, de GPSMAP, de Oregon en de Montana. 

We hebben de belangrijkste verschillen gekleurd. Dat maakt het makkelijker om een keuze te maken. 

klik om te vergroten – (c) Wandelpunt

Prijs

Het prijsverschil is enorm, maar selecteer niet alleen op prijs. De functies die je nodig hebt zijn veel belangrijker. Is het model dat je nodig hebt te duur, stel dan de aankoop van een gps uit en navigeer met een wandelapp op je smartphone.

Scherm

Een groot scherm is aangenaam maar het heeft als nadeel dat het toestel daardoor groter en zwaarder wordt. Kies dus niet zomaar voor het grootste scherm, overweeg ook of je het toestel niet te zwaar vindt om het altijd mee te dragen.

Afmetingen en gewicht 

Als je alleen dagtochten maakt, dan spelen het gewicht en de afmetingen niet zo’n grote rol. Maak je meerdaagse trekkings, dan is de Montana met zijn 400 gram een behoorlijk gewicht om mee te dragen.

Bediening

Het belangrijkste verschil tussen de GPSMAP en de Oregon of de Montana zit hem in de bediening: de GPSMAP is met knoppen uitgerust, de Oregon en de Montana hebben een aanraakscherm. Knoppen zijn even wennen als je het aanraakscherm van je smartphone gewoon bent. Maar je zal merken dat de slim gekozen knoppen sneller en handiger werken dan een aanraakscherm. Je kan knoppen bovendien in de winter veel beter met handschoenen bedienen dan het aanraakscherm.

Alleen voor het uitstippelen van een wandeling of om op een kaart in te zoomen is een (groot) aanraakscherm handiger dan knoppenbediening. Garmin heeft dit opgelost door het aanraakscherm van je smartphone aan te spreken. Garmin Explore is een gratis app van Garmin die je op je gsm kan installeren. Je kan in deze app gratis OSM kaarten downloaden en met het touch screen een route uitstippelen, die je daarna synchroniseert met je gps. Onderweg kan je het spoor dat je met je gsm opneemt uploaden naar je gsm. Dit alles gaat met een vlotte bluetooth verbinding en een laag gsm batterijverbruik.  

Robuust en waterdicht

Alle toestellen zijn voldoende degelijk en waterdicht. Uiteraard zijn de modellen die aan de MIL STD 810 standaard voldoen de meest robuuste toestellen. 

Bevestiging

Het is ontzettend handig als je het toestel met een karabijnhaak aan een schouderriem van je rugzak kan bevestigen. Dit is niet mogelijk met de Montana, daar is hij veel te groot voor. Je moet hem in een opbergtas met je meedragen.

Batterij

De batterijen zijn een belangrijk onderscheidend kenmerk tussen de verschillende modellen. Toestellen op AA batterijen hebben als voordeel dat je voor een meerdaagse trektocht een reeks reservebatterijen kan meenemen.  Thuis kan je oplaadbare AA batterijen gebruiken. 

Kies je voor een toestel met een ingebouwde oplaadbare batterij, dan zal je bij een trektocht na anderhalve dag een stopcontact moeten zoeken. Of je moet een powerbank meenemen en het toestel hiermee opladen.  

Opslag

Het verschil in opslagcapaciteit tussen de verschillende modellen is niet zo ontzettend belangrijk. Je bewaart  immers je historische gegevens op je laptop of smartphone en niet op je gps toestel. Om extra kaarten mee te nemen kan je zo nodig meerdere micro-SD kaartjes gebruiken.  

Satelliet navigatie

Je kan vandaag je positie bepalen met tal van satellietnetwerken : GPS (USA), Galileo (Europa), Glonass (Rusland) en QZSS (Japan). Binnen deze netwerken kan je nog nauwkeuriger navigeren als je multi-band ontvangt. Zo kan je tot op 2 meter nauwkeurig navigeren. Dat is handig voor geocachers, maar wandelaars hebben geen nood aan deze superieure nauwkeurigheid. Een gps met alleen maar GPS is zelfs al voldoende, meerdere netwerken zijn interessant in een diepe vallei of in een stad waar het zicht op veel satellieten beperkt is. En een externe antenne zorgt uiteraard voor een betere ontvangst.

Satelliet communicatie

Sommige modellen zijn uitgerust met Garmin’s Inreach technologie. Je gebruikt deze technologie om overal in de wereld via een satelliet SOS signalen te versturen, om SMS berichten te versturen en om het weerbericht te ontvangen. Je kan deze functie ook gebruiken om je vrienden thuis te laten volgen welk traject je aflegt. 

Dit is een ontzettend nuttig functie als je een expeditie onderneemt waar er geen ontvangst is voor je smartphone. Maar misschien is het beter om ze op een apart toestel zoals de Garmin Inreach Mini te gebruiken. Zo voorkom je dat je SOS toestel zonder batterijen valt. 

Lees het hoofdstuk over Inreach om te beslissen of je deze technologie nodig hebt. 

Kaarten

Sommige modellen zijn uitgerust met de vooraf geïnstalleerde TopoActive kaart. Deze kaart werd door Garmin samengesteld als een afgeleide van de gratis OSM kaart. Om plaats te besparen heeft Garmin diverse details en ook de hoogtelijnen weggelaten. Als je de gps in Europa koopt, dan is de gps voorzien van de kaart van West-Europa. In Amerika heeft Garmin de kaart van Noord-Amerika opgeladen. Het handige van deze kaart is dat je altijd en overal een vrij gedetailleerde kaart bij hebt.

Wil je nog meer gedetailleerde kaarten, dan kan je zelf de gratis OSM kaarten op je gps installeren. Je leert op deze website in de cursus Garmin gps hoe je dat doet.

