Wandeltechieken voor Groenland

We hebben het hier over het materiaal en de technieken die je nodig hebt tijdens het zomerseizoen. Tijdens de winter is reizen in Groenland een heel ander verhaal, dat op deze site niet aan bod komt.

Opgelet: Groenland is geen bestemming voor onervaren hikers. 

Schoeisel en kledij

Het terrein in Groenland is heel ruw. Je loopt over blokken, sneeuwvelden, moeras, graspollen, losse stenen, gletsjerpuin. Draag een schoen met een stevige zool. Light schoeisel is prima als je een goed evenwicht en stevige enkels hebt. Anders kies je beter voor een klassieke B/C wandelschoen met hoge schacht. Neem zeker wandelstokken mee.

Waadschoeisel om koude rivieren over te steken is een must. Lees meer hierover bij rivieren oversteken.

Tijdens de zomer bedraagt de gemiddelde temperatuur in Oost-Groenland tussen 5° en 10° Celsius. Je draagt best de kledij die je ook in de Alpen draagt tijdens een bergtocht in de vroege lente. Overdag draag je een winterbroek, T-shirt, Fleece. Voorzie zeker een donsjas, licht handschoenen en een muts voor ’s avonds. Neem een regenjas en regenbroek mee tegen de koude wind en voor die ene zeldzame keer dat het regent.  

Kledij

Bivak

Je zal allicht de hele tijd kamperen. Een goed slaapmatje, tent en warme slaapzak (comfort temperatuur tot +1°) zijn de basis. 

Bivak

Neem een multi-fuel vuurtje mee zoals de MSR Whisperlite Universal met onderhoudskit. Benzine en/of gas koop je ter plaatse in de supermarkt. Je hebt geen waterzuivering nodig op Groenland.

Whisperlite

Muggen en vliegen

In de zomer zijn er veel muggen en vliegen. Aan de kust en op hoogte heb je er minder of geen last van, maar in lage valleien met weinig wind kunnen ze een echte plaag vormen. Dan  kruipen ze in je neus, ogen en oren. Maar vreemd genoeg, ze steken nauwelijks. Gelukkig verdwijnen ze snel zodra er in de namiddag een koude wind opsteekt. Je zal er dus niet meer dan een paar uren per dag last van hebben.

Neem zeker en muggennetje mee en ook een muggenspray of roller. Kies voor natuurlijke middelen op basis van citronella, dat werkt goed en het is niet giftig voor jezelf en het milieu. Je zal merken dat de overlast met deze preventiemiddelen eigenlijk best wel meevalt. 

Muggennet

Communicatie

Eenmaak je het binnenland intrekt is er geen gsm dekking meer. Je bent dan aangewezen op satellietcommunicatie. 

Een satelliettelefoon is duur, maar er is een goed alternatief : de Garmin Inreach Mini. Met dit toestel kan je overal ter wereld via satelliet communiceren. Je kan SMS’en versturen en ontvangen, of je kan een SOS sturen naar een 24/7 noodcentrale die voor jou een reddingsoperatie zal activeren. Naast de aanschaf van het toestel moet je hiervoor een abonnement nemen. De goedkoopste optie volstaat. Je kan het abonnement per maand activeren. Bedenk wel dat deze service niet de kosten van een reddingsoperatie dekt. Hiervoor moet je een verzekering voor redding en repatriëring afsluiten.

Garmin Inreach Mini

Repatriëring (Oost-Groenland)

Neem in noodsituaties contact op met de touroperator die je boottransporten regelde. Een evacuatie met de boot is snel geregeld en goed betaalbaar. Lukt het niet met de boot, dan kan je beroep doen op de reddingshelikopter in Tasiilaq. Hou er dan wel rekening mee dat dit een peperdure evacuatie wordt. Een goede verzekering is een absolute must.

Heli

Bevoorrading (Oost-Groenland)

Neem zoveel mogelijk lichtgewicht voeding mee van thuis.

Elk Inuit dorp heeft een kleine supermarkt. Er is voldoende voedsel om je bevoorrading aan te vullen maar er zijn geen trekkersmaaltijden. De verkoop van alcohol is beperkt tot bepaalde periodes tijdens de dag. In Tasiilaq is er een grote supermarkt en ook een hardware winkel. Je kan hier benzine, gas en muggennetjes vinden.

www.pilersuisoq.gl

Je hebt ook een geweer met munitie nodig (zie verder bij beerpreventie). Je kan dit kopen in de supermarkt, beter is om het te huren bij de touroperator waar je de boottransporten huurt. Huur geen geweer als je het niet kan hanteren, een ongeval is snel gebeurd!

Pillersuisoq

Rivieren oversteken

Je zal in Groenland vaak rivieren moeten oversteken. Kleine riviertjes vormen daarbij geen probleem: het water is erg ondiep of je kan goede steppingstones vinden.

Maar soms moet je een grotere rivier oversteken of een fjord doorwaden. In Oost-Groenland zijn er geen wandelpaden of bruggen en het water is ijskoud. Soms is zo’n oversteek een ‘walk in the park’, maar het kan ook erg gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat je goed weet hoe je een rivier oversteekt en neem het juiste materiaal mee. 

Wat doe je als er geen brug is? 

Leer hier hoe je veilig een rivier oversteekt: soorten rivieren, materiaal, beste oversteekplaats, staptechniek.

IJsberen (Oost-Groenland)

De kans is miniem dat je in in Oost-Groenland in volle zomer een ijsbeer ontmoet. Er zijn géén gevallen gekend waar wandelaars of een beer elkaar hebben verwond. En zo willen we het houden. Toch moet je goed weten hoe je een ontmoeting kan vermijden en hoe je in noodgevallen moet handelen.

Het is sterk aan te raden om een geweer mee te nemen. Ga hier niet licht overheen: zorg dat je veilig met een wapen kan omgaan en dat je de procedures van de overheid in Groenland kent en respecteert. Bij twijfel: begin er niet aan.

Schrik voor beren ? 

Leer hier hoe je veilig met beren omgaat: preventie is de boodschap.

Navigeren

In Groenland zijn er geen uitgestippelde wegen. Je moet dus uitstekend kunnen navigeren. Een kaart alléén volstaat niet: neem ook een Garmin outdoor gps of een wandelapp op je gsm mee.

Leer hier navigeren met kaart & kompas, met een ViewRanger op je gsm of met een Garmin outdoor gps. 

Lees ook de koophulp voor het kiezen van de juiste kaart, het juiste kompas, de juiste Garmin gps of je juiste wandel app voor je gsm. 

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!