Logo WPNT S

Start met wandelen

Welke uitrusting heb je nodig?

Wandeluitrusting

Als starter kom je in Nederland of in België een heel eind zonder speciale uitrusting. Een goed paar wandelschoenen en wandelkousen, een regenjas en een goedkoop dagrugzakje volstaan.

Naar mate je straffere wandelingen gaat maken neemt de behoefte aan het betere materiaal uiteraard toe. Er is een groot verschil tussen een zomerse daguitstap en een meerdaagse wintertrekking met bivak in de sneeuw. Maar dan ben je geen starter meer. 

In deze pagina’s voor beginners sommen we op wat je nodig hebt om een daguitstap in Nederland of in België te maken.

Neem altijd een rugzakje mee om je drinkbus, lunch en reserverkledij in op te bergen. 

Hoe groot moet mijn dagrugzak zijn ? 

De grootte van een rugzak wordt uitgedrukt in liter. Voor een zomerse dagtrip volstaat een rugzakje van 20 liter. In de winter neem je meer reservekledij mee en misschien ook wel een vuurtje om ’s middags soep te maken. Een volume van 30 liter is dan handiger. Een mooi compromis is dus een rugzakje van 25 liter. Iets grotere rugzakken hebben ook nog het voordeel dat ze doorgaans een beter draagstel hebben.

Voor een dagrugzakje is het gewicht van de rugzak niet zo belangrijk: een paar honderd gram meer of minder maakt niks uit, het totaalgewicht is toch niet meer dan een 6-tal kg.

Kies een rugzak met een goed draagstel

Een goed draagstel is vooral belangrijk voor een grote en zware rugzak die je aanschaft voor een  meerdaags trekking. Maar ook een dagrugzakje mag comfortabel zitten. 

Kies voor comfortabele schouderbanden en een lichte heupgordel. Trek het rugzakje in de winkel eens aan en steek er wat gewicht in, dan voel je meteen of hij goed past. Vooral de juiste ruglengte is belangrijk: zorg ervoor dat de heupgordel tot op je heupen komt. Bij sommige rugzakjes kan je de ruglengte verstellen. 

Een gaas met rugventilatie is niet noodzakelijk maar wel fijn in de zomer. Gaas wordt vooral bij de allerkleinste rugzakjes toegepast.

Let ook op de details

  • Met een compressierits of -riemen kan je de rugzak insnoeren, dat is handig als hij niet vol zit. 
  • Kijk uit of het rugzakje een regenhoes heeft. 
  • Check of je er wandelstokken aan kan vastmaken.
  • Als je een drinksysteem gebruikt, check dan of er een opbergzak en opening voor de drinkslang voorzien zijn.
  • Kies zelf hoeveel zakjes je wil, een heuptasje op de heupgordel kan handig zijn.

In een wandelsupermarkt vind je al een goed basisrugzakje voor 30 euro, in  outdoorwinkels betaal je voor een kwaliteitsmerk tussen 100 tot 250 euro.

Low budget allround dagrugzak van 30 L van Quechua.

Koop een waterdicht zakje van 2 liter om je waardevolle spullen in op te bergen. Zo hou je je portefeuille, sleutels en gsm droog. Wil je low budget gaan, gebruik dan een stevige plastic zak.

Sea to summit opbergzakjes

Waterdichte opbergzakjes van Sea to Summit.

Alles over rugzakken

Lees nog meer over rugzakken in de pagina’s over uitrusting.

Drinksysteem

Tijdens een lange wandeling in de zomer drink je tot 2 liter water per dag. In de winter drink je minder. 

Onderweg bijtanken uit een bron of riviertje doe je alleen als je er zeker van bent dat het goed drinkwater is. De meeste riviertjes in België zijn onbetrouwbaar. Je kan het water zuiveren met een waterfilter en zuiveringstabletten, maar al dat spul voor een dagtrip meenemen is niet erg zinvol. Neem gewoon wat extra water mee of maak een omweg langs een terrasje.     

