De Rocky Mountains op één pagina

De Rocky Mountains

De Rocky Mountains of ‘Rockies’ vormen een 4800 km lang gebergte in het westen van Noord-Amerika.

Het gebergte loopt noord-zuid: van Canada tot diep in de Verenigde Staten. Dit gebergte vormt de ‘Continental Divide’, de scheidingslijn waar alle rivieren hetzij naar de Atlantische Oceaan, hetzij naar de Pacific stromen.

In Canada liggen de Rockies in de provincies Alberta en Britisch Columbia. Hier zijn ze 1450 km lang en 150 km breed. Het is een echt hooggebergte, met hoogtes die variëren tussen 1000 meter en 4000 meter.

Middenin de Canadese Rockies loopt van naar noord naar zuid de Icefield Parkway, een brede en relatief rustige autoweg van 230 km lang die het stadje Jasper (4500 inwoners) in het noorden verbindt met het stadje Banff (8000 inwoners) in het zuiden. Vanaf deze weg kan je onmiddellijk vertrekken voor korte wandelingen of meerdaagse tochten in de ‘wilderness’.

Het geringe aantal inwoners laat vermoeden dat de stadjes Banff en Jasper rustige plekken zijn, maar dat is niet helemaal waar. De Rockies zijn de Zwitserse Alpen van Amerika en Banff trekt jaarlijks 5 miljoen bezoekers. In de winter is Banff een befaamd skioord. In de zomer bezoeken de toeristen de spectaculaire natuurfenomenen van de nationale parken Banff, Jasper en Yoho die langs de Icefield Parkway liggen.

Natuurparken

De belangrijkste natuurparken zijn Banff, Jasper en Yoho. De parken werden reeds in de jaren 1885 – 1910 opgericht, onder impuls van de pioniers in natuurbehoud: Teddy Roosevelt, John Muir en George Bird Grinnell. De Rockies waren toen nog nauwelijks geëxploiteerd en de natuur was nog van een wilde pracht zoals de Blackfeet, Salish en Kootenay indianen die altijd gekend hadden.

Met de opkomst van het massatoerisme dreigde hier verandering in te komen. De Pacific Railway opende een spoorlijn dwars door de Rockies. Toeristenstadjes zoals Banff en Jasper werden uit de grond gestampt. Er werden gigantische hotels gebouwd en skiliften aangelegd.
Vandaag lijkt er een goed evenwicht gevonden tussen de promotors van het toerisme en de activisten die streven naar natuurbehoud.

In het toeristenstadje Banff en overal in de toeristische attracties langs de Icefield Parkway is het net zo druk als in Chamonix of Zermatt. Maar eenmaal je de onmiddellijke nabijheid van de Parkway verlaat, neemt het aantal toeristen abrupt af. En tijdens langere hikings in de wilderness kom je nog nauwelijks iemand tegen. Het systeem van de permits werkt goed: het aantal bezoekers per dag is uiterst beperkt. En de aanwezigheid van wilde dieren als elanden, wolven en beren bewijst dat de natuur floreert alsof de mens er nooit geweest is.

Canada Banff

Vancouver en Calgary

Als je naar de Rockies trekt voor een wandelvakantie, dan moet je er zeker deze citytrips bijnemen. Beide steden wedijveren met Wenen, München en Auckland naar de top drie van beste steden ter wereld om te leven.

Vancouver werd genoemd naar Captain Vancouver, die hier een landingsplaats zocht toen hij de westkust van Noord-Amerika in kaart bracht. Een andere bekende figuur is John Deighton ‘Gassy Jack’, een goudzoeker die met een vat whisky naar Vancouver trok om er in 1867 een Saloon te openen.

Vandaag is Vancouver een aangename wereldstad met een multiculturele samenleving. Bezoek de stad te voet of huur een fiets. Geniet van de internationale keuken, voedselmarkten en kleine ambachtelijke bedrijfjes. Ga bij goed weer naar het strand of bezoek het antropologisch museum.

Tourisme Vancouver

Heel goeie website met alle info die je nodig hebt om een trip naar Vancouver te plannen.

Activiteiten, bezienswaardigheden, campings, hotels, restaurants, …

www.tourismvancouver.com

Museum of Anthropology Vancouver (MOA)

Dit is de website van het anthropologisch museum in Vancouver.

Het is een heel goed museum dat je alles vertelt over de native bewoners en de trek naar het westen. 

www.moa.ubc.ca

Het Wilde Westen

De Rockies waren het land van indianen, houthakkers, goudzoekers en beverjagers. Met de aanleg van de Canadian Pacific Railroad trokken steeds meer kolonisten naar het wilde westen. De prairie werd een landbouwzone met uitgestrekte tarwevelden en weiden voor het fokken van runderen en paarden. Calagary was een kleine ‘cowtown’. Dat veranderde toen er in de streek olie gevonden werd en Calgary er het financiële en administratieve centrum van werd. De stad is nu een wereldstad geworden met wolkenkrabbers en moderne gebouwen.

Tijdens de Calgary Stampede krijgt de stad zijn roots terug. Deze rodeo kermis wordt elk jaar begin juli georganiseerd en duurt een hele week. Iedereen gaat in cowboy boots naar zijn werk. Grote ranches geven gratis ontbijt. Er is een landbouwbeurs en een ouderwetse kermis. Het belangrijkste is natuurlijk de rodeo zelf. Er zijn elke dag verschillende evenementen die elkaar overtreffen in spectaculariteit.

Calgary Stampede

Alle informatie over dit jaarlijkse rodeo evenement.

Je kan hier online tickets boeken.

www.calgarystampede.com

Glenbow museum

Schitterend museum dat het verhaal van het Wilde Westen vertelt.

www.glenbow.org

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!