STAP 3

Manueel navigeren met de digitale kaart

Veel wandelaars gebruiken nog steeds een papieren kaart

Traditionele wandelaars stippelen met potlood of fluo stift een wandelroute uit op een papieren kaart. Daarna navigeren ze deze wandeling met kaart en kompas. Met het kompas oriënteren ze de kaart naar het noorden en dus gelijk met het terrein. Dat maakt het makkelijk om wat ze op het terrein observeren in dezelfde richting op de kaart terug te vinden. Om de kaart in detail te bestuderen gebruiken ze het vergrootglas van hun kompas. En ze weten altijd waar ze zich bevinden door steeds hun duim op hun positie op de kaart te houden.

Gebruik het Map scherm als slimme kaart

Het Map scherm van OutdoorAcitve doet eigenlijk net hetzelfde met een digitale kaart. Maar in tegenstelling tot een papieren kaart heeft OutdoorActive een slimme kaart. De kaart is altijd naar het noorden en dus gelijk met het terrein georiënteerd. Je positie wordt steeds door Outdooractive op de kaart met een blauwe stip aangeduid. En je kan de kaart met je vingers in- en uitzoomen om details te bestuderen, je hebt geen vergrootglas nodig. 

Nogal wat wandelaars die met een papieren kaart navigeren nemen ook hun smartphone met een navigatie-app mee. Als ze wat verloren zijn gelopen, dan raadplegen ze de app om hun positie te controleren zodat ze hun navigatiefout kunnen herstellen.

Over deze module

In deze module verkennen we de functie Map op je smartphone. Je zal merken dat het kaartscherm van de Map functie in nog andere functies terugkomt, zowel op je smartphone als op je laptop. De werking is analoog.  

Open OutdoorActive op je smartphone en start de functie Map (in de menubalk onderaan links).

Het Map scherm met de controleknoppen
(klik om te vergroten)

Inzoomen, uitzoomen, schuiven en centreren

In de app kan je op de kaart inzoomen door met twee vingers van elkaar weg te slepen. Uitzoomen doe je door met twee vingers naar elkaar toe te vegen. Schuiven doe je door met één vinger te slepen. Tik met een vinger éénmaal op de kaart om de kaart full screen te zien. Tik nogmaals om de controleknoppen terug te tonen.

Op de website kan je op de kaart in- en uitzoomen met de + en de – knoppen. Je kan ook het wieltje van de muis gebruiken. Schuiven doe je door op de muis te klikken (je ziet een handje) terwijl je ze beweegt.

Kies een kaart

Met de Tegelknop bepaal je welke kaart je gebruikt. Je merkt vanzelf waneer je welke kaart wil gebruiken. 

Map 

 • OpenStreetMap : dit is een bewerking van de originele OSM kaart. Het is een duidelijke kaart die aangevuld is met informatie over bushaltes, stations en restaurants.
 • OutdoorActive: dit is de kaart die OutdoorActive zelf samenstelt op basis van OSM en ook nog een aantal andere bronnen. Hierdoor vind je soms informatie die je niet op de OSM kaart ziet, zoals bijvoorbeeld de namen van berghutten in de Alpen.
 • Topo: dit is een topografische kaart. Voor België geeft deze kaart weinig details, voor Nederland en veel andere landen in Europa is de kaart veel beter. Deze kaart geeft duidelijke informatie over de bodembedekking. 

Style

 • Summer biedt doorgaans meer informatie dan Winter. 
 • De satellietkaart is nuttig om items te zoeken die niet op de kaart staan. Jammer genoeg is de satellietkaart van OutdoorActive niet erg gedetailleerd. De satellietbeelden van Google Maps zijn veel bruikbaarder.

Activity layers

 • Als je voor Hiking kiest, dan worden de lange afstandsroutes getoond. Dat zijn in België de GR routes, in Nederland de LAW route en in Duitsland doorgaande routes zoals de Eifelsteig.
 • In België en Nederland zie je ook de knooppunten van het wandelnetwerk.  

Additional layers

 • Hiermee kan je veiligheidsinformatie vinden die nuttig is in de Alpen.

De lijnschaal en de hoogte

Bovenaan het scherm zie je een lijnschaal en een hoogte aanduiding (in m a.s.l. – meter above seal level). Deze gegevens verdwijnen na een paar seconden maar komen terug als je het scherm verschuift.  

Toon je positie op de kaart

Druk op de centreerknop (linksonder) om de kaart op je huidige positie te centreren. Je positie wordt op de kaart met een blauwe stip aangeduid. 

Als je de kaart met je vingers verschuift, druk dan opnieuw op de centreerknop om de kaart terug te centreren.

Oriënteer de kaart

Druk na het centreren nogmaals op de centreerknop om de kaart naar het noorden te richten en dus gelijk met het terrein te oriënteren. Het symbool van de Centreerknop wijzigt. Druk een tweede maal om dit terug ongedaan te maken. 

Bekijk het kompas

KompasB2

Druk op de kompasknop om het kompas te voorschijn te halen. 

Het kompas toont de coördinaten van je positie en de hoogte in meter. 

Je kan meteen je positie via een bericht of via email met iemand delen. 

Download een kaart voor offline gebruik

Het is nuttig om thuis met een internetverbinding een kaart te downloaden voor offline gebruik als je een beperkt data abonnement hebt voor mobile data. Dat is ook nuttig als je naar een gebied trekt met een slechte ontvangst. Door een offline kaart te gebruiken vermijd je ook dat de batterij van de smartphone te snel leegloopt.  

 • Verschuif de kaart en zoom in of uit tot je precies het gebied ziet dat je wil downloaden.
 • Druk op de downloadknop rechtsboven. Je kan het te downloaden kaartgebied nu nog verder verfijnen. 
 • Druk op de groene downloadknop onderaan het scherm. OurdoorActive waarschuwt hoeveel data je zal downloaden.
 • Na het downloaden van een kaart verschijnt er rechtsboven een icoon met cirkel en V-symbool. Dit betekent dat er nu een offline kaart beschikbaar is voor de regio die je ziet.
 • Je zal dit symbool zien telkens je een gebied bekijkt met een kaart die je eerder downloadde.
 • Druk op dit symbool om de offline modus te activeren. Er verschijnt dan een groen bolletje op het V-icoon.
 • Je kan terugschakelen naar de online kaart door opnieuw op het icoon te drukken.

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!