Logeren in België voor wandelaars

Kamperen in België

Ga je voor langer dan één dag naar een wandelgebied in België, dan zoek je een overnachting. Je kan kamperen, in een jeugherberg slapen of het comfort van een hotelletje opzoeken. 

Maar hoe vind je een overnachting in de onmiddellijke buurt van je wandeltraject? We geven een paar tips om snel een goed logies te vinden.

Vrij kamperen

In België mag je niet vrij kamperen. Voor je het weet staat er een kwaaie boswachter voor je tentje en mag je inpakken en wegwezen. Je kan ook een boete krijgen.

Toch zijn er wandelaars die het risico nemen. Ze kiezen een onopvallende plaats, ver van alle toegangswegen. Ze slaan hun (groene) tentje bij valavond op en vertrekken ‘s morgens vroeg zonder één spoor achter te laten.

Mocht je dit zelf overwegen, laat dan zeker geen afval achter en stook geen vuur. Begraaf je sanitaire stop inclusief wc papier minstens 15 cm diep. Denk eraan om tijdig water te tanken, want het water uit de rivieren in België is principe niet drinkbaar.

Wil je een rustige nacht, dan is het toch maar beter om legaal te bivakkeren.

Begraaf het resultaat van je sanitaire stop met een ultra licht schupje van Helinox. 

Niet ultra-goedkoop.

http://www.thetentlab.com

Bivakzones

Bivakzones zijn bedoeld om trekkers op doortocht op een legale manier te laten bivakkeren, in de natuur, met weinig of geen comfort. Er zijn terecht allerlei strikte regels om dit initiatief leefbaar te houden. Geen auto’s, geen lawaai, een beperkt aantal tentjes. Soms is er water of mag je er op voorbestemde plaatsen een vuurtje stoken.  

Er zijn inmiddels een 60-tal bivakplaatsen en er komen er nog steeds bij. Soms worden er ook plaatsen terug gesloten indien er toch te veel overlast is van kampeerders die de regels niet respecteren. Dit is een fantastisch initiatief, je moet er dus héél respectvol mee omgaan.

De kans dat je toevallig zo’n bivakzone langs je route ontmoet is nihil: je moet de bivakplaats op voorhand opzoeken en goed nakijken hoeveel extra kilometers je moet wandelen om er te overnachten.

Gelukkig is er de website Bivakzone.be. Op deze site vind je een overzicht met beschrijving van alle bivakzones, de leefregels en een Q&A voor beginners. Interessant zijn ook de 30 meerdaagse trekkings die speciaal uitgestippeld zijn om telkens in een bivakzone te kunnen overnachten.

Je vindt alle informatie over paalkamperen op de website van Bivakzone.be

www.bivakzone.be

Jammer genoeg worden bivakzones soms gebruikt om feestjes te organiseren. Feestvierders rijden dan zo ver als mogelijk met de auto, sleuren bakken bier aan en zorgen de hele nacht voor lawaai en overlast. Hierdoor zijn er reeds een aantal bivakzones gesloten. 

Het is ook lastig als er al te veel wandelaars op eenzelfde bivakzone willen kamperen. Wandelaars die geconfronteerd worden met een overvolle bivakzone zien vaak geen alternatief en zetten dan ook maar hun tentje neer. 

Om dit te vermijden beginnen sommige bivakzones met een reservatiesysteem. Zo’n systeem bestaat al lang in de natuurparken van Canada en het werkt prima.

Voor de bivakzones van ‘Entre Lesse et Lomme’ moet je voortaan reserveren. 

https://foretsainthubert.wixsite.com/entrelesseetlomme 

Campings

Het is je allicht duidelijk geworden: wil je legaal bivakkeren en je niet beperken tot de bivakzones dan ben je veelal op een camping aangewezen.

Nogal wat campings in België hebben niet zo’n goede reputatie. Er staan oude permanente caravans die groen zien van het mos, er liggen overal vergrijsde plastic stoelen en stukgewaaide blauwe afdekzeilen. De caravans zijn voorzien van mini-tuintjes met bloempotten en glurende tuinkabouters. Een vies sanitair en een leeg zwembad met gebroken tegels maken het plaatje compleet.

Maar er zijn ook heel wat fijne campings waar je wel met plezier je tentje opslaat. Kies voor een groen stukje gras naast een kabbelend riviertje, of ga voor een grotere camping met een tof terras waar je frietjes met een goeie trappist bestelt. 

We geven een aantal tips om via het internet goeie campings te selecteren die ook trekkers met een kleine tent welkom heten.

Bivakkeren in België

Hoe vind je een camping die langs je route ligt?

  • Bekijk je wandeltraject en maak een lijstje met de dorpjes die langs het traject liggen.
  • Ga naar GoogleMaps en zoek op ‘naamdorpje camping’.
  • Je krijgt meteen een lijst met alle campings in de buurt.
  • Check op de website of de camping open is en hoe ver hij uit de buurt van je wandeltraject ligt.

Maak een lijst met campings in de buurt van je wandeltraject met Google Maps

www.google.be/maps

Het resultaat in Google Maps als je zoekt op ‘Camping Bouillon’ – Klik om te vergroten.

