Navigeer met OutdoorActive

Cursus OutdoorActive

Cursus OutdoorActive

Online cursus in 8 korte modules

Totaaltijd: ongeveer 5 u

En daarna blijven oefenen op terrein… 

Inhoud

Wat je wel / niet leert in deze cursus

  • Het gebruik van de app OutdoorActive is heel intuïtief. 
  • Toch neemt het veel tijd om goed met de app te leren werken, zeker als je alles zelf moet uitvissen.
  • Daarom helpen we je in 8 korte modules op weg met de belangrijkste functies. 
  • De vele extra’s vind je daarna zelf wel door de app vaak te gebruiken. 
  • Je kan hiervoor ook terecht op de website van OutdoorActive.

Lees zo nodig na deze cursus verder op

www.outdooractive.com/en/helpcenter

  • De website van OutdoorActive is Engelstalig. 
  • Voor Nederlands: gebruik Google Translate. 
  • Open de website in Chrome, rechtermuisknop, kies ‘Vertalen in het Nederlands’.

Inhoud

Waarom OutdoorActive

Als behoefte hebt aan een krachtige navigatie-app, kies dan voor een app van een grote speler op internationaal niveau. Kies voor een totaaloplossing die zowel een app als een community-platform aanbiedt met een cloud oplossing waarin je al je routes veilig kan opslaan.

Er zijn verschillende apps die hiervoor in aanmerking komen.

Wij kiezen voor OutdoorActive omdat het een heel gebruiksvriendelijke app is die alle functies heeft die een navigatie-app kan bieden. En omdat OutdoorActive een groot community platform met routes heeft in Europa (naar eigen zeggen het grootste Europese platform) met een bijzonder rijk aanbod voor de Alpen.

Alternatieven

Maar er zijn uiteraard alternatieven voor OutdoorActive.

Komoot

Komoot heeft minder functionaliteiten dan Outdoor Active. Maar Komoot is beter geïntegreerd met veel hardware toepassingen. Wie bijvoorbeeld een e-bike heeft met een Bosch motor kan best voor Komoot kiezen. Komoot is naadloos geïntegreerd met de fietscomputer van Bosch. Je zal in de Komoot community dan ook veel fietsroutes vinden.

RouteYou

Ook RouteYou heeft minder functionaliteiten dan OutdoorAcitve. Maar als je op zoek gaat naar het community platform met de meeste wandelroutes in België, dan kom je bij RouteYou terecht. Zoek je eerder wandelingen overal in Europa, dan biedt het community platform van Outdoor Active meer routes, zeker in de Alpen. Gelukkig zijn alle routes uitwisselbaar dankzij het GPX formaat. Je kan er dus voor opteren om het community platform van RouteYou te gebruiken en dat te combineren met de app van OutdoorActive. 

OsmAnd

OsmAnd is heel populair in Nederland. Het is een uitstekende app die bovendien (bijna) gratis te gebruiken is. Nadeel is dat deze app geen community platform heeft waardoor je binnen deze app geen wandelroutes van anderen kan downloaden. Tot voor kort kon je ook je eigen wandelingen niet in de cloud bewaren. Daarom combineerden veel wandelaars OsmAnd met het gratis Basecamp van Garmin om hun routes te bewaren. Sinds 2021heeft OsmAnd wel een cloudoplossing om je persoonlijke data te bewaren. Maar hiermee is ook OsmAnd een betalende app geworden. En de cloud oplossing is op dit moment alleen nog maar beschikbaar voor Android.  

ViewRanger

ViewRanger is een uitstekende én gratis app met een grote groep trouwe gebruikers. Sinds 2020 is ViewRanger overgenomen door Outdoor Active. Gebruikers worden geleidelijk aan verplicht om over te stappen. Hierbij worden hun gegevens automatisch overgezet en ze krijgen het eerste jaar een korting op het abonnementsgeld. Toch zijn heel wat ViewRanger gebruikers aanvankelijk ontevreden. Ze zijn immers hun vertrouwde ViewRanger gewend én ze hebben ViewRanger jarenlang gratis kunnen gebruiken. Het is pas eenmaal ze ViewRanger goed leren kennen dat ze de app naar waarde kunnen schatten. 

Kostprijs

Je kan het OutdoorActive community platform en de app in principe gratis gebruiken. Maar je zal snel merken dat de gratis versie teveel beperkingen heeft. Met een Pro account (kost 29,99 euro per jaar) ben je verlost van de vervelende publiciteit én je kan de app offline gebruiken. Dat is handig als er geen goede internetverbinding is en het spaart je mobiele datakosten. Een Pro account geeft je bovendien toegang tot hoogte-informatie, de topografische kaart van een aantal Europese landen en extra’s zoals Skyline en BuddyBeacon.

Je kan je ook op een Pro+ account abonneren. Dat kost nog eens 30 euro extra per jaar. De jaarlijkse totaalprijs wordt dan zo’n 60 euro. Je krijgt dan toegang tot de kaarten van ÖAV, DAV en Kompass. Je kan bovendien 3D flights maken van je wandelingen. De wandelroutes van Rother kan je per stuk voor een paar euro kopen. 

Voor de meeste gebruikers volstaat de Pro versie. Je betaalt hiervoor 29,99 euro per jaar. Dat is de standaardprijs die je voor de meeste goeie navigatie apps betaalt.

De App en de Route Finder met het community platform van OutdoorActive.

(klik om te vergroten)

Voor je begint

OutdoorActive op je smartphone

Om met OutdoorActive te kunnen werken heb je uiteraard een smartphone nodig. De app werkt zowel op iOS (Apple) als op Android (Samsung, Google, LG, Sony, HTC, …). 

Deze cursus is geschreven voor de iOS versie. Die verschilt nauwelijks van de Android versie, de verschillen zijn voornamelijk te wijten aan de kenmerken van het operating system zelf.

OutdoorActive op je laptop

Alle functionaliteiten van OutdoorActive zijn beschikbaar op je smartphone. Maar voor een aantal functies is het handiger om die op je laptop te bedienen. Een laptop beschikt immers over een veel groter scherm, wat handig is als je een route op een kaart uitstippelt. 

Gebruik bij voorkeur je laptop om je wandelingen voor te bereiden. Zoek en download een route van andere wandelaars of stippel zelf een wandeling uit op je laptop. Daarna gebruik je uiteraard de smartphone om een wandeling op het terrein te navigeren. Wil je achteraf je Routes, Tracks of Waypoints beheren, gebruik dan bij voorkeur opnieuw je laptop. 

Ben je op reis en heb je geen laptop bij, geen nood : je kan ook alle functies op je smartphone bedienen.

In deze cursus beschrijven we de functies op smartphone of laptop, daar waar ze het handigst te gebruiken zijn. Geen probleem om ze toch op een ander toestel te gebruiken, de werking is analoog.  

Al je data in de cloud

OutdoorActive bewaart al je data in de cloud. Dat betekent dat je routes op de servers van OutdoorActive veilig bewaard worden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het verlies van data als je smartphone defect gaat of als je hem verliest.  

Je laptop werkt met OutdoorActive in de browser. Je werkt dus rechtstreeks op je data in de cloud en je data zijn altijd up to date. 

Je smartphone werkt lokaal in de app. Je moet dus regelmatig je data met de cloud synchroniseren. Dat gebeurt automatisch als je de app opstart. Je kan de synchronisatie ook zelf starten. 

De app, de website en het community platform van OutdoorActive

(klik om te vergroten)

Start de cursus

Je kan de cursus op elk moment stoppen en later herstarten.

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!