Noodprocedure bij een wandelongeval
Als jij of iemand in je groep tijdens het wandelen een ongeval heeft, volg dan altijd deze 4 stappen om op een efficiënte manier tot een oplossing te komen.
Maar vooral : blijf kalm en doe geen overhaaste dingen die de situatie erger kunnen maken.
Het klinkt misschien raar, maar in geval van nood moet je in de eerste plaats aan jezelf denken voor je het slachtoffer ter hulp schiet. Breng je jezelf in de problemen, dan word je zelf ook een slachtoffer en kan je geen hulp meer bieden. Denk aan de instructies bij het dragen van een zuurstofmasker in een vliegtuig: eerst jezelf, daarna je kinderen. Een ouder die het bewustzijn verliest kan geen kind meer helpen.
Geef niet alleen aandacht aan het slachtoffer, maar denk ook aan de veiligheid van je tochtgenoten. Voorkom dat zij gekke dingen gaan doen waardoor een ongeval nog erger kan worden.
Volg de voorschriften zoals in een vliegtuig: eerst jezelf in veiligheid brengen, pas dan kan je andere helpen.
STAP 1: Zorg voor veiligheid
Beoordeel de situatie van het ongeval. In principe verplaats je een slachtoffer niet, tenzij het slachtoffer zich op een gevaarlijke plaats bevindt. Dan is het risico groot dat de situatie erger wordt indien je niet ingrijpt. Denk aan iemand die verder dreigt weg te glijden in de richting van een afgrond.
Breng jezelf of teamgenoten hierbij niet in gevaar door ondoordacht in te grijpen.
STAP 2 : Beoordeel de toestand van het slachtoffer
Als het slachtoffer zich in een levensbedreigende situatie bevindt, dan moet je direct de hulpdiensten verwittigen. Snelheid is dan enorm belangrijk voor het overleven en de kans op herstel van het slachtoffer.
Hoe je een levensbedreigende situatie herkent en hoe je hierop reageert leer je in een cursus eerste hulp.
STAP 3 : Alarmeer de hulpdiensten
Als de situatie niet ernstig is, dan kan je het slachtoffer zelf verzorgen en hoef je de hulpdiensten niet in te roepen.
Bevindt het slachtoffer zich niet in een levensbedreigende situatie maar kan het zich niet meer op eigen kracht verplaatsen (denk aan een gebroken been of een zwaar verstuikte enkel), dan zal je toch de hulpdiensten moeten verwittigen zodat ze een evacuatie kunnen organiseren.
Bij een levensbedreigende situatie dien je uiteraard direct de hulpdiensten te verwittigen. De factor tijd maakt dan het verschil.
Je kan zelf de hulpdiensten verwittigen of je kan dit aan iemand in de groep overlaten terwijl je zelf eerste hulp toedient. Kies dan iemand die kalm blijft en goed communiceert.
De hulpdiensten zullen je een aantal vragen stellen. Wees hierop voorbereid en maak in gedachten een korte rapportage over het ongeval.
- Plaats : waar moeten de hulpdiensten naar toe komen.
- Contact : jouw naam en telefoonnummer.
- Situatie : wat is er gebeurd, hoe (on)veilig is de situatie nu.
- Slachtoffer(s): hoeveel gewonden, Wat is de toestand van het slachtoffer, welke verwondingen heb je geobserveerd.
Preventie tegen wandelongevallen
Om de hulpdiensten te kunnen verwittigen moet je uiteraard over een werkend communicatiemiddel beschikken. Lees hierover meer bij preventietips, tip 5.
STAP 4 : Verleen verdere eerste hulp
Verleen eerste hulp binnen je medische competenties.
Bij een ernstig ongeval verleen je eerste hulp tot de hulpdiensten het van je overnemen. Weinig ernstige verwondingen of kleine reisongemakken kan je zelf verhelpen. Je bent geen dokter, maar een zeker mate van zelfredzaamheid is aangewezen. Zeker als je naar afgelegen streken trekt waar niet onmiddellijk medische hulp voorhanden is. Kijk wel uit met een op het eerste zicht onschuldige verwonding of ongemak. Bij twijfel of als de situatie ernstiger wordt raadpleeg je zo snel als mogelijk een dokter.
Om eerste hulp te kunnen verlenen heb je twee zaken nodig: medische vaardigheden en materiaal.
EHBO zelfstudie voor wandelaars
Lees hier over het aanbod van het Rode Kruis Vlaanderen: de online videocursus, het handboek en de app voor je gsm.
EHBO-kit en wandelapotheek
Lees hier hoe je een EHBO-kit en wandelapotheek samenstelt en goed verpakt.