Wandelroutes in de Rocky Mountains

Er zijn meer dan 200 uitgestippelde wandelingen in de Canadese Rockies. Deze vallen uiteen in twee soorten: dagwandelingen en meerdaagse trekkings.

Op deze site geven we een paar voorbeelden van concrete tochten. Dit zou voldoende moeten zijn om een goed beeld te krijgen van wat je kan verwachten.

Als je daarna besluit om naar de Rockies te gaan, dan koop je best een wandelgids en kaarten om je tochten meer in detail te plannen.

Dagwandelingen

Eigenlijk ga je niet naar de Rockies om dagwandelingen te maken. Je wil de wilderness opzoeken, meerdaagse tochten maken en bivakkeren. Deze meerdaagse trekkings zijn ook veel rustiger dan de druk bewandelde dagtochten. 

Toch zullen er zeker dagen zijn waarop je een korte wandeling wil maken: je plant een inloopdag om aan de hoogte te wennen, je maakt een dagwandeling naar een spectaculaire gletsjer of bergtop of je overbrugt een verloren dag tussen twee trekkings in.

Enkele voorbeelden:

Banff: Van Bow lake naar Bow Glacier falls

Gemakkelijke korte wandeling via het schitterende ‘Bow’ meer naar de 150 m hoge ‘Bow’ waterval. Wij maakten deze tocht bij aankomst in de Rockies toen we kampeerden in de Mosquito Creek Campground. We hadden na een lange dag rijden nog net voldoende tijd om een late namiddagwandeling te maken.

Wandeling H/T 8,5 km, 200m stijgen en dalen, 3u.

Banff: Helen lake en Cirque Peak (2993m)

Rustige wandeling tot aan het meer, daarna kletteren op een helling met losse stenen tot aan de top van Cirque Peak. Het uitzicht is hier adembenemend (de hoogte ook): je ziet uitgestrekte bergtoppen, witte gletsjers en sneeuwvelden, blauwe meren en donkere beboste dalen. 

Het is een pittige dagtocht, prima om aan de hoogte te wennen.

Wandeling H/T 16 km, 1050 m stijgen en dalen, dagtrip.

Banff: Lake Louise tot Victoria Glacier

Gemakkelijke korte wandeling met honderden dagjesmensen rond het alom bekende meer. Daarna een makkelijke klim naar het bekende teahouse. Vanaf het teahouse zijn er steeds minder wandelaars. Je eindigt met een mooi zicht op de gletsjer. Leuke korte tocht, maar wandel hem ’s morgens vroeg of ’s avonds laat als je de massa wil vermijden.

Wandeling H/T 12 km, 450 m stijgen en dalen, 3,5u.

Jasper: Maligne lake en Coronet creek

Dit is een dagwandeling die je combineert met een lange kayaktocht over het Maligne Lake. Weinig mensen roeien tot helemaal op het einde van het meer.

Dag 1: Huur een kayak in het Maligne Lake Boat house. Roei 20 km tot Coronet Creek. Je kan hier vrij kamperen. Het meer weerspiegelt prachtig de omliggende bergen, we hebben verschillende herten gezien, maar geen beren.
Dag 2: Coronet Creek Trail H/T 16 km, 500 m stijgen en dalen. Bivakkeer opnieuw in Coronet Creek. 
Dag 3: Roei terug naar het Maligne Boat house. Je kan onderweg stoppen op het mysterieuze Spirit Island, de meest gefotografeerde plek in Canada.

Meerdaagse trekkings

Meerdaagse trekkings in de wilderness zijn de hoofdreden waarom je in de Rockies gaat wandelen.

Ver weg van de makkelijk bereikbare korte wandelingen loop je meestal alleen. Het aantal hikers is beperkt door het systeem van wilderness permits: men laat niet meer mensen toe dan er capaciteit is op de bivakplaatsen. Die capaciteit varieert van 4 tot 8 tenten. Je moet alles dus goed voorbereiden en tijdig online reserveren. Alleen op de meest verafgelegen trails is reserveren niet meer nodig: je mag er vrij kamperen. Maar dat zijn niet noodzakelijk de mooiste trajecten.

Je kan je meerdaagse trekking zelf samenstellen door dagetappes aaneen te rijgen. In de wilderness is bevoorrading echter niet mogelijk. De lengte van je tocht zal dus beperkt zijn tot de dagrantsoenen die je kan dragen.

Op veel trails zijn ook ruiters toegestaan (dit is nu eenmaal het wilde westen), maar ook zij moeten zich aan de quota houden. Je zal dus geen of weinig ruiters ontmoeten binnen het park. Commerciële organisaties die trips met paarden organiseren beperken zich tot korte uitstappen van een paar uren, je zal ze op de trails niet ontmoeten.

Enkele voorbeelden:

Jasper: Fish lakes - Red deer lakes

Dit is een trekking van 4 dagen die enkele mooie trajecten combineert.

Parkeer je auto op de parking aan het Fish Creek Trailhead, wandel 4 km naar de Icefield Parkway en lift op de Parkway 25 km naar het noorden tot aan de Mosquito Campsite. Sla hier je tent op.

DAG 1: Start in de Mosquito Campsite. Wandel 16 km via Mosquito Creek en de North Molar Pass tot aan de Fish Lakes Campground.
DAG 2: Laat je tent staan en maak een daguitstap, 16 km H/T tot de Pipestone Pass of nog verder tot de Clearwater Pass.
DAG 3: Wandel vanaf de Fish Lakes Campground 20 km via de Pipestone Pass naar de Red Deer lakes Campground.
DAG 4: Vertrek in de Red Deer Lakes Campground, wandel voorbij het Baker Lake en de Deception Pass naar de Skoki Lakes. Neem de Boulder Pass en keer terug naar het Fish Creek Trailhead, 22 km. Wij hebben hier een grizzly beer ontmoet.

Jasper: Skyline trail

Dit is ongetwijfeld de meest populaire trekking in de Rockies. Je moet dus zeker tijdig online reserveren. De trekking is makkelijk, zowel in afstand als in hoogteverschillen. Maar het zicht op de omliggende bergen is onvergetelijk. Breng een muggennetje en muggenspray mee.

DAG 1: Parkeer je auto op de Maligne Canyon parking en neem de bus naar Maligne Lake. Hier start de trail. Wandel van het Traihead (1750 m) gedurende 12 km via Lorraine Lake en Mona Lake tot Little Shovel Pass (2240 m) en verder tot de Snowbowl campground (2100 m).
DAG 2: Via Big Shovel Pass (2320 m) en Curator Lake naar The Notch Pass (2510 m). Daarna een onvergetelijke 10 km over een graat met panoramisch zicht tot Tekarra Lake campground (2200m). Dagtotaal 18 km.
DAG 3: Van Tekarra campground daal je gedurende 14 km terug naar de parking aan de Maligne Canyon Parking (1200 m).

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!