Organiseer je trip naar Groenland

Tasiilaq

Wij organiseerden onze eigen trip naar Oost-Groenland. Wat volgt gaat dus vooral over Oost-Groenland. Reizen naar West-Groenland om de ACT trail te lopen is makkelijker en goedkoper.

Wanneer ga je wandelen in Groenland?

Groenland heeft een kort wandelseizoen.

Het seizoen voor zomerse trekkings in Oost-Groenland start van half juni en loopt tot half september. 

Door de global warming start het seizoen steeds vroeger, maar als je te vroeg gaat dan moet je er mee rekening houden dat laaggelegen gebieden overstroomd kunnen zijn door smeltwater. Ook de vaarroutes zijn mogelijk nog geblokkeerd door winterijs. Vroeg in het seizoen zal je ook meer last hebben van muggen, vliegjes en … mogelijk ook van ijsberen.

Als je laat op het seizoen gaat, dan zal het ’s avonds sneller donker worden. Juli is dus de ideale maand om Oost-Groenland te bezoeken.

Is het koud in Groenland?

Tijdens de zomer bedraagt de gemiddelde temperatuur in Oost-Groenland tussen 5° en 10° Celsius. Op zonnige dagen kan de temperatuur oplopen tot 18° Celsius. Vriezen doet het niet.

Regent het in Groenland?

Ontzettend weinig: je kan verbazend goed weer verwachten, met een schitterend blauwe hemel. Toch kan het weer plots omslaan en dan moet je rekening houden met een regenperiode die twee tot vier dagen kan duren.

Klimaat Groenland

Website met het klimaat in Groenland.

Climatestotravel.com

Klik om te vergroten

Hoe reis je naar Oost-Groenland?

Je vliegt eerst naar IJsland. Een ticket Brussel-Reykjavik H/T met bagage kost zo’n 400 euro. De vlucht duurt ongeveer 3 u. Daarna heb je nog een vlucht naar Kulusuk, die kost ongeveer 800 euro. Het is een dure vlucht die meteen het leeuwendeel van je reisbudget opslokt. De vlucht duurt ongeveer 2u.

Je kan Online ticket boeken op de websites van Iceland air (IJsland) en Air Iceland Connect (Groenland). Je kan uiteraard ook bij een reisbureau terecht.

Vliegen naar IJsland met Iceland air.

www.icelandair.com

Vliegen naar Groenland met Iceland Air Connect.

www.icelandairconnect.com

Hoe reis je in Oost-Groenland?

In de winter reizen groenlanders met de sneeuwscooter of met een hondenslee. In de zomer gebeurt alle transport met de boot of met een helikopter.

Je kan online een helikoptervlucht boeken van de luchthaven van Kulusuk naar Tasiilak. Het is een dure en korte vlucht, maar je hebt natuurlijk een spectaculaire entree in Groenland. 

Je kan dit traject makkelijker met de boot afleggen. Ook alle andere transport gebeurt met de boot. Je kan al je boot transfers organiseren via één van de twee touroperators in Tasiilaq: The Red House en Arctic-dream (zie verder). 

Overzicht van ons reistraject in Oost-Groenland

Waar logeer je in Oost-Groenland?

Kamperen

Tijdens een trekking moet je wel bivakkeren, er zijn geen hutten. In Tasiilaq zijn er twee kampeerterreinen. Je betaalt er een vergoeding voor het gebruik van drinkwater en een toilet. Ook in de kleinere Inuit dorpjes is er altijd wel een plek waar je gewoon je tent kan opslaan. Je haalt dan je drinkwater uit de rivier. Tasiilaq en elk Inuit dorp hebben een openbare faciliteit waar je kan douchen en je kleren wassen. 

Hotel / B&B

In Tasiilaq is er een hotel en er zijn verschillende guesthouses waar je een kamer kan huren, maar logies in Groenland is stevig geprijsd. Meer informatie bij de touroperators Red House en Arctic-dream (zie verder).

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!