Wandeltechieken voor IJsland

Snaefell, eeuwige sneeuw op slechts 1833 meter hoogte

We hebben het hier over het materiaal en de technieken die je nodig hebt tijdens het zomerseizoen. Tijdens de winter is wandelen in IJsland een heel ander verhaal, dat op deze site niet aan bod komt.

Korte en eenvoudige wandelingen

Wandelingen naar spectaculaire natuurfenomenen vertrekken dikwijls vanop de parking voor een bezoekerscentrum. Er staan bordjes met achtergrondinformatie en je kan er veelal ook een kaartje kopen. De paden zijn goed verzorgd en duidelijk aangegeven.

Voor dit soort wandelingen volstaan lage wandelschoenen, een dikke trui en een regenjas.

Dagwandelingen en meerdaagse trekkings

Zodra je de goed gebaande paden verlaat, moet je er rekening mee houden dat IJsland een ruw stuk natuur is waar je op jezelf bent aangewezen.

Bereid je wandelingen goed voor. Neem een degelijke kaart mee, een kompas en een GPS. Log tijdens het wandelen je track op je GPS, zodat je zo nodig op je stappen kan terugkeren. 

Populaire wandelingen zoals de Laugavegur trekking zijn makkelijk te navigeren: het pad is duidelijk uitgesleten en gestaakt met houten paaltjes. Als je een minder populaire wandeling maakt, of als je zelf een wandeling uitstippelt, dan zal je op terrein weinig of geen aanduidingen meer vinden.

Neem de kledij mee die je in de bergen zou dragen. IJsland heeft het klimaat van een hooggebergte, niet door de hoogte van het terrein maar door zijn noordelijke ligging.

Neem altijd een zwempak mee. De kans is groot dat je onderweg zo’n heerlijke warmwaterbron tegenkomt.  

Voor het bivak zijn tijdens de zomer zijn een 3-seizoensmatje (R-waarde 3 of meer) -en slaapzak (comfort -2°, transitie -8°) voldoende.  

Bij veel wandelingen zal je sneeuwplekken oversteken. Sneeuwplekken die bergkammen of hellingen bedekken zijn niet zo’n probleem, maar let goed op met sneeuwplekken in een vallei: ze kunnen een rivier verbergen. De sneeuw smelt weg naarmate de lente vordert, tot de sneeuwbrug uiteindelijk instort. Zo’n situatie is meestal duidelijk zichtbaar: er zijn gaten in de sneeuw waar je de rivier doorheen ziet. Ga dan stroomafwaarts tot de sneeuw ophoudt, of loop een eind stroomopwaarts waar de sneeuw nog voldoende stevig is. Je kan vaak voetsporen van eerdere wandelaars volgen, maar hou er rekening mee dat de sneeuw intussen al een stuk verder gesmolten kan zijn. Gebruik dus steeds je wandelstokken om te testen of de sneeuw nog voldoende stabiel is. Vanaf juli zal je allicht geen moeilijke situaties met sneeuwplekken meer meemaken, maar in juni kan je overwegen om een zekeringstouw mee te nemen.

Een pikkel, stijgijzers en touw heb je niet nodig, tenzij je de grote gletsjerovergangen met veel sneeuw opzoekt of veel te vroeg in het seizoen vertrekt.

Je zal op IJsland zeker rivieren moeten oversteken. Dat is een specialiteit op zich, waar je meer over leest in de pagina over wandeltechnieken.

