Moeilijkheidsgraad
Beleving
Berliner Höhenweg
Oostenrijk
- Etappes: 5 dagen (30u)
- Nachten: 4 hutten
- Afstand: 53 km
- Klimmen: 4200 m
- Dalen: 4000 m
- Hoogste punt: 3081 m
De Berliner Höhenweg (in Oostenrijk noemt men hem de Zillertaler Runde Tour) is een echte klassieker. Het is een stevige stapper met af en toe wat pittige passages die met staalkabels of laddertjes beveiligd zijn, evenwel zonder dat het technisch moeilijk wordt. Bij fysieke problemen of bij heel slecht weer kan je vanaf elke berghut naar het dal afdalen en route verder terug opnemen.
Het landschap is fantastisch mooi, met alle ingrediënten die je van een hoogtewandeling in de bergen kan verwachten. Speciaal is de Berliner hütte, één van de mooiste berghutten in de Alpen.
Deze route volgt op grote hoogte bijna een volledige cirkel omheen het Zillertal. De volledige Höhenweg heeft 9 dagetappes waarvan deze dagtocht er de 5 mooiste en meest evenwichtige uitkiest. Optioneel kan je aan de huttentocht nog een mooie dagtocht naar de Friesenberg toevoegen.
De huttentocht
Deze huttentocht in de Alpen duurt 5 dagen (29 u) en je overnacht onderweg in 4 berghutten.
Wil je de volledige Berliner Höhenweg (ook gekend als de Zillertal Runde) wandelen, dan heb je 9 dagen nodig. De etappes aan de westkant van het Zillertal zijn echter niet zo goed verdeeld omdat de berghutten zich op verschillende afstanden van elkaar bevinden. Daarom kiezen we in deze huttentocht voor de 5 etappes aan de zuid- en oostkant van het dal.
Vind je 5 dagen wat kort en wil je een dag langer in de bergen wandelen, dan kan je er de Friesenberg dagtocht aan toevoegen. Deze dagtocht maakt een lus vanaf Stausee, waar de huttentocht start en waar je in de Dominikus Hütte kunt logeren en je auto parkeren.
Etappe 1
Dominikus Hütte – Furtschaglhaus
(3u / 8 km / +500m / -0m)
De eerste etappe duurt niet langer dan een 3-tal uren, wat prima is om in te stappen en aan de hoogte te wennen. Het pad start aan de Stausee (1800 m, parking en bushalte) en maakt een lange, horizontale lus omheen het stuwmeer. Daarna verlaat je het meer om met een korte en steile klim van 500 meter het Furtschaglhaus (2295 m) te bereiken.
Etappe 2
Furtschaglhaus – Berliner Hütte
(6u / 9km / +900 m / -1150m)
De tweede etappe start met een lange klim over 800 hoogtemeters naar de hoogste bergpas van deze huttentocht, de Schönbichler scharte (3081 m). Deze scherpe rotskam is langs beide flanken beveiligd met staalkabels. Het is een plek die je bij slecht weer best vermijdt. Informeer vooraf in de berghut naar de weersomstandigheden en wacht bij onweer tot het opklaart. Desnoods kan je terug naar het dal afdalen. Bij mooi weer kan je vanaf de scharte ook nog optioneel een korte klim naar Schönbichler Horn (3133 m) maken.
Eenmaal voorbij de scharte daalt het pad over 1150 meter tot aan de Berliner Hütte (2042 m). Deze hut is een fenomeen en ongetwijfeld een van de grootste en mooiste berghutten in de Alpen. Het is een traditionele hut met een reusachtige houten trap en een grote, gezellige eetruimte. Deze zaal lijkt wel een oude Berlijnse taverne. Het terras biedt een fantastisch uitzicht op het pad dat je vandaag volgde.
Etappe 3
Berliner Hütte – Greizer Hütte
(7,5u / 11km / +1250m / -1050 m)
De derde etappe stijgt via een goed pad (T2) over 800 meter naar een bergpas, de Mörchen Scharte (2872 m). Onderweg stap je voorbij het meer de Schwarzsee. Ook deze scharte is terug een scherpe kam met een moeilijker pad (T4) dat beveiligd is met staalkabels. Er is ook een ladder van 6 meter.
Na de bergpas wordt het pad terug makkelijker: er volgt een afdaling tot op 1800 m waar je de rivier de Foitenbach oversteekt. Daarna klimt het pad opnieuw over 400 meter naar de Greizer Hütte (2227 m).
Etappe 4
Greizer Hütte – Kasseler Hütte
(5u / 10km / +700m / -750m)
Eerst is er een klim over 500 m naar de bergpas Lapen Scharte (2711 m), die voor toerskiërs beveiligd is met touwen. Het pad daalt na de bergpas over 600 meter, waarna het vrij horizontaal over een soms lastig graspad naar de Kasseler Hütte (2177 m) loopt. Voor de hut is er nog een fijne hangbrug.
Etappe 5
Kasseler Hütte – Ahornbahn
(7u / 16km / +850m / - 1050m)
Nu je goed in gelopen bent is het tijd voor een lange etappe. Vertrek hiervoor zo vroeg als je kan, afhankelijk van het ontbijt in de berghut. Het lange pad loopt vanaf de berghut langs de dalwand van het Zillertal en het gaat voortdurend op en af. Toch stijg je geleidelijk aan tot op een hoogte van bijna 2500 meter. Het pad is soms smal en je ziet links de diepe afgrond naar het dal.
