Wandeluitrusting

Wandel uitrusting

Foto: Volledig bepakt, klaar voor de 5-daagse Fish River Canyon trail in Namibië.

Het aanbod aan wandelmateriaal in een outdoorshop is overweldigend. 

Maar welke wandeluitrusting heb je precies nodig? Lees hier alles wat je moet weten voor je naar de winkel stapt.

Wandelschoenen

Wandelschoenen kopen
Wandelschoenen
Wandelsokken kopen
Wandelsokken
Getten kopen Gaiters kopen
Gaiters

Wandelkledij

Het 3-lagenprincipe
Het 3-lagenprincipe
Het
3-lagenprincipe
Basis
laag
Een base layer kopen
Shirt - Wandelbroek
Ondergoed
Ondergoed
Shirt
Wandelbroek
Tussen
laag
Een fleece kopen
Merino - Fleece
Donsjasje
Merino
Fleece
Donsjasje
Buiten
laag
Een hardshell kopen
Softshell - Hardshell
Regenjas - Regenbroek
Softshell
Hardshell
Regenjas
Regenbroek
Klein
spul
Wandelkledij kopen
Petje - Muts
Bandana - Handschoenen
Petje - Muts
Bandana
Handschoenen

Wandelmateriaal

Een rugzak kopen
Rugzakken
Wandelstokken
Een drinksysteem kopen
Drinksystemen

Bivakmateriaal

Een tent kopen
Tenten
Een slaapzak kopen
Slaapzakken
Een slaapmatje kopen
Slaapmatjes
Een kookvuurtje kopen
Veldkeukens

Checklists voor wandelaars

Wat neem je mee op dagtocht, huttentocht of meerdaagse trekking? 

Download hier de checklists.

Tips bij het shoppen

Professioneel wandelmateriaal is ontzettend duur, een verkeerde aankoop is dus een pijnlijke zaak. 

Met deze tips ga je slimmer shoppen.

TIP : Doe research voor je wandeluitrusting koopt.

Ga niet zomaar naar een outdoorwinkel voor een impulsieve aankoop. Misschien koop je wel een product dat bij nader inzien niet goed past of je gaat naar huis met een verouderd model uit de stock die niet verkocht raakte. 

Bekijk eerst de website van de producent voor de meest recente versie van het product. Zo weet je ook hoe de producent elk model situeert in zijn volledige gamma en voor welk specifiek gebruik hij het heeft ontwikkeld. 

Lees op het internet ook een paar reviews van onafhankelijke bloggers of grote outdoor shops (google naar ‘productnaam + review’). 

Pas daarna trek je naar de outdoorshop om het product ook fysiek te bekijken en aan te schaffen.

TIP : Shoppen op het web of in een fysieke winkel?

Online kopen is niet alleen iets voordeliger dan kopen in een fysieke winkel, het aanbod aan producten is ook groter en je kan al je aankopen netjes thuis laten bezorgen. Het lijkt wel of online kopen alleen maar voordelen biedt. Toch zijn is er heel wat outdoor producten dat je beter NIET online koopt. De precieze maat van heel wat outdoor materiaal luistert namelijk vrij nauw, je moet die spullen altijd eerst passen voor je ze aankoopt.  

Dat is zeker zo voor schoenen en wandelkledij. Elke schoen heeft een eigen pasvorm en de maten van schoenen en kledij kunnen van merk tot merk sterk verschillen. Trek in de outdoorwinkel steeds schoenen van verschillende merken aan en pas altijd een maatje te groot en een maatje te klein, zodat je er zeker van bent dat je de juiste maat koopt. Maar het gaat hem niet alleen om kledij, ook rugzakken, slaapmatjes en zelfs tenten kan je best eens in de winkel uittesten voor je ze koopt. 

Een professionele outdoorwinkel heeft vaak een klein outdoor parcours waar je schoenen kan testen. Ze hebben ook gewichten en vulvolume zodat je een rugzak onder belasting kan aantrekken voor je hem koopt. Er zijn zelfs winkels met een koelkamer waar je een slaapzak bij vriestemperaturen kan testen. 

Koop dus alleen spullen online als je ze niet moet passen en als je precies weet welk merk, welk model en welke maat je nodig hebt. Bekijk je het product toch eerst in een fysieke winkel, wees dan fair en doe je aankoop ook in die winkel.

TIP : Shoppen in een outdoorwinkel of in een outdoor supermarkt?

Heb je een beperkt budget, dan kan je je bevoorraden in een outdoor supermarkt. De huismerken zijn er stukken goedkoper dan de dure merken die je in een gespecialiseerde outdoorwinkel vindt. 

Een outdoor supermarkt zoals bijvoorbeeld Decathlon heeft met zijn eigen huismerk Quechua een ruim assortiment aan betaalbare wandeluitrusting. Dit materiaal is goedkoop, verrassend goed en je vindt op de website van de winkelketen over elk product interessante en eerlijke informatie.

Voor de belangrijkste uitrustingstukken zoals wandelschoenen ga je best naar een speciaalzaak. Je vindt er niet alleen de beste merken, je krijgt er ook goed advies. Heb je de wandelmicrobe te pakken, vervang dan stuk voor stuk je goedkope spullen door professioneel materiaal van een gereputeerd merk dat je in een outdoorwinkel koopt.

TIP : Shoppen in het buitenland

Outdoormateriaal dat je online in het buitenland koopt is vaak goedkoper dan in België of in Nederland, maar je moet rekening houden met verzendkosten en invoertaksen. Vooral de taksen bij aankoop in de USA zijn torenhoog. 

Ultra-light materiaal is in Nederland en België moeilijk te vinden. Om hoge invoertaksen te vermijden kan je voor een grote aankoop een wandelvakantie in de USA of in Canada overwegen. 

Voor super goedkope spullen kan je bijvoorbeeld bij AliExpress in China terecht. Je vindt er vooral imitaties van producten van grote merken. De prijs is belachelijk laag en de kwaliteit is heel variabel. Je kan je aankoop doorgaans gratis laten opsturen mits je een lange levertermijn accepteert. Hou er ook rekening mee dat je bij een aankoop soms invoertaksen moet betalen.

outdoor supermarkt
AS Adventure interieur

Kopen in een outdoor supermarkt of in een outdoor speciaalzaak?

En hop naar de winkel

😉 

En hop naar de winkel

😉 

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!