Georgië op één pagina

Georgië en het Kaukasus gebergte

Als je gaat wandelen in Georgië, dan doe je dat om het Kaukasus gebergte te verkennen. De Kaukasus is een bergketen met een lengte van 500 km die zich uitstrekt tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. Hiermee vormt het gebergte een natuurlijke grens tussen Europa en Azië. Het noordelijke gedeelte van de Kaukasus behoort tot Rusland, het zuidelijke gedeelte tot Georgië (in het westen) en Azerbeidzjan (in het oosten).

De Kaukasus is een echt hooggebergte : Mount Kazbek is 5047m hoog, mount Elbrus is met zijn 5642 m de hoogste berg van Europa. Je wandelt doorgaans zo’n 1000 m hoger dan in de Alpen. Aan hooggebergtelandschappen met rotspartijen, sneeuwveldjes en gletsjers geen gebrek. Maar er zijn ook valleien met bergweiden en bossen. Heel speciaal is de enorme bloemenweelde die je in de Kaukasus tot op grote hoogte aantreft.   

Kaart3

Cultuur en politiek

Georgië vormt de grens tussen Europa en Azië. Het is een smeltkroes van culturen, godsdiensten en talen. Het land is bezaaid met kerkjes en kloosters. Als je Georgië bezoekt, ga er dan niet alleen wandelen maar bezoek ook het cultureel erfgoed.  

Op een grens tussen twee continenten liggen heeft ook zijn nadelen : hier hebben Grieken, Romeinen, Perzen, Ottomanen en Sovjets het gebergte proberen te bezetten. Georgiërs hebben zich altijd weten te verdedigen dankzij de hoge torens die je nog overal in het Kaukasus gebergte terugvindt. Je moet zeker zo’n toren bezoeken: veel van deze middeleeuwse torens zijn nog intact met een interieur dat in eeuwen niet is veranderd.

Tot op vandaag is Georgië nog steeds een conflict zone. De bergkam van het Kaukasusgebergte wordt stevig door grenswachters van de Sovjetunie en Georgië bewaakt. En er zijn twee no-go zones: Abchazië en Zuid-Ossetië. Je kan deze regio’s als wandelaar best vermijden.

Eten en drinken

Georgië was reeds in de oudheid bekend om zijn goede keuken. De gerechten zijn niet erg ingewikkeld, maar overheerlijk en gemaakt van superverse producten die lokaal gekweekt worden. 

Georgië is ook het land waar voor het eerst wijn werd gemaakt. Het zijn natuurwijnen zonder enige toevoeging. Dat maakt de kwaliteit en houdbaarheid vaak onvoorspelbaar. Maar als het lukt, dan drink je een schitterende wijn.

Food

10 topgerechten uit de Georgische keuken

Op de website van ‘Georgia starts here’ vind je 10 topgerechten uit de Georgische keuken. 

https://georgiastartshere.com/georgian-food-cuisine/

Natuurwijn uit Georgië

Georgië is de bakermat van het maken van natuurwijn. Hij wordt gemaakt in kvevri, reuzengrote amforen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Georgian_wine

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!