Wandelroutes plannen en navigatie

Iedereen heeft zo zijn eigen manier om zijn tochten voor te bereiden. Hier een beproefde methode hoe ik mijn wandelingen in IJsland voorbereid:

  • Koop een wandelgids en maak een lijstje met wandelingen die je wil maken.
  • Koop een wegenkaart en stippel een realistische autorit uit die de wandelingen met elkaar verbindt.
  • Maak een gedetailleerd plan voor elke wandeling. Gebruik hiervoor je wandelgids en een programma zoals ViewRanger of Garmin’s Basecamp op je laptop om de track uit te zetten. Je kan eventueel starten met de tracks van andere wandelaars die je op het web kan vinden.
  • Overweeg daarna om enkele detailkaarten op papier te kopen.
  • Navigeer tijdens je tocht met je (Garmin) wandelgps of een wandelapp (ViewRanger) op je smartphone. Gebruik de kaart als back-up of neem dubbele electronica mee.

Veiligheid

IJsland is een goed georganiseerd land, maar de natuur is ruw en ongerept. Kijk uit wat je doet als je afwijkt van de goed gebaande paden.  

Je hebt meestal bedekking voor je smartphone, waarmee je het noodnummer 112 kan bellen. Download de 112 Iceland app op je smartphone. Zo kan je makkelijk je positie doorsturen naar de hulpdiensten. 

Je kan natuurlijk ook een Garmin Inreach Mini aanschaffen. Met dit toestel kan je overal ter wereld via satelliet communiceren. Je kan SMS’en versturen en ontvangen, of je kan een SOS sturen naar een 24/7 noodcentrale die voor jou een reddingsoperatie zal activeren. Naast de aanschaf van het toestel moet je hiervoor een abonnement nemen. De goedkoopste optie volstaat. Je kan het abonnement per maand activeren. Bedenk wel dat deze service niet de kosten van een reddingsoperatie dekt. Hiervoor moet je een verzekering voor redding en repatriëring afsluiten. 

Er zijn geen ijsberen of gevaarlijke dieren in IJsland. En ook geen vervelende muggen. Alleen in Myvatn, het ‘muggenmeer’ komen muggen voor, maar in vergelijking met Scandinavische landen zijn ze nauwelijks hinderlijk.

Bevoorrading

In de grotere steden kan je je bevoorraden in de supermarkten. Onderweg kan je terecht in tankstations, die hebben meestal een winkeltje. 

Eten en vooral alcohol zijn erg duur. Als je met de boot gaat, dan kan je een en ander van thuis meenemen. Check op de website van de IJslandse douane de importbeperkingen voor alcohol.

Ook gasbusjes zijn makkelijk verkrijgbaar. Wie vertrekt uit IJsland laat dikwijls zijn overtollige gasbusjes achter op de camping. Je mag ze toch niet meenemen op het vliegtuig en je bewijst er andere trekkers een dienst mee.

Mocht je bij een rivieroversteek je rugzak met al je materiaal kwijtspelen, dan kan je al wat je nodig hebt aankopen in de outdoor winkels van Reykjavik 😉

Rivieren oversteken

Je zal in IJsland vaak riviertjes moeten oversteken. Kleine riviertjes vormen daarbij geen probleem: het water is erg ondiep of er zijn goede steppingstones voorzien.

Maar soms moet je een grotere rivier oversteken. Water is erg variabel. Soms is zo’n oversteek een ‘walk in the park’, maar het kan ook erg gevaarlijk zijn. 

Rivieren oversteken

Wat doe je als er geen brug is? 

Leer hier hoe je veilig een rivier oversteekt: soorten rivieren, materiaal, beste oversteekplaats, staptechniek.

Navigeren

Als je een uitgestippelde wandeling volgt, dan kan je de weg vinden met een wandelgids met een kaartje en een tekstuele beschrijving in een wandelgids. Maar alléén op deze middelen vertrouwen is geen goed idee, zeker als je in afgelegen gebieden gaat wandelen. 

Zorg er dus voor dat je goed overweg kan met kaart en kompas, een wandelgps en/of een wandelapp op je gsm.

Leer hier navigeren met kaart & kompas, met een ViewRanger op je gsm of met een Garmin outdoor gps. 

Lees ook de koophulp voor het kiezen van de juiste kaart, het juiste kompas, de juiste Garmin gps. 

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!