Wandelen in de Kaukasus is in principe zowat hetzelfde als wandelen in de Alpen: je wandelt in een hooggebergte. Er zijn brede valleien met dorpen, weiden en dennenbossen. Eenmaal voorbij de boomgrens betreed je ruiger terrein met rosten, gletsjers en bergpieken. In de Kaukasus draag je dus dezelfde kledij en neem je hetzelfde materiaal mee als voor een Alpentocht.
Toch zijn er een aantal verschillen tussen de Kaukasus en de Alpen.
1000 meter hoger
De Kaukasus is gemiddeld zo’n 1000 m hoger dan de Alpen. Wie heel snel last heeft van hoogteziekte kan dit merken. Het is dan aan te raden om een dagje meer te spenderen aan het gewennen aan de hoogte voor je steeds hoger trekt.
Het wandeltoerisme staat nog in zijn kinderschoenen
De Kaukasus is heel wat minder toeristisch dan de Alpen. De paden zijn vaak minder goed aangeduid, het openbaar vervoer is een stuk beperkter en je vindt er nauwelijks de typische berghutten van de Alpen. Ook de hulpdiensten zijn nog niet zo goed uitgebouwd. Hierdoor vraagt een wandeltrip in de Kaukasus meer voorbereiding en ervaring dan een trip in de Alpen.
Bivak
Hoog in de Kaukasus zijn er geen berghutten. Bij een meerdaagse trekking op grotere hoogte maak je dus geen ‘huttentocht’ maar je bivakkeert in je eigen tent.
Je kan op grotere hoogte dus ook niet een berghut eten. Neem je vuurtje mee om je eigen potje te koken. Maar je mag uiteraard geen gasbusjes meenemen op het vliegtuig, die moet je ter plaatse kopen. In de grotere steden (Tbilisi, Kutaisi) en in wandeldorpen (Mestia, Kazbegi) vind je outdoorshops die gasbusjes verkopen.
Bevoorrading
De keuken in Georgië is fantastisch en elk pension kan wel iets lekkers klaarmaken. Het eten is bovendien helemaal niet duur. En de wijn is (meestal) fantastisch. Zelf koken doe je dus alleen op grotere hoogte waar er geen accommodatie meer is: ga zoveel als mogelijk uit eten.
Wil je meerdaagse trekkings op groter hoogte maken, dan kook je wel je eigen potje. Lichtgewicht voedsel kan je best van thuis meenemen. Je kan het ter plaatse aanvullen met locale producten.
Rescue
Ook de rescue voorzieningen zijn nog niet zo goed uitgebouwd als in de Alpen. Bij een ongeval is de kans groot dat er geen helicopter ter beschikking is. Het slachtoffer wordt dan met paarden of met een draagberrie getransporteerd.
Ga dus bij voorkeur met een groep op stap, zodat je elkaar in geval van nood kan bijstaan. En neem voldoende EHBO materiaal mee.
De ziekenhuizen op het platteland zijn niet erg goed uitgerust. In Tbilisi vind je wel ziekenhuizen die kunnen wedijveren met de onze.
Communicatie
Goede communicatievoorzieningen zijn belangrijk, zeker als je de hulpdiensten moet verwittigen.
Koop ter plaatse een SIM kaart zodat je met je smartphone aan lokaal tarief kan telefoneren. Eenmaal in de bergen is de kans klein dat je nog bereik hebt. Je bent dan aangewezen op satellietcommunicatie.
Een satelliettelefoon is duur, maar er is een goed alternatief : de Garmin Inreach Mini. Met dit toestel kan je overal ter wereld via satelliet communiceren. Je kan SMS’en versturen en ontvangen, of je kan een SOS sturen naar een 24/7 noodcentrale die voor jou een reddingsoperatie zal activeren. Naast de aanschaf van het toestel moet je hiervoor een abonnement nemen. De goedkoopste optie volstaat. Je kan het abonnement per maand activeren. Bedenk wel dat deze service niet de kosten van een reddingsoperatie dekt. Hiervoor moet je een verzekering voor redding en repatriëring afsluiten.
Insecten, wilde dieren en struikrovers.
In Georgië moet je je geen zorgen maken : er zijn nauwelijks muggen. Alleen de steekvliegen kunnen al eens vervelend zijn.
De honden zijn best vriendelijke voor toeristen, maar met een waakhond die een kudde schapen hoedt moet je opletten, daar hou je best afstand.
Verder zijn de mensen overal supervriendelijk en behulpzaam. Maak je geen zorgen om struikrovers, die zijn er niet.
Navigeren
De paden zijn zelden goed gemarkeerd. Je moet dus goed opletten bij het navigeren.
Er zijn wandelkaarten maar die zijn vaak verouderd of te weinig gedetailleerd om alleen maar met de kaart perfect te kunnen navigeren. Neem dus ook een outdoor gps mee of zorg voor een goede wandelapp op je gsm. Je vindt de GPX-Tracks van alle wandelingen op het internet.
Leer hier navigeren met kaart & kompas, met een ViewRanger op je gsm of met een Garmin outdoor gps.
Lees ook de koophulp voor het kiezen van de juiste kaart, het juiste kompas, de juiste Garmin gps of je juiste wandel app voor je gsm.