Hoe kies je de juiste wandelsokken?

Foto: Gerimpelde voeten maar geen blaren dankzij goede sokken, in het natte Noorwegen.

Veel wandelaars investeren in goede wandelschoenen om geen pijnlijke voeten te krijgen, maar ze denken er niet aan om ook kwalitatieve wandelsokken te kopen. En dat is helemaal onterecht.

Technische wandelsokken

Technische wandelsokken dragen bij tot je voetcomfort omdat ze je transpiratievocht opnemen en je voeten droog houden. Ze bieden ook een goede schokdemping wat minder belastend is voor je gewrichten. 

High-tech wandelsokken hebben een perfecte pasvorm en er zijn geen naden die blaren veroorzaken. Ze hebben ook een goede polstering, dat zijn verdikkingen die de drukpunten op je voeten verzachten. 

Ze bestaan uit wol of katoen met zones uit kunstvezels die ervoor zorgen dat de sokken hun vorm blijven behouden.

Katoen of wol

Draag je in de zomer lage A-schoenen, dan kan je kiezen voor dunne katoenen sokken. Ze zijn frisser zijn dan wollen sokken. 

De meeste wandelaars dragen echter wandelschoenen van het type A/B, B of B/C. In deze schoenen is het comfortabeler om iets dikker wollen sokken te dragen. 

Wollen sokken hebben als voordeel dat ze sneller transpiratievocht opnemen en je voeten droog houden. Merino wol heeft als bijkomend voordeel dat het minder snel onaangename geurtjes opneemt.

Dunne of dikke wandelsokken

Er zijn zomersokken, wintersokken en 3-seizoens sokken. Wintersokken zijn veel dikker dan zomersokken. Dat is best lastig, want je schoenen kunnen knellen met dikke wintersokken en te los zitten met dunne zomersokken. Je kan dit oplossen door winter en zomer steeds dezelfde 3-seizoens sokken (midweight) te dragen. Deze sokken zijn iets dikker dan zomersokken en daardoor meer comfortabel. In de winter zijn ze toch voldoende warm omdat je voeten het tijdens het stappen toch snel warm krijgen. 

Je kan er ook voor kiezen om een liner te dragen. Liners zijn superdunne binnensokken die je in je wandelsokken draagt. Liners voor de zomer (coolmax) koelen je voeten af, liners voor de winter (thermal) warmen je voeten op. Door altijd liners te dragen passen je sokken altijd perfect in je schoenen en je kan de temperatuur van je sokken aanpassen aan het seizoen door de gepaste liner te dragen.

Wandelsokken voor elk seizoen van Bridgedale:  Hike Midweight Boot merino, Coolmax Liner en Thermal Liner

Wandelsokken kopen

Sokken lijken lang mee te gaan, zelfs langer dan wandelschoenen. Toch moet je ze regelmatig vervangen. Ook al zien ze er nog zo goed uit, ze verliezen uiteindelijk hun dempingsvermogen en worden hierdoor minder comfortabel.

Investeer in high-tech sokken van een goed merk die je in de outdoorwinkel koopt. Merken als Bridgedale en Falke zijn al jarenlang de specialisten als het gaat om wandelsokken. Maar ook producenten van Merino-wollen producten (Icebreaker, Woolpower en Smartwool) hebben tegenwoordig een uitgebreid gamma aan wandelsokken. 

Koop je wandelsokken op de juiste lengte. Ze moeten iets hoger zijn dan de hoogte van de enkelschacht van je schoenen. Bootlength is een veel gekozen lengte voor wandelsokken. De juiste maat kiezen is bij sokken vrij eenvoudig, je volgt gewoon je schoenmaat.

Reken op 20 tot 30 euro voor een paar kwaliteitsvolle wandelsokken.

Wandelsokken onderhouden

Was je kousen regelmatig, liefste elke dag. Na een wasbeurt worden ze terug zacht en krijgen ze terug vorm. Respecteer de wasvoorschriften en was je sokken zeker nooit te warm.

Maak je een dagtocht, trek dan tijdens de middagpauze je schoenen en sokken uit zodat ze kunnen drogen. 

Maak je een meerdaagse trekking, neem dan twee paar sokken mee zodat je ze kan wisselen als ze nat zijn. Bij goed weer kan je elke avond een paar sokken uitwassen. Plant daarbij je wandelstokken naast je tent en trek je natte wandelsokken over de handvaten, dan zijn ze droog als je ’s morgens terug vertrekt.

Wandelsokken_drogen

Wandelsokken droog je op de handvaten van je wandelstokken.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!