Dagstappers in België

Afstand: 18 km – 24 km

Tijd: 5 u – 8 u

Zin in een stevige dagtocht in België? 

Ga op zoek naar onverharde paden in volle natuur, dichtbij of in de Ardennen. Laat je verrassen door de natuurlandschappen met uitgestrekte bossen, heide, duinen en weiden. Bezoek toeristische dorpjes en oude ruïnes. Volg een riviertje, ontdek een waterval of beklim en steile helling voor een fantastisch uitzichtpunt. 

Maak niet alleen makkelijke dagtochten maar zoek ook avontuurlijke paden op met steile hellingen en rivierdoorwadingen. 

Je vindt hier meer dan 3500 dagtochten in Vlaanderen en in de Ardennen.

Lees ook het overzicht met meerdaagse trekkings. Je kan er een etappe uit selecteren er daar zelf een dagstapper van maken.  

Dagstappers in België (klik om te vergroten)

De rode cijfers zijn overlappende wandelingen. Ze worden niet dubbel geteld in de totalen. 

GR: Grote Routepaden

Vlaanderen
Wallonie

Iedereen kent de wit-rode wegmarkeringen van Grote Routepaden / Sentiers de Grande Randonnée. Het zijn de oudste en ook de mooiste lange afstandwandelingen in Vlaanderen en Wallonië. Maar niet iedereen weet dat deze organisaties ook dagstappers publiceren. De naam dagstapper is trouwens door Grote Routepaden bedacht. Er zijn in Vlaanderen 120 dagstappers en in Wallonië 150 Randos en Boucle. In Vlaanderen zijn er ook 20 treinstappers, die maken de wandeling lusvormig door een treinstation als start- en eindpunt te nemen.

De wegmarkeringen op het terrein volstaan om de weg te vinden, maar je hebt de wandelgids nodig om je tocht voor te bereiden. De wandelgids bevat per dagstapper een wegbeschrijving, een gedetailleerde kaart, een beschrijving van interessante punten die je onderweg tegenkomt, info over openbaar vervoer en horeca. Op de websites van Grote Routepaden en Sentiers de Grande Rando kan je de GPX tracks downloaden. De wandelgidsen in Wallonië zijn Franstalig.

Originele Wandelingen

Vlaanderen
Wallonie

Niet alleen organisaties, maar ook individuele stappers zijn een bron van inspiratie. De website Originele wandelingen en de twee bijhorende wandelgidsen beschrijven bijna 100 straffe wandelingen in Vlaanderen en Wallonië. 

Deze persoonlijke krachttoer van Gert Sonck is zo goed uitgewerkt dat zijn dagstappers de favoriet zijn van veel ervaren wandelaars. Elke wandeling is voorzien van een moeilijkheidsgraad, een gedetailleerde beschrijving, een kaartje en soms een GPX track.

Wandelnetwerk Vlaanderen

Vlaanderen
Geen

Het Wandelnetwerk Vlaanderen is samengesteld uit 40 netwerken met wandelknooppunten, goed voor 12.000 km aan wandelpaden. Met de routeplanner op het internet kan je zelf je wandeling samenstellen, een kaartje drukken en een GPX track downloaden. Alle knooppunten zijn netjes op het terrein met paaltjes gemarkeerd. 

Met dit netwerk maak je een wandeling zo lang als je wil. De trajecten volgen bij voorkeur mooie en liefst onverharde paden, maar ze geven geen achtergrondinformatie over de kwaliteit van het wandelgebied.

Wandelen in Limburg

Vlaanderen
Geen

De provincie Limburg verdient een speciale vermelding. Deze provincie heeft niet alleen het meest uitgestrekte natuurgebied van Vlaanderen, ze heeft ook een uniek concept van goed uitgestippelde lusvormige wandelingen.

Je kan deze lussen zelf combineren tot lange dagstappers in volle natuur. Er is een uitstekende website met alle informatie, er zijn gedetailleerde wandelkaarten en alle routes zijn op het terrein gemarkeerd.

Specials Vlaanderen

Vlaanderen
Geen

Er zijn ook nog enkele specials in Vlaanderen: unieke natuurgebieden die (voor Vlaanderen) vrij groot zijn en dus de beste wandelgebieden vertegenwoordigen. Elk natuurgebied publiceert een kaart met goed uitgestippelde lusvormige wandelingen die je naar eigen behoefte kan samenvoegen tot een wandeling die precies bij jou past. 

We hebben er een paar uitgekozen: De Westhoek, het Zwin, de Kalmthoutse Heide, het Zoniënwoud en het nationaal park Hoge Kempen.

Wandelkaarten Ardennen

Geen
Wallonie

De toeristische diensten in Wallonië promoten het wandelen in hun regio of gemeente door uitstekende routes uit te stippelen die je op de wandelkaarten van de streek kan terugvinden. De wandelingen zijn meestal vrij kort: het is de bedoeling dat een familie met kinderen de afstand kan wandelen. Maar je kan de lussen makkelijk combineren en er zo een stevige dagstapper van maken.

Er zijn een 100-tal wandelkaarten (Cartes de Promenades), samen goed voor 2000 wandelingen over een afstand van 16.000 km. 

De meeste kaarten worden uitgegeven als toeristische kaarten van het NGI. Ze hebben de gedetailleerde topografische kaart van België als grondslag. Hierop zijn de wandeltrajecten ingetekend. In de rand van de kaart vind je een lijst met wandelroutes, hun afstanden en een korte beschrijving. De wandelingen zijn op het terrein aangeduid met allerlei gekleurde symbolen zoals groene driehoeken, rode bollen en blauwe strepen. 

Je bestelt deze kaarten via de website van de toeristische diensten (er zijn 27 erkende Maisons du Tourisme in Wallonië) of op de website van het Nationaal Geografische Instituut (NGI).  

15 Randos en Ardenne

Geen
Wallonie

De twee wandelgidsen 15 Randos en Ardenne beschrijven samen 30 dagstappers. Deze wandelingen zijn uitgestippeld door Didier Demeter, een gepassioneerd alpinist en wandelaar in de Ardennen. Elke wandeling is uitvoerig beschreven en voorzien van een gedetailleerd kaartje. Deze uitgave is Franstalig.   

Hiking DB

Vlaanderen
Wallonie

Hiking DB is een goed verzorgde website met mooie foto’s waar je een database van meer dan 200 wandelingen kan raadplegen.

Je kan de wandelingen opzoeken volgens afstand (die varieert van 3 tot 25 km), moeilijkheidsgraad en een aantal kenmerken. Daarna kan je de wandeling downloaden in een PDF document met kaartje en beschrijving. Ook de GPX-Track is beschikbaar. 

RouteYou: GPS, GSM of Papieren kaart

Vlaanderen
Wallonie

Er zijn op het internet verschillende platformen waar wandelaars en wandelorganisaties routes met je delen. RouteYou heeft in België het grootste aantal wandelroutes. 

Je kan de routes downloaden op je gps of op een wandelapp op je gsm, maar je kan ook een uitstekend papieren kaartje en een roadbook afdrukken als je niet van elektronica houdt.

Filter op een afstand van 18 – 24 km als je een stevige dagstapper zoekt.

Echelles

Dagstapper in de Ardennen – Les Echelles, Semois

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!