De goedkoopste drinkbus is een petfles. Neem een petfles van spuitwater, die zijn het sterkste. Je neemt beter twee kleinere flessen dan één supergrote, dan kan je het gewicht in je rugzak beter verdelen. Je kan natuurlijk ook een dure Sigg fles kopen. Koop er dan een hoesje bij zodat je thee warm blijft in de winter. Je mooie fles zal dan ook minder makkelijk blutsen.  

In de zomer is een drinksysteem met waterreservoir met drinkslang en valve erg handig. Je hoeft dan onderweg niet te stoppen om je drinkbus uit je rugzak te halen, je kan continue drinken. Steek het reservoir in je rugzakje dicht tegen je rug aan zodat het gewicht goed zit. Ga voor een superlicht reservoir en kies een valve met kraantje dat je kan afsluiten.

In de winter is een onbreekbare thermos met warme thee of koffie best aangenaam. Je kan ook een vuurtje meenemen en onderweg oplossoep maken.

Drinksystemen Platypus Sigg

Drinksysteem van Platypus, drinkfles met hoesje van Sigg, petfles van Spa rood.

Alles over drinksystemen

Lees nog meer over drinksystemen in de pagina’s over uitrusting.

Wandelstokken

Wandelstokken zijn vooral nuttig om een steile helling af te dalen en je knieën te sparen, zeker als je een zware rugzak draagt. Je gebruikt wandelstokken ook als derde en vierde been om een delicate passage te overbruggen of om een riviertje over te steken. Bij het klimmen kan je op een wandelstok steunen om je omhoog te hijsen. En wandelstokken zijn ook bruikbaar om een kwaaie hond te verjagen.

In Vlaanderen zal je zelden wandelstokken gebruiken, in de Ardennen kunnen ze wel nuttig zijn. Het is pas in de bergen dat ze onmisbaar zijn. 

Wandelstokken moeten licht zijn, want je gebruikt ze niet altijd en dan vormen ze een bijkomend gewicht in je rugzak. Om ze op te bergen schuif je ze in elkaar. Je kan ze klein opbergen als ze uit drie of meer segmenten bestaan. 

Kies voor wandelstokken met een handig verstelsysteem zoals de FlickLock sluiting. Je schuift je stokken niet alleen in elkaar om ze op te bergen, maar je zal ze ook tijdens het stappen vaak in lengte verstellen. Bij het afdalen maak je ze langer zodat je ze voldoende diep voor je uit kan plaatsen. Bij het stijgen moet je ze net korter maken.

Koop ineens goede wandelstokken, ze gaan lang mee en ze zijn niet eens zoveel duurder dan goedkope stokken met sluitingen die snel stuk gaan. Reken op 80 tot 100  euro voor een paar kwaliteitsvolle wandelstokken.

Wandelstokken

Black Diamond Trail wandelstokken

Alles over wandelstokken

Lees nog meer over wandelsstokken in de pagina’s over uitrusting.

Klein spul

Neem zonnesmeer en lippenstift mee. Bescherm je ogen tegen zon én wind met een zonnebril.

Een leuk ding is een Zwitsers zakmes, het multi functioneel wapentuig van elke wandelaar. Je mes hoeft geen 99 functies te hebben, maar koop er wel een met minstens deze functies : een schaartje, een pincet, een tandenstoker en een blikopener. En uiteraard een kurkentrekker en een bieropener. Een mes zit er altijd op. 

Denk aan WC papier en begraaf je product minstens 15 cm diep. Je kan een licht plastic schopje kopen in de outdoorwinkel. 

In de winter is het aangenaam om tijdens de pauze op een warme en droge ondergrond te zitten. Verknip een eenvoudig schuimmatje (2 euro in de wandelsupermarkt) tot een vierkant van 40 x 40 cm of koop een speciaal opvouwbaar matje.

Zwitsers zakmes

Victorinox Zwitsers zakmes met schaartje, pincet, tandenstoker, kurkentrekker, blikopener.

En ja, ook een mes.

Wandeluitrusting

Op stap in de Alpen, Venediger Gruppe, Oostenrijk.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!