Daarnaast kan je ook nog de TopoPro kaarten van Garmin aankopen. Deze kaarten zijn van zeer goede kwaliteit maar vrij duur. Je installeert ze heel eenvoudig met het bijgeleverde micro-SD kaartje.  

Extra’s

De meeste toestellen beschikken over een elektronisch kompas dat je gps altijd correct oriënteert, ook als je stilstaat of bij slechte satellietontvangst.  Het is een drie-assig kompas dat overal ter wereld werkt (een eenvoudig plaatkompas dat je hier koopt werkt alleen in het noordelijk halfrond). Je kan het toestel naar het magnetische of naar het geografische noorden laten wijzen. 

De meeste toestellen hebben ook een barometrische hoogtemeter. Dat is vooral interessant om de luchtdruk te meten, zodat je weet wanneer er slecht weer op komst is.  

Een interessant accessoire is de Garmin Tempe. Met deze sensor kan je op je gps de temperatuur aflezen. 

Een camera is alleen nuttig als je foto’s wil nemen met positionering, maar dat kan je ook met je smartphone. 

Integratie

Je kan alle toestellen van Garmin aan je laptop koppelen en synchroniseren met Garmin’s Basecamp. In de cursus Garmin gps leer je wat je allemaal met dit programma kan doen.

De GPSMAP en de Montana kunnen ook integreren met Garmin Explore op je smartphone. Deze app heeft voor een deel dezelfde functionaliteiten als Basecamp op je laptop.

GPSMAP en Montana 'i' en Inreach Mini

Wie gaat wandelen in onbewoonde gebieden waar er geen gsm communicatie is heeft behoefte aan betrouwbare communicatie apparatuur. De klassieke oplossing is om een satelliettelefoon te huren, maar dat is een dure optie. 

Garmin heeft hiervoor een uitstekend en betaalbaar alternatief: de Inreach technologie. Je koopt het toestel en neemt abonnement voor de dienstverlening. 

Hiermee kan je: 

  • Net zoals met je gsm SMS berichten sturen en ontvangen, maar dan via een Iridium satelliet verbinding die wereldwijd dekking heeft. 
  • Via een speciale SOS knop kan je contact opnemen met een permanente noodcentrale, die voor jou een rescue actie zal initiëren. 
  • Je kan ook via de satelliet je positie en je wandelspoor op een website delen met de thuisblijvers.
  • En je kan via satelliet overal ter wereld een gedetailleerd weerbericht opvragen, tot één week in de toekomst. 

Je kan deze technologie voor 350 euro kopen in een heel klein toestel, de Inreach mini. Je kan dit toestel autonoom bedienen of via Garmin’s gratis Earthmate app op het grote touchscreen op je smarthpone aansluiten.   

Sinds kort heeft Garmin deze technologie ook in het GPSMAP en het Montana model ingebouwd. 

Voordeel is dat je slechts één toestel hoeft mee te nemen. Nadeel is dat het toestel niet meer op AA batterijen werkt. Je zal dus een powerbank (en eventueel een zonnepaneel) moeten meenemen om je gps op te laden. Maar als de batterij van je gps het laat afweten, kan je ook geen noodsignaal meer sturen. De duurdere optie van twee aparte toestellen heeft dus ook zijn voordelen. 

GPSMAP 66i

GPSMAP 66s, Inreach Mini en GPSMAP 66i

Onze keuze

Wij kiezen voor de GPSMAP 66s of 66st, kostprijs 400 of 450 euro. 

  • Wil je geen gedoe me zelf kaarten te installeren, kies dan voor de GPSMAP 66st met de TopoActive kaart. Later kan je er uiteraard ook nog de gratis en meer gedetailleerde OSM kaarten aan toevoegen. Of je kan bijkomend de duurdere TopoPro kaarten van Garmin kaarten aankopen. 
  • Ben je niet van plan om de TopoActive kaarten te gebruiken en wil je direct de gratis OSM kaarten installeren, dan heb je voldoende aan de GPSMAP 66s. Dat spaart toch 50 euro.  

De GPSMAP 66 modellen hebben een uitstekende satellietontvangst en ze beschikken over alle functies die je van een gps kan verwachten. 

Het zijn heel robuuste outdoor gps’en die toch nog hanteerbaar zijn in formaat en gewicht. Je hangt ze met een karabijnhaak aan je rugzak. De knoppenbediening is heel handig, zeker met handschoenen. Door de bluetooth verbinding met je gsm beschik je zo nodig ook over een groot aanraakscherm. 

We hebben vooral voor dit model gekozen omdat het met AA batterijen werkt. 

We hebben niet voor de GPSMAP 66i gekozen omdat hij geen AA batterijen ondersteunt. Als we een meerdaagse trektocht maken, dan is het handig om een pak extra batterijen mee te nemen. Dat kan niet als je gps een inwendige oplaadbare batterij heeft. 

Voor onze wandelexpedities hebben we ook de Inreach Mini van 320 euro aangeschaft. We vonden het veiliger om ons SOS toestel niet te combineren met onze gsp navigatie. 

Wie een aanraakscherm toch belangrijk vindt kan voor de Oregon kiezen in plaats van de GPSMAP.

We hebben niet voor de Montana gekozen omdat we hem te groot, te zwaar en te duur vinden. Mochten we toch voor de Montana kiezen omwille van het grote aanraakscherm.  

GPSMAP66s
Inreach mni

De GPSMAP 66 in een riviertje en de Inreach Mini in Groenland

On-line cursus

Wil je met een gps leren navigeren ?

Ga naar de gratis snelcursus Navigeer met een Garmin gps.

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!