Wandelpunt.be Logo

Wandelspecials Vlaanderen

Wandelpunt.be Logo

Wandelspecials Vlaanderen

Websites & wandelkaarten & wandelgidsen

Familiewandelingen

Dagstappers

Meerdaagse trekkings

Randinformatie

Minimaal

Taal

NL

Aantal

Vlaanderen

50

Wallonie

0

Hoe Navigeren

Beschrijving

NEE

Kaart

JA

Markeringen

JA

GPX-track 

NEE

Wat zijn wandelspecials?

Wij hebben de term ‘wandelspecials’ bedacht voor een aantal unieke wandelgebieden in Vlaanderen. Ze zijn uniek omdat het (voor Vlaanderen) vrij grote, aaneengesloten gebieden zijn waar je lange tochten in de natuur kunt maken.

Van elk wandelgebied zijn er kaarten met goed uitgestippelde wandelingen. Het zijn vaak relatief korte wandelingen, die je desgewenst kan samenvoegen tot een stevige dagtocht. 

Limburg spant ongetwijfeld de kroon met het natuurgebied ‘Nationaal Park Hoge Kempen’. Naast een overvloed aan dagtochten zijn er in deze streek ook enkele meerdaagse trekkings doorheen een aaneenrijging van natuurgebieden, uniek in Vlaanderen.

Provincie

Wandelgebied

Lengte netwerk

West-Vlaanderen

160 km

West-Vlaanderen

12 km

Antwerpen

140 km

Brabant

160 km

West-Vlaanderen - De Westhoek

Het natuurgebied De Westhoek bevindt zich op de grens met Frankrijk, in het uiterste westen van West-Vlaanderen. 

De Westhoek is sinds 1935 een natuurreservaat, één van de oudste in België. Het natuurreservaat vormt samen met het Calmeynbos, de Dune du Perroquet, de Dune Marchant en het Noordzeestrand één groot wandelgebied. Je kan deze wandelingen in duin-en bosgebied aanvullen met een strandwandeling en zo ook van de zee genieten..

Het kaartje Wandelnetwerk Westkust bevat alle info over het wandelnetwerk Westkust, dat 160 km aan wandelpaden bevat. Het strekt zich uit van Nieuwpoort tot in Leffrinckoucke (Frankrijk). 

Westkust2

Bestel het kaartje van het Wandelnetwerk Westkust op de website van Westtoer.

www.westtoer.be

Sahara 2 S

We stippelden zelf een topwandeling uit in de Westhoek. In de volle natuur, met meer dan 95% onverharde paden.

Kies voor de lange route van 20 km of de verkorte route van 12 km.

West-Vlaanderen - Het Zwin

Het natuurpark Het Zwin en de omliggende duinen en polders (375 ha) vormen samen een van de bekendste natuurgebieden in Vlaanderen. De Zwinvlakte wordt regelmatig overstroomd door de zee waardoor er een uniek getijdenlandschap ontstaat met slikken en schorren. Dit is een uitstekende habitat om vanuit de vele observatieposten zee- en watervogels te spotten. Er zijn ook ooievaars, die je vanaf de lente kunt observeren wanneer ze terug nestelen op hun vaste nestplaatsen. Je kan hun wintertrek volgen op de website van het natuurpark.

In het natuurpark kan je enkele korte luswandelingen van 1 tot 5,5 km maken. In combinatie met een traject buiten het natuurpark kom je makkelijk tot een stevige dagtocht.

Je vindt de lusvormige wandelingen op de website van het natuurcentrum Het Zwin.

www.zwin.be

Antwerpen - De Kalmthoutse heide

Het grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide is een van de grootse natuurgebieden van Vlaanderen met schitterende heide-, duinen- en boslandschappen.

Het bezoekerscentrum De Vroente geeft een wandelkaart uit met 24 lusvormige familiewandelingen tussen 2 en 8,5 km. Je kan ze combineren tot een stevige dagtocht.

Alle routes zijn op het terrein aangegeven met bordjes. Het bezoekerskaartje geeft voldoende informatie over de wandelingen en volstaat om je eigen gps route uit te stippelen.

Wandelkaart Kalmthoutse heide

Bestel het kaartje van het Wandelnetwerk Kalmthoutse heide.

www.grenspark.be

Vlaanderen S

We stippelden zelf een topwandeling uit in de Kalmthoutse heide. In de volle natuur, met meer dan 95% onverharde paden.

Kies voor de lange route van 20 km of de verkorte route van 12 km.

Brabant - Het Zoniënwoud

In Brabant vind je een van de grootste natuurgebieden van Vlaanderen: het Zoniënwoud. Dit prachtige bos met zijn tot 200 jaar oude beuken is een prachtig wandelgebied. Het NGI bracht een nieuwe kaart uit met twee deelkaarten: enerzijds de TOPO20 topografische kaart en anderzijds een toeristische kaart met praktische informatie op schaal 1:20.000.  

Bestel het kaartje van het wandelnetwerk Zoniënwoud.

www.ngi.be

Het kathedraalwoud

We stippelden zelf een topwandeling uit in het Zoniënwoud. In de volle natuur, met meer dan 95% onverharde paden.

Kies voor de lange route van 20 km of de verkorte route van 12 km.