Aan de bergpas de Popbergnieder steek je een spectaculair scherpe kam over om af te dalen naar de Edel Hütte (2238 m). Hier is het tijd voor een drankje op het terras. Wil je nog wat langer van het hooggebergte genieten, dan kan je nog een nacht in deze berghut logeren. Anders wandel je nog een laatste kilometer naar de Ahornbahn. De skilift brengt je naar Mayrhofen waar je de bus terug naar het startpunt aan de Stausee kunt nemen.
Wanneer
In de Alpen begint het wandelseizoen voor huttentochten half juni en het loopt tot eind september.
Voor half juni ligt er nog veel sneeuw waardoor sommige paden nog niet toegankelijk zijn. Na eind september worden de dagen korter, er kan al eens een sneeuwbui vallen en er is al heel wat accomodatie gesloten.
Juli en Augustus zijn de meest populaire maanden voor bergtochten in de Alpen. Het kan er dan behoorlijk druk zijn en je moet de berghutten lang op voorhand reserveren. Als je de keuze hebt, kies dan voor Augustus. In Augustus is het weer doorgaans beter dan in Juli. Ook September is een goede keuze. Het weer is dan stabiel en het is minder druk dan in de zomermaanden.
Start & eindpunt
De Berliner Höhenweg loopt omheen het Zillertal in Oostenrijk, nabij de gemeente Mayrhofen.
Je bereikt vanaf Mayrhofen met de bus het startpunt aan de Stausee, waar je ook de auto kunt parkeren.
Het eindpunt is de Ahornbahn, een skilift die je terug naar Mayrhofen brengt. Ben je met de auto, dan neem je van Mayrhofen de bus terug naar het startpunt aan de Stausee.
- Startpunt: Stausee (1800 m)
- Eindpunt: Ahornbahn (1968 m)
Heenreis en logies
Je kan met de auto op één dag naar Mayerhofen. Met het openbaar vervoer reis je met de trein naar Innsbruck en verder met de bus naar Mayrhofen.
De huttentocht start aan de Stausee. Ben je met de auto, dan kan je voor de duur van de trekking betalend parkeren op de grote parking aan de stuwdam. Na de tocht rij je met de bus via Mayrhofen terug naar de Stausee om je auto op te halen.
Ben je met het openbaar vervoer, dan is het een korte busrit van het station van Mayrhofen naar de Stausee.
Je kan de avond voor je met de tocht start logeren in een hotel in Mayrhofen. Nog handiger is logeren in de Dominikushütte die zich aan de parking van de Stausee bevindt. Je kan er ’s avonds gezellig eten op het terras. Deze hut is ook de ideale uitvalsbasis als je de Friesenberg dagtocht wil maken.
Tijdens de huttentocht slaap je in berghutten.
Berghutten langs de Berliner Höhenweg
Boek de berghutten zo snel als je kunt, ze lopen snel vol. Voor de zomermaanden kan je doorgaans reeds vanaf januari reserveren.
Reserveer je half pension, dan hoef je alleen maar snacks voor ’s middags mee te nemen.
Dominikus Hütte
Furtschaglhaus
Berliner Hütte
Greizer Hütte
Kasseler Hütte
Edel Hütte
Navigeer de Berliner Höhenweg
Geen idee hoe je navigeert met kaart en kompas, met een Garmin-gps of met OutdoorActive op je smartphone?
Volg dan hier een online cursus.
GARMIN
Download de etappes naar Basecamp.
Navigeer de tocht met een Garmin gps.
De Kompass kaart NR 37 (Zillertaler Alpen, Tuxer Alpen) bevat alle wandelpaden en hutten van de Berliner Höhenweg en de Friesenberg dagtocht.
Je kan deze kaarten online bestellen bij Alta Via.
De Cicerone wandelgids Austria’s Zillertal Alps bevat verschillende huttentochten, waaronder ook de Berliner Höhenweg (hier beschreven als de Zillertal Rucksack Route). De volledige route van 9 dagetappes zijn beschreven.
Je kan deze gids online bestellen bij Alta Via.
Dagtocht
Vind je de huttentocht van 5 dagen wat kort, dan kan je er nog een dagtocht aan toevoegen. Deze dagtocht sluit mooi aan bij de huttentocht en volgt een deel van het westelijke parcours van de Berliner Höhenweg.
Een mooie tocht naar de Friesenbergsee met panoramische uitzichtpunten.
Deze dagtocht vertrekt aan de Stausee (parking en bushalte), waar het pad voorbij de stuwdam klimt tot aan de waterval van de Falschseitenbach. Daarna gaat het steil naar de berghut Friesenberghaus (2948 m), tijd voor een terrasje.
Het pad klimt nog een stukje en daalt dan af naar de Olpererhütte (2389 m), tijd voor een tweede terras. Net voor de hut is er een hangbrug waar je een spectaculaire foto kunt maken. Vanaf de hut gaat het steil bergaf tot aan het meer, waar je langs de oever terug naar je startpunt stapt.
Niveau:
Eenvoudig – Gemiddeld
Beleving:
Startpunt: Stausee
Eindpunt: Stausee
Hoogste punt: 2625 m
Tijd: 6 u
Afstand: 14 km
Stijgen: +875 m
Dalen: -875 m