Moeilijkheidsgraad

Eenster

Beleving 

Driesterren
Kesch trek
Zwitserland
  • Etappes: 4 dagen (21u)
  • Nachten: 3 hutten
  • Afstand: 52 km
  • Klimmen: 2200 m
  • Dalen: 3200 m
  • Hoogste punt: 2871 m
Alpen huttentocht Kesch Trek

De Kesch trek is een schitterende maar relatief korte huttentocht in de Alpen (4 dagen). Daarmee is hij heel geschikt is voor beginners die hun eerste huttentocht maken. Er zijn flink wat hoogtemeters, maar de paden zijn goed begaanbaar (T2) en uitstekend gemarkeerd. De berghutten zijn modern en comfortabel.

Alhoewel het technische een makkelijke tocht is, maak je toch kennis met alles wat een echte bergtocht in het hooggebergte kan bieden. Het landschap is fantastisch mooi: er zijn alpenweiden, rotspartijen, bergmeren, puinhellingen en kleine sneeuwvelden. Je klimt elke dag een respectabel aantal hoogtemeters en op de derde dag overschrijd je een bergpas op 2871 meter, de Fuorcla Pischa.

Wie deze tocht wat licht vindt kan na elke etappe vanaf de berghut nog een extra klim naar een uitzichtspunt of een gletsjer maken (H/T telkens 1,5 u).

Wil je wat langer in de bergen blijven, dan kan je ook nog een paar dagtochten maken. Voor je aan de Kesch Trek begint kan je inlopen met een paar eenvoudige dagtochten. Na de Kesch Trek kan je een paar moeilijker tochten maken, met de Piz Languard (3261 m) als hoogtepunt.

Overzichtskaart Kesh trek

(Klik om te vergroten)

Profiel Kesh trek

(Klik om te vergroten)

De huttentocht

Deze huttentocht in de Alpen duurt 4 dagen (de totale staptijd is 21 u) en je overnacht onderweg in 3 berghutten. 

De eerste etappes zijn relatief kort, wat prima is om in te lopen. Ben je te vroeg in de berghut, dan kan je nog een optionele uitstap heen-en-terug vanuit de hut toevoegen. 

Etappe 1
Flüelapas - Grialetsch-Hütte
(2,5 u / 5 km / +450 m / -250 m)

Na een korte busrit vanuit Davos bereik je de Flüelapas (2340 m) waar de huttentocht start. De eerste dagetappe naar de Grialetsch-Hütte is vrij kort: ze duurt minder dan 3 u. Dat is handig als je nog je auto nog moet verplaatsen. 

Je klimt langzaam op een goed pad naar een lage pas op 2786 m, daarna daalt het pad langzaam tot aan de hut. 

Vind je deze etappe te kort, dan kan je vanaf de Grialetsch-Hütte nog een korte tocht maken tot aan de Grialetsch-gletsjer (260 meter stijgen over 1,7 km; in totaal 2 u heen en terug).

Etappe 2
Grialetsch-Hütte - Kesch Hütte
(5 u / 13 km / +650 m / -550 m)

Deze etappe loopt over de Panoramaweg. Na een korte afdaling stijg je tot aan de Scaletta pas op een hoogte van 2606 m. Daarna daalt het pad eerst langzaam om daarna terug te stijgen tot aan de hut op 2625 m. 

Aankomst in de Kesch Hütte, een hypermoderne en stijlvolle hut met eco-label.

Ook na deze etappe kan je nog een kleine extra toevoegen. Je kan vanaf de Kesch hut nog het pad naar de Porchabella gletsjer wandelen (220 meter stijgen over 1,8 km; in totaal 1,5 u heen en terug).

Etappe 3
Kesch-Hütte - Escha-Hütte
(7 u / 14 km / +1000 m / -1000 m)

Nu je goed ingelopen bent is het tijd voor een stevige tocht. Vanaf de Kesch hut daal je af tot Alp digl Chants waar je kaas, melk en yoghurt kunt kopen. Daarna is er een stevige klim naar het hoogste punt van deze huttentocht, de Fuorcla pas (2871 m), waar er ook in de zomer nog kleine sneewvelden zijn. Hier krijg je echt het gevoel van een bergpas in het hooggebergte. Na de pas daal je terug af tot aan de Escha hut.

Vanaf de Escha hut loopt er een pad naar de Porta d’Escha, een pas die de verbinding maakt naar de Kesch hut. Een stevige extra, maar allicht teveel na deze lange dag. Je kan dit pad ook een korter stukje oplopen en onderweg van het uitzicht genieten.

