Hoe kies je het juiste drinksysteem?

Hoe kies je het juiste
drinksysteem?

Drinkzak kopen

Foto: Op stap met een drinksysteem van Platypus in de Rocky Mountains.

Tijdens het wandelen moet je veel (water) drinken. En omdat je je niet overal kan bevoorraden, moet je een drinkvoorraad meenemen. Lees hier welke soorten drinksystemen er bestaan.

Hoeveel water heb je nodig?

In de zomer drink je tijdens een dagtocht 2 liter water. Kun je onderweg bijtanken, bespaar dan gewicht en draag dan niet meer dan 1 liter water met je mee. Zie je op de kaart dat er geen bevoorradingspunten zijn, dan heb je weinig keuze en moet je toch de volledige 2 liter water meenemen.

Je hebt dus een drinksysteem nodig dat tot 2 liter water kan bevatten. Dit volume en gewicht is nog best hanteerbaar. 

Ga je bivakkeren op een plek waar er geen water is, neem dan een extra waterfles mee. Daarmee kun je vanaf het laatste bevoorradingspunt nog een derde liter water meenemen tot aan je bivakplaats. Dat volstaat ruimschoots om ’s avonds te koken en om een ontbijt klaar te maken.

Drinksystemen

Je hebt de keuze tussen een drinkbus of petfles en een drinksysteem met reservoir en drinkslang.

   Drinksysteem van Platypus, drinkfles met beschermhoes van Sigg, petfles van Spa Rood.

Drinkbussen

De klassieke oplossing is om een drinkbus mee te nemen. Voor een dagtocht maakt het niet zoveel uit hoeveel de bus weegt, voor een meerdaagse trekking is elke gram die je kunt besparen belangrijk en kies je voor een superlichte drinkbus. 

Heel populair en ontzettend mooi zijn de lichtmetalen drinkbussen van Sigg. Je kan er zowel koude als warme dranken in bewaren. Maar ze zijn behoorlijk duur en ze blutsen heel makkelijk. Je kan ze beschermen door meteen ook een bijpassende beschermhoes aan te schaffen. Zo’n hoes heeft als bijkomend voordeel dat ze licht isolerend is, waardoor warme dranken warm en koele dranken koel blijven.

Drinkbussen zijn handig als je een huttentocht maakt, dan kan je ’s morgens een liter warme thee uit een berghut meenemen.

Drinksystemen

Veel wandelaars verkiezen een drinksysteem boven een drinkbus. Het systeem bestaat uit een waterreservoir dat je in je rugzak stopt en een drinkslang die je aan een schouderband bevestigt. Je opent de drinkslang door op een valve te bijten. 

Zo kan je handig drinken zonder dat je halt moet houden om je drinkbus uit je rugzak te nemen. Dat gaat zo makkelijk dat je vaker gaat drinken en hierdoor beter je watergehalte op peil houdt.

Drinksystemen hebben als bijkomend voordeel dat ze ontzettend weinig wegen. Het nadeel van het kunststof waterreservoir is dat je er geen warme dranken in kan meenemen. 

Een drinksysteem met een reservoir van 2 liter is in de meeste omstandigheden ideaal. Je vult het reservoir slechts voor de helft als je onderweg kan bijtanken. Heb je toch meer water nodig, neem dan een petfles mee om het reservoir bij te vullen. Je kan ook een bijkomend reservoir zonder drinkslang kopen. 

Als je een drinkzak aanschaft, kijk dan na of de drinkvalve voorzien is van een kraantje. Je sluit het als je je rugzak in de auto transporteert. Dat voorkomt dat de drinkzak in je kofferbak leegloopt als de valve geklemd zit. 

Plaats het waterreservoir in je rugzak dicht tegen je rug, dat draagt beter. De meeste rugzakken hebben hiervoor een speciaal bergvak. Ze hebben ook een opening om de drinkslang naar buiten te leiden. Plaats het reservoir met de aansluiting voor de drinkslang naar onder zodat je geen lucht opzuigt.  

Drinksystemen

Met een drinkslang kan je handig en vaak drinken.

Petflessen

Het goedkoopste systeem is om een petfles mee te nemen. Petflessen zijn ontzetten licht en even handig om mee te nemen als dure drinkbussen, maar je kan er geen warme dranken in mee nemen. 

Petflessen hergebruiken is een duurzame oplossing: maak er met je wandelvrienden een competitie van om je petfles zo lang als mogelijk te hergebruiken. Flessen van spuitwater zijn het sterkst, ze zijn gemaakt om water onder druk op te slaan. 

Kies eerder voor verschillende kleine flesjes dan voor één grote fles. Zo kan je het gewicht beter in je rugzak verdelen.

Thermosflessen

In de winter is het aangenaam om warme drank in een thermosfles mee te nemen. In een outdoorwinkel vind je onbreekbare en roestvrije stalen thermosflessen met een dubbele wand die goed isoleert.

Maar een thermosfles is zwaar, je zal ze dus vooral op dagtochten meenemen omdat je dan toch maar een lichte dagrugzak draagt. Maak je een meerdaagse trekking, dan is een vuurtje handiger omdat je hiermee veel meer water kan opwarmen. 

Drinksystemen

Water is fijn, maar een Apérol op het terras van een berghut smaakt beter.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!