Een camping voor trekkerstenten

  • Een kwaliteitslabel als ACSI geeft goeie informatie over de kwaliteit van grote campings, maar ook een kleine camping zonder label kan best gezellig zijn. Een kwaliteitslabel zegt dus niet alles.
  • Bekijk de website van de camping: een professionele website wijst vaak op een professionele aanpak.
  • Bekijk de foto’s van de eigenaar en de klanten.
    • Zijn er foto’s van kleine tentjes of alleen van stacaravans?
    • Zijn er foto’s van het sanitair of durft men dat niet te tonen?
    • Hebben de kleine tentjes voldoende ruimte?
    • Is er een riviertje?
  • Lees de reviews. Fake reviews herken je meteen. Het is vaak een goed signaal als de eigenaar reviews correct beantwoordt.

Een camping met faciliteiten

  • Is er een winkel, bar, restaurant, gezellig terras?
  • Is er een afdak waar je droog kan koken bij regenweer ?
  • Zijn er voorzieningen om een vuurtje te maken ?

Final check

  • Reserveren is voor kleine tentjes meestal niet nodig.
  • Bel toch even. Zo ben je zeker dat de camping open is en je hoort meteen of men vriendelijk is voor trekkers.
Bivakkeren in België

Een toffe camping heeft een aparte weide voor kleine tentjes.

Welcome Hiker

Welcome Hiker is een website waar je per GR een aantal overnachtingsmogelijkheden vindt. Je kan de overnachtingen ook per regio of op de kaart bekijken als je een ander pad dan een GR volgt. 

Er  zijn campings, trekkershutten, bivakzones, hotels, jeugdherbergen en B&B’s. 

Welcome Hiker

Zoek een hotel in de buurt van je wandeltraject met Google Maps

www.welcomehiker.org

Welcome to my Garden

Welcome to my Garden is een nieuw fantastisch initiatief. Wandelaars en fietsers die doorgaande tochten maken hebben dikwijls problemen om een kampeerplek te vinden in de buurt van hun route. Vrij kamperen mag in principe niet, in iemand zijn tuin kamperen mag wel. En dus stellen mensen hun tuin gratis ter beschikking van wandelaars en fietsers. Autotoeristen zijn niet toegelaten.

De tuinen bevinden zich zowel in de stad als op het platteland. Soms er een toilet, soms mag je bij de mensen een douche nemen of kan je er je electro opladen. Alleen jammer dat dit initiatief inmiddels betalend is geworden (voor wie wil kamperen). Het abonnement is niet duur, maar de prijs is wel aanzienlijk als je maar één enkele gaat bivakkeren.

Er zijn inmiddels zo’n 1500 tuinen ter beschikking over geheel België. Zoek een tuin via de website, bekijk de foto en de faciliteiten, maak een afspraak met de eigenaar en je bent vertrokken. En uiteraard: ‘leave no trace’. 

Je kan ook zelf aan dit initiatief meewerken en je eigen tuin ter beschikking stellen!

Zoek een tuin of stel je tuin ter beschikking.

www.welcometomygarden.org

Mygarden

Gratis voor één nachtje kamperen in iemand zijn tuin.

Bivouac chez moi

Omdat België een land is met een taalproblematiek is er naast ‘Welcome to my Garden ‘ ook ‘Bivouac chez moi’. 

Bivouac chez moi is een initiatief van de CAB (Club Alpin Belge). Gelukkig moet je niet noodzakelijk lid zijn van de CAB om een nachtje te kunnen overnachten.

De leefregels van Welcome to my Garden en Bivouac chez moi zijn ongeveer dezelfde.

Zoek een bivakplaats.

www.bivouacchezmoi.be

Trekkershutten

Trekkershutten is een initiatief uit Nederland dat ook een beperkt aantal hutten in Vlaanderen en slechts een paar hutten in Wallonië aanbiedt. 

Het zijn basic houten hutten die je voor één nacht kan boeken, ideaal dus als je een doorgaande tocht maakt. Deze doorgaans houten constructies hebben één of meer bedden, een tafel met stoelen. Soms hebben ze ook een kleine keuken of sanitair. Ze bevinden zich meestal op een camping, je kan er dan gebruik maken van het gemeenschappelijk sanitair.  

Er zijn in totaal 750 trekkershutten, voornamelijk in Nederland. 

Jeugdherbergen

Er zijn 40 jeugdherbergen in België en Luxemburg. 

Jeugdherbergen zijn al lang niet meer de strenge instellingen voor jongeren, met grote slaapzalen waar het licht om 10 u uitgaat. Je vindt er een professioneel onthaal, grote en kleine kamers, ontbijt en soms extra maaltijden of een trekkerskeuken. Jeugdherbergen richten zich altijd op wandelaars en ze zijn budgetvriendelijk.

Hotels

Je vindt een overvloed aan hotels in de buurt van je wandelroute door op de website van Booking.com het kaartje te bekijken. 

Via Google Maps vind je langs je wandelroute ook de hotels, B&B’s en trekkershutten die niet bij Booking.com aangesloten zijn. Je kan doorklikken naar hun website voor hun emailadres en telefoonnummer en ze rechtstreeks contacteren. 

Zoek een hotel in de buurt van je wandeltraject met Google Maps

www.google.be/maps

Zoek een hotel in de buurt van je wandeltraject met Booking

www.booking.com

hoteldelaposte

Logeren in een traditioneel hotel in Bouillon

Vragen & Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!