Etappe 4
Escha-Hütte - Bergün
(7 u / 20 km / +150 m / -1350 m)

De laatste etappe van de Kesch Trek is in kilometers de langste, met een langzame afdaling tot in het bergdorp Bergün. Je wandelt voorbij het Palpuegna meer, een van de mooiste plekken in Zwitserland. Aankomst in het bergdorp Bergün waar je de trein kan nemen naar Davos of waar je je auto terugvindt. 

Wanneer

In de Alpen begint het wandelseizoen voor huttentochten half juni en het loopt tot eind september.  

Voor half juni ligt er nog veel sneeuw waardoor sommige paden nog niet toegankelijk zijn. Na eind september worden de dagen korter, er kan al eens een sneeuwbui vallen en er is al heel wat accomodatie gesloten. 

Juli en Augustus zijn de meest populaire maanden voor bergtochten in de Alpen. Het kan er dan behoorlijk druk zijn en je moet de berghutten lang op voorhand reserveren. Als je de keuze hebt, kies dan voor Augustus. In Augustus is het weer doorgaans beter dan in Juli. Ook September is een goede keuze. Het weer is dan stabiel en het is minder druk dan in de zomermaanden.

Start & eindpunt

De Kesh trek loopt in Zwitserland, in het kanton Graubünden nabij de gemeente Davos.

Vanuit Davos is er een vlotte busverbinding (reistijd 0,5 u) naar het startpunt van de tocht (bushalte Flüelapas). 

De trek eindigt in Bergün. Daar is er een treinstation waar je met de trein terug naar Davos spoort (reistijd 1,5 u).

  • Startpunt: Flüelapas (2340 m)
  • Eindpunt: het bergdorp Bergün (1372 m)

Heenreis en logies

Je kan op één dag met de auto of met de trein naar Davos.

In Davos is er een jeugdherberg en er is een overvloed aan betaalbare en dure hotels. Ben je met de auto, dan kan je voor de duur van de trekking betalend parkeren op de Jakobshornbahn parking.

www.youthhostel.ch

Wil je liever kamperen, dan kan dit in Camping Albula in Bergün. Dit bergdorp ligt aan de aankomst van de huttentocht. Je kan je auto voor de duur van de trekking aan het treinstation van Bergün parkeren. Vanaf Bergün neem je de trein naar Davos, en verder de bus naar de bushalte aan de Flüelapas waar de Kesch Trek begint.

www.campingalbula.ch

Voor de dagtochten kun je logeren in Davos (jeugdherberg of hotel), in Sankt Moritz (jeugherberg of hotel) of in Pontresina (hotel of camping). Van hieruit kun je de startpunten van alle dagtochten vlot bereiken, met de auto of met het openbaar vervoer. 

De treinreis van Bergün naar Preda is spectaculair. Bekijk ze maar eens op kaart, dan zie je meteen welk ongelooflijk parcours het spoor volgt, het lijkt wel het spoor van een Märklin modelbouwtreintje. In Bergün kun je het Albula spoormuseum bezoeken.

https://www.bahnmuseum-albula.ch

Berghutten langs de Kesch Trek

Boek de berghutten zo snel als je kunt, ze lopen snel vol. Voor de zomermaanden kan je doorgaans reeds vanaf januari reserveren.

Reserveer je half pension, dan hoef je alleen maar snacks voor ’s middags mee te nemen.

Grialetsch-Hütte

Kesch-Hütte

Escha-Hütte

Wil je deze huttentocht snel regelen, dan kun je ook alle boekingen en bijkomende voorzieningen laten regelen door de toeristische dienst. Dat spaart een hoop gepuzzel. 

https://www.berguen-filisur.graubuenden.ch/de/aktivitaeten/sommer/kesch-trek

Navigeer de Kesch Trek

Geen idee hoe je navigeert met kaart en kompas, met een Garmin-gps of met OutdoorActive op je smartphone?

Volg dan hier een online cursus.

Wandelen voor starters
Wandelplan

Download het wandelplan als PDF of in Excel

Garmin Earthmate
GARMIN

Download de etappes naar Basecamp.

Navigeer de tocht met een Garmin gps.

Outdooractive
OutdoorActive

Bekijk de etappes in OutdoorActive. 

Navigeer de tocht met OA op je smartphone.

Kompass 113
Kompass 099

De Kompass kaarten NR 99 (Ober Engadin) en Nr 113 (Davos) bevatten de wandelpaden van de  Kesch Trek en de hieronder beschreven dagtochten.

