IJsland op één pagina

Bevolking

Met een oppervlakte van 103.000km2 is IJsland driemaal zo groot als België en meer dan tweemaal zo groot als Nederland.

IJsland telt 350.000 inwoners. Er zijn dus slechts 3 inwoners per km2. België en Nederland zijn meer dan 100 keer dichter bevolkt.

En de realiteit is nog veel sterker dan dit gemiddelde laat vermoeden. De meeste IJslanders (200.000) wonen immers in Reykjavik en omstreken. En de rest woont langs de kust.

Eigenlijk woont er niemand in het binnenland van IJsland. En dat maakt het binnenland van IJsland een paradijs voor wandelaars.

Geschiedenis

De eerste inwoner van IJsland is de viking Ingólfur Arnars, die er in 874 een kolonie stichtte.

IJsland is beurtelings gekoloniseerd geweest door Noorwegen en Denemarken. Het land heeft nochtans sinds 930 het oudste nog bestaande parlement ter wereld, de Alþingi. IJsland werd pas een onafhankelijke republiek in 1944. 

In 2008 werd IJsland heel zwaar getroffen door de bankencrisis. De waarde van de munt zakte ineen, en IJsland werd ineens een erg goedkope bestemming voor toerisme. Men zegt weleens dat dit de tweede crisis is die het land teistert.

In 2010 was er nog een gebeurtenis die we tot in Europa merkten: toen barstte de Eyjafjallajökull uit en het vliegverkeer werd stilgelegd.

Economie

IJsland evolueerde van een van de allerarmste landen ter wereld naar een land dat momenteel aan de top staat in de Human Development Index (HDI).

Visserij is voor IJsland enorm belangrijk en nog steeds goed voor 75% van de export. IJsland voert ook elektriciteit uit die opgewekt wordt uit de vele geothermische- en waterkracht centrales. Daarmee kan IJsland ook goedkoop aluminium produceren. 

Er is uiteraard ook landbouw, maar die activiteit is door het klimaat niet altijd even evident.

Het toerisme nam recent een enorme vlucht, met meer dan 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Dat zijn 5 maal zoveel toeristen als inwoners. Niet alle IJslanders zijn daar even gelukkig mee.

Cultuur

Wat doe je tijdens de lange en donkere winteravonden op IJsland?

Lezen en muziek maken.

Iedereen kent de eigenzinnige muziek van Björk en Sigur Rós. Maar de schitterende boeken van Halldór Laxness zijn minder gekend. Hij schreef er 51 en kreeg de Nobelprijs voor literatuur. Zijn boek ‘Independent people’ is in IJsland verplichte lectuur op school.

‘Trapped’ is een typische Scandinavische thriller die zich op IJsland situeert. De Ferry waarmee je naar IJsland vaart speelt in de serie een prominente rol. Ideaal om tijdens de overtocht naar IJsland te bekijken.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!