Zonienwoud

Limburg - Nationaal Park Hoge Kempen

Het nationaal park Hoge Kempen en het omliggende natuurgebied bevinden zich in het oosten van Limburg, tegen de Nederlandse grens. Dit nationaal park is bijna 60 km2 groot en vormt samen met de randgebieden een natuurgebied van maar liefst 120 km2. 

Dit natuurgebied werd gevormd tijdens de ijstijden. De Maas voerde toen grote hoeveelheden keien en stenen aan uit de Ardennen en zette die af als een enorme puinkegel. Daarna werd het geheel nog bedekt door een dik pakket zand. Het landschap bestaat nu uit duinen, heide en uitgestrekte naaldbossen.

Doorheen het Nationaal Park Hoge Kempen loopt er een netwerk van 98 lusvormige wandelingen met een lengte van 3 km tot 14 km, in totaal 420 km. Je kan ze eindeloos combineren tot stevige dagtochten.

Maar niet alleen het Nationaal Park is interessant: er zijn in Limburg 10 zo’n netwerken met lusvormige wandelingen, goed voor 2000 km aan wandelroutes.   

In dit netwerk zijn er 3 interessante meerdaagse trekkings uitgestippeld (LAW’s = Lange Afstand Wandelingen):

  • National Park Trail Hoge Kempen (NPHK) (110 km)
  • LAW Riverpark Maasvallei (137 km)
  • Kempen LAW De Wijers (82 km)

De NPHK is ongetwijfeld een van de mooiste meerdaagse trekkings in Vlaanderen. Je wandelt doorheen de mooiste gebieden van het nationaal park Hoge Kempen, in volle natuur. De trekking bestaat uit een aanlooproute en 5 dagetappes. Wie stevig doorstapt kan de trekking ook in 4 dagetappes stappen. De route is heel goed op het terrein gemarkeerd en er is een kaart en een website met alle informatie die je nodig hebt.

Wil je zelf een dagtocht of trekking uitstiippelen, dan kan je op de Webshop van Wandelen in Limburg kaarten bestellen. Er is ook een verzamelbox die alle kaarten bundelt. Je vindt ook nuttige informatie op de website Trekkings.be.

Aanloop-route: Station GENK – KATTEVENNEN (3,8 km)
Via het Molenvijverpark en het bos bereik je vrij snel Kattevennen, officiële startplaats van de Nationaal Park Trail.

Etappe 1: KATTEVENNEN – PIETERSHEIM (23,8 km)
Je loopt voornamelijk door uitgestrekte bossen op de zuidelijkste uitlopers van het Kempens Plateau. De Papendaalheide en -plas zorgen voor de afwisseling.

Etappe 2: PIETERSHEIM – TERHILLS (23,9 km)
Je loopt van zuid naar noord over de rand van het Kempens Plateau, en maakt kennis met het heidelandschap en de Ziepbeekvallei. Op de Mechelse heide geniet je van vergezichten en de eerste heuvels.

Etappe 3: TERHILLS – DUINENGORDEL (22,6 km)
Net als de vorige etappe, loopt deze van zuid naar noord over de rand van het Kempens Plateau. Je begint met drie beklimmingen, en trekt door het Dilserbos naar Bergerven en de Bosbeek.

Etappe 4: DUINENGORDEL – THORPARK (26,8 km)
Je begint met een reeks van landduinen en vennen. Daarna trek je via heide en bos naar de mijnterrils van Thorpark voor prachtige vergezichten.

Etappe 5: THORPARK – KATTEVENNEN (11 km)
Via de Stiemerbeekvallei en bosgebied kom je weer bij Kattevennen.

Wild bivakkeren is niet toegestaan in Vlaanderen, je moet op een camping kamperen. Dat is wat lastig als je de NPHK stapt, want de campings zijn schaars en liggen soms ver van de wandelroute.

We verdeelden de NPHK over 4 dagetappes, met overnachtingen op een camping langs de route. De dagetappes lijken wat lang, maar je zal zien dat je op het vrij vlakke terrein van de Hoge Kempen goed vooruitkomt waardoor de afstanden best haalbaar zijn. 

Elke camping heeft een restaurant waar je ’s avonds kan eten, je hoeft dus alleen ontbijt en snacks voor ’s middags mee te nemen. En toch maar één noodrantsoen voor ’s avonds. 

Je start in Opoeteren, op een ruime parking in het centrum waar je makkelijk je auto voor een paar dagen parkeert.

Is de derde etappe te lang, dan kan je camping Salamander vervangen door camping Kikmolen. Hierdoor wordt de vierde etappe 4 een stuk langer, maar je kan ze makkelijk inkorten door de grote (en mooie) lus door de Mechelse Heide af te knippen.

 

Etappe 1

Parking Opoeteren

Camping Wilhem Tell

21,0 km

Etappe 2

Camping Wilhem Tell

Camping Europarcs

26,9 km

Etappe 3

Camping Europarcs

Camping Salamander

29,3 km

Etappe 4

Camping Salamander

Parking Opoeteren

26,6 km

Bekijk alle wandelroutes op de website. Print een kaart en download de GPX-track. 

In de webshop kan je alle kaarten op papier bestellen. 

www.wandeleninlimburg.be

Website van Trails & Trekkings

  • Nederlandstalige Info over een groot aantal lange afstandsroutes

www.trekkings.be

Mechelse heide

We stippelden zelf een topwandeling uit in de Hoge Kempen. In de volle natuur, met meer dan 95% onverharde paden.

Kies voor de lange route van 20 km of de verkorte route van 12 km.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!