Je kan deze kaarten online bestellen bij Alta Via.

Dagtochten

De Alpen zijn niet bij de deur: vanuit België of Nederland heb je ongeveer 1 dag nodig om erheen te reizen. Je wil dan misschien een week of langer ter plaatse blijven. 

Met de Kesch Trek heb je alvast een invulling voor 4 dagen. Daarnaast hebben we ook 4 dagtochten in de buurt uitgestippeld. Reken daar nog een paar rustdagen bij en je hebt een programma voor anderhalve week. Het is een goed idee om één of twee dagtochten vóór de Kesch trekt in te plannen, dan ben je alvast ingelopen en je kunt goed aan de hoogte gewennen. De moeilijkste tocht, de Piz Languard, kan je eventueel na de Kesch Trek maken. 

Fuorcla Surlej

Een stevige klim van meer dan 1000 meter naar de Fuorcla Surlej hut.

Je vertrekt vanuit het mondaine Sankt Moritz en klimt gestaag naar de berghut Fuorcla Surlej. Eenmaal boven hebt je een fantastisch uitzicht over het Bernina gebergte. Neem hier de obligate foto van het meer met een achtergrond van besneeuwde bergen. Na een drink op het terras van de berghut daal je via een kort pad naar skistation Murtèl. Je neemt hier de kabellift die je terug naar het dal brengt.

Niveau:

Beginners – Gemiddeld

Eenster

Beleving

Driesterren

Startpunt: Kerk in St Moritz

Eindpunt: Skilift Murtèl

Hoogste punt: 2754 m

Tijd: 5,5 u

Afstand: 12 km

Stijgen: +1100 m

Dalen: -200 m

Jöriseen

Een tocht in het hooggebergte langsheen de Jöri meetjes.

De tocht vertrekt aan de parking/bushalte Flüela pas, die je makkelijk met het openbaar vervoer vanuit Davos kunt bereiken. Het pad klimt steil tot aan de Winterlücke pas op 2787 m hoogte. Optioneel kan je hier nog 300 m verder stijgen en de Wisshorn (3085) beklimmen. Daarna daal je af tot aan de Jöri meertjes. De route loopt omheen de meertjes en klimt dan opnieuw naar de Jöriflüelafurgga pas (2723 m). Vanaf de pas daalt de route terug en ze loopt tenslotte samen met de beginroute naar de Flüela pas.

Niveau:

Gemiddeld

Tweesterren

Beleving

Driesterren

Startpunt: Flüela pas

Eindpunt: Flüela pas

Hoogste punt: 2787 m

Tijd: 5,5 u

Afstand: 11 km

Stijgen: +820 m

Dalen: -820 m

Schwarzhorn

De beklimming van de Schwarzhorn (3147 m).

Het startpunt is aan de parking/bushalte Flüela pas, die je makkelijk met het openbaar vervoer vanuit Davos kunt bereiken. Het pad klimt stevig tot op de top van de Schwarzhorn, maar het wordt nooit technisch moeilijk. Na de bergafdaling volg je nog een grote lus voor je terug naar de Flüela pas terugkeert. Er is horeca op 1,5 km van het start/eindpunt.

Niveau:

Gemiddeld

Tweesterren

Beleving

Driesterren

Startpunt: Flüela pas

Eindpunt: Flüela pas

Hoogste punt: 3147 m

Tijd: 6 u

Afstand: 12 km

Stijgen: +1040 m

Dalen: -1040 m

Piz Languard

Een mooie tocht in het hooggebergte met de pittige beklimming van de Piz Languard (3261 m).

De tocht vertrekt in Pontresina waar je de stoeltjeslift neemt naar bergstation Alp-Languard (2326 m). Daar begint er een langzame klim doorheen het Val Languard. Op een hoogste vanb 2800 m slaat het pad af naar links, waar je naar Georgy’s Hütte klimt. Vanaf de hut is het nog een supersteile klim door los puin tot op de top van de Piz Languard. Na de afdaling en een drankje op het terras van de hut maak je een grote lus omheen het Val Languard. Er is halfweg nog een fijn terras aan de Paradis-Hütte voor je verder afdaalt naar de stoeltjeslift.

Niveau:

Gemiddeld tot stevig

Driesterren

Beleving

Driesterren

Startpunt: Bergstation Alp-Languard

Eindpunt: idem

Hoogste punt: 3261 m

Tijd: 6,5 u

Afstand: 10 km

Stijgen: +1030 m

Dalen: -1030 m

Vragen & Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!