Dagtochten in België

Zin in een stevige dagtocht in België? 

Ga op zoek naar onverharde paden in volle natuur, dichtbij of in de Ardennen. Laat je verrassen door de natuurlandschappen met uitgestrekte bossen, heide, duinen en weiden. Bezoek toeristische dorpjes en oude ruïnes. Volg een bergbeek, ontdek een waterval of beklim en steile helling voor een fantastisch uitzichtpunt. 

Als dagtochten kiezen we voor stevige wandelingen van 18 tot 24 kilometer. Dit zijn tochten voor ervaren wandelaars die over een goede wandelconditie beschikken. Reken voor zo’n tocht op 5 tot 8 uur wandelen. Vind je deze tochten te zwaar, bekijk dan hier de kortere wandelingen.

Je vindt in dit artikel meer dan 3500 dagtochten in Vlaanderen en in de Ardennen.

Tip 1 : Wandelkaarten Ardennen

Geen
Wallonie

Het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) geeft een 100-tal wandelkaarten (Cartes de Promenades) uit, samen goed voor 2000 wandelingen. Door verschillende wandelroutes te combineren maak je je wandeling zo lang als je wil. 

De wandelingen zijn makkelijk te navigeren: ze zijn op het terrein gemarkeerd met allerlei gekleurde symbolen zoals groene driehoeken, rode bollen en blauwe strepen.

Tip 2 : Originele Wandelingen

Vlaanderen
Wallonie

Niet alleen organisaties, maar ook individuele wandelaars zijn een bron van inspiratie. De website Originele wandelingen en de twee bijhorende wandelgidsen beschrijven bijna 100 straffe wandelingen in Vlaanderen en Wallonië. 

Deze persoonlijke krachttoer van Gert Sonck is zo goed uitgewerkt dat zijn dagtochten de favoriet zijn van veel ervaren wandelaars. Elke wandeling is voorzien van een moeilijkheidsgraad, een gedetailleerde beschrijving, een kaartje en vaak ook een GPX track.

Tip 3 : GR: Grote Routepaden

Vlaanderen
Wallonie

Grote Routepaden (Vlaanderen) en Sentiers de Grande Randonnée (Wallonië) zijn gekend voor hun lange afstandsroutes die rood-wit gemarkeerd zijn. 

Maar GR stippelt ook dagtochten uit. Dagstappers zijn lusvormige dagtochten van 20 – 24 kilometer die gebruik maken van de paden van het GR-netwerk. Ze zijn hierdoor van uitstekende kwaliteit. 

Heel populair zijn ook de treinstappers: je stapt van station naar station en je reist met de trein terug naar je vertrekpunt, zodat je geen twee auto’s nodig hebt om toch een mooie doorgaande tocht te maken.

Tip 4 : Wandelnetwerk Vlaanderen

Vlaanderen
Geen

Het Wandelnetwerk Vlaanderen is samengesteld uit 40 netwerken met wandelknooppunten, goed voor 12.000 km aan wandelpaden. 

Met de routeplanner op het internet kan je zelf je wandeling samenstellen. De knooppunten zijn netjes op het terrein met paaltjes gemarkeerd.

Tip 5 : Wandelen in Limburg

Vlaanderen
Geen

De provincie Limburg verdient een speciale vermelding. Deze provincie heeft niet alleen het meest uitgestrekte natuurgebied van Vlaanderen, ze heeft ook een uniek concept van goed uitgestippelde lusvormige wandelingen.

Je kan deze lussen zelf combineren tot lange dagtochten in volle natuur. Er is een uitstekende website met alle informatie, er zijn gedetailleerde wandelkaarten en alle routes zijn op het terrein gemarkeerd.

Tip 6 : Specials Vlaanderen

Vlaanderen
Geen

Er zijn ook nog enkele ‘specials’ in Vlaanderen: wandelingen in unieke natuurgebieden die (voor Vlaanderen) vrij groot zijn. Je vindt van elk natuurgebied een kaart met verschillende lusvormige wandelingen. Je kan ze naar eigen behoefte samenvoegen tot een wandeling die precies voldoet aan jouw wensen. 

De Westhoek, het Zwin, de Kalmthoutse Heide, het Zoniënwoud en het nationaal park Hoge Kempen.

Tip 7 : Randos en Ardenne

Geen
Wallonie

De twee wandelgidsen 15 Randos en Ardenne beschrijven samen 30 dagtochten. Deze wandelingen zijn uitgestippeld door Didier Demeter, een gepassioneerd alpinist en wandelaar in de Ardennen. 

Elke wandeling is uitvoerig beschreven en voorzien van een gedetailleerd kaartje. Deze uitgave is Franstalig.   

Tip 8 : Hiking DB

Vlaanderen
Wallonie

Hiking DB is een goed verzorgde website met mooie foto’s waar je een database van meer dan 200 wandelingen kan raadplegen.

Je kan de wandelingen opzoeken volgens afstand (die varieert van 3 tot 25 km), moeilijkheidsgraad en een aantal kenmerken. Daarna kan je van de wandeling een kaartje afdrukken of het GPX bestand downloaden.

Tip 9 : RouteYou

Vlaanderen
Wallonie

Er zijn op het internet verschillende platformen waar wandelaars en organisaties die wandelroutes met je delen. Het platform RouteYou publiceert in België het grootste aantal wandelroutes. 

Met RouteYou kan je routes downloaden op je gps of op een wandelapp op je smartphone. Hou je niet van elektronica, dan kan je een uitstekend papieren kaartje en een roadbook afdrukken.

Filter op een afstand van 18 – 24 km als je een stevige dagtocht zoekt.

Echelles

Dagstapper in de Ardennen – Les Echelles, Semois

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!