STAP 4

Tijdens het wandelen je track opnemen

Tijdens het wandelen kan je het traject dat je aflegt als een wandelspoor (track) opnemen. Je wandelspoor wordt dan als een blauwe lijn op het kaartscherm getoond. Dat is handig als je verkeerd loopt of als het weer plots omslaat. Je kan dan exact op je stappen terugkeren. 

Tijdens het opnemen van je wandelspoor zal het scherm ook tal van nuttige statistieken over je wandeling tonen. Zo weet je precies welke afstand je hebt afgelegd en hoeveel hoogtemeters je hebt geklommen. 

Een opgenomen wandelspoor kan je achteraf bekijken, delen met vrienden of later zelf nog eens nalopen. Je kan dit spoor ook gebruiken om er een mooie wandelroute van te maken. 

Als je onderweg foto’s neemt, dan worden die netjes op de juiste locatie aan het wandelspoor toegevoegd. 

Je kan ook door OutdoorActive een filmpje van je wandeling laten maken.

Over deze module

In deze module verkennen we het Track scherm. Je kan dit scherm rechtstreeks via het hoofdmenu opstarten. 

Als je een wandeling manueel navigeert met de digitale kaart (zie vorige module) en je wil tegelijk je wandelspoor opnemen, kies dan niet voor Map maar voor Track.

Open OutdoorActive op je smartphone en start de functie Track (in de menubalk onderaan tweede van rechts). 

Je zal later merken dat OutdoorActive zelf een trackopname start als je een wandeling automatisch navigeert. De werking is analoog.

Het Track scherm met de controleknoppen
(klik om te vergroten)

Neem je track op

In het track scherm druk je op de startknop om de opname van je wandelspoor te starten. Het trackpunt in de banner onderaan het scherm kleurt rood wanneer de opname loopt.

Het blauwe punt toont je positie op de kaart. De blauwe lijn toont het wandelspoor dat je aflegde. Je kan met je vingers de kaart schuiven, in- en uitzoomen. Met de centreerknop kan je centreer je de kaart terug op je huidige locatie. Met deze knop kan je de kaart ook gelijk met het terrein oriënteren. 

De grote cijfers in de witte banner bovenaan tonen actuele statistieken: je huidige hoogte, huidige snelheid, gelopen tijd en de gemiddelde snelheid waarmee je stapt. Schuif deze banner naar links om het hoogteprofiel van je tocht te zien. Klap deze banner in om de kaart in een volledig scherm te bekijken. 

De kleine cijfers in de grijze banner bovenaan tonen statistieken over de wandeling: de totaal afgelegde afstand, de totale tijd en de hoogtemeters die je reeds aflegde.

Het download symbool (V) bevestigt dat je over een gedownloade kaart beschikt en de groene stip geeft aan dat je in offline modus aan het wandelen bent. Je spaart dus batterijen en hebt geen internetconnectie nodig.

Met de fotoknop kan je onderweg foto’s nemen. Ze worden op de juiste positie bij je wandelspoor gevoegd. 

Je kan de opname steeds onderbreken met de pauzeknop. Stop de opname met de endknop.

Bekijk achteraf je track

Je vindt een overzicht van al je opgenomen tracks in My page (hoofdmenu onderaan, rechts). Scroll naar beneden en klik op Tracks. Je krijgt een lijst met al je tracks. 

Selecteer een track om alle details van die track te bekijken.

Kies Edit (menubalk onderaan) om de track aan te passen. Je kan hem bijvoorbeeld een betere naam geven. 

Kies Make Video (menubalk onderaan) om een film van je wandeling te maken. Je krijgt de video in mp4 formaat per email in je mailbox toegestuurd. 

Kies Share (rechtsboven) om je track met vrienden te delen of te publiceren op social media. 

Met Publish (menubalk onderaan) kan je deze track voor het publiek openstellen. Dit is echter geen aanrader. Het is beter om tracks privé te houden en alleen goed afgewerkte routes te publiceren. 

Met de driepuntsnop (menubalk onderaan) kan je nog een hele reeks acties uitvoeren. We overlopen er een paar interessante.

  • Met Navigate kan je de deze wandeling achteraf opnieuw navigeren.
  • Met Create Route kan je de track omzetten in een route. Je krijgt dan een route die het ruwe opgenomen spoor volgt met alle afwijkingen die je onderweg maakte. Je kan het traject van de route stroomlijnen maar dat is een heel arbeidsintensief proces. In een volgende module leer je efficiëntere manieren om een mooie route te maken op basis van een gelopen spoor. 
  • Met Export GPX kan je de track exporteren naar andere toepassingen. Dit is handig als je de track bijvoorbeeld wil importeren in Garmin’s Basecamp.
  • Met My Map kan je de track toevoegen aan je persoonlijke kaartlaag en daarna op de kaartschermen visualiseren. Later hierover meer. 
  • Met Bookmark kan je de track toevoegen aan je bibliotheek van bookmarks. Later hierover meer.

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!